Dodaj do ulubionych

Wymarzony żłobek dla dziecka

07.09.06, 21:19
Hej dziewczyny!
Zamierzam w przyszłym roku (od września,października) otworzyć nowy prywatny
żłobek. Myślałam, żeby zrobić to w jednej z "budujących" się dzielnic, w
których jest zapotrzebowanie na tego typu placówkę. Mam na myśli na przykład
Ursynów, Kabaty. Może Wy macie jakieś pomysły gdzie przydałoby się takie
miejsce dla maluszków. Bardzo Was proszę o wskazówki i pomysły. Co
chciałbybyście aby charakteryzowało wymarzony Wasz żłobek. Jestem pedagogiem z
powołania i chciałabym stworzyć miejsce dla naszych szkrabików, które byłoby
placówką nowoczesną, bezpieczną, zdrową i przede wszystkim atrakcyjną dla
dziecka. Chciałabym aby przygotowano tam posiłki ze zdrowych warzyw, owoców,
nabiału i mięska (produkty wolne od szkodliwych substancji). Kładę duży nacisk
na zaprojektowanie wnętrza jak najbardziej odpowiedniego dla malucha oraz na
higienę. Skłoniło mnie do takiego pomysłu niepowodzenie ze znalezieniem
prywatnego żłobka odpowiadającego moim marzeniom. Chodziłyśmy z córką
11-miesięczną na adaptację do jednego z prywatnych żłobków w Wawie i moje
dziecko po dwóch dniach złapało infekcję układu pokarmowego! Nic dziewnego
skoro zabawki wyglądały na niezbyt często myte. Wiele jeszcze możnaby
opowiadać ale do rzeczy.
Macie, jako rodzice, możliwość wzięcia udziału w "zaprojektowaniu" wymarzonego
żłobka dla Waszego szkrabika. Będę ogromnie wdzięczna za pomysły i sugestie.
Gdzie najbardziej przydałby się taki żłobek? Jakie zajęcia miałyby tam się
odbywać? Czy jakieś szczególne metody preferujecie? Czy bylibyście
zainteresowani nauką czytania małego dziecka metodą Domana? Jak widzicie
"wnętrze" takiej placówki? Będę o wszystkim informować na bierząco i pytać Was
o zdanie bo to ma być żłobek dla WASZYCH dzieci. Mam nadzieję wymarzony żłobeksmile

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jenny_curran Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 07.09.06, 22:17
      NA URSYNOWIE SĄ ŻŁOBKIsmile!!! Nie ma na Mookotowie, Wołoska/Woronicza/Al.
      Niepodległości. Mam kilkanaście kolezanek, które byłyby zainteresowane wraz ze
      mną zresztą i moim 9-miesięcznym aktualnie Staśkiem.
      • izabellaz1 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 07.09.06, 22:48
        No to supersmile Jak wspomniałam to nie musi być na Ursynowie. Właśnie dlatego
        zbieram informacje gdzie najbardziej przydałby się kolejny żłobek w Wawie i jaki
        chcecie aby był bo ma być absolutnie wyjątkowybig_grin Czekam na dalsze sugestie.
        Dzięki i pozdrawiam
        • reabataeb Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 09.09.06, 20:19
          Nei ma żlobków we WŁochach - prywatnych. Są super przedszkola a nie ma żlobków :
          (
          A wrzesien przyszłego roku byłby dla mnei idealny smile
    • madame_edith Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 08.09.06, 11:33
      Na Pradze Pd. takiej np. Saskiej Kępie nie było żadnego złobka prywatnego.
      Ursynów i Tarczomin ma z kolei podobno najwięcej. Prywatne żłobki przydałyby
      się nie tylko na blokowiskach smile
      • izabellaz1 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 08.09.06, 16:03
        Ok no to ustalone. Żłobek będzie albo na Mokotowie albo na Saskiej Kępie ale
        boję się, że na Saskiej K. nie uzbiera mi się dzieciaczków na grupy. Co dalej
        dziewczyny? Jakie macie wyobrażenia o idealnym żłobku. Zabieram się za to rok
        wcześniej bo chcę aby był naprawdę wyjątkowysmile
        • madame_edith Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 09.09.06, 11:56
          Uzbiera uzbiera, wiesz ile tu dzieci? Zresztą nie musi być akurat Saska Kępa.
          Generalnie Praga Pd jest okrutnie poszkodowana jeśli chodzi o takie miejsca dla
          dzieciaków. Mój Mały chodzi do państwowego żłobka, ale zanim tam poszedł
          rozpaczliwie szukałam alternatywy i nic, posucha. Powodzenia
        • reabataeb Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 15.09.06, 14:51
          1. szkoda że nie włochy smile
          2. Jeśli chodzi o zajęcia to pewnie Ty lepiej sie w nich orientujesz. Ja np.
          bym chciała by była zajęcia z tańca i zeby dziecko osłuchiwało sie z językiem
          obcym. Coś dla ciała i dla duszy.
          Generalnie to chodzi mi o takie zajęcia które by stymulowały zainteresowanie
          światem, bez tego ani rusz.
    • edyta.zan Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 09.09.06, 17:40
      Z uzbieraniem sie dzieci nie powinno byc problemow. W zlobku na Odynca jest
      obecnie kolejka 60 dzieci do jednej grupy. Czyli caly nowy zlobek juz by sie
      zapelnil od reki.
      Jesli udaloby sie znalezc lokal w miare niedaleko stacji metra, to napewno
      bylyby zainteresowane tez mamy z innych dzielnic
      • busia5 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 10.09.06, 10:30
        Izabella, a może zastanowisz się jeszcze nad Wilanowem - tam powstaje cale
        miasteczko Nowy Wilanow - juz sporo ludzi mieszka, a docelowo ma byc kolo 20-25
        tys. Na pewno spory rynek.
        pozdrawiam,
        Busia
        • izabellaz1 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 10.09.06, 15:13
          Dziewczyny a co z planem dnia takiego malucha? Czy chciałbyście zajęcia
          dodatkowe a jeśli tak to jakie? Jak widzicie wystruj żłobka? Czy macie jakieś
          specjalne potrzeby, życzenia co do wyglądu żłobka? Czy Wasze dzieci preferują
          jakieś zabawki bardziej niż inne? Chcecie aby jedzenie było dostarczane z
          państwowych żłobków czy wolałbyście aby posiłki były gotowane na miejscu? Czy
          jesteście zainteresowane nauką czytania i liczenia niemowląt i małych dzieci
          metodą Domana? I tak dalejsmile

Pozdrawiam
    • anettab Saska Kępa 11.09.06, 13:33
      ew.Praga Południe, w tym rejonie jest ogromne zapotrezbowanie na żłobki,
      państwowe są oblegane,
      pozdrawiam
    • maja9960 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 12.09.06, 15:59
      jak widac mam zbitnio to nie interesuje , byle żeby był. Ja bym chciała zeby
      moje dziecko uczono czytania, potem by mu było łatwiej,poza tym bardzo lubi jak
      mu sie czyta. Ciekawe wnętrze z odpowiednią stymulującą kolorystyką , świetnie
      wyposarzonym parkiem zabaw, gdzie dzieci spędzały by conajmniej 2 godziny
      dziennie(co by spewnoscia odciążyło rodziców i wpływało dobrze na
      dzieci).Zdrowa smaczna żywność,częste posiłki. Edukacyjne, rozwijające
      zabawiki.Czemu nie. Tylko ile musiał by kosztować taki żłobek??
      Ja bym chciała, taki we Wrocławiu i żeby cena była porównywalana do państwowych
      żłobków.U nas w państwowych żłopka prowadzona jest rytmika i przyjeżdzają
      teatry lalek, jeśli chodzi o jedzenie to lepsze i gorsze ale napewno musi być
      często, bo jak dziecko nie zje za pierszym razem to zje za drugim ,a nie ze
      jak nie zje teraz to musi czekać pół dnia, bo tak jest w niektórych.

Powodzenia
      Może sama wezme sie za otworzenie żłobka.
      mama architekt smile
    • maja9960 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 12.09.06, 16:06
      musisz pamientać , że mam które posyłają swoje dzieci do żłobka w większości
      nie stać na opiekunke co by w tym wieku było bardziej odpowiednie dla małego
      dziecka. Także cena też ma tu duże znaczenie , musisz o tym pamietać. Takie
      moje zdanie.

Powodzenia
    • mynekk Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 12.09.06, 21:56
      Hej Iza!
      Super pomysł! trzymam kciuki za powodzenia. Posucha żłobkowa - prywatne żłobki -
      to okolice Czerniakowskiej - Gagarina, Łazienki, czyli generalnie Mokotów. Jest
      żłobek na Podchorążych czy Badeckiej, ale cena tam to 2000zł za miesiąc bo to
      językowe sad Niestety, nie stać mnie na taki wydatek... Najwspanialszy, wymarzony
      żłobek dla mnie to taki, gdzie dzieci w grupach dobrane byłyby wiekowo, a grupy
      byłyby niezbyt liczne - do 10 dzieci i 2 panie w takiej grupie. Obecnie są grupy
      po 25 dzieci w żłobkach państwowych, i tylko 2 panie są przydzielone do opieki.
      Nie wyobrażam sobie opieki nad 25 cioma dwulatkami w dwie osoby...Ale może się
      mylę.. Oczywiście, dodatkowe zajęcia - taniec, śpiwew, angielski czy inny język
      - nauka poprzez zabawę. Ciekawie zaaranżowany ogródek z placem zabaw, róznymi
      zakamarkami i piękną piaskownicą.. Trzymam kciuki smile
      • madame_edith Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 13.09.06, 08:52
        To zależy gdzie. W żłobku mojego syna są cztery panie a nie dwie. A dzieci
        chyba koło trzydziestki zapisanych.
        • mynekk Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 17.09.06, 18:10
          Madame, to super - myślałam, że wszędzie w grupach jest bardzo dużo dzieci i 2
          panie, albo jedna - zależy na jaką ilość dzieci. Ja wiem przynajmniej, że na
          Humańskiej jest taka sytuacja, dlatego to był główny powód naszej
          rezygnacji..Nadal szukam złobka z większą ilościa pań na grupie dla dwulatka....
          • izabellaz1 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 17.09.06, 19:51
            Ja myślę żeby w najmłodszej grupie maluchów (tych około roku) na 10 dzieciaczków
            przypadało dwie lub trzy opiekunki. Czy to byłoby satysfakcjonujące?
            • kambe Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 19.09.06, 12:15
              A dla mnie najważniejsze są opiekujące się dziećmi panie, ich podejscie do
              dzieci, wiedza, cierpliwość, moze to zabrzmi górnolotnie - powołanie, muszą je
              mieć,bez tego ani rusz. I nawet gdyby żłobek był przepiękny, zabawki super,
              program bogaty ale opiekunki nie takie jak powinny być to byłoby to
              niekorzystne dla dzieci. Najważniejsza jest według mnie opieka i troska, uwaga
              poświęcana im w trakcie nieobecności rodziców. Wiem, że to oczywiste,
              teoretycznie przynajmniej, bo w rzeczywistości jest różnie, słyszałam o różbych
              dziwnych i zastanawiających ale też i okropnych zachowaniach pań w żłobkach.
              Dla mnie idealną sytuacją byłaby możliwość wchodzenia z dzieckiem na salę,
              możliwość przebywania tam z nim i późniejszej obserwacji za pośrednictwem kamer
              internetowych. Nie może być też ograniczeń w komunikacji pomiędzy rodzicami a
              personelem żłobka, co niestety także ma miejsce. Na razie tyle. A propos
              wystroju, zabawek i zajęc na pewno jeszcze napiszę.
    • werualta Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 20.09.06, 09:46
      jaki byłby miesięczny koszt opłaty za dziecko w takim niemalże wymarzonym
      klubie-żłobku?
      dziękuję
      • izabellaz1 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 20.09.06, 10:09
        Obliczyłyśmy, że jakieś 1300 zł. Ja napawdę poważnie mówię z tym "wymarzeniem"smile
        Obie z przyjaciółką, z którą zakładamy żłobek jesteśmy pedagogami z powołania.
        Nie zdecydowałabym się na założenie placówki, która "utykałaby" pod jakimkolwiek
        względem bo tu chodzi o rozwój i bezpieczeństwo naszych dzieci.
        • werualta Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 20.09.06, 10:30
          podała Pani rzeczywiście realną cenę, dziękuję i powodzenia życzę
          • izabellaz1 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 20.09.06, 10:57
            Ja zdaję sobe sprawę, że to nie jest małosad Ale jak się robi wyliczenia i
            biznesplan to inaczej nie chce wyjść jeśli mają być 3 opiekunki do najmłodsze
            grupy (10 osób). W starszych chcemy wprowadzić po dwie. Jedzenie gotowane na
            miejscu, zabawki, atrakcje. Może klubiki dla malucha są tańsze bo stawiane są
            zupełnie inne wymogi niż placówkom, które starają się z NFZ o statut żłobka. Są
            dużo wyższe. I potrzeba więcej przestrzeni i przepisy sanitarne oraz wymogi
            lokalowe dotyczące żłobka bardzo ostre. Takie są niestety ceny prywatnych
            żłobków w Wawieuncertain
            • madame_edith Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 20.09.06, 13:54
              Mojej znajomej córa chodzi do prywatnego żłoba w Warszawie i znajoma płaci 700
              PLN, czyli połowę podanej przez Panią sumy. Nie wiem czy zamożni rodzice mający
              do wyboru opiekunkę i Pani żłobek wybiorą drugą opcję skoro koszt jest ten sam,
              a opcja opiekunka ma swe plusy, chociażby codzienne spacery. Niczego nie
              krytykuję, bo mnie na takie rozwiązanie nie stać i tak, ale wydaje mi się, że
              to trochę drogo.
              • izabellaz1 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 20.09.06, 14:19
                No chyba wiem o jakim żłobku Pani mówi ale niestety większość żłobków ma
                znacznie wyższe koszty no Ursynów, Kabaty itd. To związane jest również z
                kosztami wynajmu lokalu. A znam wielu rodziców, którzy wolą oddać dziecko do
                żłobka niż zostawić z opiekunką. Sama tak wolałam i miałam oddać córkę do żłobka
                na Ursynowie (czesne 1350zł). Tylko, że ostatecznie po dniach adaptacyjnych
                stwierdziłam, że jest jeszcze za mała i ten rok z nią jeszcze zostanę. Naprawdę
                wiem, że to nie jest mało ale wydatki związane z prowadzeniem takiej placówki są
                ogromne. A ja swoją drogą nie chcę wyzyskiwać pracujących u mnie opiekunek i
                chcę aby były to osoby z dobrym wykształceniem i sercem. A wszystkim wiadomo, że
                jeśli pracownik dostaje małą zapłatę za ciężką i bardzo odpowiedzialną pracę to
                często nie ma motywacji do pracy i wykonuje swoje obowiązki "na odwal"
                (przepraszam za określenie). Jeśli tylko uda się obniżyć czesne to zrobię to ale
                dopłacać z własnej kieszeni nie mogę do "interesu"smile
                • izabellaz1 Re: Wymarzony żłobek dla dziecka 20.09.06, 14:26
                  Jeśli zdecyduję się na inną lokalizację to może jak koszty wynajmu będą niższe
                  wtedy czesne będzie niższe bo wiemy wszyscy jak teraz wygląda rynek
                  nieruchomościuncertain Na pewno nie będę żerować na rodzicach i "zdzierać" pieniędzy bo
                  wiem jak jest ciężko w Polsce większości rodzin. Na ten żłobek, o którym
                  wspomniałam wyżej dokładałaby się sporo rodzina bo nas nie byłoby stać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka