30.06.10, 05:47
Czy ktoś z naszą chorobą dostał rentę?
Obserwuj wątek
    • malgorzata47_only Re: renta 30.06.10, 07:01
      Tak, ja dostałam.Po zasiłku rehabilitacyjnym, który trwał 12 mies. dostałam
      najpierw na 1 rok, a teraz mam na 2 lata.Kończy mi się w przyszłym roku w
      kwietniu, ale pewnie dostanę znowu, bo na jesieni tego roku obiecali mi drugą
      terapię.
    • jan-w Re: renta 30.06.10, 07:53
      Było o tym kilka wątków na forum. Nikt nie dostaje renty tylko za bycie
      zarażonym HCV. Natomiast za skutki uniemozliwiające pracę, na zasadach ogólnych.
      • foxy90 Re: renta 30.06.10, 08:14
        Złożyłam wniosek o rentę w trakcie trwania terapii, nie przyznano mi renty. Pani
        dr na komisji mi powiedziała, że mam za małe zmiany w wątrobie.
        Natomiast na innym forum o hcv wypowiadał się chłopak, który ma zwłóknienie 3 i
        jemu również nie przyznali. W tym kraju naprawdę chyba trzeba umierać, albo mieć
        znajomości, żeby dostać rentę. Z kolei ja znam osoby z małymi zmianami w
        wątrobie, nie będące nigdy w leczeniu, które rentę otrzymywały / otrzymują.
        Jak widać, są równi i równiejsi.
        Gdybym szła na drugą terapię (odpukać), to złożę wniosek znowu.
        Z moim samopoczuciem, zwyczajnie podczas terapii nie wyobrażam sobie pracować
        (najlepiej fizycznie) 8h dziennie.
        • jan-w Re: renta 30.06.10, 08:23
          Rentę otrzymuje się nie za zarażenie HCV, ani nie za stopień zwłóknienia. Rentę
          otrzymuje się jeżeli objawy choroby uniemożliwiają (lub znacznie ograniczają)
          możliwość wykonywania pracy w swoim zawodzie lub podobnym.
          • jan-w Re: renta 30.06.10, 08:23
            Biorąc pod uwagę perspektywy wyleczenia.
            • lula007 Re: renta 30.06.10, 08:49
              Moja Mama dostała, ale tylko dlatego że ma współistniejące choroby
              powstałe prawdopodobnie w wyniku szkód wyrządzonych przez wiusa.
              • 51pdeta Re: renta 30.06.10, 21:37
                Ja jestem na rencie ,ale dostałam już ją przed terapią na inne choroby,a w
                czasie terapii na komisji raz mi powiedziano ,że można dostać przy wirusie gdy
                są już powikłania przy marskości np.żylaki przełyku.Teraz już je mam (1
                stponia),ale jestem na rencie ze względu narządu ruchu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka