Dodaj do ulubionych

szukam dobrego ginekologa

01.02.07, 18:48
Czy ktoś się orientuje, czy w Medycynie Rodzinnej na Belgradzkiej jest godny
zaufania lekarz ginekolog? Planuję zajść w ciążę i nie chciałabym powierzyć
swojego zdrowia (i zdrowia dziecka) w tak ważnym czasie komuś przypadkowemu,
a jak dotąd w W-wie nie trafiłam na nikogo takiego. Ostatnia moja lekarka
bardzo zniechęciła mnie do siebie...

Dodatkowo mam pytanie czy w ogóle gdzieś na Ursynowie (oprócz MR) można
skorzystać z usług takiego lekarza w ramach finansowania przez NFZ?

Jeżeli nie znacie lekarza w Medycynie Rodzinnej polecajcie kogoś innego :)

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • mzieli Re: szukam dobrego ginekologa 01.02.07, 21:56
      Ja znam dobrego ginekologa, którego mogę z czystym sumieniem polecić. Niestety
      przyjmuje tylko prywatnie (160 zł) i do tego na ul. Warynkiewicza, ale jeżeli
      mieszkasz na Ursynowie, możesz do niego podjechać spokojnie metrwem. Prowadził
      moją ciążę, mojej bratowej, a teraz prowadzi też ciąże siostry męża i mojej
      koleżanki. Wszyskie są bardzo zadowolone. Plusem jest też to, że jest dobrym
      specjalistą od USG. Jak chcesz, mogę ci wysłać jego namiary na maila
      • sido333 Re: szukam dobrego ginekologa 02.02.07, 09:36
        Dziękuję :)
        Niestety taka cena za jedną wizytę to dla mnie za dużo...
        Ale już sie trochę rozejrzałam i widzę, że jednak trzeba i tak nastawić się na
        prywatne wizyty.
    • asinek68 Re: szukam dobrego ginekologa 02.02.07, 12:22
      w Medycynie Rodzinnej jest lekarka - dr Włodarczak lub Włodarczyk, którą
      wszyscy chwalą, zapisać się do niej faktycznie jest b. ciężko. Chciałam zrobić
      kontrolnie cyt. Dostępny termin był za ok. 1,5 mies.(!) i tylko w godzinach
      przedpołudniowych. Nie miałam z kim zostawić córeczki (wtedy 9 mies.) i poszłam
      z wózkiem. Mała w trakcie badania obudziła się i zaczęła marudzić. Wtedy Pani
      Doktor powiedziała mi (bez cienia żartu), że ona swoje dzieci zostawiała w
      łóżeczku i szła załatwić sprawy. Ja na to, że chyba strach zostawić małe
      dziecko bez opieki samo, nawet takie małe, które samo z łóżeczka nie wyjdzie. A
      ona to, że teraz mamy są przewrażliwione na punkcie swoich dzieci (!!). No więc
      nie wiem, może od spraw gin. jest ona fachowcem ale ciąży bym u nie chciała
      prowadzić. Aaa ! I w rozmowie jest bardzo obcesowa i mało sympatyczna a to też
      nie każdemu odpowiada.
      • schaetzchen Re: szukam dobrego ginekologa 03.02.07, 19:23
        Ja chodzę do dr Babkiewicz-Gorbackiej, w MR i chyba moge ją polecić - piszę chyba, bo nic poważnego nigdy nie musiała mi robić :) chodzę tylko na kontrole i cytologię. Ale jest miła, bada delikatnie, choć żeby uzyskac jakieś bardziej szczegółowe informacje, trzeba ją pociągnąc za język... No i ciężko się zapisać - chodzę tam 2 lata, a tylko raz udało mi się zapisać na wizytę w ramach NFZ - zawsze musze płacić... Chociaż kiedy się zapisuję to zawsze pytają czy jestem w ciąży - może dla ciężarówek jest jakaś pula bezpłatnych wizyt?
        A najbardziej polecam lekarza w gabinecie "Zdrowa" na wprost św Anny - świetnie wyposażony gabinet, usg, dokładne badanie - tylko drogo... kilka lat temu zwykła wizyta kosztowała 100 zł...
    • marianka.m Re: szukam dobrego ginekologa 03.02.07, 19:43
      Z czystym sumieniem polecam dr Krzysztofa Pancześnika. Prowadzę u niego ciążę w
      Corten Medic, przy stacji metra Stokłosy. Przychodnia jest niepubliczna, ale ma
      podpisany kontrakt z NFZ-em, więc wizyty i wszelkie badania są bezpłatne. W
      gabinecie jest USG. Doktor sympatyczny, cierpliwy, z wielką wiedzą, zawsze służy
      pomocą, wszystko wyjaśnia, proponuje zwolnienie (jeśli będziesz potrzebowała).
      Przychodnia jest kameralna, umawiasz się na konkretną godzinę. Nie wiem, jak z
      zapisami. Doktor ma wiele pacjentek, bo jest ceniony, a przyjmuje tylko we
      wtorki (ale za to po południu - do 20, więc nie trzeba się zwalniać z pracy). Ja
      zaczęłam do niego chodzić, będąc już w ciąży - z zapisem nie było najmniejszego
      problemu, czekałam kilka dni. Poprzednią ciążę prowadziłam u nieprzejmującego
      się pacjentką gbura z przychodni przy ul. Romera. Jestem szczęśliwa, że drugie
      dziecko jest pod opieką dr Pancześnika, którego poleciły mi forumowiczki.

Nr telefonu do przychodni to: 648 35 35.

Jeżeli będziesz chciała o coś zapytać, pisz na adres gazetowy, chętnie odpowiem. :)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego wyboru!

• sido333 Re: szukam dobrego ginekologa 05.02.07, 09:47
        Dziękuję za wszystkie informacje :)

Aż nie chce mi się wierzyć, że wszystkie wizyty i badania w przychodni u
        doktora Pancześnika, o kórym piszesz, są bezpłatne... No, ale jeżeli tak jest,
        to super. Chyba że okaże się, że mają limity i np. jak zgłoszę się w ciąży za
        kilka miesięcy, to już trzeba będzie płacić. Sprawdzę to.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
        • bazylea1 Re: szukam dobrego ginekologa 05.02.07, 11:27
          ja tez gorąco polecam Pancześnika, z tym że byłam u niego w Damianie. i - o
          czym wie mało osób i dobrze - w Damianie można isc do niego na NFZ (o ile nic
          sie nie zmieniło - byłam tam pare miesiecy temu). i termin był ok. tygodnia a w
          MR do ginekologa na NFZ są terminy ok 2 miesięcy... no chyba ze się płaci to
          szybciej - do wszystkich można też isc odpłatnie.

a z MR drKosiec jest ok ale ciąży u niego nie prowadziłam.
          • makoc Re: szukam dobrego ginekologa 05.02.07, 14:42
            chodziłam do przychodni Na Uboczu (dr Zawadzka), gdzie terminy są też
            miesieczne, ale w ciązy nie było problemów, byłam przyjmowana z dnia na dzien i
            bez kolejki. To samo z badaniami, bez kolejki.
            nawet jak limity z NFZ sie koncza, to przychodnie są zmuszone przyjmowac
            kobiety ciężarne bez ograniczeń.
            • sido333 Re: szukam dobrego ginekologa 05.02.07, 16:01
              Makoc, czy zaczęłaś tam chodzić jak już byłas w ciąży, czy wcześniej?
              Nie musiałaś płącić za wizyty podczas ciąży?

Piszesz, że przychodnie są zmuszone przyjmować kobiety w ciąży bez ograniczeń -
              czy to oznacza, że przychodnie mające kontrakty z NFZ zawsze przyjmują takie
              pacjentki bezpłatnie. Brzmi pięknie :) Tylko czy tak to wygląda w
              rzeczywistości? Gdziekolwiek słyszałam, znajome zazwyczaj w ciąży chodziły na
              wizyty prywatne, ale może nie wiedziały o takiej możliwości?

Jaka jest dr Zawadzka? Jako specjalista i jako człowiek...
              • marianka.m Sido333 05.02.07, 22:58
                Gwarantuję Ci, że za wizyty ani badania nie zapłaciłam nawet jednego grosza
                (obecnie jestem w 25. tc). Jeśli nadal nie wierzysz, zadzwoń, proszę do
                przychodni. Jeśli chodzi o limity, to faktycznie nie ma takowych dla osób
                ciężarnych. Pod koniec roku skończyła się rzeczywiście pula przewidziana na
                przyjmowanie pacjentek w gabinecie ginekologicznym, ale dotyczyła WYŁĄCZNIE
                pacjentek nie będących w ciąży. Wszystkie pacjentki będące w ciąży są objęte w
                Corten Medic programem "Zdrowie, mama i ja" prowadzonym przez Biuro Polityki
                Zdrowotnej Urzędu m.st. Warszawy. Poczytaj o nim w necie.
                Pozdrawiam.
                • marianka.m Re: Sido333 05.02.07, 23:04
                  Jeśli chodzi o wizyty w gabinetach prywatnych... Niestety, w tym kraju panuje
                  wciąż opinia, że za leczenie trzeba dodatkowo zapłacić. W wielu wypadkach tak
                  jest, ale nie ma to sensu, kiedy nie trzeba tego robić. Ja wolałam się dobrze
                  rozejrzeć przed podjęciem decyzji i znaleźć dobrego lekarza, którego podwójnie
                  nie będę musiała opłacać. Wiem, że dokonałam dobrego wyboru, ale jeśli ktoś ma
                  za dużo pieniędzy i dzięki temu czuje się bezpieczniej, niech chodzi do
                  prywatnych gabinetów, czemu nie? Tyle, że trzeba mieć świadomość tego, że płaci
                  się za to, za co się już zapłaciło (składki). :)
              • makoc Re: szukam dobrego ginekologa 06.02.07, 10:24
                > Makoc, czy zaczęłaś tam chodzić jak już byłas w ciąży, czy wcześniej?
                > Nie musiałaś płącić za wizyty podczas ciąży?
                >
                byłam tam wczesniej raz, pod koniec roku i juz nei było limitow, musialam wiec
                zaplacic za wizyte(powiedzieli, ze jesli jestem w ciazy to nic nie płace, ale
                nie byłam :-). potem poszlam juz w ciazy i przyjeli mnie od reki.

dr Zawadzka jest rzeczowa, ciut oschła ale miła. nie jest rozgadana, ale
                zapytana udziela wszelkich informacji. Jako specjalista chyba ok, ale moja
                ciąza przebiegała bez żadnych komplikacji, wiec tylko chodzilam na kontrole i
                badania. Usg mieli wtedy słabe (2004), nie wiem czy cos sie zmienilo.
                • sido333 Re: szukam dobrego ginekologa 06.02.07, 13:03
                  Marianka,
                  nie to żebym nie wierzyła tak w ogóle, tylko po prostu nie byłam świadoma tego
                  o czym napisałaś. Bardzo Ci dziękuję, zwłaszcza o informacji o
                  programie "Zdrowie, mama i ja". Na pewno poszukam i poczytam o nim. Bardzo się
                  cieszę, że są takie możliwości, bo szczerze mówiąc przerażała mnie perspektywa
                  kosztów związanych z comiesięcznymi, a później częstszymi wizytami i badaniami.
                  Ja też nie mam zamiaru dopłacać do tego, za co i tak co miesiąc płacę składki,
                  a w ogóle z nich nie korzystam.

• marianka.m Re: szukam dobrego ginekologa 06.02.07, 15:35
                    Wszystko jasne. :) Napiszę Ci tylko jeszcze, że dwa najważniejsze USG:
                    genetyczne - ok. 12 tc i połówkowe - po 20 tc, robiłam prywatnie na świetnym
                    sprzęcie i u speca od odczytywania obrasów ultrasonograficznych, niezależnie od
                    zaufania do dr Pancześnika (i braku zaufania do gbura w poprzedniej ciąży). Na
                    tych dwóch badaniach nie warto "oszczędzać". Dr Pancześnik poleca dokładnie tę
                    samą osobę - dr Makowskiego.

No to co? Teraz należy tylko trzymać kciukasy za owocną pracę nad maluszkiem? :)
                    Pozdrowienia!

PS. Ten program realizuje wiele placówek w Warszawie. Zobaczysz, które
                    przychodnia niepubliczne mają podpisany kontrakt z NFZ-em i w ramach programu
                    zapewniają bezpłatną opiekę, wizyty, badania i szkołę rodzenia, jeśli będziesz
                    chciała do niej chodzić.
                    • marianka.m Re: szukam dobrego ginekologa 06.02.07, 15:37
                      Miało być "obrazów". Zapomniałam też dopisać, że ultrasonograf w gabinecie
                      Corten Medic pozwala na podejrzenie dzidziusia, ale ww. dwa badania trzeba
                      zrobić na znacznie nowocześniejszym sprzęcie.
                      • sido333 Re: szukam dobrego ginekologa 08.02.07, 11:39
                        Poczytałam o programie, znalazłam wykaz przychodni i wybrałam już takie, do
                        któych będzie mi najwygodniej i najbardziej po drodze :)
                        Teraz tylko muszę wybrać lekarza.

Marianka, jak doczytałam się w Twoich postach, to już Twoja druga ciąża, więc
                        mam do Ciebie pytanie. Wiem, że jak przyjdzie co do czego odpowie mi na nie
                        lekarz, ale co w Twoim przypadku było z podróżowaniem w ciąży? Trochę na ten
                        temat poczytałam (na razie głównie w necie) i różne są opinie. Jedni lekarze
                        piszą, że np. samolot w pierwszym trymestrze może być niebezpieczny, inni, że
                        niczym nie zagraża i może być niebezpieczny dopiero w ostatnich tygodniach
                        ciąży. Inni pisali nawet, że groźne mogą być długie podróże samochodem. Czy Ty
                        masz jakieś doświadczenia w tym zakresie? A może znasz fajne formu "ciążowe"? :)

Mnie to interesuje, bo jak wszytsko dobrze pójdzie, to właśnie w okresie
                        wakacyjnym może być to dla mnie ważne :)
    • umiga74 Re: szukam dobrego ginekologa 20.04.07, 19:45
      Przykro mi to pisać, ale ostrzegam przed p.Ciesielską-Goreń należy omijać
      szerokim łukiem. Przyjmuje w Poradni Medycyny Rodzinnej - Warszawa Ursynów
      ul.Belgradzka. Potraktowała mnie bardzo źle.
      • roodziootka Re: szukam dobrego ginekologa 20.04.07, 23:00
        Oj tak, przyłączam się do mojej przedmówczyni. Obce jej są takie zwroty jak
        uśmiech, zyczliwosc a przede wszystkim DELIKATNOŚĆ!!. Zdecydowanie odradzam.
        Polecam za to doktora Wydyrzyńskiego z Kliniki GERMEN na ul.Janowskiego - w
        poblizu komendy policji. Cudowny człowiek a przede wszystkim cudowny lekarz!!!!
      • hayet Re: szukam dobrego ginekologa 17.12.08, 12:44
        umiga74 napisała:

> Przykro mi to pisać, ale ostrzegam przed p.Ciesielską-Goreń należy
        omijać
        > szerokim łukiem. Przyjmuje w Poradni Medycyny Rodzinnej - Warszawa
        Ursynów
        > ul.Belgradzka. Potraktowała mnie bardzo źle.

moge sie pod tym podpisac..mzoe specjalnie zle mnei traktowala ale
        nie polecam. malo zainteresowana pacjentka.
    • nessie-jp Re: szukam dobrego ginekologa 22.04.07, 00:06
      Dobrymi ginekologami "ogólnymi", którzy prowadzą również ciążę, są dr
      Niedźwiedzka i dr Połujański. Oboje przyjmują w poradni "Medicus" na
      Dembowskiego, naprzeciwko szkoły. Wizyty refundowane, podstawowe badania też.

Poza kwalifikacjami zawodowymi, są to po prostu sympatyczni, życzliwi ludzie,
      interesujący się pacjentką.
      • chania83 Re: szukam dobrego ginekologa 11.02.08, 22:04
        a czy ww dr Panczesnik nadal przyjmuje w przychodni Corten Medic?? i czy nadal
        mozna "odwiedzic: go bezplatnie i czy specjalizuje sie raczej w prowadzeniu
        ciazy czy moze ktoras z pan leczyla u niego cos bardziej powaznego??
        • karinciag Re: szukam dobrego ginekologa 17.12.08, 11:05
          Ja na początku grudnia chciałam się zapisać na wizytę w Medycynie Rodzinnej.
          Pani wyznaczyła mi termin dopiero na 16 stycznia.
          Wczoraj do mnie dzwonili z MR, żeby powiedzieć że w tym dniu jednak nie będzie
          pani doktor i że chcą przełożyć wizytę........
          ......na 11 lutego!!!!! Powiedziałam że jestem w ciąży i nie mogę przełożyć
          wizyty aż o miesiąc, na co pani stwierdziła że.. trudno!!
          Czy na Ursynowie (Kabatach) można znaleźć dobrego ginekologa (nie prywatnego) ,
          do którego można zapisać się w normalnych terminach??
          • anin22 Re: szukam dobrego ginekologa 20.12.08, 18:20
            dziewczyny polecam wam program zdrowie mama i ja (zmija), mozna sie
            zapisac chyba w kazdym szpitalu polozniczym (np. madalinskiego), ja
            akurat pomimo ze z ursynowa, jezdze na inflancka (calkiem kameralny
            szpital), na madalinskiego jak bylam, przytloczyla mnie ilosc kobiet
            jaka tam sie przewija ;)
            opis programu
            zdrowa.warszawa.pl/plikibpz/2006/informacja_ciaza_2006.pdf
            macie zapewnione wszystkie badania i zadnych problemow z zapisem na
            wizyte... lekarz sam pilnuje aby za pozno nic nie zostalo wykonane,
            wizyty co 2-3 tygodnie, usg, komplet badan, wszystko w programie...
            naprawde polecam, chodze do dr wisniewskiej, bardzo mila kobitka i
            wszystko rzetelnie potrafi wyjasnic
            wczesniej chodzilam do przychodni na romera i tam byly wieczne
            problemy z umowieniem sie, na wizyty trzeba bylo zapisywac sie z dwu
            miesiecznym wyprzedzeniem, a jak ktoras wypadla... to caly dzien
            siedzenia w przychodni aby w ogole dostac sie do lekarza, masakra
            poza tym przy poprzedniej ciazy, panie nie chcialy mnie od razu
            zapisywac na wizyte, bo stwierdzily ze za wczesniej... najlepiej tak
            w 10 tyg dobier przyjsc... no i okazalo sie ze w 10 tyg. bylo juz po
            ciazy, wiec nigdy nie dajcie sie zbyc takim wymowka i walczcie o
            swoje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka