Dodaj do ulubionych

Santander - czy ktoś ma?

15.02.06, 09:55
Witam!
Byłem zdecydowany wziąść kredyt w mBanku lecz z powodu pośpiechu sprzedającego
agentka sugeruje Santandera (mBank jakieś 3 tyg). W sumie oferta nie jest
najgorsza - chcę w PLN na 100% i 20 tys na remont - nie trzeba się z tego
rozliczac...
Pewnie w niektórych bankach jest trochę korzystniej ale biorąc pod uwagę
szybkosć uzyskania kredytu - maks tydz i to że mam już zgodę na kredyt to bym
się zdecydował. Czy ktoś miał jekieś negatywne opinie które dyskwalifikują
jednak ten wybór?
Obserwuj wątek
    • lauson Re: Santander - czy ktoś ma? 16.02.06, 19:19
      Ja mam podobne pytanko wink Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z santanderem??
      Wiem, że nie każdy doradca klienta jest taki sam, jak to człowiek.. Ale może
      jakieś sprawy proceduralne, coś z dokumentami, itp, itd. Bo jeśli problemy ze
      zdolnością ktoś ma, to chyba oni są w tej kwestii najłagodniejsi. wink A co mi
      się jeszcze spodobało to to, że kalkulator kredytowy na stronie oddaje w
      zasadzie to co powie doradca, a nie tak jak np. w multibanku, w którym na
      kalkulatorze na necie miałem zdolność na prawie 200 tys. a w banku już było 140
      tys. ;-(((
      Czekam na info..
      Pozdrawiam
      • arkadiusz.lipiec Re: Santander - czy ktoś ma? 16.02.06, 20:17
        Ja mam tam kredyt od niedawna. Szybkie załatwienie sprawy ze zdolnością, szybka
        decyzja i możliwość przystąpienia do umowy końcowej. Kasa przelana dopiero po 5
        dniach i to po interwencji pośrednika w centrali i groźbie zerwania współpracy
        ze Stantanderem (już zaczynało być ciepło bo w terminie aktu miałem wpisaną datę
        przelewu - nie bardzo wiem na co czekali). Przeliczenie kredytu na CHF po jakimś
        dziwnym wewnętrznym kursie zakupu dewiz (który nigdzie nie jest publikowany).
        Gdy ja brałem kredyt kurs franka był koło 2.47 a kredyt został przeliczony po
        kursie 3.38. Oprocentowanie standardowe 2.79. Wymagają deklaracji o dochodach na
        standardowym formularzu. Weksel i ubezpieczenie na życie z cesją na bank. W dniu
        podpisu umowy obowiązkowkowe ubezpieczenie mieszkania z cesją na bank. Dodatkowo
        co roku należy donosić PIT. Bank może zerwać umowę gdy:
        > na podstawie pitu uzna, że komuś grozi brak spłat
        > zmniejszy się znacznie wartość nieruchomości na której jest zabezpieczenie
        > gdy nie zapłacisz 2 kolejnych rat

Oprocentowanie jest ustalane przez zarząd banku. Nie ma możliwości bilansowania
        (gdybym jeszcze raz miał szukać kredytu to tylko i wyłącznie z bilansowaniem).
        Unikajcie banków bez tej podstawowej moim zdaniem funkcjonalności kredytowej.
        Dlatego też odradzam Stantandera (do czasu aż się nie dorobią tej możliwości),
        PKO, PKOSA i Millenium (tutaj z kolei są nieuzasadnione podnoszenia
        oprocentowania starszych kredytów).

Pozdrowienia
        A.
        • arkadiusz.lipiec Re: Santander - czy ktoś ma? 16.02.06, 20:18
          Poprawka - Kurs przeliczenia to 2.38 (wewnętrzny kurs zakupu dewiz - świeczka
          dla tego kto dowie się jak jest obliczany) a 2.47 to był kurs zakupu NBP.

A.
          • profesorekzsl Re: Santander - czy ktoś ma? 16.02.06, 21:02
            Prawda jest taka że jeśli Santander nie spełnia twoich oczekiwań to można np. po
            18 miesiącach przenieść kredyt do mBanku...Ja chyba juz jutro wypełniam wniosek
            i mam nadzieje ze nie będzie źle...
            • gadulka77 Re: Santander - czy ktoś ma? 16.02.06, 23:02
              Kurcze zmartwiłes mnie, mam tam brać kredyt i nie wiem czy dobrze robię.
              Zapewniano mnie, ze kurs waluty jest najlepszy na swiecie bo to kurs NBP i ze
              na chwile obecna to jeden z lepszych kredytow.
            • arkadiusz.lipiec Re: Santander - czy ktoś ma? 17.02.06, 10:35
              I tak zrobię. Jeśli nic się nie poprawi będę starał się przenieść właśnie do
              mBanku lub też MultiBanku. Moim zdaniem właśnie tam chyba są najlepsze możliwości:

> w dowolnym momencie wcześniejsza spłata (przez internet)
              > możliwość bilansowania
              > sensowne oprocentowanie
              > i możliwość sprawdzenia od razu jaki jest status kredytu, co się z nim dzieje,
              jakie wpłaty były, kiedy itd. - coś co w stantanderze np. kosztuje kasę...

A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka