liisa.valo 11.09.08, 19:58 tak wynika z tego, co mówią na TVNie w Uwadze. Ile ono chorób powoduje (w ogóle nabiał cały powinniśmy wypieprzyć w cholerę, ich zdaniem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liisa.valo Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:02 Ale to nie tylko mleko... Sery, jogurty, twaróg, śmietanka.... Cholera, wszystko... Odpowiedz Link
avital84 Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:00 No są dwie szkoły. Jedna 'pij mleko będziesz karateką'. Druga właśnie mówiąca, że mleko więcej szkodzi aniżeli pomaga. Jedno jest pewne kobiety powinny jeść jak najmniej nabiału, bo w pewnym wieku nadmiar nabiału jest dla kobiet szkodliwy. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:01 Ale to z czym mam pić kawę i co do płatków wlewać, do cholery? Odpowiedz Link
avital84 Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:02 Nie wiem. :) Ja praktycznie tylko na serze żyję i na przetworach mlecznych. Cukier to też biała śmierć, ale nie potrafię sobie odmówić. ;) Chyba po prostu wszystko z umiarem trzeba spożywać. ;) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:05 Ja nie używam cukru i soli. A z nabiału tylko mleko do kawy i płatków, ewentualnie Fantasię czasami (tę tiramisu z porzeczką). Odpowiedz Link
avital84 Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:09 A torty niesłodkie robisz?:) Ja nie jem zdrowo. Przyznaję się. A właśnie podstawowy mój błąd polega na tym, że w mojej diecie przeważa nabiał. :) Skoro jesz tak mało nabiału to nie masz chyba powodu do obaw. :) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:16 Torty robię słodkie (i tak zawsze daję mniej cukru niż przepis każe), ale ja ich już nie jadam raczej :) Odpowiedz Link
kochaj.swoje.zycie Re: Mleko zabija 11.09.08, 22:57 Dzień bez kefiru dniem straconym. Dzisiejszy stracony, zamiast kefiru było piwo. Odpowiedz Link
justysialek Re: Mleko zabija 11.09.08, 23:07 avital84 napisała: > Jedno jest pewne kobiety powinny jeść jak najmniej nabiału, bo w pewnym wieku > nadmiar nabiału jest dla kobiet szkodliwy. Dlaczego? Podobno jest dokładnie odwrotnie ze względu na wapń w nabiale, który chroni przed osteoporozą! Odpowiedz Link
pepegi Re: Mleko zabija 12.09.08, 11:05 A co to jest "pewien wiek"? I skąd masz te rewelacje? Odpowiedz Link
trypel Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:03 wiesz Liisa - kiedyś zabijały wojny i choroby. Teraz za dobrze ludziom jest i wymyslaja i się mądrzą i filozofują. A to że alkohol, a to że prędkość, a to że cukier, a to że papierosy... itd A bez ryzyka nie czuć że sie żyje Odpowiedz Link
avital84 Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:11 > wiesz Liisa - kiedyś zabijały wojny i choroby. Teraz za dobrze ludziom jest i > wymyslaja i się mądrzą i filozofują. A to że alkohol, a to że prędkość, a to że > cukier, a to że papierosy... itd > A bez ryzyka nie czuć że sie żyje Ludziom zachodu dodajmy, bo pewnie dzieci ludność w Afryce namiarem mlek aby nie pogardziła. Kiedyś jeszcze zabijały ludzi klątwy czarownic. ;D Odpowiedz Link
trypel Re: Mleko zabija 11.09.08, 20:15 nie wiem czy dzieci w Afryce mogą trawic mleko bo np Azjaci nie mogą :) Odpowiedz Link
menk.a Re: Mleko zabija 11.09.08, 23:23 Bo ichniejsze krowy mają skośne oczy, a nasze mućki takie pięęękne, wielkie, dobre patrzałki. A co z oczu, to i z serca.:P Odpowiedz Link
iberia.pl Re: Mleko zabija, nie tylko mleko 11.09.08, 20:11 no wlasnie slucham jednym uchem, idac tym tokiem rozumowania pewnie 3/4 zywnosci jest tak samo "zdrowa", a na cos trzeba umrzec. Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Mleko zabija, nie tylko mleko 11.09.08, 20:18 No, właśnie, aż mnie to oszołomiło nieco... W sumie nie wiadomo co jeść :) Wszystko zabija. Odpowiedz Link
trypel Re: Mleko zabija, nie tylko mleko 11.09.08, 20:22 jak do mnie w zeszłym tygodniu zadzwoniła pani z medicovera i powiedziala czego nie powinienem jeść przy moich wynikach to powiedziałem zeby sobie gardła nie zdzierała bo lepiej krócej ale przyjemniej Odpowiedz Link
cheekymonkey Re: Mleko zabija 11.09.08, 21:10 problem w tym po prostu - przede wszystkim - że to mleko, które możemy kupić, nie jest tak na prawdę mlekiem, tylko sztucznym przerobem. Trudno więc się dziwić, że szkodzi.Jak spora część żywności w ogóle Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Mleko zabija 11.09.08, 21:15 No wiesz, ale tam padały argumenty typu: małe ssaki piją mleko tylko swojej mamy - małe dzieci piją mleko matki. Duże ssaki nie piją mleka - dorośli ludzie nie powinni spożywać nabiału... itd. A tak naprawdę, musimy coś jeść, a teraz to wiesz... Odpowiedz Link
thank_you Re: Mleko zabija 11.09.08, 21:58 Bo to niestety prawda:-( Moja mama jak dorosłam powiedziała : Pij mleko, będziesz kaleką. Ja mimo wychowania na mleku ( uwielbiałam prosto od krowy:D ) miałam chorą kość no i teraz mnie niesamowicie uczula, ech... Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Mleko zabija 11.09.08, 23:02 To mi powiedz, co mam wlewać do płatków skoro cały nabiał odpada? (kawę ewentualnie mogę żłopać czarną) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Mleko zabija 11.09.08, 23:11 No właśnie na TVNie mówili, że cały nabiał jest be. Sorry, ale musli na wodzie to ja sobie nie wyobrażam, albo Chocapiców... A poza tym właśnie doszłam do wniosku... Matko, skoro ja się tak tym mlekiem truję, to w sumie te kilka papierochów co od czasu do czasu wypalę, to mi w porównaniu do mleka wypijanego w kawie czy zżeranego z płatkami, to to jest nic :) Odpowiedz Link
thank_you Re: Mleko zabija 11.09.08, 23:17 Nie no, we wszystkim trzeba znać umiar. Jak piłaś całe życie mleko i nie umarłaś to chyba możesz pić dalej;D Ja nie piję, bo dostaję wysypki Odpowiedz Link
menk.a Re: Mleko zabija 11.09.08, 23:19 Masło czy margaryna? Zdrowa osoba możne jeść masło (byle z ilościami nie przesadziła, bo choroba się przypląta). Generalnie wszystko można jeść. To tylko kwestia proporcji, potrzeb i wydatkowania kalorii. A co do reszty... na coś trzeba umrzeć. Wieczni nie będziemy, a umierać zdrowym po prostu szkoda. :P Odpowiedz Link
8n Re: Mleko zabija 12.09.08, 09:01 dość późno się za to zabrali. integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm Odpowiedz Link
nexstartelescope Re: Mleko zabija 12.09.08, 11:22 Eee tam, to skąd się biorą 90 latkowie,którzy całe życie się odżywiali nabiałem? I dlaczego wcześniej ich ta "trucizna" nie zabiła? Media mają to do siebie, że lubią straszyc i szokowac odbiorców, bo to dla nich gwarancja wysokiej oglądalności i popularności. Może i mleko ma jakieś tam minimalne skutki uboczne, ale raczej takie, dla których nawet nie warto sobie zawracac gitary. Wyolbrzymianie to w tym przypadku bardzo łagodne określenie. Odpowiedz Link