sztecher 18.12.12, 16:59 witam mam propozycje zamiany tropitela na hilton-jakies opinie? co radzicie? nadmieniam, że glownie interesuje mnie rafa? wiem, ze przy tropitelu jest ok, a przy hiltonie? dzieki i pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: hilton dahab a tropitel dahab 18.12.12, 18:07 Hilton leży przy lagunie w części zwanej City of Dahab - tam przy samym hotelu rafy nie ma - zatoka jest głównie eksploatowana przez surferów. Do rafy, "na dziko" trzeba się kawałek przeturlać ;-) www.holidaycheck.pl/hotel-Informacje+turystyczne_Hilton+Hotel+Dahab+Resort-hid_36629.html maps.google.pl/maps?hl=pl&gs_rn=1&gs_ri=hp&cp=12&gs_id=av&xhr=t&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.1355534169,d.Yms&bpcl=40096503&biw=1085&bih=825&um=1&ie=UTF-8&q=dahab+diving&fb=1&gl=pl&hq=diving&hnear=0x15ab4b29bfad585f:0xac65238d793319bf,Dahab,+Qesm+St+Katrin,+Synaj+Po%C5%82udniowy,+Egipt&sa=X&ei=pqDQUO6dHIjh4QSh04HABQ&sqi=2&ved=0CPEBELYD To co widać wewnątrz zatoki - to tylko piaszczyste dno, rafy są na zewnętrznej od tego cypla (m. in. Islands), albo dosyć mocno od zatoki w lewo, tyle, że tam na wybrzeżu już są hotele i nie wiem jak jest z dostępem do rafy. Gdzieś tam jest m. in. taka znana miejscóweczka Three Pools, a dalej tzw Caves. Dopiero tam za cyplem są rafy, jest kilka miejscówek gdzie np. sie przyjeżdża na nurki z brzegu i jest też na tyle spokojnie że snurkowanie jest możliwe. Pytanie czy nurasz czy snurkujesz? Niektóre bazy za dowóz z/do Tropitela dodatkowo kasują, z/do Hiltona nie. Jeśli masz zamiar nurkować, to sprawdź to w wybranej bazie (ja polecam Planet, nieodmiennie ;-) natomiast przy Tropitelu rafa jak najbardziej jest. Hilton jest nieco bliżej starego Dahabu, ale od Tropitela bliżej do miejscówek nurkowo-snurkowych ulokowanych w kierunku Blue Hole (okolice Canyonu i dalej aż po Dziurę i Bells). Poza tym moim zdaniem Hilton niestety jest dosyć zapuszczony (zwł. baseny) i do średniej sieciowej dużo mu brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sztecher Re: hilton dahab a tropitel dahab 18.12.12, 19:34 dzieki za info w sumie z tego co wyczytalem w sieci nie chce tego hiltona nawet za darmo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: hilton dahab a tropitel dahab 19.12.12, 00:19 Może się poprawiło, ja byłam na Wielkanoc 2010, ale zachwytów nie było, zdecydowanie. Szokujące było zwłaszcza to, jak w niedzielę Rosjanie (dużo gości stamtąd) do śniadania bez krępacji rozpili butelkę wódki... Jedzenie bardzo OK, pokoje bez zastrzeżeń, ale np. baseny w bardzo złym stanie. Na pewno nie wybrałabym Hiltona wybierając się ponownie do Dahabu na pobyt. Odpowiedz Link Zgłoś