czarnastokrotka26 08.11.07, 09:19 opieka od 7 do 18 z mozliwoscia przedluzenia + koszty wyzywienia kurcze, to waszym zdaniem to duzo czy nie powinnam sie dziwic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kela12 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 08.11.07, 09:33 Ja uważam, że dużo. Moje dziecko chodzi do żłobka na saskiej kępie i płacę 1000zł. A dziecko i tak więcej czasu spędza w domu, bo ciągle choruje, niż w żłobku. Muszę brać zwolnienia z pracy, bo nie stać mnie na wynajęcie dodatkowo osoby na kilka di do dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnastokrotka26 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 08.11.07, 09:49 zastanawiam sie czy to ma zwiazek z kosztami niani w poszczegolnych dzielnicach w-wy. niania na pradze bierze 1200-1500 zl za opieke za m-c a na mokotowie zapomnij o niani za 1200 zl. wiekszosc chce 10 zl/godz co daje juz 1800 zl przy 9 godz dziennie. wiec 1300 zl na mokotowie pod tym zwgledem to jednak nie relatywnie nie jest koszmar. ktos wie jak jest w innych zlobkach prywatnych, klubikach w tej dzielnicy itd? Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 08.11.07, 10:03 Niestety, to jest normalna cena i wcale nie wynika z chęci zysku - opiekuni w takich żłobkach też się bardzo dobrze liczą gdyż wiedzą że teraz jest buum. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnastokrotka26 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 08.11.07, 10:23 absolutnie nie mowie ze to jest duzo. mysle ze za dobra opieke trzeba tyle zaplacic. zastanawiam sie jedynie czy sa roznice w oplatach w poszczegolnych dzielnicach. i czy ktos ma dziecko w prywatnym zlobku na mokotowie za ktory placi powyzej 1200 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
pasjanna Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 08.11.07, 13:34 Pewnie że dużo. Koszty żlobka nie powinny przekraczać kosztów zatrudnienia niani. "Dzięki zebraniu większej liczby maluchów, nasza opieka jest tańsza niż zatrudnienie opiekunki." - to cytat ze strony internetowej jednego z prywatnych żłobków. Odpowiedz Link Zgłoś
patysiak Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 08.11.07, 14:19 no ale jesli oplata za nianie na mokotowie jest na poziomie 1500- 1800 zl to nadal 1300 zl sie oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
babsy Re: bardzo dużo 09.11.07, 07:14 O rany, co to za ceny! Na Żoliborzu powstanie wkrótce taki klub dla maluszków, maksymalna cena to- o ile się nie mylę- 1200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnastokrotka26 Re: bardzo dużo 09.11.07, 11:35 o rany. no to rzeczywiscie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
karolina1000_net Re: bardzo dużo 09.11.07, 14:10 taka cena nie jest wygórowana. Proszę wziąc pod uwagę, że najcześciej nianie domowe nie są zatrudniane na umowę o pracę. W klubiku - tak. Oznacza to, że jesli chcemy dac opiekunce na ręke 1500 zł musimy poniesc koszt 2500 zł. DO tego dochodza koszty wynajmu, wyżywienia (przy opiekunce domowej koszty jedzonka dochodza do kosztów niani), ubezpieczenia, szkoleń kadry itd. Z wszelakich badań wynika natomiast, że rozwój dziecka z nianią jest nieporównywalny do rozwoju dziecka w profesjonalnej placówce, gdzie kadra poza doskonałą opieką oferuje też różne zabawy/ zajęcia edukacyjne. Oczywiście dla dziecka edukacja jest niedostrzegalna bo wszystko odbywa sie na zasadzie zabawy. Poniewaz sama jestem mamą, wiem, że po zajeciach rozwijankowych przedprzedszkolnych, mój synek mógł w wieku 2i 8 m-cy isc do przedszkola bez zadnego problemu. Teraz kocha tam chodzić i pod żadnym wzgledem nie odstaje od 3,5 latków. Ale to kwestia wyborów. Ja miałam 5 niani z czego 4 z nich okazały się po prostu "oszustkami" a prace z moim malutkim dzieckiem uznawały za zło konieczne. Oczywiscie mi tego nie okazywały. Troche to bylo dlugie... przeraszam. Tak czy tak, teraz dla 2. synka otwieram akademię malucha na wilanowie i jestem przekonana, że to bedzie dobre miejsce dla niego i innych maluszków - uznałam, że w tej dzielnicy nie ma takich profesjonalnych miejsc, gdzie poza przechowalnią maluszek do lat 3 dostaje wspaniałą opiekę. Niestety koszty sa takie jakie są. Przyrzekam natomiast paniom, że zysk na takiej działalności przy zakładanej liczbie dzieci wyniesie co najwyżej 1500 zł m-cznie. Przy czym zdaje sobie sprawe, że przez 1 rok będę do tego dokładała. ALe trudno. Kocham dzieci i spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnastokrotka26 Re: bardzo dużo 09.11.07, 22:32 w jaki sposob mozna sie z toba skontaktowac? Odpowiedz Link Zgłoś
janetat Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 09.11.07, 16:06 moim zdaniem dużo, a ile dokładnie? - ile kosztuje 'wyżywienie'? dodatkowe kilkaset złotych? ile? wtedy realniej można się zastanawiać nad sensem, uwzględniając fakty, iż na ogół dzieci w żłobku szybciej się rozwijają, a na pewno wszystkie - częściej chorują... Odpowiedz Link Zgłoś
babsy Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 09.11.07, 17:23 Ja również chcę otworzyć klubik dla dzieci- pomysł podsunęła mi siostra, która ma dwóch synów i znalezieie dla nich miejsca w żłobku czy przedszkolu graniczy z cudem. Sposobów rozwiązania kwestii wyżywienia jest wiele- ja nawiązałam kontakty z działami marketingu różnych producentów jedzenia dla dzieci, dzięki temu będę mogła zaoferować wyżyienie darmowe lub po bardzo niskiej cenie (oczywiście wszystko w porozumieniu z Sanepidem). Sądzę, że kwestię chorób też można jakoś "opanować". W mojej placówce będzie na stałe zatrudniona pielęgniarka. W razie pytań- proszę pisać na maila gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina1000_net Re: b.b.b. dużo 11.11.07, 21:35 weź pod uwagę, że w Ursusie wynajęcia dobrego miejsca kosztuje mniej więcej od 3 do 4 x mniej niż na Mokotowie. Dlatego zgadzam się, że taka cena w Ursusie czy na Białołęce jest zbyt duża. Niestey nie na Mokotowie czy Wilanowie czy nawet na Ursynowie Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 12.11.07, 11:29 Moim zdaniem to sporo. Ja na Bielanach płacę 1000 zł z wyżywieniem, swoje donoszę tylko pieluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
babsy Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 12.11.07, 11:32 A czy 1200 zł z pieluchami i jedzeniem w cenie to dobra oferta? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly-smok Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 12.11.07, 11:48 Witam, od stycznia otwieram klub malucha na Tarchominie. Całodzienne wyżywienie ( dostosowane do wieku dziecka), zajęcia dodatkowe, śrokdi higieniczne bez pieluch, w domku z ogródkiem, planuję cenę 800zł miesiecznie. Tak wiec 1300 to mioi zdaniem troche sporo, choc wiem ze po tamtej stronie Wisły to normalna cena. Odpowiedz Link Zgłoś
kamakszi Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 12.11.07, 14:17 jeszcze plus wyżywienie??? obłęd, jak dla mnie. mniej więcej na granicy bielan i bemowa płacę 850 zawszystko. przynoszę tylko pieluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
janetat Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 12.11.07, 15:31 a czy byś mogła podaź namiary na ten żłobek? szukam dla 5,5 mies dziecka i trudno znaleźć na państwowy czekamy, czekamy,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 12.11.07, 19:30 dużo jest pojęciem względnym.Dla jednych dużo, dla innych nie. Zależy od Waszej sytuacji finansowej. Jak Cie na luzie stać, to niedużo, jak musisz zaciskać pasa, to dużo Odpowiedz Link Zgłoś
monikar26 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 17.11.07, 17:24 Myslę, że dużo. Posyłając dziecko do żłobka musisz liczyć się z tym, że maluch będzie chorował. I wtedy musisz wziąć zwolnienie w pracy (70% płatne) lub zatrudnić opiekunkę (min.10 zł za godzinę). A więc do kosztów żłobka dolicz koszty zwolnienia Twojego lub opiekunki (srednio min. 5 dni w miesiącu). Czy nadal będzie to mniej niż za opiekunkę na cały etat i mniej chorób u dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
babsy Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 17.11.07, 20:14 Czy w prywatnych żłobkach dzieci chorują tak samo często, jak w państwowych, biorąc pod uwagę, że placówki prywatne są (najczęściej) dużo mniejsze i łatwiej im (jak sądzę) dbać o zdrowie podopiecznych? Odpowiedz Link Zgłoś
malylos Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 17.12.07, 07:31 a te ceny to są stałe z urzędu miasta czy liczone od dochodów rodziców??? bo w gdyni za złobek płaciłam 250!!!!!!!!!! zł Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 19.12.07, 22:52 słońce to ceny za prv złobek. Państwowy w wawie kosztuje ok 180 zł/m- c (9 zł/dzień). Nie uwierzę Ci w cenę 250 zł za prywatny klub malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
yoluha Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 17.12.07, 14:19 ja mieszkam niedaleko łodzi za złobek za cały dzien plus wyżywienie płacę niecałe 200 zł. a te wasze 1000 itd to zwala mnie z nóg... Odpowiedz Link Zgłoś
bata66 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 19.12.07, 13:01 w wesolej -stara milosna prowadze mini zlobek dla dzieci w wieku 1,2- 3 lat koszt pobytu wynosi 690zl w tym 3 posilki pobyt dziecka w godzinach od 7,30 do 17 zatrudniam rowniez pracownikow -jedna pol etatu druga caly etat zaznaczam ze jestem rowniez pracownikiem uwazam ze koszt 1300 jest zbyt wysoki pozdrawiwm Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 19.12.07, 22:41 Bardzo duzo moim zdaniem. Ja pare miesiecy temu placilam 1000zl dla niani (8h/dobe). Tak więc poszukaj jeszcze troche zanim podejmiesz decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnastokrotka26 Re: 1300 zl za zlobek na mokotowie to duzo? 20.12.07, 00:01 ale gdzie placilas te 1000 zl niani? na mokotowie? w tej chwili nie ma niani ktora zgodzi sie pracowac 10 godz dziennie za mniej niz 1600-1800 zl na reke. poza tym ... w tej chwili nie ma zadnej niani. nawet jakbym chciala i mogla placic 2 tys ... Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 na Targówku jest podobnie 20.12.07, 09:24 zgadza się czarnastokrotka26 u nas na Targówku jest podobnie. Chciałam wynająć opiekunkę na 10h i pow min 1600 zł. Znalazłam fajną dziewczynę, która chciała ok 1000-1100, ale żeby wozić dziecko do niej do domu i opieka ok 6-7h dziennie. Moja roczna córeczka chodzi do żłobka i zostaje na 6h płacę obecnie 700 zł (w tym wyżywienie i środki pielęgnacyjne bez pieluch). Za jakieś 2 miesiące poślę ją już na pełen abonament za ... 1350zł/m-c. Patrząc na ceny niań i prywatnych żłobków uważam, że bardziej opłaca się to 2 bo... dziecko w żłobku lepiej się rozwija, ma zajęcia edukacyjne (wczoraj dostałam 1 pracę farbkami mojej córeczki- cudna!), a to, że może bardziej chorować nie unikniesz tego nawet z nianią. Wystarczy, że pójdziesz do jakiegoś hipermarketu i też rota możesz załapać więc... Uważam, że nie jest to dużo oczywiście dla tych, których na taką imprezę stać Odpowiedz Link Zgłoś