18.03.12, 15:36
witam wszystkich , ja dopiero co sie dowiedziałem o chorobie , czekam jeszcze na pare wyników,,,,,,mam dwa pytanka :
jak z wizytami u stomatologa?-w jaki sposób traktują os z hcv?
czy po udanej terapii interferonem spada zagrożenie zarażenia innych os?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: 2 pytanka 18.03.12, 19:46
      > jak z wizytami u stomatologa?-w jaki sposób traktują os z hcv?
      Jeśli stomatolog jest prawidłowo wyposażony i przestrzega procedur, to tylko wzruszy ramionami. Jeśli natomiast ma coś na sumieniu (np. autoklaw niespełniający norm), to będzie kombinował i umawiał cię jako ostatniego pacjenta itp. – od takiego dentysty uciekaj jak najdalej, bo gotów cię zarazić jeszcze innym świństwem.

> czy po udanej terapii interferonem spada zagrożenie zarażenia innych os?
      Udana terapia eleiminuje wirusa HCV z organizmu (inaczej jest z wirusem HBV - co wielu lekarzy innych specjalności myli). Niby czym wtedy miałbyś zarażać?
      • nowy2012 Re: 2 pytanka 19.03.12, 11:09
        czyli jeżeli uda mi się załapać na terapie i przejdę ją pomyślnie to nie będę musiał się martwić że w kontakcie z moją krwią inna os może się zarazić??
        Ile tak mniej więcej(jeżeli się tak do oszacować) czasu schodzi od momentu kiedy się dowiedziałem o HCV do terapii??
        • kiepski476 Re: 2 pytanka 19.03.12, 12:16
          1. Nie będziesz się musiał martwić. Teraz musisz zachować ostrożność, ale nadmiernym zagrożeniem nie jesteś, wirus HCV nie jest tak bardzo zarażliwy, jak HBV. Jeśli chodzi o kontakty seksualne, to wieloletni (np. 25-letni) partnerzy osób zakażonych zwiększają ryzyko zakażenia o jakiś jeden, dwa punkty procentowe (w populacji ogólnej w Polsce jest 1,4-1,9% zakażonych, a wśród wieloletnich partnerów osób zakażonych ok. 3%). Trzeba włączyć wyobraźnię i intelekt i unikać wszystkich możliwych kontaktów krew w krew (np. z jednej strony krwawienie, z drugiej otwarta rana, nadżerki itp.) i tyle. Wirus nie przenosi się drogą pokarmową, ani przez kontakt z innymi wydzielinami.
          2. Rok, dwa, a bywa że opłaca się poczekać o wiele dłużej. Jeśli np. masz genotyp 1 wirusa oraz genotyp CT lub TT interleukiny IL-28B oraz dopiero umiarkowane zmiany w wątrobie (włóknienie F1), to absolutnie nie opłaca się rozpoczynać leczenia już teraz.
          • nowy2012 Re: 2 pytanka 19.03.12, 12:56
            tzn jeszcze wszystkich wyników nie jeszcze nie mam ,,,narazie wykryto u mnie przewlekłe WZW c . obs w kier. cholesterolozy pęcherzyka żółciowego,,,czekam jeszcze na HCVAb ( za pierwszym razem niejednoznaczny wyszedł),RNAHCV i HBsAg
            • kiepski476 Re: 2 pytanka 19.03.12, 13:23
              Sprzeczne dane podajesz:
              „na razie wykryto u mnie przewlekłe WZW c”
              i
              „czekam jeszcze na HCV Ab (za pierwszym razem niejednoznaczny wyszedł), RNA HCV”.

Przewlekłe WZW C diagnozuje się na podstawie badania RNA (a ty dopiero na nie czekasz), do tego trzeba jeszcze potwierdzić, że zakażenie utrzymuje się co najmniej 6 miesięcy (przewlekłość).
              Badanie przeciwciał anty-HCV nie służy do potwierdzania zakażenia HCV (tym bardziej niejednoznaczne). Jednocznacznie dodatni wynik badania anty-HCV potwierdza jedynie kontakt z wirusem, ale nie zakażenie.
              • nowy2012 Re: 2 pytanka 19.03.12, 14:52
                aha ,,,,no ja się sugerowałem tym co mam na wypisie ze szpitala napisane w punkcie "rozpoznanie"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka