Dodaj do ulubionych

jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $?

IP: *.wasko.pl / *.wasko.pl 27.08.04, 08:52
widząc jakie są przekręty z wizami a mając w planach wyjazd zastanawiam sie
nad jedną rzeczą. Jadę z selectoursa, siostra która wróciła 3 tyg temu
powiedziała ze nie da sie nie zapłacić za wizę 18$ bo kasują za nią już w
autobusie i twierdzą ze to bakszysz dla policjanta lecącego w samolocie.
podobno paszporty biorą na lotnisku i sami wbijają a potem pobierają haracz.
Jak zrobić żeby sobie kupić na lotnisku samemu wize bez wyrywania celnikowi
własnego paszortu. gdzie jest stanowisko z wizami za 15$?
wymyśliłam ze powiem ze nie potrzebuję wizy a tymczasem załatwię ją w
kantorze.
p.s dla tych którzy zaczną się pieniaczyć że za 3$ nie warto sie użerać od
razu mówie ze chce to zrobic dla samej zasady i basta (wiem ze wiecej jest tu
ludzi z podobnym przekonaniem wiec licze na ich wsparcie i wskazówki)
pozdrawiam
freda
Obserwuj wątek
    • Gość: małgorzata Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.pkobp.pl 27.08.04, 09:16
      Ja byłam z Triady .Po wejściu na lotnisku zaraz pojawił się arab z tabliczką
      biura i skierował nas na lewo do stoiska z wizami.Na szczęście wcześniej
      poczytałam troche na forum i wiedziałam co robić.Bo w końcu dlaczego miałam być
      stratna 12 $ /byłam z rodziną/.Po wejściu na lotnisko z lewej strony są
      okienka.W okienku numer dwa można kupić bez problemu za 15$.Oczywiście trzeba
      odstać kilkanaście minut,a potem w kolejnej kolejce do odprawy paszportowej.Po
      kupieniu wizy wklejasz po dwa znaczki do paszportu.
      A za 12$ możesz sobie kupić fajną pamiatkę.
      Zyczę udanego wypoczynku.
      • pawelb78 Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? 27.08.04, 09:35
        > Oczywiście trzeba odstać kilkanaście minut

Trochę dziwne - przy okienku kantoru, w którym kupowaliśmy wizę nie było żadnej
        kolejki, w przeciwieństwie do tej, która ustawiła się przy "stanowisku" Triady.
        • Gość: małgorzata Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.pkobp.pl 27.08.04, 09:41
          Ogólnie to było totalne zamieszanie.
          Gdy ktoś krzyknął że wizy w okienku sa po 15$ część ludzi z Triady poszła a
          właściwie pobiegła do okienka.Był też pan który przy stoisku Triady gdzie
          przykleili mu znaczki dał 15$ i nie chciał dać więcej pokazując tabliczkę która
          wisi u góry i na której pisze jak byk 15$.Arab wyrywał mu paszport i stąd to
          zamieszanie.Może w okresie kiedy jedziesz nie będzie już takiego tłoku.
      • Gość: Luk Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 09:38
        Ludzie!!!!!!!!!!!!!!! na lotnisku stojący koles z tabliczką biura podrózy
        kieruje ludzi dosłownie do lady koło której są ze 3 okienka z wizami za 15$(nie
        ma tam nikogo, zadnej kolejki, a oni kasują po 18$ wiec nie jest to bakszysz
        tylko jawne wydzieranie pieniędzy. A opowiesci ze kasują juz w autobusie, który
        jedzie od samolotu do lotniska to jakas bzdura, gdyz jest to z 50m i nie byłby
        w stanie zebrac pieniedzy w tak krótkim czasie. a zawsze mozna powiedziec jak
        ktos sie boi- ze ma pieniądze w bagazu!!!! Tak wiec drodzy forumowicze NIE
        DAJCIE SIE OKRADAC rEZYDENTOM!!!!!!!! My z zoną kupilismy za 15 i namówiliśmy
        jeszcze pare osób na te wizy, którzy oczywiscie nie rzucili sie na te za 18.
        pozdrawiam
    • Gość: Wojtek Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.in-addr.octava.net.pl 27.08.04, 09:38
      Ja leciałem z innego biura podróży do Egiptu, ale w moim samolocie większość
      była z Selectoursa. My płaciliśmy po 15$ bo robiliśmy to w kasach, natomiast
      Selectours kierował swoich ludzi do stolików po lewej stronie kas (zaraz obok)
      i tam płacili chyba 18$. Ludzie sami kupowali te wizy, nikt za nich nie wklejał
      ich do paszportu itp.
      Myślę, że najprostszym sposobem jest nie słuchanie naganiacza z Selectoursa,
      tylko zrobienie 2 kroków więcej i kupienie normalnie w kasie.

Pozdrawiam!
    • Gość: kar0la Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:02
      polecam wczorajszy watek
      pt, wiza za 15$, adres strony msz, polak z agranica, jak byk napisane jest ze
      wiza 15 kosztuje, druknac w razie czego i po sprawie
      pozdr
    • malweline Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? 27.08.04, 10:06
      Dla mnie najgorsze jest to, że ludzie po prostu się boją kupić wizy w okienku
      obok za 15 USD. Ja byłam z Eximem i również jakiś Arab wrzeszczał na mnie, ale
      go zignorowałam i kupiłam w kantorze bez żadnej kolejki.
      Próbowałam przekonać osoby z mojego samolotu, żeby zrobiły to samo, ale
      większość po prostu się bała i twierdziła, że i tak rezydent każe mi dopłacić
      różnicę. Arab natomiast stwierdzi, że nie wyjadę z powrotem z Egiptu z tą moją
      wizą za 15 USD. Oczywiście nic takiego nie miało mniejsca. Od razu
      poinformowałam rezydentkę, że już mam swoją wizę i jej serdecznie "dziękuję" za
      pomoc. Nie była zachwycona, ale zaakceptowała.
      Nie wiem, jak pomóc ludziom, którzy się boją, pomimo, że mają świadomość, że są
      oszukiwani.
      Moja propozycja - to zgłoszenie (super, gdyby każdy z nas miał chęć to zrobić)
      tego procederu do POLSKIEJ IZBY TURYSTYKI. Myślę, że warto spróbować.
      • Gość: Luk Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:35
        Widze ze praktyki róznyych biur podrózy są identyczne!!!!!!!!!! prosze sobie
        przeliczyc cały samolot ok. 250 osób razy 3
        $================================================= 750$ pomnóżmy to przez 6
        funtów to daje nam 4500 funtów!!!!!!!!( dodam tylko ze wypłata nauczycielki w
        Kairze w stolicy jest w granicach 200-300funtów) tak wiec z mojego wywodu
        wynika jak mozna okradac ludzi przy minimum wysilku. a takich samolotów
        dziennie przylatuje ok 3 . pozdro
    • Gość: Stiwi Co za głupoty ludzie z rana piszą :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:52
      Co za głupoty niektórzy piszą, to aż boli. Ale fajnie się pośmiać z rana. Wizy
      płatne w autobusie? Niezły LOL. "Bakszysz dla policjanta lecącego w
      samolocie" ?????? Hehehe, to było szczególnie dobre, zważywszy na to, że
      policjanci raczej nie latają w samolocie, jeśli już to piloci i stewardzi.

Ja nie wiem w czym ludzie widzą problem, podchodzisz do okienka, kupujesz wize
      za 15$ i tyle. Może zdarzyć się tak, że pan w okienku chce więcej pieniędzy,
      ale chce tylko dlatego, by Ci od razu wymienić te kilka USD na funty, byś miała
      na bakszysz w hotelu.
      • Gość: Stiwi Selectours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 11:08
        Jak widać, różne biura mają inny cennik wiz. Selectours ma np 18$ (może w tą
        cenę wliczony jest też transporto do hotelu?). W każdym razie dwukrotnie jak
        byłem z Selectoursem to płaciłem w okienku 15$.
        • marieia Re: Selectours Rekord ECCO HOLIDAY 27.08.04, 12:44
          niestety biuro EC pobilo rekord bo 20$ za wize to chyba duza przesa...
          bylam z nim w zeszlym roku i kupilam wioze w kantorze obok za 15$ nikt na mnie
          nie krzyczal tylko wszyscy byli zdziwienia ze tak mozna...
          kazde BP kombinuje na swoj sposob ale cena jest jedna dla wszystkich
          byly te watki juz na forum wiec moze warto przeczytac archiwum?
          ps transport do hotelu juz jest w cenie wycieczki
          pozdrawiam
      • corrina_f1 Re: Co za głupoty ludzie z rana piszą :-) 27.08.04, 11:10
        No własnie Stiwi, zastanawiałam się nad tym samym.
        Po 1) żaden policjant nie leci na pokładzie samolotu, to naprawdę śmieszne, ani
        egipski, ani polski, ani żaden inny. Nawet w świetle wydarzeń 11 września po
        planach wprowadzenia policji na pokłady nic takiego nie udało się na regularną
        skalę nawet czołowym liniom rejsowym, a co dopiero w czarterach !

Po 2) w jakim autobusie i kto zbiera tą wizę ?????
        Przecież autobusem jedzie się do hotelu PO odprawie. Czyżby w autobusie jadącym
        po płycie lotniska przez jakieś 20-30 sekund ? Od całej grupy ?? Przecież
        rezydenta nie ma wtedy na pokładzie autobusu, nie ma on prawa wejść w ogóle do
        strefy za odprawą.

Po 3) na bakszysz dla policjanta |???? Czy w ogóle wiesz, co znaczy to słowo ??
        Serio, czegoś nie rozumiem....
        • corrina_f1 Wyjaśnienie z Kopernika 27.08.04, 11:17
          Pozwolę sobie wkleić poniżej wyjaśnienie dotyczącę ceny wizy, dostałam je od
          pracownika biura Kopernik.
          Nie mam pojęcia, jakie praktyki stosują inne biura, ale zakładam, że idea jest
          podobna.
          Nie chcę w żadnym wypadku zostać posądzona o współpracę czy popieranie tego
          ani żadnego innego biura (a pewnie zaraz tak będzie), ale moim zdaniem
          wyjaśnienie brzmi raczej dość sensownie.
          Jedyna informacja, jakiej nie znalazłam, to to że info o wizie za 18 USD
          znajduje się na stronie Kopernika, ale może źle szukałam.
          W wolnej chwili zamierzam podzwonić do kilku biur pobierających 18 USD i
          spytać, skąd ta procedura.

----------------------------

Zbieramy 18$ za wize + obsluge na lotnisku. Przy przylocie i odlocie nasi
          klienci sa obslugiwani przez pracownikow firmy Top Team Tours i to oni
          pobieraja te oplaty na poczet pozwolen, ktory musza wykupic, by moc od samego
          poczatku i do samego konca dbac o klientow. A turysci jescze w Polsce
          wiedza, ze beda placic 18$ bo maja to zapisane w umowie. Taka informacja jest
          tez podawana przy sprzedazy oraz znajduje sie na stronie internetowej kopernika.
          • Gość: ala Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: 153.19.99.* 27.08.04, 11:45
            no jasne Kopernik ważniejszy od MSZ hahaha!!! - nie zaczynaj znowu się mądrzyć,
            bo zanudzisz wsztstkich, kumpelko Kopernika (ale przewidująca jesteś-wiadomo,
            że z nimi trzymasz, to nic dziwnego, że ktoś to napisze)
            • Gość: Stiwi Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:06
              Czyli wg Ciebie biuro obsługujące turystów z ramienia Kopernika działa
              charytatywnie? :-)
              • Gość: ala Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: 153.19.99.* 27.08.04, 12:11
                mój Boże, ale obsługa! robienie "w konia" i przymus - to jest ta "obsługa"?
                • Gość: Stiwi Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:25
                  Za obsługę i komfort się płaci. Nie trzeba stać w kolejce wtedy, bo załatwia za
                  Ciebie to firma. Myślę jednak, że nie ma przymusu korzystania z niej, można
                  zapłacić w okienku.
                  • Gość: ala Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: 153.19.99.* 27.08.04, 12:29
                    a nie czytałeś relacji uczestników imprezy, którzy wspominali o akcji w
                    autobusie? Ci, którzy sami kupili "cichaczem" wizy, zostali zmuszeni do zapłaty
                    3$ - tak to prawdziwy KOMFORT!
                    • Gość: Stiwi Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:39
                      Tak, czytałem o tych przypadkach, kiedy ludzie musieli płacić 3$ przy wsiadaniu
                      do autokaru. Jednak tutaj trzeba się dokładnie w biurze dowiedzieć, jedno biuro
                      korzysta z usług firmy transportowej, która przy okazji obsługuje klientów z
                      wizami i za to pewnie jest te dodatkowe 3$. Inne biura nie korzystają z
                      pośrednictwa firm i wtedy klienci stoją w kolejkach po wize.
                      • Gość: ala Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: 153.19.99.* 27.08.04, 12:41
                        Stiwi z Kopernika?
                        • Gość: Stiwi Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 13:07
                          z MSZ
                          • Gość: ala Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: 153.19.99.* 27.08.04, 13:08
                            dobre:) - to się nazywa partner do rozmowy
                  • Gość: ala Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: 153.19.99.* 27.08.04, 12:32
                    PROSZĘ TO PRZYKŁADY KOMFORTU:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=15057391
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=15188000&a=15191356
            • Gość: Garfield [...] IP: *.crowley.pl 27.08.04, 12:41
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: ala [...] IP: 153.19.99.* 27.08.04, 12:44
                • Gość: Garfield [...] IP: *.crowley.pl 27.08.04, 12:51
                  • Gość: ala Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: 153.19.99.* 27.08.04, 12:55
                    akurat brunetka NATURALNA - kulą w płot
                    jesteś wulgarny i nie na temat-tyle
                    • Gość: Garfield Re: Wyjaśnienie z Kopernika IP: *.crowley.pl 27.08.04, 13:30
                      > akurat brunetka NATURALNA - kulą w płot

Moje gratulacje.

> jesteś wulgarny i nie na temat-tyle

Może i tak bo mam już dość czytania na temat wiz i tych 3 dolarów w 10 z kolei wątku. Może po prostu miałaś pecha i odbiło się to na tobie ale ile można czytać tych samych postów z oskarżeniami, pretensjami do osób na forum skoro i tak wszyscy zainteresowani wiedzą jak wygląda sprawa i zamiast skierować sprawe do sądu który jest odpowiednią instytucją do roztrzygania takich spraw to wszyscy skaczą sobie do gardeł na stronie inernetowej która nie jest od rostzygania takich spraw. Oczywiście sam nie zgadzam się w taką polityką BP dlatego czytam umowe i jak widze że ktoś mnie chce wyrolować to mówie im papa i wybieram inne biuro czego i wam życze.
          • sarka7 Re: Wyjaśnienie z Kopernika 30.08.04, 23:08
            > Zbieramy 18$ za wize + obsluge na lotnisku.
            Jaka obsluga na lotnisku? To byl nasz trzeci wyjazd do Egiptu ( przedtem z
            innymi BP).Wiedzielismy gdzie kupic wizy i kupilismy za 15$ tak jak robilismy
            poprzednio. Po odprawie wyszlismy na zewnatrz i tam oczekiwala rezydentka.

> A turysci jescze w Polsce
            > wiedza, ze beda placic 18$ bo maja to zapisane w umowie.
            Nic takiego w naszych umowach nie jest napisane, ani na zgloszeniu uczestnictwa,
            ani na potwierdzeniu rezerwcji, ani na voucherze.

> Taka informacja jest tez podawana przy sprzedazy oraz znajduje sie na stronie
            internetowej kopernika.
            Przy sprzedazy ( u lokalnego agenta)dowiedzielismy sie ,ze na miejscu musimy
            kupic wize za 18$, na nasze pytanie czy wizy podrozaly, mila pani gdzies tam
            posprawdzala i powiedziala ,ze nie podrozaly, ze widocznie jest jakis blad w
            ofercie i ze na miejscu bedziemy mogli to sprawdzic. To zas, ze informacja
            znajduje sie na stronie internetowej kopernika, nie jest dla nas wiazace.

> nasi klienci sa obslugiwani przez pracownikow firmy Top Team Tours i to oni
            > pobieraja te oplaty na poczet pozwolen, ktory musza wykupic.
            O tym dowiedzielismy sie dopiero w autokarze, gdy musielismy doplacic po 3$ od
            osoby.

Jako ciekawostke moge opowiedziec ,iz jedna para w naszym autokarze kupila wizy
            u araba z Ecco, za 20$( w zlej kolejce sie ustawili na lotnisku), pracownik Top
            Teamu sprawdzil im paszporty i tzeba bylo widziec jaka mial wsciekla mine.Od
            nich juz nie pobral po 3$, ciekawe czy Ecco mu zwrocilo, hehe.
            Dla mnie ta cala sprawa 3$ przy cenie wczasow 2500zl x4 osoby to po prostu
            zenujace, ze kopernik posuwa sie do takich sztuczek by jeszcze wycisnac z
            klienta 10 zl.Wstyd!!!

• Gość: freda Re: Co za głupoty ludzie z rana piszą :-) IP: *.wasko.pl / *.wasko.pl 27.08.04, 11:28
          po pierwsze nie głupoty pisza a zdają relacje z procederów
          opłata była pobierana w drodze do hotelu przez rezydentów
          ja juz bylam w egipcie w hurgadzie i placilam za wize 15$ dwa lata temu i nie
          bylo żadnych dyskusji. Teraz widze przed wyjazdem ze zaczely sie jaja. Biura po
          prostu zwęszyły interes i kasują cieżką kasę za dodatkowe 3 dolce i nikt mi nie
          wmówi ze to jest mało - 3 dolce od łba.
          pytam po prostu gdzie na lotnisku w sharm kupic sobie samemu wize za 15 i nie
          dokładać do kasy biura ot co.
          Proceder byl w tym samym biurze z ktorego i ja jade wiec od razu wole sie
          dowiedziec gdzie mozna takową wize kupic bez pośredników
          a to ze ludziom wciskają kit o policji w samolocie to tyle chcialam przekazac
          freda
          • Gość: Stiwi Re: Co za głupoty ludzie z rana piszą :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 11:43
            Jaka opłata była pobierana w drodze do hotelu? 18$ czy 3$? I chyba musiało być
            jakieś uzasadnienie za co ta opłata jest pobierana?

Zobacz co wkleiła Corrina, możliwe, że niektóre biura by "uprościć" życie
            klientom i nie stać w kolejkach po wizę, przekazują obsługę turystów jakiejś
            firmie, pewnie stąd te dodatkowe 3$.
        • Gość: darwish Re: Co za głupoty ludzie z rana piszą :-) IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:40
          Leciałem w maju liniami AMC na pokładzie znajdował się mężczyzna (może
          policjant lub pogranicznik ??) w każdym razie sprawdzał dane z paszportów z
          wypisaną przez nas na pokładzie samolotu kartą wjazdową i wprowadzał na niej
          swoje notatki . Być może dlatego na lotnisku w Sharmie odprawa była
          sprawniejsza .Wizy tak jak i teraz w kantorze po 15 $.
    • Gość: Wojtka Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:38
      Przecież w cenę wycieczki wliczony jest transfer lotnisko-hotel-lotnisko więc o
      jaką opłatę tu chodzi ?? A przejazd samolot-terminal-samolot to pokrywa opłata
      lotniskowa.
      • obser Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? 27.08.04, 17:48
        Witam.
        Co do wątku o policjancie,to potwierdzam-w tamtym roku jak leciałem do Sharm
        leciał z nami polski policjant.
        Pozdrawiam.
        • gerber77pl Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? 29.08.04, 19:26
          obser napisał:

> Co do wątku o policjancie,to potwierdzam-w tamtym roku jak leciałem do Sharm
          > leciał z nami polski policjant.

dotąd mi się wydawało, że bakszysz pobierają tylko Arabowie. tego tłumaczenia nie kupuję.
    • Gość: Ewa25 Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.csk.pl 29.08.04, 20:43
      Czesc Freda
      Ja bylam w Hurghadzie w dniach 12-26.08 z Selectoursem i bylo super[pozdrawiam
      asie i lukaszka oraz karoline i piotrka :) z forum z ktorymi sie spotkalismy na
      miejscu]Co do wizy to sprawa wyglada nastepujaco, w samolocie dostajesz do
      wypelnienia kwitek,po wyjsciu z samolotu idziesz do autobusu, ktory dowozi cie
      do budynku lotniska, tam se spokojnie wysiadasz, wchodzisz i widzisz full ludzi
      i kilku arabow z kartkami w rekach, m.in. z napisem Selectours, Ci ludzi
      kieruja ci do kolejki gdzie Arab wkleja ci znaczek i placisz 18$. Ale
      rownolegle do tych kolejek(1,5m oboko) znajduja sie 3 okienka z napsem BANK i
      tam nie ma ludzi i sobie spokojnie podchodzisz i mowisz ze chcesz kupic wize i
      placisz 15$, oprocz tego wymienilismy od razu kilka dolarow na bakszysz dla
      bagazowego, wszystko odbylo sie wiec spokojnie i nikt ci do niczego nie zmusza.
      Pamietaj tylko zeby nie ulec krzykom tych naganiaczy bo NIKT cie dio niczego
      zmusic nie moze a tym bardziej do stania w jakiejs kolejce. Gdy wsiedlismy do
      autokaru pani rezdyentka( niejaka Ewa) powiedziala ze za wizy zaplacimy w dla
      niej w hotelu jak dotrzemy na miejsce. Po dotarciu do hotelu pani Ewa poprosila
      nas o 2*18$ a ja grzecznie odpowiedzialam ze my juz za wizy placilismy. Fredo
      uwierz ona od razu sie zorientowala ze kupilismy nie w kolejce tyko w okienku i
      powiedziala OK oczywiscie zrobilo sie jej glupio bo myslala ze jestesmy
      kolejnymi kturych da sie wykiwac. Pozdrawiam, niebawem napisze cala relacje z
      naszej podrozy na forum :) jesli chodzi o selectours to zadnych problemow nie
      bylo :) jakby co to moj gg 1065543
    • Gość: cleo Re: jak nie dać sie nabrać na wizie za 18 $? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 29.08.04, 21:09
      najprościej podejdź do najbliższego kantoru, tam kupisz potrzebne znaczki bez
      problemu.
      • Gość: Foxy Exim za 18$ IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 21:25
        Exim poszedl jeszcze dalej cena 18$ widnieje na potwierdzeniu rezerwacji, "cena
        nie zawiera bla bla bla i wiza egipska 18$"!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka