Dodaj do ulubionych

dziecko nie chce pic mleka modyf

22.10.14, 22:07
witam mam 11 miesięczną córkę która od samego początku karmiona jest piersią,do dziś mała chętnie pije mleko naturalne nawet co 3 godziny w ciągu dnia. próbuje odstawić ją od piersi(powrot do pracy). Corka odmawia picia mleka modyf. Nie ma znaczenia czy jest głodna,czy nie,bierze łyk krzywi sie i wręcz ucieka od butelki (z której inne napoje pije chętnie i bez problemu). Próbowałam podawać z ulubioną kaszką owocową tak by czuła jej smak,bez skutku.Czy jeśli dziecku nie zasmakuje także makowe mleko 3 (za pare dni spróbuje podać bo córka za 3 tyg skonczy rok) to czy moge podac mleko krowie?Chyba lepiej zeby piła krowie,niz zadne?? Lubi smak krowiego mleka.Czy moze kupić mleko o obnizonej zawartosci laktozy (ostatnio reklamowane w tv?),jesli moze byc zwykle to ilu %? proszę o opinię czy i z Waszymi pociechami macie takie problemy, od kiedy podajecie maluszkom mleko krowie??
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 22.10.14, 22:15
      Nie miałam takiego problemu bo starszą karmiłam piersią do 2,5 r.ż mimo powrotu do pracy gdy miała 7,5 m-ca. Młodszą zamierzam karmić aż się sama nie odstawi, więc krócej pewnie też nie będzie. Nie musisz odstawiać dziecka tylko dlatego, że wracaasz do pracy, chyba, że chcesz.
      • 00zuza00 Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 22.10.14, 22:22
        Boszzz, dziewczyna nie pyta jak jak najdluzej karmic piersia tylko co moze dac w zamian, czy fanatyczki kp naprawde w kazdym watku musza wciskac swoje trzy grosze I namawiac do karmienia ile sie da??
        W temacie: tak, po roku mozesz zaczac podawac mleko krowie, zacznij od chudego ( ale nie 0%). W wielu europejskich krajach, w tym w UK, gdzie mieszkam zacheca sie do podawania krowiego mleka po roku. W Polsce panuje przekonanie, ze dzieci do ukonczenia 3 r.z musza pic mm, co jest totalna bzdura I efektem manipulacji przez producentow mm
        • mag1982 Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 22.10.14, 22:49
          Dziewczyna napisała, że odstawia bo wraca do pracy. Tylko do tego elementu się odniosłam. Przeczytaj to co napisałam jeszcze raz.
    • klubgogo Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 22.10.14, 22:23
      Moja nie piła nigdy mm, krowie od około 10-11 m-ca.
      • dagmarka123 Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 22.10.14, 22:31
        dzieki zuza i klubgogo :) nie chce juz dluzej karmic,miłe to, nie powiem i ta wiez z dzieckiem,ale nie wyobrazam sobie w pracy odciagania mleka po kątakch i nocnych pobudek na karmienie.to moze zacznie od 1,5% az dojde do 3,2%? a takie mleko UHT moge poprostu podgrzac czy musze gotowac? puki co mala je przy okazji gdy ja jem,ale daje jej tylko kilka lyzeczek na raz,na spróbowanie...
        • mruwa9 Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 22.10.14, 23:26
          nie musisz odciagac pokarmu w pracy.Wystarczy, ze bedziesz dziecko karmic, gdy bedziesz w domu, a podczas nieobecnosc mamy dziecko moze jesc dowolne inne niepiersiowe pokarmy, mleczne lub bezmleczne.
          Mleka krowiego nie potrzebuje w swojej diecie, nabial w innej postaci tez jest ok.
          Jesli roczniak choc raz- dwa razy na dobe dostanie piers, plus jakis jogurt, kanapke z serem, jajko, kefir (do wyboru) w miedzyczasie, to wystarczy.
          Kierujesz sie w swojej decyzji blednymi stereotypami, ze powrot do pracy z automatu uniemozliwia kontynuacje karmienia piersia, albo oznacza koniecznosc wyglupow z odciaganiem i laktatorami w sluzbowych toaletach.
          Bzdura..
    • ashraf Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 22.10.14, 22:56
      Do roku powinno się albo karmić albo podawać mm. Potem wystarczy mleko krowie lub jego przetwory. Z 11 miesięczniakiem nawet nie zaczynałabym zabawy w mm, które i tak de facto za miesiąc powinnaś odstawić...
      • dagmarka123 Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 22.10.14, 23:54
        No niby tak ale mialam obawy bo w pl panuje nagonka zeby jednak dawac mm3 a nie krowie eh. Mruwa ja nie chce juz dluzej karmic,a ze wracam do pracy to jest jeden z powodow i prosze o porady jak odstawic a nie jak karmic dalej;\
        • panizalewska Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 23.10.14, 07:17
          AAA, jak po prostu chcesz, to inna para kaloszy
          Możesz redukować karmienia od tych najmniej ważnych, zostawiając tylko np do usypiania, cz pierwsze poranne, to tak najbliżej natury, tyle że szybciej. Częściej proponować jedzenie, dużo zabawka woda racza uwagę, opóźniać podanie piersi, dużo przytulania i bliskości tak poza tym.
          W kwestii nabiału - spokojnie kefiry, sery, zsiadłe mleko. Zamiast mleka surowego lepsze jest ukwaszone. I wystarczy. Jak mała będzie chciała i dobrze tolrowała, to przecież możesz dać jej krowie surowe - do płatków / owsianki, kakao do picia, w naleśnikach
        • ashraf Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 23.10.14, 08:05
          Jak nie chcesz, to nie karm, to twoja decyzja! Wiem o polskiej nagonce na dawanie mm do 3 rz, ale nie ma ona zadnego uzasadnienia we wspolczesnej medycynie :) Mozesz spokojnie zaczac redukowac karmienia i podawac malej pelnowartosciowe "dorosle" posilki wzbogacone o mleko krowie lub jego przetwory :)
          • tola2014 Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 23.10.14, 11:44
            Tak wlasnie :-) raz nawet usłyszałam, ze wszystkie kobiety powinny miec obowiązek karmienia piersia. Czytaj jak nie maja zyczenia to nie powinny miec dzieci. A nagonka o ktorej piszesz nie dotyczy na szczescie wszystkich kobiet. Wystarczy odpowiednia wiedza i swiadomosc posiadania wyboru.
        • madziabisqp Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 11.11.14, 06:46
          Mleko krowie jest dobre dla cielaków, nie dla dzieci. Modyfikowane ma wszystkie składniki odżywcze potrzebne dziecku, krowie ich nie ma.
    • murwa.kac Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 23.10.14, 07:50
      w tym wieku juz nie ma sensu wprowadzac mleko modyfikowane.
      przetwory mleczne, wysokowapniowa dieta spokojnie wystarczy.
    • dotty20 Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 07.11.14, 20:48
      Mam podobny problem.z tym że mój synek skończył 9 m-cy . Chciałabym zacząć podawać mu inne mleko niż z piersi ,mały budzi się po 3 razy w nocy ,pociumka parę sekund i zasypia. Nie tolerowal wogole butelki ,nauczył się jako tako z miesiąc temu pić sok czy herbatkę. W dodatku ze smoczka kauczukowego takiego jak kiedyś były .. próbowałam parę dni temu Dac mleko m ,ale złapał 3 łuki i koniec. Synek bardzo lubi ssac z piersi ,je w dzień około 4 razy plus te noce gdzie budzi się około 3 razy. Starsza córkę karmilam 5.5 m-ca i odstawiłam się bez problemu. Może ktoś ma jakieś cenne rady. Mimo że jestem mamą dwójki to i tak chętnie posłucham jak to u Was było ..
    • madziabisqp Re: dziecko nie chce pic mleka modyf 11.11.14, 06:42
      Spróbuj wymieszać mleko swoje z modyfikowanym, na początek 1/4 modyfikowane + 3/4 twoje. Po kilku dniach zwiększ troche proporcje. I tak aż dojdziesz do 100% modyfikowanego. Troche to potrwa zanim będzie Piła tylko modyfikowane ale za to obędzie sie bez płaczu. Możesz tez spróbować innego melak modyfikowanego, może akurat to które kupiłas jej nie smakuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka