Dodaj do ulubionych

jak odnalezc siostre?

23.06.09, 19:58
Chcialabym odnalezc siostre z ktora bylam rozdzielona kiedy mialam
11 lat. Nasza mama zginela smiercia tragicza. Ja zamieszkalam u
babci niestety moja mlodsza siostra trafila do adopcji. Bardzo
chcialabym ja odnalezc to moja jedyna rodzina. Prosze o pomoc. Nie
wiem jak moge ja znalezc.
Obserwuj wątek
    • margonik Re: jak odnalezc siostre? 23.06.09, 23:01
      Informacje możesz znaleźć w sądzie rodzinnym, który wydał decyzję o
      adopcji, ale sąd może nie chcieć Ci takich informacji udzielić.
      W jakim wieku była wówczas Twoja siostra? Czy była na tyle duża, by
      pamiętać, że miała siostrę i została adoptowana? Czy będzie pamiętać
      Wasze nazwisko? Jeśli tak, to może spróbuj przez różne portale takie
      jak ten: www.odszukani.pl . Poszperaj na nasza-klasa.pl itp,
      poogłaszaj sie w różnych miejscach podając swoje i jej dane. Jeśli
      Twoja siostra wie, że istniejesz, to pewnie też zacznie Cię szukać.
      • katarzyna2301 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 10:26
        Nie sadze aby cokolwiek pamietala. Miala wtedy okolo 2 lat. Wiem nie
        ktorzy pomysla ze po co mieszac komus w zyciu ze skoro ma rodzine to
        niech tak zostanie. Miedzy nami jest 10 letnia roznica a ona ma
        dopiero 7 lat. Bardzo chcialabym ja zobaczyc. I kiedys powiedziec ze
        mama ja bardzo kochala.
        • magas1169 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 11:44
          Myślę że masz niestety,niewielkie szanse póki jest dzieckiem.Żaden
          sąd nie ujawni danych adopcyjnych,chyba że złożysz wniosek o
          ustanowienie Ciebie prawnym opiekunem.Jednak wtedy sąd będzie
          weryfikował gdzie dziecku będzie lepiej,i czy warto wyrywać je ze
          znanego środowiska.Może poszukaj prawnika zajmującego się prawem
          adopcyjnym,wydaje mi się że tylko on będzie potrafił Ci pomóc w tej
          sprawie,bo chcesz odnaleźć dziecko,a nie osobę dorosłą.
          Życzę powodzenia w poszukiwaniach.I może daj znać co udało Ci się
          ustalićsmile
          • katarzyna2301 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 11:47
            Bardzo dziekuje za pomoc.
            • anka7961 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 12:54
              A wiesz gdzie przebywala przed adopcja? W jakims osrodku lub domu
              dziecka? Może pójdz tam, porozmawiaj z opiekunami, moze oni cos Ci
              powiedza, chociaz teoretycznie nie maja takiego prawa, ale moze....
            • kameleon_f1 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 12:58
              jeśli została w pełni adoptowana, dostała nowy pesel, nowe nazwisko,
              nowe imię, inną datę urodzenia - jest nie do znalezienia. poprzednie
              dane są niszczone. wiem, bo moja koleżanka ma adoptowanego syna, też
              miał wtedy dwa lata, ona jest prawnikiem to raczej wie.
              • kroliczyca80 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 14:09
                Nie wydaje mi się, żeby niszczono papiery adopcyjne, a tam przecież
                muszą być dane rodziców i dziecka (przed zmianą nazwiska). Zresztą
                takie absolutne odcinanie korzeni nie byłoby uczciwe. Dziecko, gdy
                dorośnie, ma prawo szukać swoich prawdziwych rodziców, rodzeństwa
                itd. Poza tym może się też zdarzyć, że dzecko zachoruje i konieczny
                jest przeszczep, np. nerki czy wątroby. Wtedy w pierwszej kolejności
                dociera się do jego krewnych by wykonać przeszczep rodzinny.
                Zniszczenie wszystkich papierów z przeszłosci odebrałoby dziecku tę
                szansę.
                Ale ja, w przeciwieństwie do koleżanki, prawnikiem nie jestem, mówię
                co mi się wydajesmile
                • busia77 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 15:09
                  Masz rację papierów sie nie niszczy, zostaje poprostu sporządzony
                  nowy akt urodzenia a dziecko otrzymuje nowy pesel. Dane z pierwszego
                  aktu urodzenia są do wglądu osoby adoptowanej na jej wniosek po
                  ukończeniu przez nią 18 roku życia.
                  Jeśli chodzi o uzyskanie informacji o miejscu pobytu siosty lub jej
                  nowych rodzicach to nie ma takiej możliwości. Ośrodek adopcyjny,
                  który pośredniczył w adopcji ani pracownicy domu dziecka ani sąd nie
                  mają prawa udzielać takich informacji. Adopcja jest tajna. Jak
                  siostra osiągnie pełnoletność to na podstawie danych z pierwszego
                  aktu urodzenia może próbować odszukać rodzinę pochodzenia.
                  Pozdrawaim
                  • magas1169 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 15:12
                    O ile dowie się że została adoptowana....
                    • busia77 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 15:21
                      Dwuletnie dziecko często już cos pamieta zwłaszcza, że sytuacji w
                      której się znalazło towarzyszyły silne emocje. Poza tym w
                      dzisiejszych czasach nie robi sie już z adopcji takiej tajemnicy.
                      Zresztą przy tak dużym dziecku nie ma to zazwyczaj sensu. Rodzice
                      wolą powiedzieć maluchowi sami niż czekać aż zrobi to ktoś z
                      sąsiadów lub po czasie okaże się, że jednak pamieta gdzie przebywalo
                      przed adopcją.
                      • magas1169 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 15:53
                        Z czasem wspomnienia się zacierają,a z adopcjami często bywa tak że
                        ludzie zmieniają środowisko żeby ten fakt ukryć.
                        Wszystko zależy od uczciwości i mentalności rodziców.Niektórzy
                        traktują adopcję jako osobistą porażkę,karę za grzechy(brak dzieci-
                        oczywiście)sprawę dość wstydliwą.
                        Mimo że żyjemy w XXI wieku,spłeczeństwo mamy nadal zacofane i bardzo
                        złośliwe.
                        • katarzyna2301 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 18:10
                          Przed adopcja przebywala w osrodku ktore prowadza siostry zakonne.
                          One nigdy nikomu nie chcialy ujawnic gdzie dziecko przebywa.
                          Przedewszystkim dlatego ze jej ojciec zyje i moglby jej szukac. Jest
                          pozbawiony praw do niej bo przyczynil sie do smierci naszej mamy. To
                          moja siostra przyrodnia. Mamy innych ojcow.
                          Ja osobiscie nigdy tam nie bylam po informacje o siostrze bo jestem
                          pewna ze nic mi nie powiedza. Mysle ze imienia jej nie zmienili bo
                          byla zbyt duza na to.
                          Mam czekac ponad 10 lat na to ze moze bedzie chciala mnie odnalezc
                          jezeli wogole dowie sie o moim istnieniu. Moze bedzie myslala ze
                          zostala opuszczona, porzucona i nie bedzie szukala kontaktu z
                          rodzina.
                          • magas1169 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 18:21
                            Naprawdę postaraj się skontaktować z prawnikiem d/s adopcji.Tylko on
                            Cię pokieruje.Takie mamy prawo,czasami dobrze że takie czasami
                            niestety źle.Nie masz chyba zbyt dużych szans sama walczyć z
                            przepisami.
                            A może prywatny detektyw coś by poradził?Tylko pewnie wydasz
                            majątek...
                            • katarzyna2301 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 18:42
                              Bede musiala poszukac prawnika. O detektywie tez myslalam ale jak
                              narazie jestem osoba uczaca sie a z pieniedzmi ciezko. Bardzo
                              dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
                              • magas1169 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 18:46
                                Spróbuj przedstawić swój problem na forum prawniczym,na pewno ktoś
                                Ci coś doradzi.
                                Jeszcze raz powodzenia!
                              • busia77 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 20:03
                                Prawnik raczej nic nie pomoże, bo wszystko w tym temacie jest w
                                kodeksie rodzinnym i opiekuńczym:

Art. 121. § 1. Przez przysposobienie powstaje między
                                przysposabiającym a przysposobionym taki stosunek, jak między
                                rodzicami a dziećmi.
                                § 2. Przysposobiony nabywa prawa i obowiązki wynikające z
                                pokrewieństwa w stosunku do krewnych przysposabiającego.
                                § 3. Ustają prawa i obowiązki przysposobionego wynikające z
                                pokrewieństwa względem jego krewnych, jak również prawa i obowiązki
                                tych krewnych względem niego.
                                § 4. Skutki przysposobienia
                                rozciągają się na zstępnych przysposobionego.
                                Art. 122. § 1.
                                § 3. Na wniosek przysposabiającego sąd może w orzeczeniu o
                                przysposobieniu zmienić imię lub imiona przysposobionego. Jeżeli
                                przysposobiony ukończył lat trzynaście, może to nastąpić tylko za
                                jego zgodą. Przepis art. 118 § 2 stosuje się odpowiednio.

Jeśli mogę coś doradzic to skorzystaj z porady w najbliższym ośrodku
                                adopcyjno-opiekuńczym, tam wszystko ci wyjaśnią.

Jeśli chodzi o detektywa to musisz się zastanowic co zrobisz z
                                informacjami, które tą drogą uzyskasz... Co jeśli faktycznie siostra
                                niczego sprzed adopcji nie pamięta? Czy nie jest zbyt mała żeby
                                burzyc jej świat? Jeśli wie o adopcji to i tak w tym wieku nie
                                odczuwa jeszcze potrzeby szukania korzeni. Ja byłabym bardzo
                                ostrożna i chyba skorzystałabym z porady psychologa a przed
                                wtargnięciem w życie tej rodziny kontaktowałabym się z rodzicami
                                adopcyjnymi. Może zgodzą się przygotowac siostrę na spotkanie z
                                tobą? To takie tylko gdybanie, ale warto to przemyślec zanim zacznie
                                się działac.
                                Pozdrawiam i życzę powodzenia
                        • busia77 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 19:46
                          Nie wiem czy takie są twoje doswiadczenia czy to efekt zasłyszanych
                          historii, ale ja jestem mamą ado i tak jak wiele innych rodzin
                          jestem przekonana, że tylko na prawdzie można budowac prawdziwe
                          relacje z dzieckiem. Znam naprawdę wiele rodzin, które adoptowały
                          dzieci w różnym wieku, ale żadna z nich nie zamierza ukrywac przed
                          dzieckiem jego przeszłości. Nie znam za to żadnej, która przyznałaby
                          że zamierza coś zatajac. Nasze społeczeństwo może i jest trochę
                          zacofane, ale nigdy nie spotkała mnie jawna złośliwosc a o adopcji
                          wiedzą i znajomi i sąsiedzi, współpracownicy, szefowie, panie w
                          przychodni, żłobku i wiele innych osób. Wiem, że różni ludzie się
                          zdarzają, ale z mojego doświadczenia wynika, że to margines, więc
                          może nie warto tego zjawiska przeceniac.
                          • magas1169 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 19:54
                            Busia,być może masz rację,tak jak napisałam wiele zależy od
                            nastawienia rodziców.Nie chodzi mi o to że wszyscy tak myślą ale o
                            to że w dalszym ciągu takie sytuacje się zdarzają.Sama uważam że
                            dziecku należy się prawda,choćby po to by moło wrócić do swoich
                            korzeni.Znam rodziny gdzie taka wiedza nikomu nie szkodziła,ale znam
                            i takie gdzie prawda okazała się koszmarem dla wszystkich.Oby ta
                            mała znała swoją przeszłość,byłaby szansa na spotkanie,kiedyś w
                            przyszłości.
                            • busia77 Re: jak odnalezc siostre? 24.06.09, 20:08
                              Oczywiście, że takie sytuacje się zdarzają, tak jak i wiele innych
                              złych rzeczy się dzieje, ale nie powinniśmy tego demonizowac.
                              Zapewniam Cię, że od kilku lat ośrodki wiele czasu w trakcie
                              szkolenia poświęcają tematowi jawności adopcji wobec dziecka. Kiedyś
                              20, 15 lat temu było z tym dużo gorzej, ale weźmy pod uwagę, że
                              kiedyś w adopcji nie pośredniczyły OAO tylko prawnicy a i sama
                              adopcja była tematem tabu. Jestem optymistką.
    • kamila19892310 Re: jak odnalezc siostre? 02.10.17, 19:58
      witam poszukuje mojej biologicznej siostry która została adoptowana ze szpitala w Zawierciu tam tez się urodzila 1993-4. nasi rodzice to Jerzy i Bozena tokarsccy matka z domu Staszczyk. niewiem kto ja zabral ani gdzie obecnie przebywa.... ale było by super gdybyśmy wpadly na siebie na ktoryms z forum mam nadzieje ze kiedyś ja poznam i ze mimio wszystko ona ma dobrze w zyciu.....
      • penelopa40 Re: jak odnalezc siostre? 05.10.17, 17:38
        www.laczymywiezi.pl/poszukiwania/biologicznego-rodzenstwa/
        www.sirtom.pl/poszukiwanie-biologicznej-rodziny-adopcja/poszukiwanie-biologicznego-rodzenstwa/
        www.eporady24.pl/dziecko_adoptowane_chce_odnalezc_biologiczna_rodzine_jak_to_zrobic,pytania,3,61,4948.html
        itd. itd.
        prawdopodobieństwo, ze twój wpis na tym forum akurat przeczyta twoja siostra jest równe zeru, musisz szukać w Zawierciu, sama lub z pomocą adwokata czy detektywa, powodzenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka