Dodaj do ulubionych

antykoncepcja ???

21.04.10, 01:25
Czy któraś z was bierze tabletki antykoncepcyjne?Leki też uszkadzają
wątrobę,więc ja nie biorę.Lekarz przepisał mi plastry antykoncepcyjne,ale źle
się po nich czułam i odstawiłam.Co dalej ??? Wziąsc tabletki,czy zabezpieczac
się inaczej ???
Obserwuj wątek
    • gilda28 skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zakaźnik 21.04.10, 09:13
      mi powiedziano, że jest to kwestia indywidualna
      ale tabletki antykoncepcyjne, pomijając kwestie wątrobowe, nie są dobre dla zdrowia
      zwiększają ryzyko powstania chorób naczyniowych itd..
      więc choćby z tego względu może lepiej zabezpieczać się inaczej?

btw: hormony z plastrów wnikają do krwiobiegu podobnie jak hormony z tabletek i,
      w ostatecznym rozrachunku, metabolizowane są przez wątrobę - więc plaster to
      taka średnia profilaktyka schorzeń wątroby
      • 3-mamuska Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 21.04.10, 13:47
        Kilka lat temu baralam tabletki,potem bylam w ciazy po raz 2 ,po ciazy znowu
        zaczelam brac,ale juz sie zle czulam,musiala odstawic.
        Po oststnim dziecku mam spirale.
        Wachalam sie, wlasciwie juz po drugim zastanawialam sie nad spirala.
        Moje watpliwosci rozwialy sie po 3 nie planowanej ciazy(2 wczesniejsze planowane)
        Tak wiec od 14 mieseicy mam problem z glowy,i nie musze sie martwic,a i bardzo
        sobie chwale.A wlasciwie teraz zastanawiam sie dlaczego mialam obawy.
        • gilda28 Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 21.04.10, 14:12
          masz spiralę mirena czy zwykłą?
          ja właśnie się zastanawiam nad spiralą ...
          nie nasiliły ci się miesiączki? ja się tego obawiam.. jak to jest u ciebie mamuska?
          • 51pdeta Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 21.04.10, 21:24
            gilda28 napisała:

> masz spiralę mirena czy zwykłą?
            > ja właśnie się zastanawiam nad spiralą ...
            > nie nasiliły ci się miesiączki? ja się tego obawiam.. jak to jest u ciebie mamu
            > ska?
            Spirala dziala antykoncepcyjnie na zasadzie ciagle zapalnej sluzowce macicy.Masz
            po prostu ciagle zapalny stan.Gdy ja zglosilam sie do mojego ginekologa przed
            terapia i potrzebowalam jego podpis na 100 % antykoncepcje powiedzial
            mi:hormonow ci nie przepisze -bo nie mozesz,spirali nie bo szkodliwa,musisz po
            prostu uswiadomic to mezowi.Ja caly czas jestem na naturalnych metodach od 28
            lat malzenstwa i to bez wpadki !Teraz mam inny problem bo bede miala 28 kwietnia
            operacje endoprotezy kolana .Co prawda lekarz prowadzacy powiedzial , ze moge
            jeszcze poczekac 2,3 lata ale nie moge ciagle przyjmowac tabletek
            przeciwbolowych i przeciwzapalnych.Tym bardziej , ze przy mojej marskosci
            pojawily sie zylaki przelyku.Kazdy lek uszkadza watrobe i moja hepatolog
            powiedziala mi ,ze mam zoperowac kolano ikoniec !zgroza .
          • 3-mamuska Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 22.04.10, 20:48
            gilda28 napisała:
            > masz spiralę mirena czy zwykłą?
            Mam mirene.
            > nie nasiliły ci się miesiączki? ja się tego obawiam.. jak to jest u ciebie mamu
            > ska?
            Nie,raczej wystepuja w formnie plamienia,uzywam tylko wkladek.
            > ja właśnie się zastanawiam nad spiralą ...
            Dlugo sie zastanawialam ,prawde mowiac chyba ze 4 lata,jakos tak myslalam jakis
            kawalek czego w sobie nosic,ale duzo kolezanek zakladalo, kazda sobie chwalila,w
            tej chwili 90% dziewczyn ktore znam ma spirale,a w Uk antykoncepcja jest
            darmowa,czy tabletki czy spirale wystarczy podjac decyzje.
            jedna dziewczyna z mireny zmienila na zwykla,bo mowila ze zle sie czula.
      • foxy90 Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 21.04.10, 16:49
        Gildo - ależ jest różnica między tabletkami, a plasterkami.
        Oczywiście, hormony ostatecznie i tak są metabolizowane przez wątrobę, ale
        chodzi o to, że tabletka sama w sobie jest rozkładana przez wątrobę, a przy
        plastrach nie ma tego problemu, bo omijają przewód pokarmowy i wnikają
        bezpośrednio do krwi. Także różnica między tabletkami i plastrami jest ogromna.
        • gilda28 Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 21.04.10, 20:07
          czyli co, lekarka (zakaźnik) nagadała mi głupot?
          jeśli tak to sorry..

ale przecież wątrobę obciąża właśnie to co jest w krwi, a nie to co w żołądku -
          przecież żółć nie jest produkowana w większej ilości do trawienia samej tabletki
          kurcze, tak pamiętam z biologii :P
          • gilda28 Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 21.04.10, 20:08
            www.antykoncepcja.pl/metody-sztuczne/antykoncepcja-hormonalna/plastry-antykoncepcyjne/przeciwwskazania-do-stosowania-plastrow-antykoncepcyjnych
            • foxy90 Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 21.04.10, 20:41
              Nawet na apapie jest napisane, że przeciwwskazaniem są choroby wątroby :]
              Trzeba się zastanowić, jak duże ma się spustoszenie w wątrobie, skonsultować się
              z hepatologiem i ginekologiem i podjąć decyzję, czy stosować anty, czy nie.
              • gilda28 Re: skonsultować się z lekarzem prowadzącym - zak 21.04.10, 21:00
                no właśnie o to mi chodziło na wstępie "skonsultować się z lekarzem prowadzącym
                - zakaźnik" bo forum to nie jest właściwe miejsce ...
                ale zdania nie zmienię - hormony pod każdą postacią szkodzą, jedne mniej inne
                bardziej, ale wszystkie są szkodliwe
                jak to w życiu - trzeba policzyć możliwe zyski i straty+lekarz i ..może uda się
                podjąć dobrą decyzję
                ale trzeba pamiętać, że każda chemia dostarczana do organizmu, gdzieś się
                metabolizuje i wydala .. ziarnko do ziarnka i nawet witaminą c można sobie
                zrobić kuku
    • foxy90 Re: antykoncepcja ??? 21.04.10, 16:52
      Jeżeli po plastrach źle się czułaś, spróbuj krążek Nuva-Ring.
      To krążek dopochwowy, z niewielką ilością hormonów.
      Krążek aplikujesz do pochwy, masz go w sobie 3 tygodnie, po czym wyciągasz, masz
      tydzień bez krążka i krwawienie z odstawienia, po czym zakładasz kolejny (nowy)
      krążek, znów 3 tygodnie itd itd.
      Krążek, podobnie jak plastry omija przewód pokarmowy i hormony wnikają
      bezpośrednio do organizmu.

A co do plastrów - jeżeli źle się czułaś na początku, to może trzeba było
      poczekać jeszcze trochę. Do 3 miesięcy się wszystko reguluje przy plastrach,
      czasem warto się troszkę 'pomęczyć', oczywiście zależy to od tego, jakie miałaś
      skutki uboczne i jak bardzo były nasilone.
      • ludekhcv Re: antykoncepcja ??? 21.04.10, 23:57
        Dziękuję kobitki.Ułatwiłyscie mi podjęcie decyzji.Pozdrawiam!
    • anetafw Re: antykoncepcja ??? 22.04.10, 21:19
      Witam,
      ja stosowałam Yasminelle (najmniejsza dawka hormonów)przez 3 lata. Miesiąc temu je 'rzuciłam'. Pigułki były konsultowane przez mojego zakaźnika i mojego wieloletniego ginekologa z uprzednim badaniem hormonalnym.
      Przez pierwszy rok wszystko ok, dopiero od drugiego roku zaczęłam przybierać na wadze. W efekcie w ciągu 2lat przytyłam 15kg :/ Wiem, że z wątróbką wszystko ok, bo co pół roku mam kontrolę w klinice w Cambridge, i próby wątrobowe są w świetnym stanie. Bardzo dbam o dietę. Ale mam świadomość, że przyczyną moich objawów płaczliwości, depresji mogły być albo pigułki albo sam wirus. Pewności się nie ma. Jeszcze parę miesięcy jak się organizm odkuruje, w czerwcu sprawdzę stan wątroby, jak zareagowała na odstawienie pigułek.
      Chcę wrócić do poprzedniej wagi :/ Bo przed terapią interferonem również byłam bardzo gruba, ale to właśnie przyczyną była wątroba. Po terapii schudłam 20kg, zaczęłam po pół roku brać pigułki i znów się zaczęło :(

Zobaczę, jak organizm zareaguje.

I KONIECZNIE zrób badania hormonalne, od nich zależy czy zalecany środek anty nie będzie 'przejawiał' skutków ubocznych przez krótszy czas (mniej niż 2lata).

Co do plastrów - nie ma znaczenia, plastry i pigułki są na jednej półce w 'szkodzeniu' wątrobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka