Dodaj do ulubionych

Renta z zus

16.02.15, 15:49
Drogie Pani mam Pytanie. Czy na taka osoba może otrzymać jakakolwiek rentę z zus:
-jest kobietą
-ma skończone 66 lat
-pracowała od 16 wrzesień 1968 do 25 wrzesień 1977 ( od 25.09 1974 do 25,09 1977 przebywała na urlopie bezpłatnym " opieka nad dzieckiem")
- następnie pracowała od 17 październik 1977 do 29,05,1983 ( od 28,05,11980 do 29,05,1983 przebywała na urlopie wychowawczym)
Aktualnie nie posiada żadnego dochodu żyje z jednej renty z mężem.
mam nadzieję, że wszystko w miarę jasno napisałam i coś doradzicie.
Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: Renta z zus 16.02.15, 17:02
      ale renta sie dostaje jesli ktos jest niezdolny do pracy
    • prochottka1 Re: Renta z zus 16.02.15, 17:22
      emerytura.gov.pl/system-emerytalny/wiek-emerytalny/

pewnie chodzi o emeryture
      • karolina198001 Re: Renta z zus 16.02.15, 18:39
        A może faktycznie to ma być emerytura. W każdym razie ta osoba jest niezdolna do pracy, praktycznie cały czas musi ktoś być w domu . Ma niewydolność serca ( 4 stopnia) , nadciśnienie i kilka innych dolegliwości.
        • penelopa40 Re: Renta z zus 16.02.15, 19:41
          żeby mieć rentę - z tytułu niezdolności do pracy - musi złozyć wniosek w ZUS o przyznanie renty, zaświadczenie o stanie zdrowia, dokumentację medyczną i czekać na komisje lekarska, która orzeknie czy rente przyznaja czy nie
          o emeryturę też sie skłkada w ZUS, trzeba chyba mieć najpierw określony kapitał początkowy, wniosek, dokumentacja...
          najlepiej wejść na strone ZUS lub pójść do ZUSU osobiście ze swoimi dokumentami i dopytac dokładnie co sie należy i co lepiej
          • grzalka Re: Renta z zus 16.02.15, 20:54
            IV stopień niewydolności serca jak najbardziej kwalifikuje do orzeczenia o niezdolności do pracy, ale to niekoniecznie oznacza rentę lub emeryturę. Na stronie ZUS są dokładne przepisy, można sprawdzić.
    • karolina198001 Re: Renta z zus 17.02.15, 11:36
      W zus pani powiedziała, że jako osoba urodzona przed 49 rokiem musi mieć przepracowane 15 lat . Według tego co wynika ze świadectw pracy troszkę będzie brakowało ( miesiącami) sad
      • penelopa40 Re: Renta z zus 17.02.15, 12:26
        ja bym radziła złożyć papiery z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury, niech ZUS wyliczy dokładnie czy i ile brakuje, według ich zasad, przeliczeń i wyliczeń, tam się liczą studia, szkoła, okresy składkowe, nieskładkowe, staż pracy inaczej niż te składkowe, skomplikowane to jest, i na piśmie i według prawa, a nie "wynika", "pani mówiła"... jeśli brakuje można wtedy starać się zatrudnić na te kilka miesięcy, choćby u znajomego za darmo byleby zusy opłacił...
        jednocześnie pozbierać zaświadczenia od lekarzy i złożyć papiery na komisję o rentę (ZUS), przyznają albo nie, ale jak nie złoży wcale to napewno nie przyznają!
        jednocześnie (jeśli nie ma ) złożyć papiery na komisję o orzekaniu o niepełnosprawności (osobna instytucja od ZUS!!!) , jeśli będzie miała orzeczenie i np stopień znaczny przysługuje zasiłek w wysokości 153 zł niezależny od dochodu i inne ulgi i ułatwienia
        i najważniejsze to działać! nie siedzieć i czekać na zmiłowanie, składać papiery i czekać na odpowiedzi, decyzje...
        • karolina198001 Re: Renta z zus 17.02.15, 16:15
          Papiery na orzeczenie złożone ( masakra jakąś podobno można czekać do pół roku na komisję).
          Na rentę zawiozłam dzisiaj jej wniosek ale Pani powiedziała że raczej nie przejdzie bo nie ma pełnych 15 lat sad
          Zaczekamy te 30 dni i zobaczymy co odpiszą.
    • karolina198001 Re: Renta z zus 20.02.15, 18:51
      a czy szkole tez się dolicza ? skończone jest coś rolniczego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka