Dodaj do ulubionych

Turcja zakupy w Alanyi

27.08.13, 15:38
Udaję się w drugiej połowie września do Alanyi, co można tam kupić fajnego, lokalnego, co w ogóle warto kupić i gdzie z pamiątek, a gdzie są fajne ciuchy, odzież skórzana (czy wg Was opłaca się cenowo?). Będę z góry wdzięczna za wszelkie rady :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Turcja zakupy w Alanyi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.13, 18:20
      W tym roku moim zdaniem nie opłaca się robić zakupów (byłam w okolicach Side). Ceny mają z kosmosu. Zwykły t-shirt cena 15-25Euro, spodnie 30-50Euro, w miarę fajna torba (ponoć skórzana) 200-300Euro. W naszych firmowych sklepach można kupić taniej tego typu rzeczy. Kurtki skórzane widziałam w dobrej cenie będąc na wycieczce w Kapadocji (ok. 150-200Euro), w naszej okolicy w sklepach ceny były w granicach 700Euro. Polecam kupić sobie herbatkę i sok z granatów, przyprawy itp.
    • Gość: gość Re: Turcja zakupy w Alanyi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 19:39
      Skóry dużo tańsze w Kapadocji. Można wytargować z sukcesem kurtkę z jedwabnej skóry za 200-250euro!
    • aseretka Re: Turcja zakupy w Alanyi 27.08.13, 21:11
      Byłam w Alanui w ubiegłym roku, a również spędziłam tydzień na objazdówce m.in i po Kapadocji. Moim zdaniem: po pierwsze trzeba się targować, bo ceny "na dzień dobry" są faktycznie brane z kosmosu. nie wiem, co miał na myśli autor poprzedniego posta pisząc, że:
      > Skóry dużo tańsze w Kapadocji. Można wytargować z sukcesem kurtkę z jedwabnej skóry
      > za 200-250euro!
      Jeżeli ma na myśli kurtkę z delikatnej skóry jagnięcej, to ja takową kupiłam.Zapłaciłam 180 euro, ale za taką samą w Polsce zapłaciłabym ok. 600 -700 zł ( sprawdzałam to później w sklepach w Łodzi) . Więc nie wiem, czy to był dobry interes...
      Natomiast niewątpliwie warto przywieźć sok z owocu kwaśnego granatu, świetnie wpływający na nadciśnienie. Taka półlitrowa butelka starcza na 2-3 miesiące, bo dodaje się do herbaty lub wody po kilka kropel. ( U nas w aptekach i marketach są jakieś rozrzedzone ekstrakty w cenie od 27 - 100 zł, a tam zapłaciłam ok 3 euro). Poza tym różnego gatunku herbaty i przyprawy, o czym już ktoś pisał.
    • kamkaz kupno skór w turcji 11.08.14, 10:43
      podbijam temat! :)
      za 2 tygodnie lecę do Turcji, hotel Pegasos Planet Incekum. 2 km od niego jest centrum handlowe w Avsallar, a do Alanyi jest 28 km. Będę też na wycieczce w Kapadocji. Gdzie najtaniej kupię kurtki skórzane? Nastawiam się na zakup co najmniej 3 kurtek w miarę dobrej jakości ;) oczywiście wiem, że się trzeba targować, ale może ktoś da konkretne namiary gdzieś w Alanyii na dobry sklep, albo poda ceny skór z tego roku;0
      pozdrawiam :)
      • Gość: Marina029 Re: kupno skór w turcji IP: 185.48.168.* 11.08.14, 15:25
        W ogóle się nie opłaca kupować,bo ceny mają z kosmosu a w niektórych
        sklepach nie ma mowy o targowaniu się.Dokładnie też przesadzają z cenami toreb 200-300E ze skóry,u nas kupisz za ich podaną cenę dwie a czasem trzy w zależności od wielkości.
        W Polsce kupisz ładne kurtki w TK Maxie i z gwarancją .Ja byłam 6 razy z rzędu w Turcji,raz kupiłam kurtkę,wizualnie śliczną ale w noszeniu okazała się marnej jakości(zle farbowana skóra-ecri). Poza tym tak szczerze to nie ma na czym oka zawiesić,na bazarach towar marnej jakości.
        No chyba że kupić coś w bardziej luksusowym sklepie ale ceny są ogromne.
        • Gość: gość Re: kupno skór w turcji IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.14, 19:29
          Potwierdzam...ceny wysokie, a w niektórych sklepach targowanie nawet nie wskazane. Zdarzyło nam się, że sprzedawca był dość niemiły na sugestię obniżenia ceny. Byliśmy na bazarze w Alanii i z cenami szału nie było a w Konakli mieliśmy to samo i bliżej. Ostatecznie dobry zakup zrobiliśmy w hotelowym sklepiku z biżuterią i nawet nie bardzo nam się z miłym panem chciało targować bo cena była realna. Reasumując to nie ta sama Turcja co przed kilku laty gdzie targowanie było w dobrym tonie teraz masz bez gadania kupować a nie targować.
    • Gość: Aniutaprim Re: Turcja zakupy w Alanyi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.14, 09:04
      Ceny szaleją w ścisłym sezonie. Rosjanie robią tam największe zakupy, dużo, drogo, hurtowo, więc większość Polaków jakoś nie może z nimi konkurować, choć wydaje mi się, że dla Polaków Turcy mają lepsze ceny. We wrześniu znowu ceny się zmniejszą, a zwłaszcza po tym jak Ruskich ubyło w kurortach po upadku wielu biur podróży. Byłam w tym roku w maju i ceny były mniejsze. natomiast tak szczerze, to nie wiem co kupić by był to interes życia. Moim zdaniem skóry można kupić w Polsce nie gorsze i nie droższe, ale faktycznie niektóre modele są wyjątkowe, zwłaszcza płaszcze. Wiem, ze sporo sprzedają tam odzieży sportowej, dobrej jakości za rozsądne ceny, podobnie z obuwiem. Torebki tez fajne, ale to bardzo dobre podróbki znanych firm, do tego szale czy chusty. Akurat na prezenty w cenie 6-10 euro. No i oczywiście trzeba się targować, negocjować. polecić mogę również okulary przeciwsłoneczne, również podróbki świetnej jakości w cenie ok. 10 euro.
      • Gość: a Re: Turcja zakupy w Alanyi IP: *.warszawa.mm.pl 18.08.14, 19:52
        kamkaz odezwij sie na maila advoccat@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka