Dodaj do ulubionych

Metabolizm po leczeniu

17.08.12, 15:44
Witam, jestem 4 miesiące po zakończeniu leczenia, czuję się wyśmienicie. W czasie terapii schudłam 6 kg i do tego momentu przybyło mi już niestety 8. Staram się zdrowo odżywiać i uprawiam sport a jednak...
Mam wrażenie, że mój organizm oszalał i zamienia w tłuszcz nawet warzywa.
Jak wygląda sytuacja u Was? Czy to zwykły efekt jojo, czy może być coś poważniejszego?
Obserwuj wątek
    • foxy90 Re: Metabolizm po leczeniu 17.08.12, 16:31
      Może być jojo.
      Ja w sumie na terapii schudłam 12kg. W początkowej fazie starałam się odchudzać (bo przed rozpoczęciem leczenia zaczęłam się odchudzać i spadło 5kg), potem już samo leciało.

2 lata po terapii z tych zrzuconych 12 kg wróciło 9.. Staram się, ale strasznie ciężko mi schudnąć. Jednak ja wiem na 80%, że problem leży we mnie: dwa dni jem w porządku, a potem często 'napadam' na słodycze czy inne świństwa.
      Ruszać się ruszam, jeżdżę na rowerze, chodzę na basen, spaceruję, w pracy jestem 10h dziennie na nogach. Ale to jednak za mało.
      Te 20% to ew. stan wątroby lub hormony (plastry antykoncepcyjne), ale nie chcę na to zrzucać. Dopiero jak dam z siebie 100% i waga nie będzie spadać, to się zastanowię nad przyczynami innej natury.

Zastanów się, czy Ty dajesz z siebie 100%?

I odpowiedz sobie SZCZERZE na pytania:
      - czy nie jesz za dużo słodyczy, fast foodów, kalorycznych rzeczy, nie podjadasz w nocy/ między posiłkami
      - czy ruszasz się wystarczająco często i dużo
      - ile wynosi Twój dzienny bilans kaloryczny - ile zjadasz?

Nie musisz pisać na forum, po prostu sama sobie odpowiedz.
      Mi długo się wydawało, że dobrze jem, ruszam się, a nie chudnę i dlaczego.
      Aż sobie uświadomiłam, że ten jeden batonik, dwa ciastka, nie są bez znaczenia. Że rower raz na dwa tygodnie to za rzadko itd itd.
    • evita_25 Re: Metabolizm po leczeniu 23.08.12, 11:42
      hej...a u mnie mija dwa lata po skutecznej terapii i moja waga wtedy obniżyła się ok 10 kg w ostatnim miesiącu leczenia i tak utrzymuje się do dzisiaj...Staram się pilnować z jedzeniem. Zauważyłam że po terapii jest u mnie jakoś inaczej z tą wagą...jeśli podskoczy do góry to łatwiej mi to zgubić... Pod koniec roku wybieram się na testy mam nadzieję że dalej będzie MINUS!
    • domza2 Re: Metabolizm po leczeniu 25.08.12, 10:40
      Ak, nie jojo, to objaw niedoczynności tarczycy, co przy Twoim wyniku TSH jest jak najbardziej prawdopodobne. Przy niedoczynności metabolizm jest taki, że ma się wrażenie, że puchnie się od soku. Nalezy wykonać FT3 i FT4 - pędź szybko do lekarza, bo wystarczą leki i wszystko wróci do normy ( ja biorę stale i nie przytyłam po terapii , nawet jeszcze schudłam troszkę), życzę zdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka