Dodaj do ulubionych

Droga Beato

22.02.06, 13:19
Witam Beatko.Moje pytanie troszkę z innej dziedziny ale bardzo proszę
o odpowiedź. Moja 1,5 roczna córka 7 dni temu uderzyła tyłem głowy o podłogę
(parkiet). Tzn. konkretnie to wyglądało tak: 3 letni kuzyn rozbiegł sie i
prosto w stojącą moją córkę także ona tak jak stała poleciała do tyłu na
głowę. Zaraz po tym upadku ani jak na razie żadnych objawów nie zauważyłam,
ale dziwne dla mnie jest to że żadnego siniaka tam nie ma (no może malutki
wyczuwalny guzek ale on chyba zanika). NIe wiem czy powinnam jednak wybrac
się do lekarza i ją przebadać, gdyż jedni mi radzą zebym poszła (bo dopiero
po jakimś czasie mogą być jakies skutki takiego upadku) a drudzy ze
nie ma potyrzeby bo dzieci nie raz mają takie upadki. Proszę Cię o radę i
bardzo DZIĘKUJĘ!!!

Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Droga Beato 22.02.06, 13:36
      Jeśli nie bylo zaburzen świadomości, wymiotów, wzmozonej płaczliwosći, zaburzen
      koordynacji ruchowej, senności, nierównośc żrenic czyli obajwów wstrząsnienia
      mózgu czy krwiaka nadtwardówkowego ( powstaje 24-96 godz. po urazie) to nie
      wymaga konsultacji lekarskiej, jedynie obserwacji Twojej. Tu jest ciekawy link
      tak na przyszłośc i jest tam wiele informacji:
      www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=14040&_tc=2E7DD2557D274C819FB0DDD71CB3F87C
      Dzieci są dość bym powiedziała elastyczne, co nie zwalnia nas z obowiązku
      pilnowania maluchów, niestety trzeba miec czasem oczy dookoła glowy. Beata
      • bea-ta Re:link 22.02.06, 13:39
        jeszcze raz wkljam link, bo ciekawy:
        www.mp.pl/artykuly/?aid=14040
      • 55555mmmmm Re: Droga Beato 22.02.06, 13:56
        Dziękuję Beatko za odpowiedź. Jak mi wymieniłaś te wszystkie objawy to już sama
        nie wiem - bo mała była może w 3 dniu po upadku taka troszkę płaczliwa bardziej
        niż zawsze, no ale to chyba na zęby. Może za bardzo panikuje ale to pierwszy
        jej taki upadek i moje 1 dziecko. A słyszałam ze właśnie upadki na tył głowy są
        najgorsze- az mnie ciarki przechodzą na myśli ze coś mogło się jej tam w główkę
        coś stać. Napisz mi coś jeszcze i dziękuję Ci bardzo!!!!
        • 55555mmmmm Re: Droga Beato 22.02.06, 14:28
          Przeczytałam ten artykuł i jest ciekawy ale strasznie dużo tam takich "pojęć",
          że dla mnie to czarna magia. Jeśli możesz i masz czas to napisz mi jeszcze coś
          na temat tych upadków na tył głowy czy one są poważne i jakie powikłania mogą
          być w przyszłości? dziękuję Ci serdecznie.
        • bea-ta Re: Droga Beato 22.02.06, 14:28
          Tu masz odpowiedx lekarza;
          www.maluchy.pl/porada/165
          Liczy sie czas do kilku dób po urazie czy były nieprawidłowości takie jak
          opisałam i wtedy idziemy do lekarza i najczęście zleca sie rtg głowy.
          Jesli dziecku nic nie było oprócz płaczu co zrozumiałe, nie skarzy sie teraz na
          ból główki( 1,5 dziecko juz takie rzeczy sygnalizuje np. często łapie za główke)
          nie ma zaburzeń równowagi, zachowuje się jak zwykle nie ma powodu do niepokoju.
          Jesli Cie to tak meczy to idź do pediatry obejrzy malucha i uspokoi, nie ma
          innego wyjścia. Ale z tego co czytałam to juz dośc dawno było, z maluchem nic
          sie nie dzieje, wiec nie wiem skąd ten niepokój?Beata
          • 55555mmmmm Re: Droga Beato 22.02.06, 14:47
            Dziękuję Ci jeszcze raz bardzo pięknie! Dobrze, że jest taka Beatka i mozna z
            Nią porozmawiać! Postaram się już nie panikować a przy wizycie u pediatry
            poproszę go o oglądnięcie mojej córeczki ale mam nadzieję ze jest wszystko
            dobrze. Pozdrawiam i dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka