Dodaj do ulubionych

Węgiel potrzebny.

23.02.09, 14:33
Oraz pieluchy dla dorosłych i ciuchy rozmiar 46-48, oraz majtki XXL.
Dla Lizki, a właściwie jej umierającej na raka teściowej.
Jeśli nie dostaną węgla, to rachunki za prąd ich wykończą.
Teściową sie Lizka opiekuje, bo kobieta sama sobie nie poradzi.
Lizka jest sprawdzona, pracuje, stara sie sobie radzić. Teraz
sytuacja jest awaryjna. Każdy, kto opala węglem, zdaje sobie sprawę,
jak to wygląda w tym roku.

Nie wszyscy na tym forum kochają Lizkę, zatem mam prosbę: kto chce
pomóc - niech pomoże; kto nie chce, niech sobie odpuści komentarze,
bo będę ciąć. Jeśli ktoś życzy sobie podać mnie do sądu, niech to
zrobi, ale bez dymów na forum. Jesteśmy tu od pomagania, a nie od
kopania leżącego i pyskówek. Pyskówki są znakomite na emamie.

Kto chętny do pomocy - proszę pisać na priv do mnie, albo na
lizka79@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • bj32 Errata 23.02.09, 14:54
      lizka76@gazeta.pl
      • jasama3 Re: Errata 23.02.09, 22:36
        bj a czy nie taniej było by palić drzewem ? nie wiem jak to jest u Lizki ale mąż
        wyliczał ostatnio że palenie drzewem dużo taniej wychodzi
        • bj32 Re: Errata 24.02.09, 00:12
          W kominku to i owszem. Ale w piecu węglem i koksem. Wiem, bo też
          palę. Tak czy owak na razie ogrzewają prądem, a kosztuje to upiornie
          dużo...
          • edunia73 opieka społeczna 24.02.09, 07:00
            Bj32 nie pomogę ,bo mi samej zostały ze 3 węglarki,ale pieniądze na
            węgel przyznaje opieka,nawet jeśli dochód przekracza,to jako celowy
            specjalny lub pożyczke a juz tym bardziej jak jest cieżka choroba.
            • roxanna1336 Re: opieka społeczna 24.02.09, 08:31
              Edunia skoro nie jestes w stanie pomóc , to po co wypowiadsza sie W KAZDYM wątku z prośbą o pomoc , pokreślając SWOJE braki i potrzeby . Myslę ,że Lizce nie pomożesz , a tylko podłączasz sie pod Lizki prosbe , bo może akurat i Tobie ktos przy okazji pomoże ?
            • dlakacperka Re: opieka społeczna 24.02.09, 08:42
              Taaaak.... Opieka daje.... Nie wiem komu i gdzie, ale też właśnie dostałam decyzję - 100 zł na opał płatne na koniec marca. MOżna tą decyzją chyba napalić w piecu.

• lizka76 Re: opieka społeczna 24.02.09, 09:11
                Witam serdecznie.Sprawa dotyczy mnie.Więc może napiszę parę słów.Poprosiłam
                moderatorkę o pomoc,ponieważ sama nie daję rady. Staram się naprawdę jak
                umiem.Pracuje od 4 rano do 7-8. Póżniej zajmuję się cięzko chorą teściową. Jeśli
                chodzi o opał,bo to jest najpilniejsza potrzeba.To z Opieki w pażdzierniku na 3
                tony dostałam 250zł.Wiadomo,że nie dałam rady kupić,bo raczej każdy wie ile
                kosztuje węgiel. To co kupiłam niestety zostało już spalone. Teraz grzeje
                grzejnikami.Wiadomo,że to nabije dużo prądu a w tej sytuacji to dla nas
                zabójstwo. Ostatnio grzejniki chodzą cały czas bo jest zimno a dzieci cała 3
                jest chora i musi być ciepło.Teściowa też wyszła ze szpitala przeziębiona. Z
                Opieki coś dostanę,ale nie typowo na węgiel ale najwcześniej po 10 marca.TEraz
                jest naprawdę bardzo trudno. Staram się jak mogę. Wiem,że nie wszyscy mnie tu
                lubią i mają prawo.Sama jestem sobie winna. Ale uwierzcie mi dostałąm sporą
                nauczkę. Gdyby nie było takiej konieczności to bym już nikogo nie prosiła o
                pomoc. Ale nie mam wyjścia bo sama tego nie pociągnę. Niestety mój mąż chociaż
                by chciał nie może iść do pracy bo 27 marca idzie na operacje łokcia. Jeżeli
                ktoś będzie chciał nam pomóc będę wdzięczna. Jeżeli nie to rozumiem to tak jak
                wcześniej pisałam sama jestem sobie winna. Pozdrawiam.
                • mari40 Re: opieka społeczna 24.02.09, 09:37
                  Mam jedno opakowanie pampersów,będa dobre dla twojej teściowej,napewno Ci je wyslę,postaram sie w tym tygodniu,ale nie obiecuje na 100% bo z kasą ciężko.
                  ania
          • jasama3 Re: Errata 24.02.09, 09:42
            a to dziwne bo my nie mamy kominka a u nas metr opałowego drzewa to koszt 55zł a
            tona węgla ok 800zł
            • lizka76 Re: Errata 24.02.09, 10:55
              Chciałam wyjaśnić czemu węgiel nie drzewo.To jest piec do centralnego
              ogrzewania. Nie da rady niestety drzewem bo nie trzyma ciepła.Powinno sie palić
              koksem w nim ale ze wzgledu na koszty uzywamy węgla. I tak juz pokombinowaliśmy
              i palimy tanszym weglem typu groszek jest mniejszy i tanszy dopoki nie
              przelatuje przez ruszta jest ok.
              • jasama3 Re: Errata 24.02.09, 11:20
                taaaa ten eko groszek wcale nie jest taki ekonomiczniejszy
                powodzenia ja niestety nie mogę pomóc ale wierzę że znajdzie się ktoś kto was
                poratuje
                06.09.08
                Paulina ma już..
                Nowe Fotki Pauli fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,32712334,84998254.html
                • lizka76 Re: Errata 24.02.09, 11:23
                  Nie Eko Groszek tylko zwykły.Masz rację Eko jest do kitu i jest droższy od
                  zwykłego groszka.
    • lizka76 Re: Węgiel potrzebny. 24.02.09, 12:02
      Dziewczyny Przepraszam. Wiem,że nie powinnam ale może ktoś z Was miałby odzież
      dla moich skarbów. Teraz na kupno to już wogóle mnie nie stać,bo ledwo wiąże
      koniec z koniec z ledwościa na jedzenie starcza a co tu mowic o odzieży a dzieci
      rosną. Córka ma 13 lat i na wzrost 164. Syn 9 lat 130 i syn 7lat 116-122. Będę
      naprawdę wdzięczna i Przepraszam za moją prośbę.
      • borowinka Re: Węgiel potrzebny. 24.02.09, 13:31
        a skad jestes ??
        po drugie na pampersy mozesz załatwic refundacje jest to kwota 63 zł
        jak bedziesz chciala powiem jak sie to zalatwia.
        po trzecie spróbuj palić flotem jest znacznie tanszy.
        mam nadzieje że nei zrozumiesz xle mojego posta pisze bo my sle że chociarz tak
        moge pomóc
        • bj32 Re: Węgiel potrzebny. 24.02.09, 13:35
          Z Opola.
          • nioma Re: Węgiel potrzebny. 24.02.09, 13:42
            Czyli wszystko wczesniejsze wybaczone i zapomniane?
            Odkladamy na polke i pomagamy takim osobom?
            A jak wejda nowe osoby na forum? Maja sie naciac i pomoc?
            • bj32 Re: Węgiel potrzebny. 24.02.09, 15:30
              Ale o czym mówisz? Bo moje źródła sprawdziły Lizkę i jest
              potrzebująca. Jeśli nie chcesz pomóc - nie musisz. Prawdopodobnie
              jutro jeszcze ktoś tam podejdzie, wiec nie wiem, o jakim "wybaczone"
              mówisz. I o jakim "naciąć".
              Dodam jeszcze, ze węgiel albo pieluchy dla teściowej to nie
              zasilenie komórki czy posłanie gotówki, prawda? Nikt tu sponsoringu
              dla naiwnych nie proponuje...
              • edunia73 Roksana1336 24.02.09, 15:57
                Być moze to jakies stare sprawy a byc moze cos nowego,nie wiem nie
                wnikam.Podajac w postach ze również jest mi źle,daje do
                zrozumienia ,że można sobie poradzić !!!A jest mi cholernie ciezko i
                nie prosze o pomoc i nigdy nie prosiłam bo bym się pod ziemie ze
                wstydu zapadła.Nie taką pomoc.Jesli chodzi o rzeczy które mi
                przysłałaś razem z Bystra ,podałam je dalej,również potrzebujacej
                osobie,pawie 20 kg paczka poszła do Sara36 ,skojarzysz na pewno.Gdy
                czytam niektóre prosby dochodze do wniosku,ze granic nie ma,zaczyna
                sie od węgla a kończy na wszystkim.A co do Lizki ,niedobrze mi sie
                robi ,jak czytam jej prosby,ona własnie nie zna granic,tak jak ktoś
                napisał,dofinansowanie do pampersów,tez mam piec centralnuy i pale
                czym sie dai też nie trzyma ciepła.To tyle....
                • bj32 Re: Roksana1336 24.02.09, 18:36
                  Edunia, to forum nie służy odreagowywaniu i udowadnianiu sobie i
                  światu "jestem boska, bo wstydzę się poprosić o pomoc". Ja też mam
                  ciężko i też sobie radzę. I też opalam węglem i staram się o
                  rozmaite dofinansowania, blebleble.
                  Masz cos konkretnego do Lizki? Pomogłaś jej w czymkolwiek? Mozesz
                  udowodnić, że jest naciagaczką, że nie potrzebuje, a prosi?
                  Powiedz, czy oprócz stanowczych i bezcennych rad udzielasz jakiejś
                  pomocy? No owszem, podzieliłaś się pomocą z Sarą. Gratuluję. To
                  jednak nie daje Ci prawa polepszania sobie samopoczucia kosztem
                  osób, które nie radzą sobie tak dobrze, żeby dostać cokolwiek bez
                  poproszenia o to...
                  • iwongia Re: Roksana1336 24.02.09, 23:51
                    Jeżeli chodzi o pampersy to należy pójść do lekarza rodzinnego i on
                    wyda stosowne zaświadczenie do refundacji. Nie wiem ile teraz jest
                    bo kilka lat temu starczało na 60 sztuk. Natomiast w kwesti opału to
                    przychylam się do dziewczyn które pisały o drewnie. Ja też mam piec
                    CO typowy na węgiel jednak od kilku już lat palimy wyłącznie drzewem
                    i kosz ogrzewania na całą zimę w tym roku wynióśł 480 zł łącznie z
                    transportem. Może należało by się nad tym zastanowić. Owszem, trzeba
                    się więcej nachodzić żeby do pieca podłożyć (co godzinę) ale koszty
                    mówią same za siebie. Dodam że ogrzewamy w ten sposób dom o
                    powierzchni 120 m. i nie jest to super kaloryczne drzewo tylko
                    ścinki z tartaku a temp w domu 23-24 stopnie.
                    • bystra2000 oświadczam !!!! 25.02.09, 18:59
                      Sytuacja lizki została dzisiaj potwierdzona
                      przez wiarygodną osobę !!!
                      Rodzina Eli potrzebuje wsparcia i pomocy ,szczególnie
                      dzieci (ubrania ,buty) .
                      Przydadzą się również ręczniki ,pościel ,art.chemii gospodarczej
                      jedzenie .Dzieci są chore (kaszlą ,mają katar ) Ela ma anemię .
                      Myślę ,że przydałyby się witaminy oraz żelazo .
                      W mieszkaniu jest grzyb ,co pewnie nie sprzyja zdrowiu ani leczeniu .
                      Jeżeli ktokolwiek może pomóc ,proszę o kontakt na moją pocztę
                      lub bezpośrednio do lizki smile
                    • bj32 Re: Roksana1336 25.02.09, 19:22
                      Można drewnem. Niemniej zależy od pieca, od rodzaju tych tam
                      takich... Tu jest etażowe z piecem w piwnicy. To też nie jest bez
                      wpływu. Dom o powierzchni dowolnej, ale nieprzegniły ogrzewa się
                      inaczej, niz mieszkanie w starej kamienicy. I tu dla odmiany ja
                      wiem, co mówię.
                      Tona węgla, jakiego potrzebuje Lizka kosztuje 605,- , można kupić
                      mniejszą ilość [wtedy + 16,- przewózka] i zapłacić przelewem firmie.
                      Szczegóły mogę przekazać, jak sie któraś z życzliwych duszyczek
                      zdecyduje.
                      • lizka76 Re: Roksana1336 26.02.09, 09:12
                        No niestety Bj masz rację.Drzewo niestety tu nic nie da.Na rozpałkę tak ale nie
                        do ogrzewania. Tymbardziej,że ten grzyb to chyba nas zje. Bystra dziękuję za
                        miłą wizytę.Trochę byliśmy zaskoczeni,ale było miło. Pozdrawiam wszystkich.
                        • adasimama Dołączam sie do pomocy :) 26.02.09, 13:41
                          Witam ..Paczka odemnie do Lizki poszła smilePozdrawiam wszystkich
    • borowinka a jak z dofinansowaniem na pampersy zalatwiasz?? 26.02.09, 15:26

jak w temacie
      • lizka76 Re: a jak z dofinansowaniem na pampersy zalatwias 26.02.09, 16:28
        Witam serdecznie.Dostałam pampersy a więc narazie mamy. Niewiedzialam zbytnio
        jak to zalatwić ale już jest ok. Pozdrawiam.
        • lizka76 Adasimama Dziękuję !!!!!!!!!!!! 27.02.09, 15:30
          Krysiu z całego serca Bardzo Dziękuję. Dzisiaj przyszła paczka.Bardzo Dziękujemy
          za wszystko.
          Jasmino również wielkie Dziękuję. Buziaki dla Was Kochane Dziewczyny.
    • lizka76 Re: Węgiel potrzebny. 01.03.09, 21:31
      Kochane Mamy.Przepraszam,ale może któraś z Was miałaby buty dla moich dzieci
      wiosenne letnie.Powyrastaly i wogole. Córka 39rozmiar buta, syn 33-34 i syn
      najmlodszy 32.Bardzo Dziękuję i Przepraszam za moją prośbę.
    • borowinka Re: Węgiel potrzebny. 03.03.09, 11:10
      wróciłam do tego watku a dla kogo maja byc te ubrania w rozmiarze xxl??
      • lizka76 Borowinka 03.03.09, 13:12
        To dla mojej tesciowej.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka