Dodaj do ulubionych

zmiana nazwiska?

18.03.11, 17:29
Albo może całego ymydźu? Jak się zostaje człowiekiem ninja, albo supertajnym szpiegiem? Bo, bez kitu, mam ochotę zmienić całą swoją tożsamość i zostać międzynarodowym przestępcą. Nie wiem jeszcze co będę robiła, ale będzie zajebiście.

A tak na serio, to trochę sobie poczytałam i jak to jest, że łatwiej jest zmienić imię niż nazwisko?
Obserwuj wątek
    • berta-live Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 18:08
      Zmiana nazwiska to jak splunięcie. Idzie się do USC wypełnia druczek i 2tyg później ma się nowe nazwisko. I wtedy trzeba sobie wszystkie dokumenty wymienić i z tym jest trochę chodzenia po urzędach.
      A w tym druczku piszesz jakbyś się chciała nazywać i podajesz jakieś uzasadnienie. Jakiekolwiek bo i tak nikt się w to nie wczytuje. To zwykła formalność. Decyzja odmowna może być tylko wtedy kiedy wymyślisz sobie jakieś wyjątkowo cudaczne, historyczne, niepolskie itp. Z imieniem podejrzewam, jest podobnie.
      • ryniena Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 20:29
        Właśnie to uzasadnienie mnie zastanawiało jak o tym czytałam. I nie chodzi mi o jakieś zwyczajne nazwisko, ale jakoś się tak zaczęłam nad tym zastanawiać, czy taka zmiana jest możliwa.
        • berta-live Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 20:55
          Jest możliwa, sama zmieniałam jakieś 8 lat temu i nie było żadnych problemów. Uzasadniłam, że jest brzydkie a ja chcę wrócić do korzeni i przyjąć panieńskie nazwisko swojej babci.
          • ryniena Re: zmiana nazwiska? 19.03.11, 16:33
            No moje jest raczej pospolite, a tak się zaczęłam zastanawiać, że jeżeli chciałabym uderzać w bycie fotografem/grafikiem to imię i nazwisko to moja marka i chciałabym, żeby to się razem ładnie komponowało.
    • sundry Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 18:08
      A jest łatwiej? Przesłanki zmiany i imienia i nazwiska są te same, nie wiem, czemu miałoby byc łatwiej, może ktoś inny wie. Polecam ustawę o zmianie imienia i nazwiska:)
      • ryniena Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 20:30
        Właśnie im więcej o tym czytałam, tym bardziej wydawało mi się, że jest łatwiej, ale jak Berta wspomniała, że na to uzasadnienie się nikt nie patrzy to to rzeczywiście dużo ułatwia :)
        • berta-live Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 21:00
          Podejrzewam, że nikt się nie czepia, nie mniej jednak jak się ma pecha to można trafić na jakiegoś wyjątkowego upierdliwego urzędasa, któremu się nudzi. Nie jest to tak, że jakaś komisja się zbiera czy coś w tym rodzaju. Po prostu jest jakiś urzędnik, który te podania zatwierdza albo odrzuca. Nie sądzę, żeby im się chciało nawet bawić w robienie ludziom kłopotów, bo to zawsze kończy się odwołaniami, itp. A komu by się chciało dokładać sobie roboty.
          • doral2 Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 21:53
            prosiem bałdzo :)
            • ryniena Re: zmiana nazwiska? 19.03.11, 16:33
              O, tej strony nie wyczaiłam. Dziękuję bardzo :))
    • puszysta_gimnazjalistka Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 18:14
      Zmiana całego image to może być ciekawe doświadczenie.
      • ryniena Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 20:32
        Teraz się zastanawiam czy pójść w stronę Jokera czy Kobiety Kota (Pfeiffer oczywiście) :))
        Ale serio, zmiana mi jest potrzebna, tak a propos wyjazdu itp.
        • nexstartelescope Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 20:41
          Ooo, nie wiedziałam, że to takie proste. Kiedyś moja kuzynka chciała zmienić nazwisko odrobinkę, dosłownie jedną literkę, która robiła z ładnego nazwiska takie niezbyt miło brzmiące i z tego, co pamiętam to urzędole robili straszne problemy. Ciągnęło się to chyba co najmniej rok, ale to było jakieś 10 lat temu :ł
          • kkuki Re: zmiana nazwiska? 18.03.11, 20:46
            Ja miałam koleżankę, rodzice w prezencie na 18-tkę dali w ramce papierek z urzędu, że imię zmienione, ale wiem, że musieli też się trochę nabiegać i naudowadniać, że takie imię istnieje.
            A to było poprostu przestawienie literek w jej poprzednim imieniu.
            • 8n Re: zmiana nazwiska? 19.03.11, 10:35
              łaał

jakie tera ma?
        • puszysta_gimnazjalistka Re: zmiana nazwiska? 19.03.11, 09:32
          Zdecydowanie idź w kobietę kota :)
          • ryniena Re: zmiana nazwiska? 19.03.11, 16:31
            To muszę dorwać jakiś fajny lateksowy kostium na wyprzedaży :D
            • kkuki Re: zmiana nazwiska? 19.03.11, 17:06
              Obawiam się, że tu nie będziesz miała z tym absolutnie żadnego problemu...
              No może ewentualnie z podjęciem decyzji :D
              • ryniena Re: zmiana nazwiska? 19.03.11, 19:14
                Do ambasady i tak się będę musiała ruszyć :)
              • ryniena Re: zmiana nazwiska? 19.03.11, 19:15
                Szlag, nie do tego komentarza, whoops D:
                • wilowka OT 20.03.11, 16:53
                  Jak już zmienisz imie, czy nazwisko, i by Ci z tym nie przeszła konieczność bezglutowego żarcia, to se upiecz babkę :)

DOROTUZ BABKA BEZGLUTENOWA :)
                  • berta-live Re: OT 20.03.11, 17:38
                    Myślisz, że jakby coś takiego zamiast w piekarniku to na patelni (tak jak omleta) upiec, to wyjdzie? Nie kupiłam sobie jeszcze piekarnika. Już prawie pół roku kuchnię urządzam i nie mogę się zdecydować co mi w niej będzie potrzebne. Właśnie się zorientowałam, że o piekarniku nie pomyślałam.
                    • wilowka Re: OT 20.03.11, 19:39

myślę, ze niestety nie sądzę :(

Bez pieczenia możesz sobie zrobić bajaderki (dobre sa po świętach)
                      bajaderki

Czy w ogóle coś bez pieczenia

Albo bananowobudyniowenaroladzie
                      Rolada może być kupna (w Twoim wypadku nawet musi :))

No, chyba, że też ma być coś bezglutenowego, to już trzeba Rynieny pytać :)

• wilowka Re: OT 20.03.11, 19:41
                        Tu jeszcze fajne przepisy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka