m125 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 16.05.09, 16:38 witam, polecam forum: www.przedszkolak.pl/forum/index.php? dzial=0&kategoria=3&query=2&grupa=3&ktory_id=3508 tam jest naprawde bardzo duzo bardzo wiarygodnych informacji! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
intrata24 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 18.07.09, 15:14 Witam , wszystkich mi niestety nie wyszło z żłobkiem musiałam zamknąć i muszę sprzedać całe wyposażenie żłobka począwszy od łóżeczek aż po kamery i stronę . Zainteresowanych proszę o kontakt karolina@linia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
beti-83 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 26.07.09, 08:10 ja prowadze od kilku miesiecy klub maluszka w domu ,w ktorym mieszkaja wlasciciele w jednej czesci,w drugiej mieszkam ja,a czesc przeznaczylam na dzialalnosc.niedawno dowiedzialam sie ze powinnam na poczatku zrobic zmiane sposobu uzytkowania.czy ktos byl w takiej sytuacji i zalatwial taka zmiane wstecz,prowadzac juz klubik? Odpowiedz Link Zgłoś
em_p zmiana sposobu użytkowania 26.08.09, 14:22 www.rp.pl/artykul/96615,165564_Lokal_na_male_przedszkole.html Odpowiedz Link Zgłoś
anjja555 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 05.08.09, 07:16 asik_cz napisała: > Witam wszystkich, którzy próbują otworzyć prywatny "żłobek". Chciałabym w tym > miejscu stworzyć forum wymiany doświadczeń, które może pomóc przebić się > przez gąszcz przepisów i mur urzędników. > Jak wiele innych osób próbowałam pisać do forumowiczów, którzy już działają w > branży, ale nikt nie odpisuje. Z jednej strony trudno sie dziwić - bo to i > konkurencja i przekonanie, że know-how kosztuje, więc czemu dawać to za darmo. > Wierzę jednak, że nawet w jednym mieście jest miejsce dla wielu tego typu > placówek, długo jeszcze chętnych dzieci będzie więcej niż miejsc. Konkurować > możemy jakością usług. A zawistne myślenie w stylu - mi było ciężko i pod > górkę, więc czemu mam komuś ułatwiać (typowo polskie, czyż nie?) nie daje. A > możemy sobie pomóc. Ktoś chętny? witam!!!! właśnie noszę sie z zamiarem otwarcia czegoś na wzór żłobka w Zielonej Górze, ale nie mam pojęcia jak ruszyć z miejscaMoże ktoś życzliwy mógłby mi poradzić jak coś takiego stworzyć od podstaw?no wiecie jakie są wymogi, gdzie trzeba pobiegać po naszych miłych urzędach i tą całą resztę?będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje i rady.jeżeli nie na forum to podam maila. Odpowiedz Link Zgłoś
renia-21 pkd 12.09.09, 23:06 Napiszcie proszę pod jakim numerem PKD rejestrujecie Klub Malucha? A czy można zarejestrować "wychowanie przedszkolne"?. Skoro jest PKD to wydawałoby się, że można. Niestety pani w Urzędzie Gminy twierdzi, że nie zarejestruje pod takim PKD bo to podlega pod Biuro Edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
puterkoo Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.09.09, 11:09 Witam I ja zapoznałam się z wątkiem. Jestem zainteresowana założeniem wspominanego ośrodka/placówki, bo sama jestem mamą-pedagogiem na bezrobociu...jednakże trudności o jakich wspominacie w wątku sprawiają, że realistycznie patrząc na przebieg rozwinięcia takiej działalności graniczył by z cudem (szczególnie w niewielkiej miejscowości jakiej mieszkam, poniekąd jdnak takie miejsce jest potrzebne) cóż jestem realistką i do głowy przychodzi mi tylko utworzenie tzw. świetlicy, miejsca gdzie rodzice mogą pod opieką zostawić swoje dziecko w wymiarze czasowym od 1 do 8 godz. przy wyżywieniu tylko "na własną rękę" tzn. żywność w zależności od indywidualnych potrzeb dziecka donoszą rodzice, spoźywane są wyłącznie w naczyniach jednorazowych (oczywiście mam tu na myśli ominąć sanepid, świetlicę zarejestrować jako działalność usługową) Odpowiedz Link Zgłoś
puterkoo świetlica 19.09.09, 11:35 aha no i zapomniałam zapytać doświadczone osoby (nawiązuję oczywiście do mojego postu dotyczącego świetlicy o której pisałam do góry): czy miejsce takie - coś na kształt prywatnej świetlicy musi spełniać warunki takie jak: - czy taki rodzaj działalności podlega pod kuratorium oświaty i kwalifikuje się do spełnienia warunków dla przedszkoli niepublicznych? - czy potrzebuję jakiś specjalnych pozwoleń na prowadzenie takiej działalności? - czy dotyczy mnie sanepid, odbiór p/poż? - jakie inne formalności mogą być niezbędne do prowadzenia takiej świetlicy. Serdecznie dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
dunias ważne "przyszłościowe" przepisy=sfera marzeń w PL 24.09.09, 14:05 www.mpips.gov.pl/bip/index.php?idkat=2074 Odpowiedz Link Zgłoś
bombolino.pl Re: ważne "przyszłościowe" przepisy=sfera marzeń 01.10.09, 14:02 no w końcu coś Macie może pomysł, jak obejść "zmianę sposobu użytkowania"? U mnie nie ma planu zagospodarowania miejskiego dla terenu na którym mam mieszkanie - zmiana sposobu użytkowania jest praktycznie nierealna. Trzeba przejść przez procedurę jakbyście chcieli nowy budynek stawiać - drogo, długo trzeba czekać (min.3m-ce a to dopiero początek zmiany sposobu użytkowania) no i niekoniecznie zmienią ten sposób użytkowania. Macie jakiś pomysł? chciałam prowadzić działalność "opieka dzienna nad dziećmi" we własnym mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta1-2 Re: Zakładanie żłobka- Jak się to opłaca finansowo 20.10.09, 13:30 Jestem mamą i teraz siedzę w domu i wychowuję moje 1.5 roczne bliźniaki. Chciała bym iść do pracy Jestem po studiach pedagogicznych i w moim mieście jest trudno o pracę. Sama myślałam założyć żlobek. Bo do państwowego nie ma szans - jest tylko jeden. Zaczełam sama się interesować otwarciem prywatnego żłobka. Zaczełam robić wstępny binznes plan. Jak bym nie liczyłam to musiała bym dokładać do interesu. Pieniąszki na otwarcie bym wzieła z EFS-u na otwarcie działalności. Niewiem jaka powinna być stawka miesieczna lub godzinowa za opiekię. Bo opiekunki w mojej miejscowości biorą od ok 500zł do 1000zł. Jak będzie to wygurowana stawka za opiekię to nikt nie zapisze małego szkraba. Jakie są jeszcze dodatkowe koszty prowadzenia takiej działalności? Odpowiedz Link Zgłoś
klubik-maluszka Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 20.10.09, 16:46 a czy słyszał ktoś o zerowaniu gniazdek przez energetykę, jako kolejny wymóg? -ja właśnie się o tym dowiedziałam i nie mam pojęcia o co chodzi; czy ktoś się z tym spotkał? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 27.10.09, 07:13 Nie energetyka tylko elektryka. Każdy kto założył przedszkole, mówię przedszkole, żłobek a nie firmę krzak typu klubik, akademia i inne dziwadło się z tym spotkał. Protokół odbioru elektrycznego, tak jak i kominiarski, wentylacyjny, odgromowy jest wymagany przez Straż. Przychodzi elektryk i po kolei sprawdza czy w gniazdkach nie ma przebić. Jest to pomiar rezystencji.Potzrebny jest również pomiar nateżenia światła w salach, w których będą przebywały dzieci, dla Sanepidu. Odpowiedz Link Zgłoś
klubik-maluszka Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 27.10.09, 17:10 kasia 1302 dziękuję za wyczerpującą odpowiedź (pisząc ''energetykę'' miałam na myśli urząd Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.12.09, 17:19 No i niestety nadal nie wiadomo, jak zacząć działania w kierunku otwarcia prywatnego klubiku dla maluchów... Od czego zacząć? ile to w sumie mniej więcej kosztuje? Czy można i ewentualnie skąd uzyskać dotacje na ten cel...? Te pytania nadal pozostają bez odpowiedzi... Ja jestem na początku tej drogi i takie informacje by się bardzo przydały. Jeśli jednak się nie pojawią, to obiecuję, że będę zamieszczać mam nadzieję pomocne informacje z moich poczynań. Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 23.12.09, 12:20 Dzwoniłam dzisiaj do Sanepidu w moim rejonie i co...? Oni klubików malucha nie kontrolują, ponieważ to jest działalność i im nic do tego... Nawet jeśli sama chciałabym sama się do nich zgłosić, to nie ma takiej możliwości. Bardzo ciekawe, będę jeszcze napierać po Świętach, bo przecież przepisy o zbiorowym żywieniu są i podlegają one kontroli sanepidu, a tak to wychodzi, że mogę robić co chcę i żadnej czystej czy brudnej drogi posiadać nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 01.01.10, 14:49 Poza tym zakładanie takiego klubiku na pewno trzeba zacząć od napisania biznesplanu... Bez tego ani rusz... Myślę, że najlepiej to zrobić samemu, żeby poznać mocne i przede wszystkim słabe strony otwieranej działalności. Ja właśnie przystępuję do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
morawska10 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 01.01.10, 19:05 Chcę otworzyć przedszkole z oddziałem żłobkowym. od stycznia tego roku powinny zmienić się przepisy żłobkowe, czy ktoś wie coś więcej na ten temat??. Niestety z moich obecnych obserwacji wynika, że nadal wszędzie brakuje żłobków i przedszkoli, gminy nie mają nic przeciwko ,zeby powstawały prywatne, nie szkodzą , ale i nie pomagają- a sanepid robi wszystko żeby skutecznie zniechęcić wszystkich do wszystkiego. Przecież nie chodzi o to ,żeby te placówki były byle jakie - nie takie są intencje ludzi którzy chcą je zakładać, ale wymagania , niektóre są absurdalne. Jak miasto płaci za miejskie przedszkola , to moze płacić np za 5 m2 obieralni na ziemniaki itp , ale my musimy za każdy metr płacić sami, kogo na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
danunia3 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 10.01.10, 15:56 Ja również planuje założyć klub malucha, czytam forum już od dawna. Chcę tylko dodać link do pisma jakie wysunął sanepid a wiele wyjaśnia w naszych kwestiach. www.psse.olesno.info.pl/Pismo%20GIS.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 10.01.10, 16:27 Dzięki wielkie przyda się. Ja na dzień dzisiejszy posiadam takie informacje: 1. Zrezygnowałam i nie potrzebuję już biznesplanu, ponieważ nie mam szans na żadne dotacje (moja gmina nie wspiera takich przedsięwzięć), podano mi jakiś adres, gdzie ewentualnie mogę się starać, ale Pani nie była zbyt pozytywnie do tego nastawiona, więc szanse marne. W każdym razie na EFS nie mam szans, natomiast z UE mogę się ubiegać po minimum 3 miesiącach prowadzenia działalności, ale Oni niechętnie angażują pieniądze w projekty, których kapitał wynosi mniej niż 500 000 i daje mało miejsc pracy. 2. Rozmawiałam z bardzo miłą Panią z Sanepidu i ta mi poradziła (w przeciwieństwie do poprzedniczki, która powiedziała, że się klubami nie zajmują - oczywiście nieprawda), żebym zatrudniła do tego technologa żywności, który zna się na przepisach dotyczących klubów i przystosuje mi lokal tak, żeby jak najszybciej został odebrany. Ja się podjęłam tego trudnego zadania, jakim jest przygotowywanie posiłków na miejscu, więc będzie taka osoba mi niezbędna. 3. Muszę zatrudnić też budowlańca, który ma pojęcie w temacie i na zasadach jak wyżej ma mi pomóc, żeby inspektor to odebrał. 4. I chyba najważniejsze zatrudniłam firmę zajmującą się doradztwem finansowym i to Oni będę mi zakładać działalność, pomagać przy dotacjach, rozliczać z ZUS-em i ogólnie wszystko załatwiać, co będzie dla mnie problemem. Cena nie jest wygórowana (189 zł/mies), a umowa obowiązuje od dostarczenia pierwszej faktury, więc naprawdę jest ok. No i współpracująca z Nimi agencja nieruchomości szuka lokalu, co też jest na plus . Odpowiedz Link Zgłoś
danunia3 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 30.01.10, 15:55 pyska_1983 super z ta firma, jak ją znalazłaś? może maja swój oddział w trójmieście, chętnie bym skorzystała z takiej pomocy. Wiesz już może ile wyjdzie Ci za usługi budowlańca i technologa żywności? Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 02.02.10, 11:45 W zasadzie to był przypadek i to bardziej Oni mnie znaleźli Firma nazywa się TaxCare (jest to Open Finance, ale dla firm), ale obawiam się, że dopiero raczkują i mogą nie mieć placówek poza Warszawą, musisz sprawdzić. Co do budowlańca i technologa, to się trochę skomplikowało. Technologa znalazłam za 200 zł - konsultacja, ale nie wiem jeszcze, czy z tego skorzystać, bo podobno musi być budynek z projektem od projektanta i później to zgłoszone do rzeczoznawcy. Dlatego się wstrzymałam i szukam pomocy, żeby uzyskać konkretne informacje, jak to ma wyglądać. Chcę, żeby wszystko było na tip-top, będę walczyła jednak o kuchnię i gotowanie na miejscu, więc musi być wszystko idealnie. P.S. Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam. Odpowiedz Link Zgłoś
zlobko-przedszkole-wroclaw Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 02.02.10, 17:17 Mam takie pytanka, moze ktos sie orientuje, bo mam sprzeczne informacje: 1) czy w przypadku klubiku mozna dostac dotacje od gminy (wrocław), czy tylko w przypadku przedszkola? 2) czy mozna w takiej placówce przyjmowac dzieci ponizej 3.roku zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 03.02.10, 11:47 Koleżanka z innego forum napisała mi już dokładnie, że jest potrzebny projektant, który zrobi projekty pomieszczeń itp, to jedyna możliwość, czyli osobno technologa i budowlańca nie trzeba. Tak swoją drogą, to wiele informacji jest na forum prywatnym, do zapisów na które zachęcałam w innym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
angela-koper Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 05.02.10, 12:34 prosze o pomoc!!! doswiadczonych!!! i prosze o pomoc chce w Kaliszu na swoim terenie wybudowac żłobek lub prowadzic dzienna opieke nad dziecmi!! czy jest ktoś kto może mnie pokierowac co mam zrobic!!!! Kupic projekt to nie problem ale co dalej wiem ze musi byc sanepis straz itd ale co z urzedami od czego zaczac co lepiej złobek czy dzienna opieka!!! pomocy!!!!!! angelikadzwoniarz@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
justa_m1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - sprawa toalet? 08.02.10, 15:38 Witam. Zastanawia mnie sprawa toalet dla klubu malucha. W niektórych klubach- co widze w galeriach zdjęć na necie- są normalne wc plus podnózki, i nocniki. Gdzieś widziałam nawet 1 wc i kilka nocników.Tak samo z umywalkami. Musza być na wysokość dziecka czy wystarczy podnózek? Pewnie wiele zalezy od wytycznych sanepidu. Pytam bo przy szukaniu lokalu należałoby na to pewnie zwrócić uwagę i ewentualnie dostosowac pomieszczenie toalety pod dzieci, co niestety wiąże się z dodatkowym kosztem. No ale jak sa kluby w blokach? hmmm.... Z pewności wygodniejsze są wc i umywalki dostosowane pod wzrost dzieci. Jakie macie zdanie na ów temat? Odpowiedz Link Zgłoś
zalasso Podpoweidzcie proszę- zajęcia dla rodziców i dziec 19.02.10, 22:30 Witam, jest tu nowa, ale też temat nowy w głowie mi się wykluł. Chciałabym organizować zajęcia dla rodziców i dzieci (różnego typu). Miejsce spotkań- domy kultury. Czy mnie obowiązują któreś z tych dziwnych przepisów? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mati2201.ltd Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 03.03.10, 12:29 Witam właśnie próbuję małymi kroczkami założyć żłobek lub klub maluszka. Dla mnie największą barierą jest brak dotacji na dzieci tak jak mają niepubliczne przedszkola. Dostałam od miasta działkę w dzierżawę i na niej chcę postawić żłobek, ale nie wiem jak go zarejestrować ponieważ chcę założyć firmę jako osoba fizyczna Odpowiedz Link Zgłoś
dora252-pl Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 22.03.10, 11:07 niech któras pomoze z tym biznes planem, na którym możnaby było się powzorować. dzięki dora25@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
miszaradio Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 22.03.10, 14:00 Szanowne Panie Zakładając klub malucha trzeba spełnić warunki m. in. następujących aktów prawnych: Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo Budowlane (tekst jednolity: Dz.U. z 2006 r. Nr 156, poz.1118 z późn. zm.); Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm.); Ustawa z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. Nr 229, poz. 2275 z późn. zm.); Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807 z późn. zm.); Ustawa z dnia 13.09.1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 236, poz. 2008 z późn. zm.). Biorąc pod uwagę działalność w zakresie sprawowania opieki dziennej nad dziećmi w połączeniu z ewentualnym dożywianiem w świetle istniejących przepisów prawa będzie to zakład żywienia zbiorowego zamkniętego (również w przypadku żywienia cateringowego). W związku z powyższym zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawa, określających warunki jakie muszą być spełnione przez zakłady branży żywieniowej. Podstawowe akty prawne z tego zakresu to: Rozporządzenie (WE) 852 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30 kwietnia 2004 r.) zał. II, Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) wraz z aktami wykonawczymi, Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545). Ponadto osoby mające kontakt z dziećmi powinny legitymować się badaniami lekarskimi do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z: ustawą z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. Nr 234, poz. 1570); rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz. U. Nr 25, poz. 191); rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2006 r. w sprawie wykazu prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby (Dz. U. Nr 133, poz. 939); rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2006 r. w sprawie wykazu czynników chorobotwórczych oraz stanów chorobotwórczych spowodowanych tymi czynnikami, którymi zakażenie wyklucza wykonywanie niektórych prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby (Dz. U. Nr 132,poz. 928). Odpowiedzialność za warunki sanitarno-higieniczne oraz przygotowanie i przeszkolenie personelu ponosi właściciel prowadzonej działalności. Powyższe przepisy prawne są aktualne, wiem że jeśli ma się jakieś wątpliwości, pytania, można je kierować do Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych Odpowiedz Link Zgłoś
mammamia77 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 29.03.10, 11:04 Witam, czy decydując się na catering w klubie malucha musimy podać do sanepidu nazwę firmy, przedłożyć jakieś dokumenty świadczące o spełnieniu przez tą firmę szczególnych wymagań produkcji żywności dla dzieci? Jakie są orientacyjne stawki za całodzienne wyżywienie dla 1 dziecka bądź tylko za obiad z firmy cateringowej? Czy dzieciom 1-3 rok życia można serwować takie posiłki ? Odpowiedz Link Zgłoś
katrzynaz Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 30.03.10, 11:34 Witam, czy mogłabym prosić kogoś z doświadczonych albo z osób które ruszyły już temat jak to jest z założeniem prywatnego klubu opieki nad dziećmi? Chodzi o maksymalnie 5-8 dzieci. Najchętniej poprosiłabym o jakieś odnośniki do przepisów prawnych, z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
natkaa_87 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 03.04.10, 19:21 Witam, chcemy razem z koleżanką otowrzyć klub maluszka, mini żłobek prosimy o informację od czego najlepiej zacząć i jak poradzić sobie z wszelkimi zgodami na taką działność. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa230598 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 13.04.10, 12:58 ja również chciałabym otworzyć klub malucha, trochę wiedzy teoretycznej o zakładaniu już posiadam, ale mam jeszcze sporo wątpliwości... a podstawowa to taka, że jak bym nie liczyła to wychodzi mi, że nie bardzo można na tym zarobić, ale z drugiej strony wiele klubów funkcjonuje i z pewnością nie dokładają do interesu mój biznesplan (klubik w Warszawie): przychody: 20 tys. = 20 dzieci (wersja dość optymistyczna)* 1000 zł czesne (bez wyżywienia) koszty: 4 panie - ok. 9 tys. (łącznie z zusem, podatkami, itp, na rękę wychodzi ok. 1,5 tys. zł, chyba nie za dużo?) wynajem domu - 5 tys. + opłaty miesięczne 1 tys. zł sprzątanie - 500 zł księgowa - ??? (a może to nie jest trudne i prowadzi się samemu?) zajęcia dodatkowe - 1000 zł (wydawało mi się, że w żłobku nie ma zajęć, ale przejrzałam oferty "konkurencji" i okazuje się, że jest angielski, logopeda, czasem coś jeszcze) no i zostaje niewiele a pewno czegoś jeszcze nie uwzględniłam, np. materiały do prac plastycznych, może jakieś imprezy typu Mikołaj będę bardzo wdzięczna osobom, które prowadzą kluby za wszelkie komentarze do moich wyliczanek pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 15.04.10, 00:54 ewa230598 napisała: > mój biznesplan (klubik w Warszawie): > przychody: > 20 tys. = 20 dzieci (wersja dość optymistyczna)* 1000 zł czesne (bez > wyżywienia) > koszty: > 4 panie - ok. 9 tys. (łącznie z zusem, podatkami, itp, na rękę > wychodzi ok. 1,5 tys. zł, chyba nie za dużo?) możesz miec problem ze znalezieniem za taką kwotę - ale jest wyjście - na 1 przedszkolankę na etacie mozesz wziąć stażystkę z UP - koszt zerowy > wynajem domu - 5 tys. + opłaty miesięczne 1 tys. zł > sprzątanie - 500 zł - tutaj też warto wziąc kogoś z UP > księgowa - ??? (a może to nie jest trudne i prowadzi się samemu?) 122zł miesięcznie > zajęcia dodatkowe - 1000 zł (wydawało mi się, że w żłobku nie ma > zajęć, ale przejrzałam oferty "konkurencji" i okazuje się, że jest > angielski, logopeda, czasem coś jeszcze) a nie lepiej znależć takie przedszkolanki, które będą jednocześnie uczyły np.angielskiego? > no i zostaje niewiele a pewno czegoś jeszcze nie uwzględniłam, np. > materiały do prac plastycznych, może jakieś imprezy typu Mikołaj > na to idzie wpisowe do tego reklama, strona internetowa, twoje opłaty związane z prowadzeniem DG, ubezpieczenie nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa230598 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 15.04.10, 22:22 dzięki wielkie za info, niestety mało optymistyczne a mogłabym Cię jeszcze prosić o podanie chociaż orientacyjnych kosztów, o których piszesz (www, DG, ubezp.)? Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 16.04.10, 10:13 Mnie sama stronka kosztowała 600zł, bo robił znajomy - potem raz na rok opłacasz serwer (ok. 200zł), reklama w PF, zeby być w googlach na 1 stronie na samej górze, to koszt ok. 200zł miesięcznie, reklama w postaci banerów, ulotek, to raczej jednorazowo na początek. DG - mały ZUS to koszt 350zł miesięcznie (przez pierwsze 2 lata), ubezpieczenie nieruchomości to nie wiem, bo nam ubezpiecza właściciel domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa230598 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 16.04.10, 22:41 dzięki chyba jednak zdecyduję się powalczyć o przedszkole, wiem, że problemy na początku nieporównywalne i zainwestować trzeba znacznie więcej, ale może na dłuższą metę bardziej opłacalne... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.04.10, 00:11 Ale masz na myśli punkt przedszkolny czy przedszkole niepubliczne? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa230598 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 18.04.10, 22:48 na początku myślałam o punkcie przedszkolnym, wymagania znacznie mniejsze, ale wszystko musi być na parterze i nie mogłam znaleźć domu który miałby na parterze 2 x 40 m na sale + reszta pomieszczeń, a dla jednej grupy dzieci się nie opłaca, więc szukam na przedszkole, wiem, że wiele przepisów można obejść no i dotacje dwa razy większe niż w punkcie, szkoda mi tylko domu w którym chciałam zrobić klub malucha, świetny punkt, duży ogród i właściciel chciał wykończyć wszystko pod najemcę, jedynie wyposażenie własne, na przedszkole niestety za mały a może ktoś jest zainteresowany? Bemowo Jelonki Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.04.10, 21:40 ewa230598 napisała: > ale wszystko musi być na parterze i nie mogłam znaleźć domu który miałby > na parterze 2 x 40 m na sale + reszta pomieszczeń, a dla jednej grupy > dzieci się nie opłaca, ale po co az 2x40m? > więc szukam na przedszkole, wiem, że wiele przepisów można obejść no i > dotacje dwa razy większe niż w punkcie, we Wrocławiu takie same dotacje. mało tego, jak zakładasz punkt przedszkolny, to dotacje dostajesz od razu, jak przedszkole niepubliczne to po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa230598 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.04.10, 22:25 >ale po co az 2x40m? na dwie grupy po 15 dzieci tak mi wychodzi, wg ustawy - 16 m na 5 dzieci + 2,5 m na każde kolejne w W-wie na pewno dotacje 2x większe i wydaje mi się, że dają od razu, ale to muszę sprawdzić, a Ty masz może punkt przedszkolny? Odpowiedz Link Zgłoś
zapasniczek Reklama 22.06.10, 15:48 Witajcie, ja również jestem w trakcie otwierania żłobka. Chciałam się dowiedzieć jak szybko udało Wam się zebrać grupy. Najbardziej się boję że nie uda mi się wypełnić grup i ruszyć z zajęciami. Gdybyście mogły polecić mi jakieś sposoby na reklamę. Żłobek otwieram w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
zapasniczek Re: Reklama 22.06.10, 18:12 Na Ursynowie, szczegóły wysłałam na maila ( nie chcę być posądzona o reklamę ) Odpowiedz Link Zgłoś
nvera Re: Reklama 28.06.10, 13:19 witaj również jestem w trakcie- kraków powiedz mi jak podeszłaś do tematu przystosowania lokalu-straż, sanepid. Słyszę 2 sprzeczne wersje. Że trzeba zmieniać sposób użytkowania lokalu, a co za tym idzie trzeba mieć WZ, plan zagospodarowania terenu, położenie względem innych budynków itd itp czyli biuro architektoniczne, ok6000 i 3 miesiące załatwiania a druga wersja jest że jeżeli działalność mieści się na 30 % powierzchni lokalu to nic takiego nie trzeba robić i wystarczy projekt dla straży i sanepidu koszt ok 2000. jak ugryzłaś temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
zamasia Re: Reklama 14.07.10, 02:01 Zapasniczek, udało ci się zebrać grupy? Ja z koleżanką chcemy otworzyć klubik na Bemowie, wszystko już mamy... oprócz dzieci. Jak ci się udało zebrać- jak to robiłaś, jaka i gdzie reklama? Odpowiedz Link Zgłoś
adg-ak Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 01.07.10, 11:26 witam, jestem wlasnie na etapie planowania żłobka pod warszawa. znalazlam miejsce gdzie nie ma zlobka i jest duze zainteresowanie rodzicow. znalazlam nawet dom ktory idealnie sie nadaje na takie inwestycje. jest to dom w ktorym na parterze zaadaptuje grupe starsza 12-24, a na polpietrze dla maluszkow od 0,5-12m. natomiast na pietrze chce mieszkac. inspektor nadzoru budowlanego sobie wyjechal i nie wiem czy mi to zaakceptuje. mam tez duza połotwarta kuchnie, oczywiscie bede ja zamykac, jezeli sanepid mi ja dopusci do gotowania posilkow, a jak nie to tylko odgrodze i bede miala kuchnie mleczna i do rozdzielania posilkow. czy ktoras z Was ma zlobek w miejscu zamieszkania? czy były z tym jakies problemy????? Odpowiedz Link Zgłoś
adg-ak przekwalifikowanie domu na dzialalnosc 15.07.10, 15:33 mam pytanie, chce kupic dom, ktorego parter i czesc pietra bedzie przeznaczona na dzialalnosc tzw. nieuciazliwą (pkd 88.91 lub 88.91 - opieka nad dziecmi). pozostala czesc domu chce przeznaczyc na mieszkanie. w gminie powiedzieli ze oni "nie wiedza czy dostane takie pozwolenie", a nie chce wydac miliona zlotych zeby sie dowiedziec ze nie moge tam otworzyc przedszkola prywatnego. co mam zrobic zeby sie dowiedziec przed kupnem i generalnie od czego to zalezy? jakie dokumenty skladam do gminy? prosze o odpowiedz, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: przekwalifikowanie domu na dzialalnosc 16.07.10, 10:03 Jak będziesz tam mieszkać, to nie musisz zmieniać przeznaczenia domu. Odpowiedz Link Zgłoś
adg-ak Re: przekwalifikowanie domu na dzialalnosc 11.08.10, 10:02 wlasnie mnie w gminie powiedzieli ze musze... a Ty jak masz u siebie? Mam propozycje, tutaj zaczyna brakowac juz miejsca i trudno odnalezc potrzebne informacje. pozwolilam sobie zrobic ciag dalszy tego watku TUTAJ: forum.gazeta.pl/forum/w,646,115187957,115187957,Zakladanie_prywatnego_zlobka_cd.html Odpowiedz Link Zgłoś
onaemilia Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 04.07.10, 08:51 witam! rozmyślam o otworzeniu żłobka u siebie w mieście.Czy mogłaby mi pani powiedzieć od czego powinnam zacząć.Myślę ze na początek powinnam wynająć jakiś obiekt.Mniej więcej ile powinnam mieć gotówki na początek.Ile osób zatrudnić do pomocy? dziękuje za pomoc.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdax78 krotkie pytanie :) 30.08.10, 18:17 Planuje zalozyc klubik malucha bez zywienia. Czy oprocz zmiany przeznaczeni uzytkowania lokalu musze jeszcze gdzies zglosic dzialalnosc (z tego co wyczytalam na Forum to nie podlega pod sanepid)i z jakim kodem zglosic taka dzialalnosc? czy rejestrujac sie jako niania ( jaki to bedzie kod?czy jest jakies obwarowanie jesli chodzi o liczbe dzieci?) moge uzyc nazwy klub malucha? Odpowiedz Link Zgłoś
adg-ak Re: krotkie pytanie :) 30.08.10, 22:43 ja mam 88.91z nie podlegasz pod sanepid w kwestii higieny szkolnej, ale podlegasz pod kuchnie bo jestes zakladem wprowadzajacym zywnosc do obrotu. i zglaszasz to, ponadto zglaszasz pracownikow ktorzy musza miec ksiazeczke sanepidowska. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: krotkie pytanie :) 31.08.10, 00:47 adg-ak napisała: > ja mam 88.91z > nie podlegasz pod sanepid w kwestii higieny szkolnej, ale podlegasz > pod kuchnie bo jestes zakladem wprowadzajacym zywnosc do obrotu. i > zglaszasz to, ponadto zglaszasz pracownikow ktorzy musza miec > ksiazeczke sanepidowska. No przecież chce bez wyżywienia, to nie wprowadza zywności do obrotu. Ja sądzę, że jak chcesz być super w porządku, to możesz zgłosić, ale oni pewnie sami nie będą wiedzieli, co z Tobą zrobić Ja tak miałam, mimo iż chciałam żywić - stwierdzili, że skoro nie żłobek i nie przedszkole, to co ja od nich chcę Sama wtedy wymyśliłam ten zakład żywienia zbiorowego i to był dobry kierunek. Higiena szkolna teoretycznie nie powinna ci się czepiać, ale jak by ktoś zyczliwy np doniósł, że są niebezpieczne warunki, bo np. nie masz zabawek i mebli z atestem, to pewnie mogliby nadymić. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9949 Re: krotkie pytanie :) 09.04.11, 19:43 Witam, nie wiem, czy jeszcze ktoś tutaj zagląda, ale może ktoś będzie chciał mi pomóc, otóż chciałabym założyć żłobek ale nic o tym tak na prawdę nie wiem, czy ktoś mógł by napisać jaki jest koszt utrzymania jednego dziecka w żłobku i co wchodzi w skład takiego utrzymania? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kglaz3 Re: krotkie pytanie :) 03.05.11, 21:20 Witam serdecznie,jestem mamą dwóch smerfów,od paru miesięcy szukam pracy o tu ....... nic. Siedzenie mnie dobija i sobie wymyśliłam interes- punkt dziennej opieki dla dzieci- czyli prywatny żłobek. Jestem z Rudy Ślaskiej,może są jakieś mamy,które tez by się tego podjęły. Chcę się starać o dofinansowanie z urzędu pracy. Czekam na info. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paular_1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 26.04.12, 22:22 witaj, ja wstępnie zastanawiam się nad założenie prywatnego żłobka w Warszawie. Rozumiem że pracowałaś w takiej placówce? Czy również chcesz założyć? Czy wiesz od czego powinnam zacząć? jakie są szanse na dotacje? Odpowiedz Link Zgłoś
lolka694 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 27.04.12, 21:30 moglabys mi pomoc napisz do mnie na kwiatek24@onet.com.pl bo nie wiem od czego zaczac bylabym wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
szlendak24.waw Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 04.07.12, 08:45 Moze się przyda: www.e-harmonogram.pl/static/docs_inv/0/0/33_dotacja-celowa-dla-zlobkow-i-klubow-dzieciecych.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
szlendak24.waw Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 16.08.12, 09:24 ŻŁOBEK - STANDARDY JAKOŚCI OPIEKI I WSPIERANIA ROZWOJU DZIECI DO LAT TRZECH KLUB MALUCHA - STANDARDY JAKOŚCI OPIEKI I WSPIERANIA ROZWOJU DZIECI DO LAT TRZECH Odpowiedz Link Zgłoś
gugastudio [...] 06.12.12, 12:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
migotka_1984 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 21.08.17, 14:50 Witam.fajnie że ktoś raki jest kto chce się podzieli swoimi j dotacjami i doświadczeniem...ja właśnie ż mężem myślimy otworzyć żłobek.narazie jesteśmy na etapie zbierania informacji co i Jak....bardzo byłabym wdzięczna za napisanie mi krok po kroku co mamy robić i od czego zacząć.w razie czego mogę podać nr tel.bedzie łatwiej w przekazaniu inf.z góry dziękuję i pozdrawiam Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
alergiczna Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 08.03.18, 00:35 Bardzo fajna opcja dla tych, którzy chcą zaoferować coś ekstra w swoim żłobku www.zielonakuchnia.org . Catering ze zdrową dietą (bezmleczna, bezjajeczna itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
hanna999 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 20.02.19, 11:05 Ja mogę polecić Wam namiar do firmy która tworzy projekty technologiczne. Mi wykonywali do salonu fyrzjerskiego ale do przedszkoli też robią - Transil. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka123 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 06.06.23, 19:17 Cześć! Zastanawiam się nad otwarciem żłobka, aczkolwiek nurtuje mnie pewna kwestia, na którą nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Myślę o otworzeniu prywatnego żłobka, gdzie jedna grupa liczyłaby, np. 10 dzieci. I tu pojawia się problem - ilu opiekunów powinnam zapewnić takiej grupie dzieci? Myślałam o 2, jeden na piątke dzieci. Tylko, co w sytuacji gdy jeden z wychowawców rozchoruje się i pójdzie na zwolnienie lekarskie? Muszę na cito kombinować i szukać kogoś na zastępstwo, aby grupa miała 2 opiekunów, czy na ten czas wystarczy 1? Drugie pytanie, powiązane z 1 - jeśli żłobek byłby otwarty 11 godzin to jaka ilość pracowników powinna być zatrudniona? czy wystarczy jak opiekunowie "wymienią się", czy przeciwnie powinno być ich wtedy więcej? Odpowiedz Link Zgłoś