IP: *.fastres.net 19 lat temu
Czym myjecie parkiet? Do tej pory uzywalam jakiegos plynu z olejkiem jakims
tam. Mam wrazenie, ze po umyciu tym srodkiem podloga jest nadal brudna. Tzn
brud i kurz po prostu sie latwiej na tym osadzaja, przyklejaja sie. Dzis
umylam parkiet sama woda. Nie wiem, czy tak mozna, czy nie zniszczy to
podlogi. W kazdym razie parkiet byl czysty, jak po uzyciu tej oleistej
emulsji, tyle tylko, ze nie bylo takiego polysku. Chyba zostane przy samej
wodzie. A moze znacie lepszy sposob?
Obserwuj wątek
    • Gość: ixi Re: Parkiet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      co masz na myśli mówiąc parkiet? czy to są normalne klepki drewniane pokryte
      lakierem? czy może panele podłogowe pokryte okleiną drewnianą?
      • Gość: Marta Re: Parkiet IP: 217.153.166.* 19 lat temu
        Jeżeli parkiet jest lakierowany to myj wodą z octem.Ja tak robię od wielu
        lat.Poradził mi to pan,który układał parkiet.Pozdrawiam.
      • Gość: jadzia Re: Parkiet IP: *.fastres.net 19 lat temu
        to sa chyba panele podlogowe, nie pokryte lakierem. Kurcze, nie znam sie na tym...
        A ocet nie zniszczy tego?
        • Gość: Marta Re: Parkiet IP: 217.153.166.* 19 lat temu
          Jadziu spróbuj family MORGAN z woskiem.Płyn przeznaczony jest do mycia i
          czyszczenia paneli i drewna.Używam i jestem zadowolona.Woda z octem tylko na
          lakierowany parkiet.Pozdrawiam
    • Gość: logitech Re: Parkiet IP: *.ath.cx 19 lat temu
      Mam problem z parkietem, ale nielakierowanym. Ktoś 30 lat temu wpadł na bardzo
      głupi pomysł i postanowił nie lakierować parkietu w mieszkaniu które
      wynajmujemy. Parkiet jest brudny, nawet jak go wyszoruję szczoteczką to ładnie
      wygląda tylko przez jeden dzień. Czy ktoś z was ma patent na taki parkiet?
      Najlepiej byłoby wycyklinować i polakierować, ale to nie nasze mieszkanie, a
      odkąd po głowie chodzi nam zakup domku postanowiłam inwestycje w mieszkanko
      ograniczyć do rzeczy ruchomych które będziemy mogli ze sobą zabrać :)
      • Gość: ixi Re: Parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        szkoda twojej pracy,żeby doprowadzić parkiet do świetnego wyglądu, lepiej
        położyć wykładzinę i dać sobie spokój, bo tak naprawdę to należałoby go
        wycyklinować
      • dominikjandomin Re: Parkiet 19 lat temu
        Gość portalu: logitech napisał(a):

> Mam problem z parkietem, ale nielakierowanym. Ktoś 30 lat temu wpadł na bardzo
        > głupi pomysł i postanowił nie lakierować parkietu w mieszkaniu które
        > wynajmujemy. Parkiet jest brudny, nawet jak go wyszoruję szczoteczką to ładnie
        > wygląda tylko przez jeden dzień. Czy ktoś z was ma patent na taki parkiet?
        > Najlepiej byłoby wycyklinować i polakierować, ale to nie nasze mieszkanie, a
        > odkąd po głowie chodzi nam zakup domku postanowiłam inwestycje w mieszkanko
        > ograniczyć do rzeczy ruchomych które będziemy mogli ze sobą zabrać :)

Co to znaczy "nie lakierowany"? Surowe drewno, czy może olejowane i woskowane?
        Bo to drugie, to znacznie lepszy pomysł od wszelkich lakierów.
        • Gość: logitech Re: Parkiet IP: *.ath.cx 19 lat temu
          Niestety ta pierwsza opcja czyli surowe drewno :/
            Gość portalu: logitech napisał(a):

> Niestety ta pierwsza opcja czyli surowe drewno :/

Szorować po babcinemu - szczotka ryzowa, ług z popiołu z drewna liściastego.

Przy pierwszej okazji wycyklinować i zaolejować, nawoskować. Zdrowsze niż
            lakier i nie widać tak sladów po piasku.
          • allija Re: Parkiet 19 lat temu
            Kup emulsje do zmywania parkietu, użyj wg instrukcji. Potem wypastuj pastą z
            woskiem np. Pałacową. Praca nie jest wdzięczna ale można doczyścic nawet bardzo
            brudny parkiet, ja doczyściłam w ten sposób podloge po remoncie. Potem
            wystarczy taki zabieg powtarzać raz w roku, pod warunkiem, że dosyć regularnie
            będziesz pastować podloge, pasta też usuwa niezbyt duży brud.
            Tę emulsje trudno juz dostać bowiem mało kto ma jeszcze surowy parkiet,
            najlepiej w jakichs starszych sklepach z chemia, na starszych prl-owskich
            osiedlach.

• Gość: wb Re: Parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
              Kilkanaście lat temu położyłam parkiet, na który doradzono mi położyć jakiś
              austriacki lakier ekologiczny/ mam w domu 3 alergików/.Po roku lakier się
              zdematerializował.Każda plama np. z wody zostawiała ślad. Kupiłam płyn do
              zmywania podłóg i parkietów firmy Lakma - Sidolux.Po zmyciu daję dwie warstwy
              tej samej firmy emulsji do pielęgnacji podłog drewnianych i mam piękny parkit.
              Czynność tę wykonuję dwa razy do roku.
              Pałacową widziałem ostatnio w Realu. Taki duzy nowoczesny hipermarket. :)

Pałacowa dobra też jest do podłóg woskowanych i olejowanych. Ja własnie olejuję
              swój parkiet, z lakierem nie chcę miec nic wspólnego.
              • hanunia2 Re: Parkiet 19 lat temu
                Witajcie ja mam w 2 pokojach prawdziwy parkiet i zawsze go mylam wodą z płynem
                do naczyń.Wygląda jak nowy.Pozdrawiam
                • Gość: Marina Re: Parkiet IP: *.dynamic.chello.pl 12 lat temu
                  Do pielęgnacji podłóg drewnianych polecam kosmetyki "rz". Koncentratu do czyszczenia parkietów "rz" używam ponad 3 miesiące i już mogę powiedzieć, że pozostanę przy nim na dłużej. Skutecznie czyści i odżywia drewno a co ważne pozbyłam się w końcu smug, z którymi nijak nie mogłam sobie poradzić. A delikatny zapach migdałów... poezja :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka