wie_szpa 29.06.07, 10:21 Kupujecie jakieś pakiety ubezpieczeniowe, czy ten który sprzedaje Buro Podróży z wycieczką jest wystarczające? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sharmdiver Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie? 29.06.07, 10:31 Oczywiście - na nurkowanie w daneurope.org/eng/english_.htm + w tym samym pakiecie za grosze ubezpieczenie turystyczne (travel assist) całej najbliższej rodziny (20 euro /osoba/rok) Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 10:39 kupuje, poniewaz to z biura ma tylko podstawowy wariant a mnie zalezy zeby miec odpowiednio ubepieczony bagaz na ten przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
wie_szpa Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 10:42 jestem laikiem, dlatego dzięki wielkie za posty. czyli warto ubezpieczyć według was m.in. bagaż, NW, i sprawy związane ze sportami wodnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 12:53 Ja wykupuję, bo jestem w ciąży i chcę być bardziej zabezpieczona. Koszt na 2 tygodnie to ok 80 zl. a ubezpieczenie opiewa na jakies 20.000 euro Odpowiedz Link Zgłoś
dianamirek Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 13:00 Napewno warto wykupic dodatkowe ubezpieczenie dla osob nurkujacych oraz osobom z przewleklymi chorobami np. cukrzyca itp Pozdrawiam Diana Odpowiedz Link Zgłoś
ameboda Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 13:05 ...Firma Alfa Star ma takie ubezpieczenie , że przy wizycie lekarskiej trzeba zapłacic 100 euro - resztę "niby " pokrywa firma ubezpieczeniowa. Tak więc trzeba pytać w biurach , żeby się nie okazało , że ubezpieczenie jest ale fikcyjne.... Odpowiedz Link Zgłoś
wie_szpa Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 13:08 no właśnie... niby jest napisane w ofercie biura, ale co się za tym ukrywa to już tylko biuro wie... a ubezpieczenie wykupujecie w Polsce- nie orientujecie się czy są takie "gotowe" pakiety, które polecacie i z których korzystaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 13:13 wie_szpa napisała: > no właśnie... niby jest napisane w ofercie biura, ale co się za tym ukrywa to > już tylko biuro wie... Nic sie nie kryje. Poprostu ubezpieczyciel gwarantuje bezpośrednią opłatę poprzez przelew powyżej kwoty 100Euro, a poniżej tej kwoty turysta płaci z własnej kieszeni, a dopiero po powrocie, za okazaniem rachunku, otrzymuje zwrot tej kasy. Trzeba przeczytać dokładnie umowę, tam jest to wyjaśnione. Odpowiedz Link Zgłoś
wie_szpa Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 13:18 dziękuję za wyjaśnienie. jeszcze nie podpisywałam umowy z biurem- stąd też moja niewiedza :) ale przed jej podpisaniem chce mieć dobre informacje, a wiem, że forumowicze wiedzę dużą w tym temacie posiadają :) A czy jest zapis od jakich niebezpiecznych wypadków mam ubezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ameboda Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 14:03 Nieprawda , żadnego zwrotu "tej " kasy nie otrzymuje . przynajmniej tak jest w Alfa Star. Przerabiałam to w tym roku i musiałam zapłacić 100 euro niestety. Po powrocie do kraju i wysłaniu rachunku firma ubezpieczeniowa z Gdańska odpisała mi , że te pieniądze to mój udział. I żaden zwrot mi się nie należy.... Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 14:15 Widać korzystałaś z usługi nie objętej ubezpieczeniem (jak np. leczenie zęba). Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 14:54 No to jak wreszcie było. Bo tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=63384839&v=2&s=0 napisałaś, że chodziło o 25 euro. Udział własny w ubezpieczeniu oferowanym przez AS wynosi 100 złotych, a nie euro. Odpowiedz Link Zgłoś
brehia Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 17:43 Poradźcie, gdzie można się ubezpieczyć za rozsądne pieniądze. Chciałam, żeby ubezpieczeniem było objęte także snurkowanie (podobno to sport ekstremalny :))) i jazda na quadach. W Warcie zaśpiewano 12zl/dzień a ubezpieczenie jest do kwoty 5.000 zł!! Może ktoś korzystał z oferty innych ubezpieczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 18:03 brehia napisała: > Chciałam, żeby ubezpieczeniem było objęte także snurkowanie (podobno to sport ekstremalny :))) Oczywiście, dla niektórych osób i u niektórych "organizatorów" jak najbardziej. Ubezpieczyciele mają "rozpiskę". Zadają pytania i wiadomo jaka będzie indywidualna (to jak wiesz bardzo modne "indywidualny doradca, indywidualne konto itp" stawka. Np: Kolor włosów - blondynka +200% stawki, Wiek - 85 lat Przebyte choroby/posiadane choroby - "prawie zdrowa" trzy zawały, "mała wada wzroku" +5 jedno oko, -5 drugie, zez zbieżny, czasami "troszkę" wypada dysk, przepuklina. Utrata słuchu lewe ucho 80% prawe 90%. Padaczka. Paniczny strach przed wodą i jazdą pojazdami mechanicznymi. Chęć wybrania najtańszej z najtańszych ofert (podejrzewany udar mózgu) I tak wychodzi te 12 pln za dzień...za uprawianie sportów ekstremalnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl do brehia 29.06.07, 18:13 Skoro Warta Ci nie pasuje (choc ja u nich takze mam ubezpieczenia) to moze Hestia?Tez z ich uslug korzystalam. Nie wiem czy sporty ekstremalne w innych TU maja nizsze skladki niz Warta... Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: do brehia 30.06.07, 15:52 iberia.pl napisała: > Skoro Warta Ci nie pasuje (choc ja u nich takze mam ubezpieczenia) to moze > Hestia?Tez z ich uslug korzystalam. > Nie wiem czy sporty ekstremalne w innych TU maja nizsze skladki niz Warta... No i teraz juz sie wydalo Droga Iberio :-) Pracujesz w Warcie :P:D Buzia, Iw Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 18:14 A poza żartami zobacz ofertę Hestii. Zauważ, że w tanich ofertach quadów NIKT nie oferuje kasków. Jak coś się stanie ubezpieczyciel będzie szukał "dziury w całym" aby Ci NIE WYPŁACIĆ ubezpieczenia. Nie miała Pani kasku? Uuuuuu... Jaka szkoda, że nie przestrzegała Pani zasad bezpieczeństwa. Niestety, rachunek na 20 000 euro musi Pani pokryć z własnej kieszeni... Odpowiedz Link Zgłoś
eb_13 Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 29.06.07, 18:19 W pełni się zgadzam;( przecież to o to chodzi jak najwięcej zebrać a jak najmniej wypłacić... Co do Hestii fajna oferta, ale jest problem z ubezpieczeniem jednostki;( robią ubezpieczenia pod kluby nurkowe;( Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 30.06.07, 15:53 kadrom napisał: > No to jak wreszcie było. Bo tutaj > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=63384839&v=2&s=0 > napisałaś, że chodziło o 25 euro. Kadrom-Slonce-jak mozna tak dokladnie zapamietac co kto w jakim watku pisal?? Przerazasz mnie... ;-) Buzia, IW Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl do ameboda ponownie 29.06.07, 18:11 ameboda napisała: > Nieprawda , żadnego zwrotu "tej " kasy nie otrzymuje . przynajmniej tak jest w Alfa Star. NIE w ALFA STAR tylko konkretny UBEZPIECZYCIEL byc moze Signal Iduna lub inne. > Przerabiałam to w tym roku i musiałam zapłacić 100 euro niestety. > Po powrocie do kraju i wysłaniu rachunku firma ubezpieczeniowa z Gdańska > odpisała mi , że te pieniądze to mój udział. I żaden zwrot mi się nie należy... . na drugi raz niech Ci lekarz zawyzy rachunek... Odpowiedz Link Zgłoś
wie_szpa Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie?ZAWSZE 02.07.07, 15:20 A mieliście możliwość korzystać z ubezpieczenia firmy Signal Iduna Polska? Jakie są wasze opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl do ameboda 29.06.07, 18:09 ameboda napisała: > ...Firma Alfa Star to biuro podrozy.... a nie Towarzystwo Ubezpieczeniowe > ma takie ubezpieczenie , że przy wizycie lekarskiej trzeba > zapłacic 100 euro - resztę "niby " pokrywa firma ubezpieczeniowa. tak zwany udzial wlasny, dodatkowa oplata moze to zniesc, ale nie zawsze jest taka mozliwosc. Wiele ubezpieczen ma zastrzezenie, ze jesli szkoda, jest do jakiejs kwoty X czyli 100zl, albo 100€ to jest to placone z kieszeni ubezpieczeonego a nie ubezpieczyciela. >Tak więc trzeba pytać w biurach , żeby się nie okazało , że ubezpieczenie jest ale fikcyjne.... raczej czytac dokladnie OWU-Ogolne Warunki Ubezpieczenia, a zwlaszcza paragraf:WYLACZENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
eb_13 Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie? 29.06.07, 17:59 Jak najbardziej, warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie w przypadku gdy się nurkuje lub uprawia inne niebezpieczne sporty. My co roku wykupujemy dodatkowe ubezpieczenie w PZU na bagaż (sprzęt nurkowy- ponieważ zwykłe ubezpieczenie nie obejmuje go), a ponadto mamy wykupione ubezpieczenie w DAN-ie niestety te podstawowe ubezpieczenia które wykupują BP niebardzo się mają do nurkowania i ew. leczenia np. komora - która jest bardzo droga. Natomiast w tym roku "przerobiliśmy" ubezpieczenie wykupione przez Selectours (z nimi byliśmy w Egipcie), jak mąż zachorował wysłaliśmy do rezydentki sms z prośbą o lekarza - odpisała w ciągu 5 min. że samochód który zawiezie go do lekarza będzie do 30 min. i prosi o przygotowanie paszportu i nr. polisy ubezpieczeniowej i tak też się stało,kierowca przyjechał do hotelu po męża i zabrał do doktora - doktor zbadał, dał leki - NIE SKASOWAŁ:) PROSIŁ JEDYNIE O OKAZANIE NR. POLISY UBEZPIECZENIOWEJ (który każdy otrzymuje na lotnisku przed wylotem), i wypełnienie formularza z podstawowymi danymi osobowymi dla ubezpieczyciela w Polsce, w tym przypadku Signal Iduna, z którym BP SELECTOURS ma podpisaną umowę - a następnie odwieźli go do hotelu. Wszystko przebiegło miło sprawnie i trwało ok. 1 godz. a po 3 dniach już nurkował:) Polska służba zdrowia może się uczyć;( Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
brehia Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie? 29.06.07, 18:49 Sprawdziłam w Allianz - snurkowanie nie jest sportem ekstremalnym ;), z quadów chyba zrezygnuję, bo nie mam prawa jazdy na motor, a z tego forum dowiedziałam się, że ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, jesli ktoś takiego dokumnetu nie ma. W sumie składka na dwie osoby na 15 dni wyszła mi 200zł (ubezpieczenie kosztów leczenia do 20.000 EURO). To chyba niedrogo, co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: do Brehia Quady 29.06.07, 19:08 Sporo jest sprzecznych informacji na ten temat i postaram troche wyjaśnić. Pojazdy takie jak quady są identyfikowane przez prawo unijne już od 1992 roku, kiedy w Dyrektywie 92/61/CEE pojawiło się pojęcie "quadricycle"(kwadrycykl po naszemu). Na podstawie tej Dyrektywy i stopniowego dostosowywania naszego prawa do unijnego w Dzienniku Ustaw nr 5 z 15 stycznia 2004 roku mamy już kategorię motocykla: L7 pojazdy czterokołowe, których masa nie przekracza 400 kg i moc maksymalna użyteczna nie przekracza 15 kW. Pojazd taki zgodnie z zapisem w świadectwie homologacji ma w dowodzie rejestracyjnym wpis: "motocykl czterokołowy". Zgodnie z prawem obowiązujący w krajach unii do kierowania pojazdem tej kategorii wystarczy: prawo jazdy A1, A, B1, B. Motocykl czterokołowy jest jednocześnie lekkim pojazdem samochodowym nie wymagającym umiejętności zachowania równowagi i dlatego do kierowania nim wystarczy posiadać jedno z w/w uprawanień. Za: Jacek Bujański Odpowiedz Link Zgłoś
brehia Re: do Brehia Quady 30.06.07, 09:57 Dzięki za info sharmdiver. Czasem i Ty powiesz coś pożytecznego :)))). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: do Brehia Quady 30.06.07, 11:49 Proszę uprzejmie. Czasami i Ty napiszesz coś miłego :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
magdulkaa Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie? 30.06.07, 15:12 Witam, we wrześniu wybieram się do Hurghardy (hotel Aqua Blue) i oczywiście jak za każdym razem będąc w Egipcie będziemy nurkować...mam do Was pytanie ubezpieczcie się w Polsce dodatkowo??Jesli tak to gdzie?? Z umowie z Alfa star mamy napisane... 6. Ubezpieczenie 6.1. A) Organizator zawarł na rzecz uczestników imprez zagranicznych ubezpieczenie obejmujace w pakiecie podstawowym: koszty leczenia KL do kwoty 15.000 USD dla krajów Europy i basenu Morza Sródziemnego, dla pozostałych krajów swiata do kwoty 30.000 USD, NNW do kwoty 10.000 PLN i bagażu podróżnego do kwoty 1000 PLN. Ubezpieczenie obejmuje również amatorskie nurkowanie z aparatem tlenowym do głebokosci 20 m.!!!!!!!!!!!!!! Podczas telefonicznej rozmowy z konsultatką Alfa Star zapewniała mnie że ich podstawowe ubezpieczenie odejmuje równiez amatorskie nurkowanie do 20 m...jak jest naprawdę?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie? 30.06.07, 15:21 Temat był ostatnio omawiany. Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=63289147&v=2&s=0 Osobiście zdecydowałem sie na Hestię. Ubezpieczenie Hestia Podróże. Tutaj masz link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=63289147&v=2&s=0 Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: dodatkowe ubezpieczenie- wykupujecie? 30.06.07, 15:24 niech AS da Ci Ogolne Warunki tego towarzystwa ubezpieczeniowego-poczytaj jakie sa wylaczenia czyli za co nie odpowiadaja. I jak maja opisane to nurkowanie. Prawdopodobnie jest tak, ze aby nurkowac musisz miec ukonczony specjalistyczny kurs ktoregos tam stopnia....i tego byc moze bedzie wymagalo TU w razie szkody. Zapoznaj sie z oferta Hestii albo Warty-jesli chodzi o ubezpieczenie na wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: dodatkowe ubezpieczenie- TAK 30.06.07, 15:56 Zawsze kupujemy dodatkowe ubezpieczenie, poniewaz chadzajac po egiptowie wlasnymi sciezkami czuje sie pewniej. Ubezpieczamy sie zawsze w PZU. Pozdrawiam, Iw Odpowiedz Link Zgłoś
wie_szpa Signal Iduna Polska 02.07.07, 15:21 Znacie tego ubezpieczyciela? Moje BP właśnie z nimi ma podpisaną umowę. Macie jakieś dowświadczenie w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Signal Iduna Polska 02.07.07, 15:27 wie_szpa napisała: > Znacie tego ubezpieczyciela? Moje BP właśnie z nimi ma podpisaną umowę. > Macie jakieś dowświadczenie w tej kwestii? Znam, na moje nieszczescie z tej niekorzystnej strony-przeczytaj dokladnie paragraf dotyczacy ubezpieczenia bagazu-kiedys mieli zapis mowiacy o tym, ze jesli uszkodzony zostanie tylko kufer (walizka, torba) a zawartosc jest ok to NIE NALEZY sie odszkodowanie.Mialam wlasnie taka sytuacje i odmowili mi wyplaty- oczywiscie bylo to zgodnie z ich warunkami, od tej pory jestem wyczulona na zakres swiadczen zwlaszcza w przypadku bagazu.Niemniej jednak probowalam powalczyc z Triada bo to ich podwykonawca-firma dokonujaca transferu z hotelu na lotnisko- uszkodzila mi bagaz, ale oczywiscie sie Triada wypiela.....widocznie to byl dla nich duuuzy problem aby isc z regresem do tej firmy.Szkoda, bo od tej pory z nimi nie jezdze. Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Signal Iduna Polska 02.07.07, 15:36 No to jest poważny problem! Uszkodzenie bagażu! Nie znam nikogo, kto lata samolotami i mu się to nie zdarzyło, c'est la vie! Wie_szpa, lepiej sprawdź zapisy dotyczące ubezpieczenia na wypadek choroby i nieszczęśliwych wypadków! Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Signal Iduna Polska 03.07.07, 18:20 ewano2 napisała: > No to jest poważny problem! Uszkodzenie bagażu! sluchaj no madralo, moze dla ciebie to nie jest problem kupowanie walizki przy kazdym locie-no jak latasz raz na kilka lat to faktycznie zaden wydatek. Walizka zostala tak uszkodzona, ze nadawala sie na smietnik.Uwazasz, ze powinnam polozyc uszy po sobie i cieszyc sie, ze calo dolecialam? Moze ty kupujac w piekarni bulki masz w nosie czy sa swieze, czy sa takie jak chcialas i czy kosztuja tyle ile w cenniku. Logiczne jest, ze jesli ktos wyrzadzil szkode a to wlasnie mialo miejsce, to jego zakichanym obowiazkiem jest szkode NAPRAWIC. > Nie znam nikogo, kto lata samolotami i mu się to nie zdarzyło, c'est la vie! dziwne, a ja z kolei znam mase ludzi, ktorzy lataja co tydzien z przesiadkami i jakos nigdy im sie nie zdarzylo uszkodzenie bagazu.Natomiast ja latajac kilka razy w roku walizke wymienialam juz 3 razy. Poza tym skoro juz jestes taka madra, bagaz zostal uszkodzony nie na lotnisku przez sluzby naziemne a w momencie wyciagania go z luku autokaru. > Wie_szpa, lepiej sprawdź zapisy dotyczące ubezpieczenia na wypadek choroby i > nieszczęśliwych wypadków! tez, niemniej jednak bagaz jest rowniez istotny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Signal Iduna Polska 04.07.07, 15:39 Iberio droga, nie denerwuj sie tak, zlosc pieknosci szkodzi! Wlasnie im czesciej latasz, tym bardziej uodparniasz sie na to, co robia z twoim bagazem... Tylko ci, co lataja raz na pare lat tak histeryzuja... Ale ich prawo, oczywiscie, histeryzuj sobie do woli... Ja tylko podkreslam, ze sa wazniejsze rzeczy w ubezpieczeniu, a ten watek zostal przez ciebi zepchniety w temat bagazu, jakby to bylo najiweksze nieszczescie jakie sie moze przydarzyc! Oby!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Signal Iduna Polska 04.07.07, 17:29 ewano2 napisała: > Iberio droga, nie denerwuj sie tak, zlosc pieknosci szkodzi! ???? > Wlasnie im czesciej latasz, tym bardziej uodparniasz sie na to, co robia z > twoim bagazem... znow sie mylisz.... >Tylko ci, co lataja raz na pare lat tak histeryzuja... Ale ich > prawo, oczywiscie, histeryzuj sobie do woli... daruj sobie osobiste wycieczki, moze ty lubisz co lot kupowac nowa walizke- wybacz ale mam ciekawsze zreczy do roboty w zyciu. > Ja tylko podkreslam, ze sa wazniejsze rzeczy w ubezpieczeniu, a ten watek > zostal przez ciebi zepchniety w temat bagazu, jakby to bylo najiweksze > nieszczescie jakie sie moze przydarzyc! Oby!!! wez pod uwage, ze akurat KL czy NW sa ujete (co prawda w wersji podstawowej) w polisie z biura podrozy, bagaz juz niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś