Dodaj do ulubionych

Problem żołądkowy prośba o pomoc!!!

14.09.06, 20:10

syn ma 3,5 miesiąca
Od dwóch miesięcy jest wyłącznie na Nutramigenie, (podejrzenie alergii
pokarmowej)
Właściwie od urodzenia ma problem z bolącym brzuszkiem
Podawany był kolejno Esputicon, Sab Simplex, Plantex, Gripe Water.
Po żadnym z tych środków nie było poprawy, więc w końcu lekarz przepisał
Debridat, który mały bierze już ponad miesiąc, a problemy żołądkowe jak były
tak są nadal.
Występują przez cały dzień, o różnych porach, mały jest cały czas
niespokojny, wiecznie macha łapkami, płacze, a czasami przeraźliwie krzyczy.
Napady płaczu pojawiają się zarówno w trakcie jedzenia, w chwilę po, a także
2-3 godziny po jedzeniu (nie ma reguły).
Ponadto na usg jamy brzusznej stwierdzono refleks przełykowo – żołądkowy (9
fal refluksu podczas 10 minut badania). Syn ulewa nawet 2-3 godziny po
jedzeniu, jednak w niewielkich ilościach, najczęściej pokarm cofa się jedynie
do ust, po czym dziecko połyka go z powrotem.
Po każdym posiłku odbija mu się nawet kilkanaście razy. Gazy oddaje raczej
bez problemu (głośne i cuchnące). Stolce prawidłowe. Przy atakach płaczu nie
ma podkurczania nóżek, prężenia się itp. więc raczej nie jest to kolka
tymbardziej, że żaden z podawanych preparatów na kolkę nie przyniósł nawet
minimalnej poprawy.
Syn przebywał w szpitalu z powodu zakażenia układu moczowego (zostało już
wyleczone) i tam zasugerowano nam wizytę u gastrologa. (musimy niestety
trochę na nią poczekać)
Czy jest możliwe, żeby refluks powodował takie objawy (ciągły niepokój, płacz
i napady okropnego trudnego do uspokojenia krzyku?)
W jakim kierunku robić ewentualne badania?
Czy jest sens wykonywania np. posiewu kału?
Proszę o pomoc bo jestem już na granicy wyczerpania.
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Problem żołądkowy prośba o pomoc!!! 14.09.06, 20:37
      Witam,
      1.Refluks może byc przyczyną niepokoju,dolegliwości z nim związane są
      nieprzyjemne dla dziecka
      2. czy maluch przybywa prawidłowo na wadze ?
      3. Czy wykonano diagnostykę w kierunku wady układu moczowego ( USG,cystografia
      mikcyjna) - są obowiazkowe po zakażeniu
      4. Czy kontroluje Pani okresowo posiewy moczu i bad ogólne
      5. Czy maluch otrzymuje jakąś profilaktyke zakażenia układu moczowego ( 1 dawka
      na noc np Trimesan,Furagin,Unasyn )
      pozdrawiam
      • edyta.23 Re: Problem żołądkowy prośba o pomoc!!! 14.09.06, 21:26

dziękuję za odpowiedź
        wady układu moczowego nie ma, cystografia i usg oczywiście było
        mały przyjmował furagin, teraz już nie przyjmuje, posiew mocz już kilka razy
        wyszedł jałowy
        właściwie dobrze przybiera na wadze i tu jest największy mój problem, ponieważ
        pediatrzy bagatelizują wtedy problem.
        Dodam, że to moje pierwsze dziecko i właściwie cały czas wierzyłam w to, że
        dzieci po prostu mogą ciągle płakać, ale to właście w szpitalu lekarze
        zasugerowali mi, że "tak mocny i częsty niepokój" nie jest do końca normalny.
        (jeździliśmy do szpitala często na kontrolne badania moczu i tam syn dostawał
        nieraz napadu płaczu)
        nie powiedziano mi tylko w jakim kierunku mam się tym niepokojem zająć:-(
        • mw48 Do Edyty 15.09.06, 09:10
          Witaj
          Mam dokładnie taki sam problem ze swoim synkiem co Ty i tez nie wiem co robić,
          ponieważ zdaniem lekarzy skoro dziecko przybywa na wadze to wszystko jest w
          porzadku.Synek niemalże od samego poczatku ulewa i ciagle płacze i jest
          niespokojny po jedzeniu.Pani doktor przepisała bebilon pepti, bo jak
          stwierdziła to nidy bóle kolkowe,ale nic się nie zmieniło synek nadal płakał i
          bardzo ulewa zaraz po jedzonku jak równiez 2 godz po.I też ulewa i nieraz
          połyka to co mu się cofa, a szczególnie w nocy, do tego harcze i ciagle ma
          zatkany nosek, ale to tylko w nocy.Pezeszliśmy więc na nutramigen, bo pani
          doktor stwierdziła,że to może być alergia na mleko, ale nic się nie zmieniło,
          do tego synek kaszle zaraz po jedzonku i w nocy tak jakby to mleczko,które się
          cofa podrażniało gardziołko.więc nie wiem już co robić, jestem u kresu
          wytrzymałości.Robiłam synkowi USG brzuszka, oczywiście prywatnie i wszystko
          niby dobrze i chciałabym Cię zapytać czy u Twojego synka wykryto Refluks za
          pomocą Usg brzuszka czy robili jakieś inne badanie, bo nie wiem jakie badanie
          mogłabym wykonać, aby wykluczyć refluks i jeszcze jedno pytanie odnośnie
          infekcji układu moczowego,czy sama robiłaś synkowi badanie moczu, czy moze
          lekarz zasugerował i jak wygląda takie pobranie moczu u takiego maluszka, bo
          nie pomyślałam, aby zbadać mocz, gdyż nie sądziłam,ze objawy które mój synek ma
          mogą świadczyc o infekcji układu moczowego. Ja myślę jeszcze o wykonaniu
          badania kału w kierunku grzybów i pasażytów,moze coś właśnie w tym kierunku
          robić.Dodam jeszcze,ze byliśmy w poradni hirurgicznej w celu wykluczenia
          wrodzonego zwęzenia odżwiernika, które powoduje u chłopców właśnie ulewanie,i
          badanie wyszło prawidłowo.Pozdrawiam
          • mw48 Re: Do Edyty 15.09.06, 09:15
            Dodam,ze synek ma 3 miesiące i też tak myślę,że częste napady płaczu i niepokój
            ciągły, noi płacz po jedzonku, gdzie dziecko najedzone powinno być spokojne
            iwesołe, a nie płakać. Wiec to chyba nie jest prawidłowe.
            • ulcia30 Re: Do Edyty 15.09.06, 09:33
              Czy synek przyjmuje witaminęD? W jakiej postaci i po ile kropel?
              • mw48 Do Ulcia 30 15.09.06, 10:19
                Mój synek przyjmuje witaminę D3-Devikap 2 krople dziennie i Cebion 3 krople
                dziennie. Czy witamina D3 moze jakoś wpływac na takie zachowania synka?
              • edyta.23 do ulcia 30 15.09.06, 11:20

tak, przyjmuje D3, jedna kropelka dziennie Devikap
                czy witamina D3 mogłaby powodować aż taki ból brzuszka?
            • edyta.23 do mw48 15.09.06, 11:19
              usg trzeba zrobić specjalnie pod kątem refluksu, zwykłe brzuszka nic nie
              wykaże. Przychodzi się na badanie z jedzeniem. Najpierw lekarz robi usg przed
              jedzeniem, potem się dziecko karmi i kolejne usg zaraz po jedzeniu. Mojemu
              synkowi pokarm cofnął się podczas badania podobno 9 razy, a ulał na zewnątrz
              tylko raz!
              Mocz natomiast pobiera się do specjalnych woreczków, do kupienia w aptece, u
              chłopców nie jest to takie trudne, przynajmniej my nie mieliśmy problemu:-)
              aaa i mój też w nocy charczy i pokasłuję, ale nie wiem czy to akurat ma jakiś
              związek:-)
      • bea-ta Re: Problem żołądkowy prośba o pomoc!!! 15.09.06, 13:07
        Dlaczego nie zagęszczacie mieszanek? One sa na prof. alergii nie na ulewanie, a
        podstawą walki z ulewaniem i refluksem jest nieprzekarmianie, mniejsze porcje a
        częsciej i podawanie mieszanek AR. Oczywiście w przypadku alergii nie mo zna
        zastosowac normalnej mieszanki AR wiec trezba kupic Nutriton Nutrici i dodac do
        każdej porcji mieszanki. Nie musi byc zgodnie z przepisem na opakowaniu a nieco
        mnie, aby nie zaprzec kupy a zatrzymać mieszankę w zołądku to pierwsze.
        Drugie- debridat choć lek stosowany wg. wskazań w ulewaniu i refluksie może
        nasilac objawy, bo działa niejako zwiotczająco na przew. pok w tym wpust żoładka
        i nasilać dolegliwości.
        Po trzecie trop z vit. D3 jest dobry, bo czasem ona sprawia rózne dolegliwości i
        dobrze przejśc np. na vibovit bobas, zamiast uzywac wit. D3 w kroplach czy
        cebionymutli- on tez ma takie włąsciwości, czy zastosowac wit. D3 w tabletkach-
        do rozkruszenia i rozpuszczenia, choć Devikap jest uważany za lepszy niz
        vigantol z uczulającymi subst. pomocniczymi, bo to rozt. wodny wit. D3.
        OBJAWY refluksu żoł- cyt. z forum pediatrycznego:

Objawy GERD( czyt.: refluks żoł.) można podzielić na typowe, związane
        bezpośrednio z drażnieniem lub uszkodzeniem śluzówki przełyku przez kwaśną treść
        refluksową oraz nietypowe, będące "pozaprzełykową" manifestacją GERD. Objawy
        typowe to: nudności, wymioty, nasilone ulewania, zgaga, odbijania, zaburzenia
        połykania, bóle w nadbrzuszu i w klatce piersiowej.

Szczególnej czujności wymagają nietypowe objawy GERD, często są bowiem objawami
        tak odległymi od typowej symptomatologii schorzeń przewodu pokarmowego, że wielu
        lekarzy zapomina o chorobie refluksowej jako potencjalnej ich przyczynie.
        Nietypowymi objawami GERD mogą być:

* przewlekły kaszel lub chrypka o niewyjaśnionej etiologii
        * objawy astmy oskrzelowej (zwłaszcza tzw. astma nieatopowa)
        * nawracające zapalenia krtani, oskrzeli, płuc
        * bezdechy, napady bradykardii
        * brak przyrostu masy ciała
        * rozdrażnienie dziecka, dystonie, stereotypie ruchowe (zespół Sandifera)

Z drugiej strony należy uważać, aby nie dochodziło do "nadrozpoznawania" choroby
        refluksowej. Refluks żołądkowo-przełykowy jest u dzieci zjawiskiem tak częstym,
        że samo stwierdzenie refluksu np. u pacjenta z astma oskrzelową, nie świadczy
        bynajmniej, że refluks jest przyczyną astmy. Może to być zwykła koincydencja, a
        każdy z wymienionych powyżej nietypowych objawów choroby refluksowej może być
        spowodowany wieloma różnymi schorzeniami, zupełnie innymi niż GERD.

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka GERD powinna odpowiedzieć na dwa zasadnicze pytania:

1. Czy stwierdzamy typowe, jednoznaczne objawy GERD, czy może podejrzewamy
        postać atypową (utajoną)?
        2. Czy objawy GERD są patogenetycznie refluksem pierwotnym, czy może objawy
        są wtórne do jednej z wielu możliwych chorób ogólnoustrojowych (infekcyjnych,
        metabolicznych, neurologicznych, alergicznych).

Jeżeli nie stwierdza się innych niepokojących objawów, a u pacjenta występują
        jedynie objawy typowe i niezbyt nasilone, można rozpoznać niepowikłany, typowy
        refluks pierwotny. W takich przypadkach można odstąpić od wykonywania
        jakichkolwiek badań pomocniczych. Należy próbnie włączyć leczenie na okres 2-4
        tygodni. Wyraźna poprawa potwierdza rozpoznanie i upoważnia do kontynuacji
        leczenia. Brak poprawy jest sygnałem alarmowym i wymaga szczegółowej diagnostyki.

Objawy nasilone lub nietypowe, w tym szczególnie przewlekłe objawy ze strony
        układu oddechowego, wymagają skierowania do ośrodka specjalistycznego
        posiadającego możliwość wykonania 24-godzinnej pH-metrii przełyku.

LECZENIE

W przypadku refluksu wtórnego objawy GERD są pochodną choroby zasadniczej i
        powinny ustąpić wraz z prawidłowym rozpoznaniem i leczeniem choroby zasadniczej.
        Przykładowo, jeżeli niemowlę ma nasilone ulewania i wymioty na tle alergii na
        białko mleka krowiego, to prawidłowym postępowaniem jest zastosowanie diety
        bezmlecznej, co powinno spowodować remisję objawów. W przypadku refluksu
        pierwotnego postępowanie zależy od wieku dziecka i charakteru dolegliwości.

LECZENIE GERD ( refluks od pierwszych liter nazewnictwa ang.) U NIEMOWLĄT I
        MAŁYCH DZIECI

Większość przypadków GERD u niemowląt i małych dzieci ulega samoistnemu
        wyleczeniu. Przyczyną jest wzrastające wraz z wiekiem ciśnienie i długość
        zwieracza. Z tego powodu algorytmy postępowania w GERD zalecają maksymalne
        ograniczanie diagnostyki i etapowe leczenie, które powinno się zaczynać od
        postępowania niefarmakologicznego.

I etap

Jeżeli (nie licząc ulewań) dziecko rozwija się prawidłowo, przybiera na wadze i
        nie choruje, to najprawdopodobniej nie wymaga żadnego leczenia, ma bowiem tzw.
        refluks fizjologiczny. Jeżeli dolegliwości są nasilone, lub rodzice dziecka
        nalegają na włączenie leczenia antyrefluksowego, jako pierwszy etap powinno się
        zastosować mieszanki mleczne z dodatkiem środków zagęszczających, oznaczone jako
        "AR" (Bebilon AR, Enfamil AR, Nan AR). Mieszanki AR są szczególnie zalecane u
        dzieci, które na skutek nasilonych ulewań tracą dużą część podawanego im mleka i
        z tego powodu gorzej przybierają na wadze.

II etap

Kolejnym etapem jest farmakoterapia. U małych dzieci należy zaczynać od leków
        prokinetycznych. Przez wiele lat podstawowym prokinetykiem stosowanym u małych
        dzieci był cisaprid (Coordinax, Gasprid). Aktualnie w wielu krajach (np. w
        Niemczech i w USA) lek ten został wycofany z rynku, ponieważ wykazano, że
        cisaprid wydłuża odstęp QT, predysponując do komorowych zaburzeń rytmu. Pomimo
        tego, zdaniem większości pediatrów cisaprid jest lekiem bezpiecznym, o ile nie
        przekracza się dopuszczalnej dawki 4 x 0,2 mg/kg i unika kojarzenia go z innymi
        lekami metabolizowanymi przez cytochrom P450 (makrolidy, leki przeciwgrzybicze,
        przeciwdrgawkowe, niektóre przeciwhistaminowe). Innymi lekami o działaniu
        prokinetycznym są:

1) Metoklopramid (Metoclopramidum tabl. 10 mg, Migpriv pro susp. 1 saszetka = 10 mg)

Nieselektywny antagonista receptorów dopaminowych D2. Rzadko stosowany w
        leczeniu przewlekłym z uwagi na działania uboczne ze strony OUN. Może powodować
        zaburzenia świadomości, objawy pozapiramidowe (dyskinezy), bóle i zawroty głowy,
        a u starszych dzieci ginekomastię i mlekotok.

2) Erytromycyna (Erythromycinum tabl. 0,2; Erythromycinum pro suspensione
        0,125/5 ml)

Antybiotyk z grupy makrolidów, mający jednocześnie aktywność agonistyczną
        względem receptorów motylinowych przewodu pokarmowego. W krajach Europy
        Zachodniej i w USA chętnie i często wykorzystywany jako lek prokinetyczny,
        ponieważ działanie prokinetyczne ujawnia się już w dawce 10 razy mniejszej od
        dawki antybiotykowej. Pozwala to na bezpieczne przewlekłe stosowanie
        erytromycyny bez obawy o dysbakteriozę lub inne działania uboczne. Dawka
        prokinetyczna dla dzieci: 1-3 mg/kg na dawkę 3 razy dziennie.

3) Domperidon (Motilium tabl. 10 mg, susp. 1 mg/1 ml)

Selektywny antagonista receptorów dopaminowych. Działa podobnie do
        metoklopramidu, nie wykazując jednak tak nasilonych działań ubocznych ze strony
        OUN. Dawkowanie: 0,25-0,5 mg/kg na dawkę 3x dziennie przed posiłkami. Pomimo, że
        Motilium jest popularnym lekiem w Europie Zachodniej preparat ten nie został
        jeszcze zarejestrowany w Polsce.

III Etap

Leczeniem wspomagającym postępowanie dietetyczne i leczenie prokinetykami może
        być terapia ułożeniowa, czyli układanie dziecka na brzuchu, na specjalnym
        hamaku, tak aby głowa i tułów były uniesione pod katem co najmniej 30o. Terapia
        ułożeniowa ma wielu przeciwników, bowiem z badań epidemiologicznych wynika, że u
        dzieci układanych na brzuchu zwiększa się ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej.

IV Etap

Kolejnym etapem leczenia jest zastosowanie leków zmniejszających wydzielanie
        żołądkowe. W przypadkach stwierdzenia stanu zapalnego przełyku, lub krwawień z
        górnego odcinka przewodu pokarmowego leki z tej grupy należy oczywiście włączyć
        od razu na początku leczenia. Preparatami najczęściej stos
    • bea-ta Re: Problem żołądkowy prośba o pomoc!!! 15.09.06, 13:14
      Do tego ustaw sobie łózeczko z wezglowiem wyżej, nie kładz od razu po jedzeniu
      malucha i koniecznie zacznij zageszczac posiłek. Z pediatra omów odstawienie
      debridatu, a podanie innego leku - wymieniłam w artykule. Cofający sie pokarm
      wraz z kwasem zoładkowym powoduje ból u dziecka, z czasem niechęć do jedzenia,
      ale tez zap. przełyku i dopiero robi sie kłopot. Dobry gastroenterolog by sie
      przydał koniecznie. Regularnie kontroluj mocz- zakażenia w tak wczesnym wieku
      zwłaszca powtarzające się moga sugerowac wade anatomiczna, ale to na spokojnie,
      po epizodzie zak. u malucszka po prostu co jakis czas kontroluj go. Posiewu bym
      nie robiła kału, bo to pewnie wina refluksu i drażnienia przełyku HCL-em. B.
      • edyta.23 Re: Problem żołądkowy prośba o pomoc!!! 15.09.06, 15:25

bea-ta dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
        Nutriton oczywiście stosujemy, od dwóch miesięcy, bez niego to by w ogóle była
        tragedia, ale też nie znosi on całkowicie cofania się pokarmu w naszym
        przypadku:-(
        łóżeczko też już jest pod kątem, synek właściwie nigdy nie przebywa w pozycji
        na prosto, nawet na przewijaku mamy wysoką poduszkę,

poza tym dałyście mi trochę do myślenia z tą witaminą D3...
        • ulcia30 Re: Problem żołądkowy prośba o pomoc!!! 29.09.06, 14:03
          My mamy taki problem z tą witaminą - jak podajemy, małą boli brzuszek i ulewa,
          jeśli nie podajemy- wykazuje objawy niedoboru tej witaminy.
          • barbara.gierowska Re: Problem żołądkowy prośba o pomoc!!! 29.09.06, 16:00
            Witam,
            Jeśli lek jest żle tolerowany,prosze zmienić na preparat innego producenta lub
            ewentualnie preparat wielowitaminowy z wit D3
            Pozdrawiam
            • ulcia30 Re: Problem żołądkowy prośba o pomoc!!! 01.10.06, 11:01
              Podajemy w tabletkach, jest trochę lepiej, ale nie tak,jak bez witaminy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka