Dodaj do ulubionych

Nietolerancja laktozy

31.05.12, 18:23
Witam,
Mam kilka pytań do Mam obeznanych w temacie:
1. Czy z nietolerancji laktozy się wyrasta, kiedy? Mój Synek skończył 3 miesiące i nadal ma duże problemy z brzuszkiem - problemy ze zrobieniem kupki, bolesne gazy, całymi dniami niespokojny, często podkurcza nóżki - podejrzewam właśnie nietolerancję
2. Czy Bebilon Pepti dla dzieci z takim problemem jest ok?
3. Czy na tę dolegliwość pomaga Delicol?
4. Czy można podtwierdzić tą dolegliwość badaniem - czytałam w internecie o badaniu kupki - czy mogę zrobić je jeśli podaję Synkowi Delicol?
Będę wdzięczna za informacje, porady:-)
Obserwuj wątek
    • sara-p Re: Nietolerancja laktozy 01.06.12, 15:07
      Witam. Jestem mamą 6 mies. dziewczynki z nietolerancją laktozy.
      Nie napisałaś czym jest dziecko karmione - piersią, czy mm.
      1. Raczej tak, kiedy - różnie, niekiedy po 3 mies. kiedy dojrzeje układ pokarmowy, innym zdecydowanie później.
      2. B. Pepti jest mlekiem przeznaczonym dla dzieci o niewielkiej nietolerancji, gdyż zawiera małe ilości laktozy. Jest mlekiem niskolaktozowym. Mlekiem bez laktozy jest np. Nutramigen
      3. Delikol jest lekiem stosowanym przy tej nietolerancji, ale trzeba go stosować regularnie i długo, nie spodziewać się poprawy po pierwszym zastosowaniu. U mojej małej nie pomagał.
      4. Nie wiem jak to jest z badaniem kału podczas stosowania Delikolu, ale myślę, że ma wpływ na wynik.
      Moja córeczka miała bardzo duże problemy z brzuszkiem, bardzo cierpiała. Po skończeniu 2 mies. przeszłyśmy z piersi na B. Pepti, ale nie pomogło. Następnie zastosowałyśmy Nutramigen i pomogło. Śmiałam się, że mi dziecko podmieniono. Poprawa zdecydowanie widoczna była już po 2 dniach, ale regeneracja jelit trwała trochę dłużej. Teraz nie wiem co to jest ból brzucha u dziecka. Nadal jest na Nutramigenie, a nowe posiłki wprowadzam bardzo ostrożnie i po konsultacji z lekarzem prowadzącym.
      • monia-mama Re: Nietolerancja laktozy 01.06.12, 19:23
        Sara-P, dziękuję za odpowiedź.
        Synek od miesiąca jest na Bebilonie Pepti - przechodziliśmy na nie łagodnie - przez dwa tygodnie z Bebilonu Comfort. Bóle brzuszka, chyba złagodniały, ale nadal trwają. W objawach opisywanych w internecie pojawia się biegunka - tego objawu u nas nie ma. Raczej czekamy na kupę z utęsknieniem w nadzei, że Synkowi będzie lżej - robi ją raz na dwa dni purpurowiejąc z wysiłku - ale codziennie puszcza duuuużo bardzo śmierdzących bączków - czasami nawet popłakując przy tym. Do tego te popłakiwanie, przelewanie w brzuszku, w nocy układam Synka na brzuszku, żeby pospał, inaczej cały czas podkurcza nóżki do brzuszka. Szkoda mi Synka dlatego szukam pomysłu jak mu pomóc.
        W jaki sposób zdiagnozowałaś u Córeczki tą nietolerancję i czy mleko, które jej podajesz jest na receptę?
        • sara-p Re: Nietolerancja laktozy 04.06.12, 09:13
          Witam. Nietolerancja u mojej ćoreczki została stwierdzona tylko na podstawie objawów, tzn ciągłego bólu brzuszka, zielonych, pienistych, śmierdzących stolców z dużą ilością śluzu, b. dużego przelewania w jelitach. Nie robiłam dodatkowo badań. Te objawy wystarczyły lekarzowi, aby stwierdzić nietolerancję. Nutramigen neistety jest na receptę. Mała też miała problemy ze zrobieniem kupki na mm. Sporadycznie wspierałam się czopkami glicerynowymi, ale przede wszystkim starałam się dużo ją przepajać . Nie bardzo chiała pić ale podawałm jej wodę wielokrotnie w ciągu dnia, nawet parę łyków. Najchętniej piła przed jedzeniem( ok. 30 min.). Stolce stały się luźniejsze i łatwiej mogła je zrobić. Do picia podawałam tylko wodę - przegotowanego Żywca,choć ponoć można nie gotować. Nie podawałam żadnych herbatek np. koperkowych, bo czasem jest odwrotny skutek. Gdybyś jednak chciała przepajać herbatkami, to czytaj etykiety, bo niektóre zawierają laktozę.
          Porozmawiaj z lekarzem, może przepisałby Ci Nutramigen, przecież B. Pepti też jest na receptę.
        • sara-p Re: Nietolerancja laktozy 04.06.12, 09:37
          Zapomniałam dodać, że codziennie podaję małej Dicoflor.
    • barbara.gierowska Re: Nietolerancja laktozy 01.06.12, 16:00
      Witam,
      W sytuacji opisywanych podejrzeń przydatna może być konsultacja u gastrologa dziecięcego. Tu garśc informacji :
      pml.strefa.pl/ePUBLI/152/14.pdf
      pl.wikipedia.org/wiki/Nietolerancja_laktozy
      www.nietolerancjalaktozy.pl/
      Mieszanki z obniżonym poziomem laktozy ( a więc między innymi Pepti) sa przydatne.
      Objawy dolegliwości powinny być również łagodzone przez Delicol
    • pola_monika Re: Nietolerancja laktozy 05.06.12, 08:34
      Witam!
      Nasza córeczka też miała takie objawy, mimo że była na Bebilonie Pepti. Ciągły krzyk, kupka raz na 3 dni itd. W końcu, w piątym tygodniu życia Małej, zmieniliśmy mleko na Nutramigen i pomogło. Różnica była widoczna już po jednym dniu! Tak jak napisała sara_p, jakby nam dziecko podmienili:) Dodatkowo Mała dostaje Debridat.
      Zastanów sie poważnie nad zmianą mleka, bo szkoda dzieciaczka i waszych nerwów. Problem jest tylko taki, że Nutramigen jest niesmaczny i podobno dzieciątka nie chcą pić, ale u nas nie było takiego problemu. Mała zajada bardzo chętnie. Mam nadzieję, że się wam wszystko ułoży. Powodzenia!
      • barbara.gierowska Re: Nietolerancja laktozy 06.06.12, 13:11
        Witam,
        Obiektywna przyczyną poprawy może być brak laktozy w Nutramigenie ( Bebilon Pepti ma jej obniżony poziom 2,9 g/100 ml pokarmu)
    • ozuzka2008 Re: Nietolerancja laktozy 25.06.12, 22:58
      Moja córa ma obecnie 4 lata, nietolerancja wyszła jak miała 6 tygodni. Wyrosła z tego około 6 miesiąca przeszliśmy na Bebilon Confort bo ma mniejszą zawartość laktozy po czym pomału na zwykły Bebilon 2. Zazwyczaj dzieci wyrastają z nietolerancji. Moja po Bebilonie Pepti czuła się jeszcze gorzej pomógł Nutramigen - preparat mlekozastępczy tylko i wyłącznie na receptę. Po pierwszej butelce Nutramigenu wszystkie dolegliwości przeszły. Zaliczyliśmy Nutramigen 1 i Nutramigen 2. Życzę dużo zdrówka.
      • framaga32 Re: Nietolerancja laktozy 26.06.12, 10:53
        u mnie tak samo, pomógł tylko Nutramigen, mały ma 18 miesięcy i nadal jest na Nutramigenie chociaż badania wykluczyły już nietolerancję laktozy, byliśmy szpitalu badania ok, czekamy jeszcze na wyniki badań w kierunku tolerancji białka mleka krowiego, bo dolegliwości nadal są, nadal bóle brzucha, wzdęcia, problem z kupą,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka