Gość: Ola IP: *.chello.pl 20 lat temu Nareszcie znalazłam łatwy przepis na zrazy! Będę je robić pierwszy raz. Bardzo sie cieszę i bardzo dziękuję. Zaraz zabiorę się do pracy. Mam nadzieję, że sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zrazik Zrazy zawijane IP: *.olsztyn.mm.pl 19 lat temu Bardzo dokładnie i jasno opisane ze smakiem.I o to chodzi.Z uszanowaniem a zarazem podziękowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabiM Zrazy zawijane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Świetnie przekazane, nawet dla takiego laika jak ja wydaje się to proste... zobaczymy co mi z tego wyjdzie, mam nadzieję że w moim wykonaniu to nadal będzie nazywało się zrazami i to pysznymi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marekleon Zrazy zawijane 18 lat temu Można wygoglować naprawdę łatwe patenty na zrazy, ale wybrałem ten, brzmiał ciekawie. Po warzywnej gimnastyce krok po kroku według pisma wyszły mi pyszne zrazy, tylko nie w sosie a w zmiksowanej zupie jarzynowej. Ten przepis jest IDIOTYCZNY!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulek Zrazy zawijane IP: *.cdma.centertel.pl 17 lat temu prześliczny przepis. brat męża zawsze mówi na zraziki "roletki". nie pierwszy raz będę je robiła, ale ten przepis czyta się przepięknie i przesmacznie- gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Zrazy zawijane IP: 195.117.8.* 17 lat temu Dziękuję za przepis, wyszła pychotka ! Dodatek suszonych grzybów podniósł smak, aż do olimpijskich szczytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eff Zrazy zawijane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu a na śląsku mówi się na to ROLADY Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Zrazy zawijane 17 lat temu Tak, rolady, a sos robi się taki "spod mięsa". Tzn. Przyrumienia się na tłuszczu rolady, po czym podlewa się wodą i dusi. Gdy mięso jest miękkie, sos zagęszcza się mąką i wlewa trochę kwaśnej śmietany. Podaje się z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Odpowiedz Link Zgłoś
haha30 Re: Zrazy zawijane 17 lat temu z praktyki zyciowej doswiadczylam iz takie slaskie rolady to najlepszy sposob na zrazy. Dodatek jarzyn (do duszenia) mozna sobie podarowac, podaje sie je i tak z jakas jarzyna (np buraczki, a na Slasku z modra kapusta). Nie najlepszym, w przepisie, jest rowniez pomysl dodatku boczku pokrojonego w slupki: "....Wyjmij z lodówki wędzony boczek (mocno schłodzony łatwiej da się pokroić), pokrój go w słupki podobnie jak ogórki...". Boczek i owszem ale w postaci cienkiego plastra wielkosci m/w kawalka miesa. Dla malo wprawionych w kuchennych bojach zawiniecie w czesto za maly i nieksztaltny kawalek zrazowki kawalkow (czy slupkow) ogorka cebuli i jeszcze boczku oraz zwiazanie (lub przeszpilkowanie) tego "pakunku" by sie to wszystko w miare trzymalo razem, to trudna sprawa! :) Czym mniej "slupkow" i kawalkow tym wygodniej, wiec boczek w plastrach!. pozdr.- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monik Re: Zrazy zawijane IP: 213.199.253.* 16 lat temu Czy może myc mięso wiepszowe karkówka lub łopatka lub szynka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Zrazy zawijane IP: *.toya.net.pl 16 lat temu Gość portalu: Monik napisał(a): > Czy może myc mięso wiepszowe karkówka lub łopatka lub szynka? Moze byc.Ale najsmaczniejsze sa z wolowiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Zrazy zawijane IP: 213.199.253.* 16 lat temu A z czego ten bulion ma byc czy może to byc rosołek warzywny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Re: Zrazy zawijane IP: 213.199.253.* 16 lat temu Nie rozumiem jak można sos zmiksowac? Odpowiedz Link Zgłoś
surrey2 Zrazy zawijane 15 lat temu Zrazy zrobilam z kotletow schabowych (w uk nie ma zbyt duzego wyboru miesa, to jest najtansze!) Wyszlo calkiem niezle, wszystkim bardzo smakowalo. Mnie nie bardzo lezal sos, zmiksowane wazywa mialy smak zupy jarzynowej, doprawilam je na ostro ale wolalabym jednak do zrazow cos w rodzaju sosu pieczeniowego albo gravy. Fajnie ze przepis podany jest lopatologicznie, krok po kroku. Odpowiedz Link Zgłoś