Dodaj do ulubionych

Ulga odsetkowa

22.11.05, 09:17
Witam
Mam nastepujaca sytuacje:
1.Umowe kredytowa na finansowanie zakupu mieszkania zawarlem w listopadzie br.
2.Mieszkanie zostanie oddane do uzytku w polowie 2006roku
3.Pierwsza transza juz zostala przez bank wyplacona
4.Splate odsetek zaczynam 1stycznia 2006roku a splate kredytu w lutym 2006roku

Wiem ze ewentualne odsetki od rat kredytowych bede mogl odliczac w zeznaniu za
2006rok.
Pytanie moje jest nastepujace: Czy bede mogl skorzystac z ulgi odsetkowej?W
ktorym momencie nabywa sie prawa do skorzystania z niej-czy w momencie
podpisania umowy kredytowej czy w momencie rozpoczecia splat odsetek,czy
jeszcze kiedy indziej.
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Marcin
Obserwuj wątek
    • park_anielin Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 10:30
      Będziesz mógł skorzystać z ulgi odsetkowej.
      Prawo do ulgi odsetkowej nabywasz w momencie otrzymania aktu własności mieszkania. Czyli po odbiorze mieszkania i podpisaniu aktu notarialnego (+ jego uprawomocnienie). W wyjaśnieniu całej procedury pomogą broszury ze strony www.mf.gov.pl .
      UWAGA - jeśli kiedykolwiek korzystałeś z jakichkolwiek odliczeń od dochodu (ulgi remontowe, wkłady mieszkaniowe) to ulga odsetkowa nie należy Ci się.
      • blackkot Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 10:47
        ulga remontowa nie ma nic do rzeczy. Jeśli z niej korzystałeś, to wcale nie
        znaczy,że nie możesz korzystać z odsetkowej. Z odsetkowej jednak można
        korzystać dopiero po otrzymaniu albo aktu notarialnego, albo prawa zasiedlenia
        budynku w przypadku jeśli kupiujesz nowe mieszkanie u dewelopera.
      • marcin-dabek Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 12:04
        Czyli jesli np nasi wspaniali poslowie zdecyduja w przyszlym roku o likwidacji
        ulgi to sie nie zalapie?Jak to jest z tymi poslami-kiedy zapadaja takie
        decyzje?Czy moga np w marcu 2006zadecydowac ze cos co jeszcze w styczniu mozna
        bylo odliczyc to jednak nie mozna odliczyc?(troche zakrecilem sprawesmile)
        No i kolejna sprawa to z ta ulga remontowa-dlaczego to ma sie laczyc?To jak
        kupie mieszkanie i zrobie w nim glazure to odliczam albo glazure albo
        odsetki?Cos mi sie nie wydaje zeby tak bylo.Jedynym powodem do nieskorzystania z
        obu tych ulg jest to ze remontowa "dziala" tylko do konca br.Natomiast gdybym
        kupil i wykanczal mieszkanie w tym roku to nie widze przeszkod zeby skorzystac z
        obu tych ulg.
        Pozdrawiam
        Marcin
        • blackkot Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 12:25
          Napisałam już ,że ulga remontowa nie ma nic wspólnego z ulgą odsetkową. Czyli
          możesz skorzystac zarówno z jednej jak i z drugiej, jeśli spełniasz określone
          warunki. Z remontowej możesz skorzystać do końca tego roku, jeśli masz tytuł
          prawny do lokalu, ktory remontujesz (np.akt notarialny, umowę użyczenia ). Z
          ulgi odsetkowej możesz skorzystać niezależnie od tego, jeśli spełniasz inne
          warunki. Musisz jednak też mieć albo akt notarialny mieszkania, albo pozwolenie
          na zasiedlenie lokalu wydane deweloperowi na cały budynek. Ulga odsetkowa
          dotyczy tylko kredytów zaciągnietych na budowę mieszkań na rynku pierwotnym.
          Jeśli kupisz mieszkanie od kogoś z "drugiej reki", nie masz prawa do ulgi.
          Wszyscy, którzy zaciągneli kredyty na taki cel w okresie obowiązywania ulgi
          mają prawo do jej kontynuacji aż do całkowitego jej wykorzystania. Może to
          trwać całymi latami w zależności od tego jakie masz zarobki i ile płacisz
          podatku dochodowego. Jesli więc posłowie zniosą ulgę, możesz sobie i tak ją
          odliczać do całkowitego odliczenia odsetek pod warunkiem,że nabyłeś do niej
          prawo w okresie "działania ulgi".
          • marcin-dabek Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 12:34
            Dzieki wielkie za odpowiedz.Kamien spadl mi z serca.
            Pozdrawiam
            Marcin
          • park_anielin Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 12:42
            Ja rozumiem że Ty wiesz ale inni mają na ten temat inne zdanie. Sam jestem w takiej sytuacji więc aspekt ten poznałem i nie masz racji. Oto mały przykład:

"Gazeta Prawna z dnia 2005-03-23 strona 5
            Aleksandra Tarka

Podatnik nie może skorzystać z ulgi odsetkowej, jeśli jego małżonek korzysta lub korzystał ze starych ulg mieszkaniowych, nawet przed zawarciem małżeństwa. Ulga odsetkowa została obwarowana licznymi warunkami. Jeden z nich mówi, że podatnik (lub jego małżonek) nie mogli korzystać z odliczenia od dochodu (przychodu) lub podatku niefunkcjonujących już w ustawie ulg mieszkaniowych (tzw. dużej ulgi budowlanej, ulgi na nadbudowę lub rozbudowę budynku na cele mieszkalne, przebudowę strychu, suszarni albo przystosowanie innego pomieszczenia na cele mieszkalne oraz ulgi na wykończenie mieszkania czy ulgi na kasę mieszkaniową).

Brak jakiegokolwiek wyjątku od tej zasady potwierdziło Ministerstwo Finansów w odpowiedzi na pytanie Gazety Prawnej: - "od zasady tej przepisy nie zawierają żadnych wyjątków. W konsekwencji również w przypadku, gdy podatnik lub jego małżonek z przedmiotowych ulg skorzystał przed zawarciem związku małżeńskiego, powyższa okoliczność pozbawia go prawa do odliczeń".

No i częśćiej używaj "szukaj" w internecie...
            • jbloko Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 12:53
              A ulga remontowa sie mieści w tych wykluczeniach? Np. jesli dotychczas
              odliczałem sobie jedynie składki na fundusz remontowy - to juz nie moge
              skorzystać z ulgi odsetkowej? Czy wygląda na to, ze w praktyce ulga odsetkowa
              jest przeznaczona głównie dla tych którzy nie posiadali wcześniej żadnego
              mieszkania (czyli też nie płacili składek na fundusz remontowy czy nie
              przeprowadzali żadnych remontów w starym mieszkaniu - ktore potem odliczali w
              PIT)...?
              • blackkot Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 13:13
                Kolega park-anielin nie odróżnia ulgi remontowej od innych ulg mieszkaniowych i
                stąd całe zamieszanie. Powtarzam raz jeszcze - ulga remontowa to zupełnie coś
                innego niż wymienione przez kolegę ulgi ( na nadbudowę itp). Ulga remontowa
                działa niezaleznie od tych pozostałych i może być stosowana w zakresie warunków
                dla niej przwidzianych. A te wymienione przez kolegę rządzą sie swopimi prawami
                i nie wykluczają stosowania remontowej. Wiem, że rozumienie tych spraw sprawia
                niektórym ludziom kłopoty, ale nie należy trzymać się tylko swojego toku
                percepcji , bo zarówno samemu się mozna mylić, jak i innych wrowadzać w błąd. W
                wymienionym przez kolegę katalogu ulg mieszkaniowych nie ma ulgi remontowej!!!!!
                ULGA REMONTOWA TO NIE TO SAMO CO INNE ULGI MIESZKANIOWE i stosuje się do niej
                inne prawa niż do pozostałych ulg!!!!!
                • tira-rira_ok Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 15:46
                  Małe ale, tu jest wszystko opisane - do korzystania z ulgi nie jest potrzebny akt notarialny wystarczy wcześniej podpisany protokół odbioru mieszkania
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=32258501&a=32276488
                  • jbloko Re: Ulga odsetkowa 22.11.05, 17:11
                    Uwaga jeszcze na mały kruczek prawny - warto mieć swiadomość zanim "sie
                    zacznie" ulgę odestkową:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=32003090&a=32094231
                  • ingolula Re: Ulga odsetkowa 23.11.05, 07:54

Każdy US w tym kraju ma inną interpretację ustawy. Przestrzegam przed pochopnym
                    odliczaniem ulgi bez aktu notarialnego. W moim przypadku musiałam robić korektę
                    PIT.
                    • blackkot Re: Ulga odsetkowa 23.11.05, 09:03
                      Z pewnością tak jest,że urzędnicy skarbowego są nieprzewidywalni. Napisałam
                      powyżej,że trzeba mieć ALBO akt notarialny ALBO zezwolenie na zasiedlenie
                      mieszkania (protokół odbioru mieszkania). Widać na przykładach z praktyki,że to
                      zależy od widzimisię urzedników i nie jest ALBO, ALBO. Ustawa jednak dopuszcza
                      alternatywę i tego należy się trzymać.
            • hamsterek Re: Ulga odsetkowa 23.11.05, 11:24
              Mylisz pojęcia park. Nie wprowadzaj innych w błąd. Jestem już po tym temacie od
              roku i ulga odsetkowa nie ma nic wspólnego z ulgą remontową!! Mylisz ją z dużą
              ulgą mieszkaniową której już nie ma.
              • blackkot Re: Ulga odsetkowa 23.11.05, 21:46
                Tak jest hamsterek, to jest tak jak ja napisałam. Dobrze, że mnie popierasz, bo
                kolega park się wymądrza a nie ma racji.
    • smallm Re: Ulga odsetkowa 26.11.05, 13:23
      A może mi pomożecie?? smile

Akt notarialny będziemy mieć w przyszłym roku, choć kredyt i odsetki zaczniemy
      płacić jeszcze w tym, więc jak rozumiem, z ulgi odsetkowej skorzystać nie
      możemy?

Małżeństwem jesteśmy od 22.10.2005r., więc rozliczać się razem też nie możemy.
      Akt notarialny na mieszkanie, które obecnie posiadamy jest na mnie. Czyli z
      jakiejkolwiek ulgi remontowej mogę póki co, skorzystać tylko ja?? Mój mąż,
      jako, że nie jest właścicielem mieszkania, ale moim mężem (nie mamy żadnej
      odrębności majątkowej) nie może tego zrobić (martwi nas to, bo wszedł w próg
      33%...) no i tu się tez robi ból... On będzie musiał zapłacić do US, a mi
      oddadzą dużo później... Takie zamrożenie pieniędzy uncertain na wiadomo, że skoro na
      początku przyszłego roku odbieramy mieszkanie, które będzie trzeba wykończyć,
      to kasa jest potrzebna uncertain

Aha i jeszcze jedno: mam dziecko. W zeszłym roku rozliczałam się z dzieckiem,
      jako matka samotnie wychowująca. Jako, że w tym roku wzięłam ślub, to znaczy,
      że za ten rok nie mogę rozliczać się ani z mężem, ani z dzieckiem??

Poradźcie jak tu uratować kasę smile

Aha... Z tego co czytałam u Was, to ulga remontowa jest przypisana do
      podatnika. Wcześniej raczej czytałam, że do lokalu. Czyli, że odpisuję sobie za
      materialy do remontu mieszkania, które obecnie zamieszkuję... Hmmmm... Jak to
      wygląda w sytuacji, gdybym chciała kupić materiały na wykończenie mieszkania,
      które będę miała w przyszłym roku?? Czy ktoś będzie sprawdzał w którym lokalu
      materiały te zostały położone??

Pozdrawiam.
      • blackkot Re: Ulga odsetkowa 26.11.05, 14:37
        Odpowiedź:
        Ad1/z ulgi odsetkowej w tym roku skorzystać nie możesz, jeśli budowa nie jest
        zakończona, a mieszkanie nie jest jeszcze oddane oficjalnie do użytku. Jeśli
        tak, to możesz odliczyć ulgę na podstawie prawa do zasiedlenia lokalu , a na
        akt możesz sobie poczekać do przyszłego roku (choć podobno niektóre US wymagają
        wyłącznie aktu - ale bym się tego nie bała).
        Ad2/Niestety, nie możesz rozliczać się w tym roku z mężem, bo ustawa mówi,że by
        z tego skorzystać, małzonkowie muszą pozostawać w związku małżeńskim przez
        pełny rok podatkowy. Możesz jednak rozliczyć się jeszcze w tym roku z dzieckiem
        jako samotna matka, bo ustawa nie wymaga, byś nią była cały rok podatkowy.
        Ad3/Ulga remontowa daje prawo do skorzystania z niej osobie, która ma tytuł
        prawny do lokalu. Może to być nawet umowa użyczenia. Jeśli chciałabyś "załapać"
        sie na ulgę remontową jeszcze w tym roku, to oczywiście możesz, jak masz
        wystawione faktury na adres mieszkania do którego masz tytuł prawny. Urząd
        Skarbowy ma 5 lat na sprawdzenie prawidłowości wykorzystania ulgi. Nie
        wiadomo,czy urzędnik skarbowy bedzie sprawdzał, czy masz np.w starym mieszkaniu
        nowy parkiet, czy glazurę, ale wszystko jest możliwe. Decyzja i
        odpowiedzialność jest Twoja.
        Pozdrowienia
        • smallm Re: Ulga odsetkowa 26.11.05, 14:56
          Hmmmm... Ale prawdę mówiąc zanim złożę PIT-a, a na pewno zanim mi oddadzą kasę,
          gdyz nastąpi to ok. lutego-marca przestanę być właścicielką mieszkania, na
          remont którego biorę rachunki. Jak wówczas US do tego podejdzie, przecież nie
          każą udostępnić mieszkania osobie, która będzie jego nowym właścicielem. A
          mogłam wyremontować mieszkanie, żeby je sprzedać i dostać więcej kasy za nie,
          czy nie??

Pozdrawiam.

P.S. Dziękuję za szybką odpowiedź. Dobrze, że chociaż z córką mogę się
          rozliczać...
          • blackkot Re: Ulga odsetkowa 26.11.05, 15:15
            Jasne,ze w tym konkretnym przypadku masz teoretycznie rację. Rozumiem
            jednak,że materiały chcesz kupić do wykończenia nowego mieszkania, którego
            jeszcze nie masz, a ulgę wykorzystać na stare mieszkanie. Jak masz gdzie
            gromadzić zakupione teraz materiały to można ewentualnie tak zrobić, jak
            myślisz. Ryzyko wykrycia takiej kombinacji chyba niewielkie, ale nasz kraj jest
            nieprzewidywalny, a zwłaszcza US.
            Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka