15.09.11, 21:17
Dlaczego wybór jest tylko złobek "państwowy" albo opiekunka? Dlaczego nie prywatny?
Nawiązuję do wątku Triss. Wyjaśnijcie laiczce co jest nie tak z prywatnymi.
Muszę młodego zapisać, ulice dalej mam taki fajny (tak mi się wydaje- nie znam się, oświećcie).

Wątek zupełnie serio.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: żłobki 15.09.11, 21:20
      Publiczne są zdecydowanie lepiej kontrolowane. Personel musi mieć określone wykształcenie zawodowe, posiłki są przygotowywane na miejscu, a nie z jakiegoś cateringu, jest dietetyk.
      • mia_siochi Re: żłobki 15.09.11, 21:21
        Aha.
      • oliolaola Re: żłobki 20.11.11, 19:01
        triss_merigold6 napisała:

> Publiczne są zdecydowanie lepiej kontrolowane. Personel musi mieć określone wyk
        > ształcenie zawodowe, posiłki są przygotowywane na miejscu, a nie z jakiegoś cat
        > eringu, jest dietetyk.

a ja sie bede czepiac. Wiem ze sa miejsca ktore powinny zostac dawno zamkniete, ale chyba kazdy ma oczy i widzi gdzie zapisuje swoje dziecko. Jak ja szukalam złobka dla syna to byłam chyba w pięciu. Dwa były za daleko, do jednego w zyciu nie posłałabym dziecka... Ten ktory wybrałam jest cudowny. Jest złobkiem prywatnym, spelnia wszystkie standardy bhp i sanepidu (jestem na biezaco w przepisach ze wzgledu na prace), panie maja wykształcenie i co najwazniejsze powołanie. zaczal dzialac zanim ustawa zlobkowa weszla w zycie, a jak weszla to w naszej gminie nie było jakiejs uchwały ktora by to regulowala, a jak uchwalili co trzeba zrobic to sie okazało ze żlobki nie beda dofinansowywane. Wiec dla mnie nie ma znaczenia czy jest jakis wpis czy nie ma, wazne jest to co widze po moim dziecku.
        wracajac do kuchni. w żłobku syna korzystaja z kateringu, diety sa dostosowane do wieku dziecka. moj ma alergie i ma osobne specjalne posiłki opracowane przez dietetyka, ktory co tydzien wysyła mi do akceptacji. Chyba wszystko zalezy od wlasciciela i miejsca a nie od nazewnictwa. takie jest moje zdanie.
    • klara-poisencja Re: żłobki 15.09.11, 21:21
      dla mnie prywatny żłobek był zwyczajnie za drogi
      ot i cała filozofia
      • mia_siochi Re: żłobki 15.09.11, 21:23
        No ale-mimo wszystko-tańszy od opiekunki?
        • klara-poisencja Re: żłobki 15.09.11, 21:42
          pewnie tak choć u nas opcja opiekunki wogóle nie wchodziła w grę
        • wuika Re: żłobki 15.09.11, 22:52
          W mojej mieścinie teraz otwiera się prywatny żłobek nr 3 i 4, a na dodatek państwowy jeden powstaje nowy (bardzo mały, ale zawsze). Żłobki prywatne do tej pory (zerowa konkurencja) kosztowały w granicach 1000zł. Za tyle znajdzie się tutaj opiekunkę suspicious Teraz będzie nieco inaczej, bo większa ilość miejsc, od razu widać, że ceny spadły, więc opiekunka jest teraz droższa, ale do niedawna nie było to takie oczywiste.
    • marzeka1 Re: żłobki 15.09.11, 21:21
      Bo może nie uwierzysz , ale są miasta/miasteczka, gdzie tylko takie ma się możliwości.
      Mieszkam w mieście prawie 70 tyś.- o ile pojawiło się sporo już oddziałów przedszkolnych, prywatnych, żłobek jest tylko jeden- państwowy.
    • iwonag25 Re: żłobki 15.09.11, 21:58
      Moja córka uczęszcza do prywatnego żłobka (bo tylko taki jest w moim mieście). Grupa dzieci jest bardzo mała, są 3 panie, żłobek jest rewelacyjnie wyposażony. Młoda uwielbia swoje ciocie. Jedyny minus właśnie to obiady z cateringu, ale wiem z jakiej firmy pochodzi jedzenie więc akurat w tym przypadku byłabym spokojna. Jednak nie zapisywałam na obiady, bo pracuję na 1/2 etatu i odbieram córkę przed obiadem.
      • mamakasienki1 Re: żłobki 15.09.11, 22:16
        Też się zastanawialiśmy co wybrać i wybór padł na żłobek prywatny.
        U nas akurat 550 zł/m-c, bez wyżywienia, ale to akurat nie problem, będziemy bąka z jedzonkiem odstawiać do żłobka.
        Grupa mała 8 dzieci, 2 panie i 1 dochodząca, nieźle wyposażony. Opcja tańsza od opiekunki, a na państwowy żłobek nie mamy szans.
    • mala_mee Re: żłobki 15.09.11, 23:56
      Ja raczej nie mam wyboru. Zapisy do państwowych już były, opiekunka za droga, wybór jest w takiej sytuacji dość wąski i oczywisty.
      Rok temu syn był w prywatnym, małym żłobku i nikt nie narzekał. Ani on za specjalnie ani ja. Teraz też szukam podobnego.
    • lilka69 pytam z ciekawosci 01.12.11, 10:38
      bo nie mysle o powrocie do pracy ale od jakiego najmlodszego wieku mozna oddac dziecko do panstwowego zlobka. czy 5 miesiecy?
      • bj32 Re: pytam z ciekawosci 02.12.11, 00:36
        A Ty w ogóle masz taki plan? Myślałam, ze Ty swoje masz w planach nosić w chuście do 18 roku życia i karmić piersią do 24...
    • aguniapoz1 Re: żłobki 01.12.11, 12:34
      Witaj
      Moim zdaniem prywatne żłobki są dużo lepsze niż państwowe moja Julka ma w tej chwili 2 latka i od początku w opiece nad moim małym skarbem pomaga nam Klub Malucha u Puchatka maja tam świetną opiekę, domową atmosferę i praktycznie są dostępni non stop pod telefonem w razie pytańsmile Serdecznie polecam może się tam spotkamysmile
    • patronka.slonka Re: żłobki 07.12.11, 09:47
      Dobry żłobek państwowy zawsze będzie lepszy od prywatnego. W państwowych są co chwila kontrole, jest na miejscu pielęgniarka, gotowane obiady na miejscu, dietetyk. W prywatnych wiadomo, liczą się koszty. Więc jeśli czegoś nie trzeba, to tego nie ma. Np właśnie ten catering. Taniej zamówić jedzenie niż zatrudnić kucharkę i dietetyka. A to, że nie ma kontroli nad jedzeniem to inna bajka.
      Jedyna przewaga prywatnego nad państwowym to ilość pań przypadających na dzieci. Państwowe mają ok 4 pań na ok 30 osobową grupę - to z założenia, bo w praktyce nigdy nie ma więcej niż 20 dzieci, a to już 1 pani na 5 dzieci, czyli nie jest źle.
      Prywatne, moim zdaniem, dobrze wyglądają, bo mają nowe odmalowane na kolorowo pomieszczenia, nowe zabawki. Ale kadra nie musi być wyspecjalizowana, a w przypadku dzieci to wazne. W państwowym personel jest szkolony, idzie z przepisami, wytycznymi itp.
      • anyx27 Re: żłobki 07.12.11, 18:58
        patronka.slonka napisała:

> Dobry żłobek państwowy zawsze będzie lepszy od prywatnego. W państwowych są co
        > chwila kontrole, jest na miejscu pielęgniarka.

Są jeszcze żłobki niepubliczne, które podlegają tym samym kontrolom, co państwowe.
        • patronka.slonka Re: żłobki 08.12.11, 09:45
          anyx27 napisała:

>> Są jeszcze żłobki niepubliczne, które podlegają tym samym kontrolom, co państwo
          > we.

Bardzo możliwe, jednak na temat żłobków niepublicznych się nie wypowiem bo o istnieniu takich nie słyszałam, przynajmniej w moim mieście. Są albo prywatne, albo państwowe.
          • anyx27 Re: żłobki 08.12.11, 10:29
            Między innymi po to powstała ustawa żłobkowa. W ciągu 3 lat wszystkie prywatne muszą sie przekształcić w żłobki niepubliczne lub kontrolowane kluby malucha. A czy u ciebie w mieście są, łatwo sprawdzić w urzędzie gminy.
            • karston Re: żłobki 08.12.11, 20:06
              Ustawa Żłobkowa to wielka klapa , która zrobiła więcej szkód niż dobrego
    • btw92 Re: żłobki 19.12.11, 19:23
      Z prywatnymi żłobkami wszystko jest okey, tyle tylko, że są droższe wiadomo. W prywatnych wiaodmo zapewniają więcej rozrywek dla dziecka. Mój synek ma dwa latka i właśnie w tym roku musieliśmy z mężem zdecydować się na żłobek. Przyznam, że bardzo długo szukaliśmy idealnego prywatnego żłobka i w końcu jedna z pań poleciła nam żłobek Dolina Elfów na warszawskim Ursynowie. Przyznam szczerze, że na początku nie byłam przekonana, lecz teraz kiedy minęły 4 miesiące odkąd przebywa tam mój synek jestem mile zaskoczona! smile Rozwija dużo swoich umiejętności, śpiewa, maluje, zauważyłam również jego zręczność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka