Dodaj do ulubionych

terapia a regularny okres!

26.10.10, 20:51
Jestem co prawda po siódmym zastrzyku-dopiero,albo już,no i własnie........ zaczęły się problemy z okresem,a raczej z regularnoscią,mam pytanie czy to przejdzie ,czy raczej muszę przygotować się na problemy podczas całej terapii??Lekarka powiedziała mi że to normalne,przy leczeniu ,ale niczego więcej się nie dowiedzałam...
Obserwuj wątek
    • medzik75 Re: terapia a regularny okres! 26.10.10, 22:30
      To jest podobno normalne,tak twierdzi też mój lekarz.
      Ja też mam nieregularny okres podczas terapii,mój poprzedni trwał 6tygodnii.
      jest różnie czasami odstęp czasu między jest tylko np.10dni a czasami mniej.
      Przynajmniej u mnie.
      Lekarz mi powiedział że do końca terapii tak będzie.
      I muszę uzbroic się w cierpliwosc i to przetrwac .
      Jak powiedział terapia jest w tym momencie ważniejsza.
      I ma rację...
      • medzik75 Re: terapia a regularny okres! 26.10.10, 22:51
        Nie wiem jak Ty ale ja mam problemy z płytkami i cały czas jestem na lekach p.krwotocznych.
        Wiem że to też ma wpływ ma krwawienia miesiączkowe.
        I nie tylko.
        • 23456pw Re: terapia a regularny okres! 26.10.10, 23:21
          nie mam problemów z płytkami,właśnie dzisiaj miałam badanie krwi-wszystko jest ok.Ostatni okres miałam bardzo skąpy i krótki,a także 'brak 'bolących piersi!!! słowem hormony oszalały.....
          • komix45 Re: terapia a regularny okres! 26.10.10, 23:55
            W moim przypadku lekarka endokrynolog, do której chodziłam z racji tarczycy zasugerowała, że gdyby były jakiekolwiek kłopoty z miesiączką, a więc nieregularności lub jej zanik, zrobimy badania hormonów. Ominęło mnie to, gdyż problemów nie miałam. Jednak może warto udać się w tej sprawie do endokrynologa? Nie wiem natomiast jakiego typu leczenie mogłoby byc wdrożone przez endokrynologa gdyby faktycznie coś było nie tak z hormonami w związku z leczeniem interferonem+ryba. Pozdrawiam
            • ags-1 Re: terapia a regularny okres! 27.10.10, 11:35
              Nie miałam problemów z regularnością okresu. Pod tym względem nie zaszły żadne zmiany.
            • moniany77 Re: terapia a regularny okres! 27.10.10, 13:02
              Leczenie interferonem często "uderza" w tarczyce. A nadmiar lub brak jej hormonów może mieć wpływ na regularność/obfitość okresu. Twoje problemy z okresem mogą mieć to związek z tarczycą. Choć nie muszą. Ja podczas terapii nie miałam problemów z regularnością, natomiast z ilością bardzo.... Mniej więcej w połowie leczenia dołączyła się tarczyca. Po leczeniu okresowe dolegliwości wróciły do normy.
              Pozdrawiam
    • foxy90 Re: terapia a regularny okres! 27.10.10, 15:20
      Ja też nie miałam problemów z regularnością okresu. Problem pojawił się dopiero wtedy, kiedy wzięłam ostatni zastrzyk, byłam po krotkiej aczkolwiek intensywnej chorobie (40 stopni gorączki) i do tego wyjazd w góry - okres mi się spóźnił 3 tygodnie.
      Co do obfitości - ja w przeciwieństwie do którejś tu z kobitek, miałam okres tylko 3 dni, z czego 1 i 3 to ledwo to okresem można bylo nazwać, w 2 dniu było trochę inaczej, ale generalnie miałam dość skąpy i krótki okres.
    • feniks4444 Re: terapia a regularny okres! 27.10.10, 20:11
      Kłopoty z miesiączką w trakcie leczenia jak najbardziej są normalne. Interferon z rybawiryną jakby nie patrzeć są trucizną, która silnie działa na taryczę - stąd przy kwalifikacji do leczenia sprawdzane jest czy nie posiada się zaburzeń tarczycy. Ja osobiście też miałam spore kłpoty z miesiączką, była baaaaardzo obfita i bolesna. W momencie kiedy spadły mi płytki zainstalowano mi spiralę z wkładką hormonalną. Bardzo z tego posunięcia byłam zadowolona bo krwawienia ustały. Mój ginekolog polecił mi właśnie wkładkę bo tabletki bo znacznie mocniej obciążają wątrobę. Wkładka działa miejscowo i akurat jest aktywna w drugiej fazie cyklu i zdecydowanie zmniejsza krwawienie. Po kilku miesiącach okres całkowicie mi zanikł co mnie niezmiernie ucieszyło. Walczyłam o każdą płytkę i to był strzał w dziesiątkę. Ja również brałam leki na obnżenie krwawienia jednak pomagały jedynie chwilowo. Proponuję abyś poszła do ginekologa i to czym prędzej - powinien Ci pomóc, lepiej nie zostawiać tej sprawy bez konsultacji.
      • 23456pw Re: terapia a regularny okres! 28.10.10, 15:09
        wielkie dzięki za odpowiedzi ,muszę się za to zabrać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka