16.11.09, 17:02
Mam takie pytanie: czy jako osobie chorej na HCV oraz w trakcie leczenia
interem i rybą, przysługuje mi renta? Jeśli tak, to jakie dokumenty są
potrzebne i gdzie mam się udać, żeby starać się o rentę?
Czy ktoś z Was otrzymuje rentę? Ile trwa postępowanie urzędowe w takiej sprawie?
Był już taki temat, ale został zarchiwizowany i nie mogłam się dopisać :-)
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Renta? 16.11.09, 17:41
      Renta przysługuje lub nie, stała lub okresowa, nie zaleznie od choroby, ale zależnie od stanu zdrowia, możliwości wykonywania swojego zawodu i prognoz co do stanu zdrowia.
      Zasady: e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp?id_profilu=3&pomoc=3&menu=3&id_sprawy=325

Musisz uzyskać od lekarza opinię na temat twojego stanu zdrowia na specjalnym druku N9: www.zus.pl/pliki/formularze/n_9.pdf

W ZUS składasz wniosek RP-1R - e-inspektorat.zus.pl/pliki/formularze/Rp_1R.pdf wraz z załącznikami wymienionymi w objaśnieniu, czyli N9 i informacjami o zatrudnieniu i zarobkach.
      • foxy90 Re: Renta? 16.11.09, 19:10
        Hmm.. A co w sytuacji, kiedy nie pracuję? Bo nie mogę załączyć zaświadczenia o
        zarobkach i zatrudnieniu. Niby wtedy powinna być to renta socjalna, ale renta
        socjalna z tego, co wyczytałam tutaj: www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406
        przysługuje tylko osobom, które są CAŁKOWICIE niezdolne do pracy.
        Ja obecnie studiuję dziennie.

Hmm, to może jednak nie mam mozliwości otrzymywania renty? Skomplikowane to.
        • jan-w Re: Renta? 16.11.09, 20:29
          To że studiujesz nie musi (moim zdaniem) uniemożliwiać uznania ciebie za
          całkowicie niezdolną do pracy na czas określony. Najlepiej dowiedzieć się w ZUS.
          • foxy90 Re: Renta? 16.11.09, 20:31
            Wydaje mi się, że hcv plus leczenie to chyba uprawnia do częściowej niezdolności
            do pracy, a nie całkowitej.
            Ale w każdym razie bardzo dziękuję za pomoc.
            Podjadę sobie do ZUSu i zapytam jak to wszystko wygląda.
    • foxy90 Re: Renta? 20.11.09, 14:56
      Dzwoniłam dzisiaj do ZUSu, zeby zapytać, czy przysługuje mi renta i okazało się,
      że tak. Mogę starać się o rentę socjalną (jako, że nie pracuję, tylko studiuję).
      Trzeba wypełnić druk N9 i złożyć w placówce ZUSu.
      Warunkiem do starania się o taką rentę jest zdiagnozowanie choroby przed 18tym
      rokiem życia (ale mnie to nie dotyczy) lub zdiagnozowanie choroby w czasie
      nauki w szkole ponadpodstawowej (co mnie dotyczy, bo byłam w LO, jak się
      dowiedziałam o chorobie).

Czyli złożę sobie wniosek i zobaczymy czy i ile mi przyznają.
      • krysia013 Re: Renta? 23.11.09, 14:56
        mój przykład i renta. Mam 27 lat ponad 2,5 roku temu wykryto mi wirusa, jestem
        po nieudanej terapii i z dużymi zmianami na wątrobie. Mam umiarkowany stopień
        niepełnosprawności na 2 lata. Byłam w ZUSie w sprawie renty tam mi powiedziano,
        że mam się starać o świadczenie rehabilitacyjne a na komisji sam lekarz
        stwierdzi czy to kwalifikuje się do renty czy do świadczenia. Trochę zbiło mnie
        to z tropu ale może maja rację. Mówiła mi żeby lepiej złożyć jeden wniosek niż
        dwa 1 na rentę a 2 o świadczenie rehabilitacyjne.
        Co do renty socjalnej czy zasiłku to mi nie przysługuję iż nie mam w
        dokumentacji informacji na temat tego, iż choroba została wykryta przed 21
        rokiem życia.
        Macie jakieś propozycje???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka