Dodaj do ulubionych

Sylimaryna :<

29.08.12, 12:15
Zacząłem brać sylimarynę w dawkach 400-600 mg na dzień za zgodą lekarza.

Wyniki wyjściowe: ALT 37
Wyniki po 1,5 tygodniu: ALT 102
Wyniki po 2,5 tygodnia: ALT 124

Przerwałem stosowanie po 2,5 tygodnia

Po tygodniu od zakończenia stosowania sylimaryny i zastosowaniu kwasu ursodeoksycholowego(mam jeszcze w domu trochę) ALT 72

Sylimaryna mi wybitnie nie służy. Ktoś wie może co się stało? Nie miałem okazji skonsultować tego z lekarzem, bo jest na urlopie.
Obserwuj wątek
    • wojtekzzz Re: Sylimaryna :< 29.08.12, 12:22
      wiesz że mam podobne odczucia, zaczełem stosować sylimarol 70mg 3x1 z racji wysokich ALT i ASP - okolice 100, i nie robiłem jeszcze badań czy one coś dają a biorę już miesiąć ale jak nigdy nie kłuła mnie wątroba to teraz ją czuje i to często i to mocne kłucia - nie wiem co o tym myśleć.
      Nie wiem też po co ty brałeś te leki bo twoje wyniki są minimalnie tylko podwyższone.
    • clean1 Re: Sylimaryna :< 29.08.12, 12:52
      Może zdrowym nie służy...
      • wojtekzzz Re: Sylimaryna :< 29.08.12, 13:40
        gdybym był zdrowy to bym nie brał i nie miałbym stale podwyższonych transaminaz
    • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 29.08.12, 15:21
      Do tego doszło u mnie do swędzenia stóp wieczorami w nocy. (pewnie objaw cholestazy) Początkowo nie powiązałem faktów.

Nie twierdzę, że sylimaryna jest zła, ale mi ewidentnie nie służy. Zastanawia mnie tylko dlaczego.
    • wojtekzzz Re: Sylimaryna :< 30.08.12, 11:25
      no to nie mam się co łudzić dzisiaj odebrałem wyniki:
      ALaT 175
      ASPat 99
      nigdy nie miałem tak wysokich wyników :(
      więc wszystkie te leki osłonowe essentiale i sylimarol o kant dupy rozbić - idą w odstawkę.
      • kryst-ynak Re: Sylimaryna :< 30.08.12, 12:09
        Po nieudanym leczeniu wynik Alat wynosił ok. 80. Jednak od kilku miesięcy w oczekiwaniu na kolejną może eksperymentalną terapię w ramach badań klinicznych biorę 3x dziennie przy jedzeniu kapsułki Liver Detoxifiler & Regenerator. To jest dosyć drogi suplement 180 kapsułek ok. 120 zł. Kupuję je na allegro. Może to ryzykowne ale alat obecnie kształtuje się ok. 45 więc lekko jest podwyższony. Poprzednio brałam też hepatil, liv 52 i inne osłonowe.
        • kryst-ynak Re: Sylimaryna :< 30.08.12, 12:27
          tj. 3 x dziennie po 1 kapsułce
        • clean1 Re: Sylimaryna : 30.08.12, 16:06
          Hmmmm...
          Tak się zastanawiam czy te osłonowe coś dają? Głównie chodzi mi o działanie samego wirusa.

Moje doświadczenia są takie.
          Przed pierwszym leczeniem (iterferon + rybka): aspat i alat na pozoomie 280 - 320.
          Po nieudanym leczeniu spadek do około 140 ale z biegiem czasu (ostatnie około 1,5 roku) wzrost do średnio 180-250 (jednak przyznaję się bez bicia, że alkohol bywał w moim życiu.

Teraz od dłuższego czasu ZERO alkoholu, bardzo duże zwracanie uwagi na to co jem (nie smażone, nie tłuste, cukier do minimum, itd... bla, bla, bla...)... i alaty i aspaty spadły średnio do 80-120.
          Garść "wspomagaczy" 2 x dziennie biorę cały czas od przed pierwszej terapii do prawie dzisiaj (livenorm, cynk, selen, esseliv duo, silimarol, witamina E, karczoch, zioła od o.Bonifratrów, kwas alfaliponowy.... itd...).

Moje zdanie laika.
          Przed wirusem nic naszej wątroby nie ochroni. To kwestia agresywności samego wirusa. Dla zachowania wątroby w jak najlepszej formie do czasu po udanej terapii, należy wyeliminować wszelkie możliwe inne czynniki wpływające czy mogące wpływać na jej włuknienie.... i tutaj GŁOWNIE: ZERO alkoholu i zwracanie uwagi na to co jemy. Cała reszta w postaci tabletek i pigułek to chyba bardziej dla naszego lepszego samopoczucia, dla naszej psychiki, co zapewne ma na nas i nasze wątróbki baaaaaaardzo dobry i duży wpływ. Sam cały czas ze smakiem wcinam "garść" rano i wieczorem.... (sorki teraz zaprzestałem na polecenie pani doktor, w oczekiwaniu na terapię...)

Pozdro
        • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 30.08.12, 18:58
          Drogi specyfik. ALT w granicach 80 utrzymywał się przez dłuższy czas, czy to był tylko jednorazowy pomiar? Jeżeli jednorazowy, to wcale nie musi to być zasługa tego preparatu. W "trakcie" nawrotu miałem 120, po miesiącu 40, później 40-50, zatem to bywa bardzo zmienne.

Wg mnie szkoda pieniędzy na suplementy diety, no chybaże ktoś nie ma wyboru(np. marskość). Pobiorę jeszcze trochę kwas ursodeoksycholowy i zobaczę czy to coś da, jak nie to odstawię.
        • wojtekzzz Re: Sylimaryna :< 31.08.12, 08:17
          ja jeszcze terapii nie miałem ale ALT miałem zawsze w okolicach 100 więc postanowiłem regularnie przez ponad miesiąc brać 3x1 Essentiale fote + 3x1Sylimarol 70mg. No i tak jak napisałem powyżej jeszcze nigdy nie miałem tak wysokiego ALT czyli 175. Sposób odżywiania i tryb życia nie zmienił mi się przez ten czas, więc te leki nic nie pomogły w moim przypadku.
          Nie wiem może spróbuję innych bo jest ich do wyboru do koloru.
    • pi_tu Re: Sylimaryna :< 31.08.12, 11:03
      witam,
      właśnie się zarejestrowałem i dorzucę swoje trzy grosze...

przed rozpoczęciem leczenia brałem przez dobre kilka miesięcy koktajl złożony z liv52, sylimarolu, esseliv itp. - dużo tego było i... nie zauważyłem u siebie żadnego wzrostu aktywności ALAT i ASPAT. Badania robiłem kilkukrotnie w trakcie "łykania" i o pomyłce nie ma mowy. Może powodem było to że i tak transaminazy miałem na granicy normy ew. troszkę przekroczone?

Może za krótko "testujecie" sylimarynę - trzeba dać sobie troszkę więcej czasu na reakcję wątroby?? To takie tylko spekulacje.

Teraz podczas leczenia łykam tylko za pozwoleniem lekarza - sylimarol - wpływu na aktywność ALAT - brak, jest w granicy normy.
      • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 31.08.12, 17:05
        Co do czasu łykania - nie wydaje mi się, bo jednak wzrost ALT oznacza co do zasady większe zapalenie w wątrobie. Czy zapalenie może być dla wątroby dobre - chyba nie.

Zresztą dr gamma w odniesieniu do marskości(której nie mam) napisał, że w przypadku braku poprawy po sylimarynie należy ją odstawić.

Nawet producent Legalonu(sylimaryny), przeprowadzał badania z zastosowaniem dawki 420 mg i nie uzyskano pozytywnych rezultatów. Wnioski nasuwają się same.

Sylimaryna dobra może mieć korzystny wpływ przy marskości. Ogólnie przy HCV wszelkie suplementy diety bez recepty nic nie dają. Jak mi kiedyś powiedział lekarz - "Szkoda pieniędzy. Te suplementy wcale nie są takie tanie, a lepiej mieć więcej w portfelu". Nic mi innego nie pozostało tylko się podpisać pod tym. Póki co biorę Proursan i powinno ALT spaść(zawsze spadało).
        • pi_tu Re: Sylimaryna :< 31.08.12, 17:39
          Wiem o ostrzeżeniach w przypadku niekorzystnego wpływu sylimaryny...

Wychodzi na to, że nie wszystkim ona służy. Jeśli jesteśmy przekonani, że nie szkodzi to pewnie działa :) Potwierdzają to badania - sylimaryna ma łagodne działanie przeciwzapalne i regeneracyjne. Co do Legalonu - w tych badaniach chodziło chyba o brak działania przeciwwirusowego. Nie namawiam nikogo do stosowania suplementów w rodzaju sylimarolu, ale jestem zdania, że jeśli można sobie choć minimalnie pomóc to trzeba próbować. Pod warunkiem że to nas nie zabije :)
    • 2karolina2676 Re: Sylimaryna :< 01.09.12, 14:57
      Mój 6-letni synek też zażywał od lutego do czerwca sylimarol w syropie 3 razy po 5ml. Alt i ast stopniowo rosły. Po ostatniej wizycie u hepatologa ze względu na dość znaczne podwyższenie alt i ast ma brać hepatil. Po miesiącu zrobiliśmy próby i nadal rosną. Zastanawiam się czy te leki w ogóle coś pomagają na wątrobę skoro po wynikach nie widać poprawy to po co jeszce tym dokładać wątrobie. Ja nie jestem zwolenniczka brania lekarstw staram sie brać ich jak najmniej. I z tego co tu wyczytałam to i sylimarol i hepatil nie daje poprawy.
      • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 01.09.12, 18:32
        Zastanawiam się czy nie zgłosić tego faktu gdzieś (nadzór farmaceutyczny?). Ulotki być może wprowadzają w błąd. Wszędzie piszą, że w chorobach wirusowych też, a okazuje się jednak, że chyba nie.
        • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 01.09.12, 18:48
          w sensie jak może on pomagać wzmagając tylko stan zapalny(?) wątroby.
          • pi_tu Re: Sylimaryna :< 01.09.12, 20:19
            Z tego co można przeczytać w różnych źródłach - wzrost poziomu ALT może oznaczać wzrost aktywności zapalnej wątroby i na ogół tak jest. Może, ale nie musi. Nie wiemy jaki jest mechanizm działania sylimaryny na wątrobę i na poszczególne osoby - ale ogółowi raczej służy.
            • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 01.09.12, 20:25
              Z wpisów powyżej można sądzić, że ogółowi może i tak, ale chorym na HCV chyba nie. Oczywiście nie wiemy jak działa dokładnie sylimaryna, być może tak ma być, ale byłoby to działanie "przekorne" ;-)
              • kiepski476 Re: Sylimaryna :< 01.09.12, 20:42
                > Z wpisów powyżej można sądzić, że ogółowi może i tak, ale chorym na HCV chyba
                > nie.
                Roberto, wyciągnąłeś taki wniosek na podstawie jednoelementowej próbki statystycznej. Zdecydowanie jest to błąd w metodzie :-)
                Nie spotkałem dotąd doniesień, że sylimaryna podnosi transaminazy u chorych na WZW C. Raczej bywa odwrotnie, a czysta sylibinina (podstawowy składnik sylimaryny) ma nawet udowodnione działanie przeciw HCV. Zob. www.hcv.pl/sil.php
                • pi_tu Re: Sylimaryna :< 01.09.12, 20:52
                  Chętnie poczytałbym coś na temat sylimaryny i jej działania na chorych i zdrowych. Możesz coś podrzucić?
                  • kiepski476 Re: Sylimaryna :< 02.09.12, 00:23
                    > Chętnie poczytałbym coś na temat sylimaryny i jej działania na chorych
                    > i zdrowych. Możesz coś podrzucić?

Mówisz i masz.
                    www.tara.tcd.ie/bitstream/2262/56728/1/PEER_stage2_10.1002%252Fptr.3207.pdf
                  • Gość: Przem_Mor Re: Sylimaryna :< IP: *.54.rev.vline.pl 26.03.13, 21:06
                    ciekawy artykuł do zerknięcia na temat sylibininy:
                    www.wple.net/plek/numery_2012/numer-8-2012/541-543.pdf
                • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 02.09.12, 00:17
                  Ma udowodnione działanie antywirusowe, ale:

1. Dawka w tych badaniach jest bardzo duża.

2. Wchłanianie sylibininy z przewodu pokarmowego nie jest zbyt duże.

PS. Już 2 albo 3 inne osoby w tym wątku potwierdziły, że wyniki się pogorszyły(a nie polepszyły), zatem mój przypadek nie jest jednostkowy. Z chęcią poczytałbym statystykę u ilu pacjentów transaminazy ulegają obniżeniu/podwyższeniu i dlaczego tak się dzieje. Podejrzewam jednak, że takich badań nie ma i przyjmuje się to "na wiarę"(jednym pomaga, innym nie).
                  • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 02.09.12, 00:20
                    wiele osób nie bada sobie transaminaz w czasie stosowania sylimaryny to skąd mają wiedzieć czy nie szkodzi ;) Jak napisała dr gamma przy marskości stosować sylimarynę, ale tylko jeśli transaminazy obniżą się, jak nie to przerwać.
                  • kiepski476 Re: Sylimaryna :< 02.09.12, 00:39
                    > Z chęcią poczytałbym statystykę u ilu pacjentów transaminazy
                    > ulegają obniżeniu/podwyższeniu i dlaczego tak się dzieje.

www.nature.com/ajg/journal/v100/n11/full/ajg2005459a.html
                    • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 02.09.12, 01:54
                      Chyba jednak nie wydam 30 USD, aby zapoznać się z tymi badaniami ;-)
                      • kiepski476 Re: Sylimaryna :< 22.09.12, 11:16
                        Nowe badania, świeży artykuł bez opłat:
                        www.medscape.com/viewarticle/768857
                        • hcvogolne Re: Sylimaryna :< 22.09.12, 16:38
                          Z komentarza do linku kiepskiego476:
                          Proba demonstruje,ze silymarin, nawet z dawka
                          3 do 5 razy wieksza od typowej dawki, nie jest
                          efektywna podczas terapii pacjentow z infekcja HCV.
                          www.medscape.com/viewarticle/768857_2
                        • 0.roberto20 Re: Sylimaryna :< 22.09.12, 16:57
                          Niestety obserwacje nie tylko moje się potwierdziły. Nie każdy ma wzrost aktywności ALT po sylimarynie, ale ogólnie podtrzymuję, że jest to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
            • pi_tu Re: Sylimaryna :< 01.09.12, 20:27
              Poza tym jest mowa o nadwrażliwości / uczuleniu na produkty z ostropestu...
    • Gość: roberto20 Re: Sylimaryna :< IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.12, 02:25
      Po kolejnych 2 tygodniach od zakończenia stosowania sylimaryny - ALT 57
    • Gość: aska Re: Sylimaryna :< IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.13, 15:56
      Wikipedia twierdzi, że wyciągi z ostropestu nie działają. Natomiast czytałam, że zmielone ziarno można jeść bez ograniczeń. Może spróbujcie.
      Ja jem nawet kilka łyżeczek dziennie. Jak lepiej uda mi się ziarno sproszkować, to będę dodawała wszędzie gdzie się da: do chleba, naleśników, zup itp.
      Nie choruję na wątrobę, jem profilaktycznie, aby ją wspomagać.
      Pije też mieszanki ziół oczyszczających.
      Na wirusy działa srebro koloidalne. Może warto spróbować.
      Dużo zdrowia !
      • clean1 Re: Sylimaryna :< 24.04.13, 16:37
        Panie Boże, widzisz, czytasz i nie GRZMISZ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka