12.04.11, 11:50
kupiłam całe ziarna ostropestu skuszona opisami producentów,że super działa na wątrobę.tam jest sposób zażywania taki,że należy zmielić ziarna i łyżeczkę tego zjeść popijając.to jest tak ohydne,że na wymioty się zbiera jak napcham sobie tego suszu do buzi.
jakie macie sposoby na przyjmowanie ostopestu?
Obserwuj wątek
    • kryst-ynak Re: ostropest 12.04.11, 12:54
      przez pewien czas kupowałam zmielone ziarna ostropestu i zażywałam 2 łyżeczki dziennie popijając herbatą lub wsypując do jogurtu, ale ostatnio zrobiłam nalewkę ze zmielonych ziaren i zażywam po 15 kropli 3x dziennie
    • jan-w Re: ostropest 12.04.11, 14:22
      Najpewniejszy jest wyciąg alkoholowy. W ostateczności napar. Zjadanie nasion niespecjalnie ma sens. Jest też w formie najróżniejszych preparatów.
      • balaszka Re: ostropest 12.04.11, 14:43
        Producent pisze że można same ziarna też zjadać, więc jem i nawet smakuję :-)
        • wikinka Re: ostropest 12.04.11, 16:22
          a czemu wyciąg alkoholowy?ziarna są nieprzyswajalne? jaki jest przepis jeśli można prosić.
          • jan-w Re: ostropest 13.04.11, 07:44
            O ile się orientuje alkohol jest potrzebny do wyekstrahowania działających czynników. Potem po odparowaniu alkoholu mogą być wykorzystane w różnych preparatach. Producentowi oczywiście zależy aby sprzedać swój towarr
            • clean1 Re: ostropest 13.04.11, 09:22
              Czy jest generalnie różnica pomiedzy przyjmowaniem ostropestu w postaci nalewki a np. w tabletkach (Livenorm czy Hepatoprotect)?

Tematem jestem "żywotnio" zainteresowany. :-)))))))))
              • kiepski476 Re: ostropest 13.04.11, 10:30
                Prezes Prometeuszy, który jest zapalonym zielarzem, twierdził, że nie ma, więc polecał tabletki jako łatwiejsze do uzyskania.
          • kryst-ynak Re: ostropest 13.04.11, 07:55
            100 g mielonego ostropestu zalać 0,5 l spirytusu najlepiej 70%, odstawić w ciemnym miejscu na 14 dni, potem zlać i zażywać tak jak napisałam wcześniej 3x dziennie po 15 kropli - ja je rozcieńczam w odrobinie wody przegotowanej lub herbaty
            • wikinka Re: ostropest 15.04.11, 12:50
              dzięki za przepis.ale jednak się na skuszę na taka formę .wydaje mi się,że codziennie nawet te 45 kropli spirytu to za dużo dla wątroby.
              • kryst-ynak Re: ostropest 15.04.11, 14:35
                alkohol należy odparować dodając prawie wrzątek i pozostawiając do wystygnięcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka