Dodaj do ulubionych

jeszcze raz o IL28B

07.12.12, 17:29
Witam po nie udanej kuracji interferon i rybawiryna lekarz zalecił mi badanie IL28B ponoć to badanie i tak będzie niezbędne do kwalifikacji przy terapi trój lekowej i ze względu na posiadany u mnie rzadko występujący genotyp 1A częściej występuję on w USA?. Chcę psychicznie nastawić się na wynik tego badania i zastanawiają mnie pewne kwestie. Z jaką częstotliwością w naszej szerokości geograficznej występują korzystny układ genów CC a z jakim TT i CT? Z jaką skutecznością pacjenci odpowiadają pozytywnie na terapię trój lekową czy dwu lekową w zależności od posiadanych genów wirusa. jaka jest cena tego badania myślałem o Poznaniu albo Wrocławiu. Ponoć we Wrocławiu wykonują jeszcze jakieś dodatkowe szczegółowe badanie ze śliny znajdującej się w jamie ustnej na policzku. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 23456pw Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 18:07
      Witam. Po pierwsze genotyp 1a jest często występujący-też go mam akurat.Korzystny układ genów-jak to ująłeś, nie zależy od szerokości geograficznej,ale od naszych predyspozycji genetycznych,naszego organizmu.Badanie w poznaniu kosztuje 390 zł,jest to wymaz z policzka,po 2 tyg.odbiór wyników.
      • 23456pw Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 18:35
        dane dotyczące genotypu 1,przy terapii standardowej tzn 2-lekowej:cc-69%,ct-33%,tt-27%.Przy terapii 3-lekowej:cc-90%,ct-71%,tt-73%.
      • krystek90 Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 19:30
        Dziękuję za odpowiedź tylko z tego co wiem to 75% to genotyp 1B następie 3 i dopiero 1A w Polsce. Pacjenci z 1A lepiej odpowiadają na terapię niż pacjenci z 1B?
    • kiepski476 Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 19:09
      > ponoć to badanie i tak będzie niezbędne do kwalifikacji przy terapi
      > trój lekowej

Dla wcześnie nieleczonych – tak.
      Dla wcześnie leczonych nieskutecznie – NIE.
      Tobie to badanie nie jest za bardzo potrzebne!

> Z jaką częstotliwością w naszej szerokości geograficznej
      występują korzystny układ genów CC a z jakim TT i CT?

W Polsce:
      CC – 32%
      CT – 50%
      TT – 18%
      (zob. str. 10 hcv.pl/galeria/popularnonaukowe/Flisiak_Zakażenia-HCV-w-Polsce.pdf)

> Z jaką skutecznością pacjenci odpowiadają pozytywnie na terapię trójlekową
      > czy dwulekową w zależności od posiadanych genów wirusa.
      [IL2B to są twoje geny, odpowiedzialne za wytwarzanie przez twój organizm ineterferonu lambda 3 – a nie geny wirusa]

Powinieneś raczej zainteresować się, jak wygląda porównanie skuteczności terapii 2-lekowej i 3-lekowej w grupie relapserów, partial responderów i null relapserów (do której kategorii należysz?). Dopiero w drugiej kolejności stawiaj genotyp IL28B, tzn. możesz ewentualnie podzielić grupę relapserów na podgrupy: relapser CC, relapser CT i relapser TT. Podobnie można podzielić na podgrupy non responderów. Natomiast w twoim wypadku rozpoczynanie porównania od genotypu IL28B nie dostarczy ci prawidłowych informacji o twoich szansach.

> Ponoć we Wrocławiu wykonują jeszcze jakieś dodatkowe
      > szczegółowe badanie ze śliny znajdującej się w jamie ustnej na policzku.
      Te badanie można wykonywać zarówno na podstawie próbki krwi, jak i wymazu z policzka. We Wrocławiu można wykonać je z wymazu, co jest wygodniejsze do realizacji wysyłkowo. To nie są żadne dodatkowe ani tym bardziej bardziej szczegółowe badania.
      Nieporozumienie wynika stąd, że dotąd wykonywano w tym samym celu kilka bardzo podobnych badań, badano geny w regionie:
      • rs12979860 – genotypowanie C/T
      • rs8099917 – genotypowanie T/G
      • rs12980275 – genotypowanie A/G
      • rs11881222 – genotypowanie A/G
      Wszystko wskazuje jednak na to, że to pierwsze – genotypowanie C/T – jest najlepszym prognostykiem trwałej odowiedzi wirusologicznej, więc wykonywanie dodatkowo T/G czy A/G nie ma już sensu.
      We Wrocławiu badanie kosztuje 420 zł (w tym koszy przesyłki). Dotąd na hasło „Prometeusze” można było uzyskać 10% zniżki.
      www.sklep.rex.pl/105-polimorfizm-interleukiny-28b-il28b-c-t.html
      • kiepski476 Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 19:13
        > ponoć to badanie i tak będzie niezbędne do kwalifikacji przy terapi
        > trój lekowej

Dla uprzednio nieleczonych – tak.
        Dla uprzednio leczonych nieskutecznie – NIE.
        Tobie to badanie nie jest za bardzo potrzebne!
        Zob. noweleki.hcv.pl/2012/11/rada-przejrzystosci-aotm-uznaje-za_19.html

• krystek90 Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 19:27
        hmm Dziękuje za sprostowanie mnie bo ciągle myślałem że są to geny wirusa a nie moje. Moja terapia interferon i rybawiryna została przerwana w 3miesiącu ze względu na brak spadku wiremii to raczej jestem null relaspend czyli małe szanse na trwałą odpowiedz wirusologiczną . Lekarz prowadzący prosił mnie o wykonanie tego badania i sam też jestem ciekaw jego wyniku. Tylko dlaczego to badanie jest nie refundowane?
        • kiepski476 Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 20:34
          > Tylko dlaczego to badanie jest nie refundowane?
          Bo dopiero projekt nowego programu lekowego przewiduje konieczność wykonania tego badania, ale wyłącznie u chorych uprzednio nieleczonych. Dla ciebie nigdy nie będzie refundowane, bo jest niepotrzebne.

To badanie jest potrzebne chorym uprzednio nieleczonym, by rozstrzygnąć, czy wystarczy ich leczyć taniej 2-lekowo, czy też warto zapłacić za wściekle drogie leczenie 3-lekowe.

W twoim wypadku (null responder) nie ma takiego dylematu. W twoim wypadku powtórne leczenie 2-lekowe daje ci średnio 8% szans na wyleczenie, a przy przedłużeniu leczenia do 72 tygodni – 16%.
          8% to jest bardzo mało, a refundacji leczenia od 49. do 72. tygodnia nie dostaniesz, choćbyś całował w d... dyrektora szpitala, konsultanta krajowego, prezesa NFZ i ministra zdrowia razem wziętych (znam takiego, który próbował i nic nie wskórał, bo za dobrze rokował – miał minus już w 12. tygodniu), bo urzędasy nie wpisali takiego postępowania do programu lekowego (mimo zaleceń Polskiej Grupy Ekspertów HCV).

W twoim wypadku masz więc tylko dwie możliwości: albo liczyć na nowy program lekowy (który da ci średnio 32% szans), albo na udział w klinicznych badaniach eksperymentalnych dla null responderów.
          (zob. noweleki.hcv.pl/2012/11/kliniczne-badania-eksperymentalne.html )
          Na przykład takich:
          clinicaltrials.gov/show/NCT01485991
          clinicaltrials.gov/show/NCT01628094
          A teraz szczegółowa odpowiedź na twoje wcześniejsze pytanie.
          W trakcie badań klinicznych terapii 3-lekowej z telaprevirem w kategorii null responderów (uprzednią terapię przerwano po 12 tygodniach jako nieskuteczną) uzyskano następujące odsetki trwałych odpowiedzi wirusologicznych:
          CC – 40% (4 z 10 – nieliczna próbka, możliwy duży błąd!)
          CT – 29% (27 z 92)
          TT – 31% (10 z 32)
          (w grupie kontrolnej leczonej 2-lekowo uzyskano 6-7%).

Natomiast w całej grupie chorych „doświadczonych” – uprzednio leczonych nieskutecznie uzyskano dla terapii 3-lekowej z telaprevirem następujące odsetki wyleczeń:
          CC – 79%
          CT – 60%
          TT – 61%
          Jak widać, nie ma tu już tak znaczące różnic między genotypami IL28B, jak przy terapii 2-lekowej.

Dla porównania: odsetek trwałych odpowiedzi wirusologicznej przy standardowej terapii 2-lekowej wśród chorych uprzednio nieleczonych:
          CC – 69%
          CT – 33%
          TT – 27%
          Tutaj różnice są naprawdę duże.
          (Zob. noweleki.hcv.pl/2012/11/rada-przejrzystosci-aotm-uznaje-za_19.html)
          • kiepski476 Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 20:37
            Errata:
            Tutaj różnice są naprawdę duże.
            (Zob. noweleki.hcv.pl/2012/11/rada-przejrzystosci-aotm-uznaje-za_19.html )
            • kiepski476 Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 20:38
              Errata do erraty:
              noweleki.hcv.pl/2012/11/rada-przejrzystosci-aotm-uznaje-za_19.html
      • kiepski476 Re: jeszcze raz o IL28B 07.12.12, 22:37
        Kolejna errata:
        W Polsce:
        CC – 30%
        CT – 52%
        TT – 18%
        (zob. str. 10 hcv.pl/galeria/popularnonaukowe/Flisiak_Zakazenia-HCV-w-Polsce.pdf )

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka