Gość: BeKa IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu mam w kuchni istną inwazję muszek owocówek (octówek) i nie mogę sobie z nimi poradzić, jak potraktowałam je preparatem p/owadom to zleciało ich się jeszcze więcej - ratunku!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halev Re: muszki owocówki 19 lat temu Trzeba wyrzucić to, co jedzą (gnijące owoce, rozkładające się śmieci, itp), to szybko znikną. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: muszki owocówki 19 lat temu Jeżeli w pomieszczenu nie ma psujących, fermentujacych owoców, to może nie są muszki owocówki, tylko muszki ziemiórki, które mają larwy pod korzeniem kwiata doniczkowego. Walka z nimi uciążliwa. Włóż do doniczek po 2-3 ząbki czosnku, może larwy znikną i wtedy nie będzie fruwajacych muszek po mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosposia domowa:)) Re: muszki owocówki IP: *.pool.einsundeins.de 19 lat temu Do malej buteleczki (np. po smietanie albo soku do lodow) nalej do polowy octu, dodaj troche soku jablkowego i kropelke srodka do mycia naczyn. Ten srodek niszczy napiecie na powerzchni wody i dlatego wszystkie muszki wedrujac do butelki wabione zapachem octu i topia sie jedna po drugiej:)) ku Twojemu zadowoleniu. Na drugi dzien zobaczysz piekne zbiorowisko brrr. Wylewasz do WC i powtarzasz az zadnej muszki nie masz w kuchni. Ja tak robie zawsze wczesna jesienia, kiedy pojawiaja sie pierwsze muszki. Ten proces trwa ok. miesiaca. Zycze powodzenia w zwalczaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysiaczek251 Re: muszki owocówki IP: *.mst.gov.pl 19 lat temu popieram!!! To chyba jedyny sposób na ich zwalczenie. My mieliśmy ich 100 tysięcy jesienią i nie mogliśmy ich niczym wykurzyć, aż wreszcie zaczeliśmy zastawiać im jedzenie w torebkach, tzn. kawałek chleba posmarowany czymś co chętnie jadły - a jedzą wszystko- wkładaliśmy do torebeczki a jak ich było dużo to nakrywaliśmy drugą i aby już do nas nie powróciły paliliśmy!!! I tak do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeKa Re: muszki owocówki IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu dzięki za rady, ale te muszki to chyba jakieś mutanty! na szklance z octem i sokiem jest ich kilkanaście (i tyleż samo w środku:))) ale za to całymi tysiącami siedzą na chlebaku, ścianie, czajniku na wodę i np. na ścierce do naczyń, no i co Wy na to ?! Odpowiedz Link Zgłoś
asia9646 Re: muszki owocówki 19 lat temu Musisz zrobić sterylny porządek i wszystko uprzątnąć tylko wtedy się ich pozbędziesz.Wsztstkie pojemniki umyj i pozamykaj tak by nic ich nie przyciągało. Odpowiedz Link Zgłoś