Dodaj do ulubionych

Nurkowanie

14.06.06, 15:48
Poznam Polakow nurkow. Zapraszam tutaj i na priv.
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: Nurkowanie 14.06.06, 17:42
      No cześć .
      • ladysnow Re: Nurkowanie 14.06.06, 21:07
        Cześć miło mi Cie poznac. Od dawna nurkujesz? W jakim miescie? nalezysz do klubu nurkow?
        Napisz co Ci przyjdzie jeszcze do glowy. Pozdro !
    • Gość: PHOTON Re: Nurkowanie IP: 83.238.147.* 14.06.06, 21:40
      hi ;)
    • kruszynka301 Re: Nurkowanie 15.06.06, 08:19
      a nurczynie też chcesz poznać?";).
    • jooasiaa Re: Nurkowanie 15.06.06, 10:53
      A takich początkujacych?:)
      Jesienia bede z mezem robic PADI:)
      • ladysnow Nurkowanie 15.06.06, 13:51
        Bardzo chetnie poczatkujacych i wszystkie nurczynie. Chcialabym utrzymywac z wami staly kontakt i dowiedziec sie ,jak wyglada nurkowanie w Polsce i wszystko co wazne o tym sporcie. Pozdrawiam!
        • Gość: te_pe Re: Nurkowanie IP: *.chello.pl 15.06.06, 14:42
          to jest forum dla turystów, którzy czasem nurkują....

nurków, którzy czasem podróżują, znajdziesz na:

forum-nuras.com (zwanym czasem forum lizus)
          lub na grupie newsowej pl.rec.nurkowanie (zwanej czasem sektą...)
    • elaweybridge Re: Nurkowanie 15.06.06, 17:23
      PADI zrobilam w sierpniu zeszlego roku. nurkuje jedynie w cieplych krajach wiec
      lodowate wody w PL czy UK mnie nie interesuja :)

chociaz w marcu w Sharm po 40 min pzrebywania pod woda w dlugim wetsuit robilo
      sie niestety zimno.... ale pzrezylismy :)
      • ladysnow Nurkowanie 15.06.06, 19:11
        Bardzo mi milo, ze tylu nurkow sie odezwalo. Ja tez chce zrobic PADI. Napiszcie, ktory macie stopien i w jakich miejscach nurkowaliscie. Pozdrawiam goraco!
        • kruszynka301 Re: Nurkowanie 15.06.06, 22:18
          mam AOWD, teraz zabieramy się z mężem do specjalizacji, ale nurkowaliśmy wyłącznie w Hrg - opowieści o termoklinie na Zakrzówku na 4 m (dane z czerwca) na razie nas zniechęcają do nurkowan w naszykm kraju;). Ale przynajmniej kilka razy musimy zanurkować.
        • Gość: PHOTON Re: Nurkowanie IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.06, 22:30
          hmmm czy istnieje tylko PADI ? dlaczego nie CMAS albo SSI ? jakaś epidemia na
          to PADI a przeciez np SSI ma wiecej nurkowań w standardzie i mniejsze koszty
          kursu a pozatym ładniejsze licencje i tak samo uznawane na calym swiecie

:-(

AOWD + S&R (w SSI) specjalizacje: deep,current,wave,night,limited visibility,
          navi., eq.tech., photo U/W
          (zaliczone wszystkie rafy SSH - tiran, lokalne i R.M.)
        • elaweybridge Re: Nurkowanie 16.06.06, 12:57
          PADI Open Water.

zaliczone miejsca:
          - Barbados
          - Morze Czerwone, Sharm El Sheikh (lokalne dive sites)
          • ladysnow Nurkowanie 16.06.06, 16:14
            Nurkowie jak juz was zlapalam tutaj to bede sie tego trzymac . Schodzac pod wode w morzu lub Oceanie nurkowaliscie sami czy z kims wyzszym stopniem? Sprzet wypozyczaliscie na miejscu? ElaWeybridge nie planujesz zrobic nastpnego stopnia? Photon masz tyle speckalizacji, moze wkrotce bedziesz Master Of Dive? Wtedy moglbys pracowac jako pletwonurek? Kruszynka czy AOWD robilas razem z mezem w Krakowie czy w Hurghadzie? Osobiscie widzialam w maju nurkow, ktorzy nurkowali na Zakrzowku i prawde mowiac troche mnie to przestraszylo, jak oni wygladali, bo woda byla naprawde zimna. Joasia ja tez chcialabym zaczac PADI pod koniec lata lub jesienia, napisz w ktorym miescie bedziesz robic. Wojtek o Tobie ciagle nic nie wiemy. Te_Pe bardzo dziekuje za adres, juz sie zarejestrowalam i dodalam na forum moj cichy glos.Pozdrawiam wszystkich goraco!
            • kruszynka301 Re: Nurkowanie 16.06.06, 17:22
              my robiliśmy tak: baseny + teoria w Polsce (w Divemasterze w Katowicach, przy
              wylocie z autostrady, Krakusi nie raczyli odpisać na nasze meile, poza tym
              robiliśmy kurs w 3 osoby, a w Krakowie chcieli więcej osób), wody otwarte już w
              Hrg, - to w zeszłym roku
              w tym roku zrobiliśmy AOWD w Hrg, w 2 osoby (ten kurs to nic innego jak
              nurkowania z przygodą, czyli np wrakowe - cudowna Belinda na 10 m z masą muren
              i kolorowych ślimaków, w prądzie.

W Egipcie musisz pod wodę schodzić z przewodnikiem (my zazwyczaj schodziliśmy w
              3 pary, ja z mężem zazwyczaj na końcu, bo mieliśmy najmniejsze zużycie
              powietrza i swobodnie, widząc grupę, mogliśmy sobie pozwolić na zaglądanie pod
              każdy kamień i obserwowanie np ślimaków;). Czasami też oczywiście łapaliśmy
              delikwentów, którzy robiąc zdjęcia, zaczynali płynąć w przeciwnym kierunku co
              przewodnik;).

Sprzęt pożyczaliśmy na miejscu, chociaż ja oczywiście miałam kłopot z doborem
              ze względu na swoją mizerną posturę;) - pasuje na mnie rozmiar dziecięcy.
              Następnym razem pojadę już z własną pianką.
            • Gość: te_pe Re: Nurkowanie IP: *.chello.pl 16.06.06, 22:12
              Może trochę wyjaśnień dla Ciebie:
              1. Nie będziesz robić PADI - będziesz robic kurs OWD (Open Water Diver) w
              systemie PADI. NA kurs składa się teoria, zajęcia na basenie lub wodach
              basenopodobnych (czyli piaseczek na 4 metrach...) i zajęcia na wodach otwartych.
              popularną praktyką jest robienie teorii i basenów w kraju - wtedy w ciepłych
              krajach robisz tylko ostatnia część, mając więcej czasu na przyjemności.
              Niestety, PADI to taka maszynka do robienia nurków - czyli rozbicie szkoleń na
              kilka kursów, za które można wziąć osobno kasę. w innych systemach szkoleń
              (CMAS, SSI) jest to bardziej skomasowane.... (tylko, że te inne organizacje
              przynajmniej w Egipcie są niszowe )żeby nie wywoływać kolejnej wojny o wyższości
              świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocny [czyli co lepsze: CMAS czy
              PADI? :-)] powiem tak: wszystko zależy od INSTRUKTORA: czy, oprócz zaliczenia
              norm, potrafi przekazać Ci pasję i pokazać dalszą drogę do samokształcenia?

2. na początku szkolenia lepiej jest sprzęt pożyczać (no, może poza ABC) - wtedy
              jeszcze nie wiesz, którą drogę obrać. ponurkujesz, potestujesz i kupisz
              ŚWIADOMIE wybierając...

3. w bazach w Egipcie z reguły pływasz z przewodnikiem (wymagania lokalnego
              prawa), nurkowie bardziej doświadczeni dostają tylko więcej swobody....
              i nie zależy to od ilości plastików, tylko od umiejętności... (przynajmniej
              powinno...) w profesjonalnych bazach powinni poprośić cię o 'check-dive'a' -
              nurkowanie sprawdzające - po którym przydzielą cię do odpowiedniej grupy...

4. Divemaster (przewodnik) to piewrszy krok na drodze zawodowej...
              Master Scuba Diver to najwyższy w PADI stopień rekreacyjny ( wymagania: Recue
              + 5 specjalizacji)

5. Jaka jest różnica w kraju pomiędzy styczniem, kwietniem a sierpniem? poniżej
              termokliny jest i tak 4 stopnie... - no, może poza 'przyjemnością' rozbierania
              się z pianki na mrozie lub na słoneczku....

6. nurkowanie w krajowych warunkach po kursie zrobionym w Egipcie może być
              szokiem dla niektórych.... więc rezygnują z nurkowań w kraju i czekają do
              następnych wakacji..... tylko, czy to są prawdziwi nurkowie?

koniec z bazgraniem, czas przygotować sprzęt do nurkowania....

czekam w niedzielę o 12tej przy autobusie na Zakrzówku... :-)
              • ladysnow Nurkowanie 17.06.06, 09:52
                Kruszynka a moge zrobic teorie i baseny jesienia, a w Egipcie w marcu? Czy tak nie mozna?
                Te_Pe Dzieki za te mega wyjasnienia !
                • kruszynka301 Re: Nurkowanie 17.06.06, 11:55
                  możesz, ale odradzam - najlepiej jednak być "świeżo" po basenach - przed nurkowaniem i tak będziesz czuła stres (każdy odczuwa!), więc zwiększanie go poprzez myślenie, czy czegoś się nie zapomniało nie ma sensu. W wodach otwartych na kursie OWD wykonuje się te same ćwiczenia co na basenie (np piwot, zawiśnięcie w toni oraz nieśmiertelne zdejmowanie i przepłukiwanie maski).

Jeśli jednak akurat tak Tobie pasuje, to zrób teorię i baseny jesienią, a przed samym wyjazdem weź zajęcia przypominające. jednak centra nurkowe (dobre;) robią kursy przez cały rok, nie powinnaś mieć problemu w zimie.
            • elaweybridge Re: Nurkowanie 19.06.06, 12:13
              > Schodzac pod wode w morzu lub Oceanie nurkowaliscie sami czy z kims wyzszym
              > stopniem?

zawsze z przewodnikem, ktory przed zejsciem zawsze robi wprowadzenie do miejsca
              gdzie schodzisz, czego sie spodziewac, co mozemy spotkac itp.

> Sprzet wypozyczaliscie na miejscu?

zawsze. mamy tylko swoje pletwy i maski ze snorklelem. na miejscu zawsze
              wypozyczamy reszte.

> ElaWeybridge nie planujesz zrobic nastpnego stopnia?

nie. zeby nurkowac nie potrzebuje do tego kolejnych stopni (PADI to komercha).
              wystarczy mi te max 18 m (limit dla OPEN WATER DIVER), nizej i tak bym sie bala
              schodzic. zreszta im glebiej tym ciemniej a my na nurach zdjecia przewaznie
              robimy wiec i kolory nie te .... ;)

pozdrawiam :)
    • ocean.absurdu Re: Nurkowanie 19.06.06, 13:39
      Witam,
      Param sie tym zawodowo od jakiego czasu jestem w Egipcie.
      Jesli mialabys jeszcze jakies pytania jestem do dyspozycji - na privie lub na
      forum.
      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka