IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
Witam!

Nigdy nie sadziłam rzeżuchy w domu, a teraz chciałabym to zrobić.
Podpowiedzcie mi jak to się robi!

Na talerzuku... na watce? Pod watką?
Jak często podlewać?
Czy długo się czeka na rezultaty?

Pozdrawiam, Gosia.
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: rzeżucha IP: *.tvgawex.pl 21 lat temu
      rzerzuche najlepiej posiać na mokrą watę i przez pierwszą noc postawić np. w
      pobliżu kaloryfera rano podlać (ona potrzebuje dużo wody) wata powinna być nasią
      knięta jak gąbka jeżeli masz ciepło w mieszkaniu i jest tam w miare dużo słońca
      to rzeżucha jest gotowa nawet po 5 dniach a jka nie to 7-8 w każdym bądż razie
      jak chcesz mieć na wielkanocne śniadanie to posiej w niedziele palmową (tydzieNJ
      wcześniej) i napewno urośnie powodzenia
    • Gość: Ewa Re: rzeżucha IP: *.chello.pl 21 lat temu
      Możesz posiać na jakimkolwiek podłożu - wacie, ligninie a nawet złożonym kilka
      razy papierowym ręczniku. Rzeżucha jest wyjatkowo mało wymagająca, za to bogata
      w wit C i smaczna. Pamiętaj tylko, żeby stale miała dość wilgotno, ale jeśli
      nawet raz czy dwa wysuszysz nasiona to też nie ma nieszczęścia - podlejesz i
      się nie zmarnują.
      Życzę smacznego.
    • Gość: niesial Re: rzeżucha IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 21 lat temu
      Polecam - do rzeżuchy i nie tylko (wysiewam w nim np. alfa lucernę, pszenicę
      itp.) naczynko do kiełkowania. Ma trzy pieterka - jest leciutkie, z sytemem
      wentylacji. Ponieważ pięterka mają rowki - utrzymuje się dokladnie tyle wody -
      ile potrzeba. Kupiłam to naczynko w sklepie zielarskim - koszt 25 zł. Na jedno
      pietęrko wysiewam mieszankę kiełków,po czterech dniach na następne. Dzięki temu
      mam cały czas pyszne kiełki do kanapek, sałatek.
      Aha, kiełki są do spożycia po 3-4 dniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka