syntia39 30.06.10, 05:47 Czy ktoś z naszą chorobą dostał rentę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgorzata47_only Re: renta 30.06.10, 07:01 Tak, ja dostałam.Po zasiłku rehabilitacyjnym, który trwał 12 mies. dostałam najpierw na 1 rok, a teraz mam na 2 lata.Kończy mi się w przyszłym roku w kwietniu, ale pewnie dostanę znowu, bo na jesieni tego roku obiecali mi drugą terapię. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: renta 30.06.10, 07:53 Było o tym kilka wątków na forum. Nikt nie dostaje renty tylko za bycie zarażonym HCV. Natomiast za skutki uniemozliwiające pracę, na zasadach ogólnych. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Re: renta 30.06.10, 08:14 Złożyłam wniosek o rentę w trakcie trwania terapii, nie przyznano mi renty. Pani dr na komisji mi powiedziała, że mam za małe zmiany w wątrobie. Natomiast na innym forum o hcv wypowiadał się chłopak, który ma zwłóknienie 3 i jemu również nie przyznali. W tym kraju naprawdę chyba trzeba umierać, albo mieć znajomości, żeby dostać rentę. Z kolei ja znam osoby z małymi zmianami w wątrobie, nie będące nigdy w leczeniu, które rentę otrzymywały / otrzymują. Jak widać, są równi i równiejsi. Gdybym szła na drugą terapię (odpukać), to złożę wniosek znowu. Z moim samopoczuciem, zwyczajnie podczas terapii nie wyobrażam sobie pracować (najlepiej fizycznie) 8h dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: renta 30.06.10, 08:23 Rentę otrzymuje się nie za zarażenie HCV, ani nie za stopień zwłóknienia. Rentę otrzymuje się jeżeli objawy choroby uniemożliwiają (lub znacznie ograniczają) możliwość wykonywania pracy w swoim zawodzie lub podobnym. Odpowiedz Link Zgłoś
lula007 Re: renta 30.06.10, 08:49 Moja Mama dostała, ale tylko dlatego że ma współistniejące choroby powstałe prawdopodobnie w wyniku szkód wyrządzonych przez wiusa. Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: renta 30.06.10, 21:37 Ja jestem na rencie ,ale dostałam już ją przed terapią na inne choroby,a w czasie terapii na komisji raz mi powiedziano ,że można dostać przy wirusie gdy są już powikłania przy marskości np.żylaki przełyku.Teraz już je mam (1 stponia),ale jestem na rencie ze względu narządu ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś