Dodaj do ulubionych

muszki owocówki

IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu
mam w kuchni istną inwazję muszek owocówek (octówek) i nie mogę sobie z nimi
poradzić, jak potraktowałam je preparatem p/owadom to zleciało ich się
jeszcze więcej - ratunku!!!
Obserwuj wątek
    • halev Re: muszki owocówki 19 lat temu
      Trzeba wyrzucić to, co jedzą (gnijące owoce, rozkładające się śmieci, itp), to
      szybko znikną.
    • jadwiga_r Re: muszki owocówki 19 lat temu
      Jeżeli w pomieszczenu nie ma psujących, fermentujacych owoców, to może nie są
      muszki owocówki, tylko muszki ziemiórki, które mają larwy pod korzeniem kwiata
      doniczkowego.
      Walka z nimi uciążliwa.
      Włóż do doniczek po 2-3 ząbki czosnku, może larwy znikną i wtedy nie będzie
      fruwajacych muszek po mieszkaniu.
    • Gość: Gosposia domowa:)) Re: muszki owocówki IP: *.pool.einsundeins.de 19 lat temu
      Do malej buteleczki (np. po smietanie albo soku do lodow) nalej do polowy octu,
      dodaj troche soku jablkowego i kropelke srodka do mycia naczyn. Ten srodek
      niszczy napiecie na powerzchni wody i dlatego wszystkie muszki wedrujac do
      butelki wabione zapachem octu i topia sie jedna po drugiej:)) ku Twojemu
      zadowoleniu.
      Na drugi dzien zobaczysz piekne zbiorowisko brrr. Wylewasz do WC i powtarzasz az
      zadnej muszki nie masz w kuchni. Ja tak robie zawsze wczesna jesienia, kiedy
      pojawiaja sie pierwsze muszki. Ten proces trwa ok. miesiaca. Zycze powodzenia w
      zwalczaniu:)
      • Gość: pysiaczek251 Re: muszki owocówki IP: *.mst.gov.pl 19 lat temu
        popieram!!! To chyba jedyny sposób na ich zwalczenie. My mieliśmy ich 100
        tysięcy jesienią i nie mogliśmy ich niczym wykurzyć, aż wreszcie zaczeliśmy
        zastawiać im jedzenie w torebkach, tzn. kawałek chleba posmarowany czymś co
        chętnie jadły - a jedzą wszystko- wkładaliśmy do torebeczki a jak ich było dużo
        to nakrywaliśmy drugą i aby już do nas nie powróciły paliliśmy!!! I tak do
        skutku.
        • Gość: BeKa Re: muszki owocówki IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu
          dzięki za rady, ale te muszki to chyba jakieś mutanty! na szklance z octem i
          sokiem jest ich kilkanaście (i tyleż samo w środku:))) ale za to całymi
          tysiącami siedzą na chlebaku, ścianie, czajniku na wodę i np. na ścierce do
          naczyń, no i co Wy na to ?!
          • asia9646 Re: muszki owocówki 19 lat temu
            Musisz zrobić sterylny porządek i wszystko uprzątnąć tylko wtedy się ich
            pozbędziesz.Wsztstkie pojemniki umyj i pozamykaj tak by nic ich nie przyciągało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka