Dodaj do ulubionych

Po terapii samopoczucie

15.08.13, 15:24
Jestem po skończonej terapii, mam pytanie ad waszego samopoczucia - tzn czy jakies skutki uboczne mogą wystepowac po zakończeniu? Zaczeły mnie pobolewać nogi tzn miesnie, jest to o tyle dziwne ze poza pierwszym zastrzykiem nie miałam takich objawów w trakcie terapii. Dodam ze ostatni zastrzyk wzielam 2 tyg temu, czy możliwe ze organizm na tyle przyzwyczail się do cotygodniowej dawki interferonu, ze teraz musi się odzwyczaić:)? Pojawily się również bole glowy, których wcześniej nie miałam. Terapia zakonczona " sukcesem " oczywiście teraz czas oczekiwania, czy czasem gadzina nie wróci - ale jestem dobrej myśli. Proszę o podzielenie się jak wasze samopoczucie po terapii.
Obserwuj wątek
    • Gość: xhcvx Re: Po terapii samopoczucie IP: 46.235.126.* 15.08.13, 16:06
      Co prawda jestem w trakcie, ale czytałem ze skutki uboczne mogą utrzymywać się do pól roku.
      Są jeszcze trwałe następstwa, ale to chyba ekstremalne przypadki.
      • nigella356 Re: Po terapii samopoczucie 15.08.13, 19:57
        Ja pół roku "po" miałam swędzącą wysypkę na ciele i twarzy, suchą skórę.myślałam, że mi tak zostanie.....ale minęło. pozdrawiam.
    • adal24 Re: Po terapii samopoczucie 16.08.13, 07:19
      Tak wiem, że objawy uboczne mogą się utrzymywać do pol roku, ale chodzi mi o to, czy jest możliwość ze nasilają się bądź pojawiają po terapii? Bol miesni ( nog, rak ) nie był tak nasilony przez cala terapie jak teraz. Martwie się czy to nie nawrot choroby, czy sa w ogole jakies objawy nawrotu wirusa? Jakie sa statystyki nawrotow przy terapii 24 tyg, niska wiremia genotyp 1, niewykrywalność wirusa od 4 tyg leczenia?? Bardzo proszę o wszelkie informacje, bo zamiast się cieszyc z dobrych wynikow, denerwuje się czy to aby nie już powrot wirusa...
      • pi_tu Re: Po terapii samopoczucie 16.08.13, 11:24
        Mnie po zakończeniu terapii jeszcze 6 tygodni pobolewały mięśnie, głowa i niedzielami (zastrzyki brałem w piątek) miałem doła, czasem nawet gorączkę jak na terapii. Wydaje mi się że to co opisujesz to normalka i chyba niepotrzebnie szukasz dziury w całym :) daj sobie czas i czekaj na wyniki po 6 miesiącach...
        • adal24 Re: Po terapii samopoczucie 16.08.13, 15:39
          Obys miał rację, w każdym razie faktycznie nie ma co się zamartwiac co ma wisieć nie utonie:)
          • foxy90 Re: Po terapii samopoczucie 17.08.13, 19:11
            Ja niektóre skutki uboczne mam do dziś, a jestem już 2 lata po zakończonej terapii :)

Na szczęście nie są bardzo uciążliwe.
            • Gość: wiki Re: Po terapii samopoczucie IP: *.ptim.net.pl 18.08.13, 13:00
              A jak jest z wypadaniem włosów PO terapii? Mi trochę wypadały w 5-6mies. terapii (27tyg. int+ryba), ale to co jest teraz (jakieś 6tyg. po terapii) to jakiś koszmar. Jak tak dalej pójdzie to za miesiąc będę łysa :-( A wcześniej miałam bardzo gęste włosy.
              Kiedy to minie?????
    • clean1 Re: Po terapii samopoczucie 18.08.13, 15:08
      U mnie około 3 lat temu, po pierwszej terapii (interferon + rybawiryna) ostatni nieprzyjemny "dodatek" ustąpił po około 1,5 roku. Tak więc nie ma reguły, że do pół roku.
      Przez kilka pierwszych tygodni miałem takie dziwne ataki jak bym się przyzwyczaił do interferony. Mimo, że już było po to w każdą (przez3-4 kolejne tygodnie) środę wieczorem (wtedy zawsze robiłem sobie zastrzyk) miałem drgawki, bóle mięśni i głowy.
      Inne "dodatki" wynikały z wyjałowienia organizmu (problemy ze stawami, bardzo niski poziom witamin i soli mineralnych w organiźmie). Brałem wapno, potas, vitaral, jadłem sporo galaretki. Tak po około pół roku wszystko wróciło do normy.
      Najgorsze to problemy ze wzrokiem. Wstępna diagnoza okulisty, że odklejają mi się siatkówki. Dokładniejsze badania wykluczyły to (jakiś płyn dostawał się pod siatkówkę - ale jako przyczynę wskazywali możliwość działania interferonu). Ponad pół roku duże dawki cerutinu i wszystko wróciło do normy...
      Generalnie... z dnia na dzień, z tygodnia na tydzień i z miesiąca na miesiąc jest coraz lepiej...
      Pozdro!
    • gilda28 Re: Po terapii samopoczucie 18.08.13, 19:12
      U mnie ok. tygodnia po odstawieniu leków, w miarę wzrostu parametrów w morfologii (białe krwinki) - nastąpiła autoimmunizacja (limfocyty/przeciwciała atakują tkanki organizmu zamiast faktycznego zagrożenia) i to się ponoć zdarza. W moim przypadku to się działo z godziny na godzinę, czułam się coraz gorzej i coraz słabiej widziałam - miałam Diprophos i go sobie podałam (ryzyk-fizyk, miałam szczęście, bo gdyby to była infekcja, to by mnie zżarły bakcyle). Moje objawy: bóle i puchnięcie stawów, bóle wszystkich mięśni, zaburzenia widzenia (w szczególności lewe oko). Byłam diagnozowana u reumatologa, szereg badań krwi (w poszukiwaniu przeciwciał charakterystycznych dla poszczególnych chorób autoimmunologicznych, które w tym czasie podejrzewano) - stosowałam kortykosterydy (Metypred w tabletkach, a w razie nagłej potrzeby - Diprophos w zastrzykach).
      Stosując kortykosterydy, co jakiś czas redukowałam dawki - odstawiałam - patrzyłam co się dzieje. Początkowo musiałam wracać do leków, bo nie mogłam wytrzymać z bólu. Aż któregoś razu - zredukowałam dawkę, odstawiłam - a ból się nie pojawił :)
      [robiłam to sama, reumatolog nie popierała tego, uważała, że mam brać stałą małą dawkę długoterminowo - ale ja się źle czułam po kortyko, dlatego tak samowolnie postąpiłam - ale konsultowałam to ze znajomą lekarką innej specjalności, dzięki temu miałam pewność, że nie zrobię sobie krzywdy]
      U mnie to było przejściowe (trwało szereg miesięcy, ale w końcu minęło), aktualnie nie mam już od długiego czasu żadnych tego typu dolegliwości. Życzę, aby - u ciebie także - wszystko się z czasem poukładało :) i aby utrzymało się HCV minus!
    • kiepski476 Re: Po terapii samopoczucie 20.08.13, 23:59
      Zdecydowanie odradzam.
    • adal24 Re: Po terapii samopoczucie 24.08.13, 16:54
      Wczoraj goraczka, bol miesni - zaczynam panikować:( Czuje się jak w pierwszych tyg terapii, gdzie później już nie odczuwałam większych dolegliwości, az do teraz - a to już 4 tyg po:(. Mam pytanie do osob po nieudanej terapii, czy nawrot w jakiś sposób był odczuwalny?? Czy ktoś miał podobne objawy po zakończonej terapii??
      • clean1 Re: Po terapii samopoczucie 24.08.13, 17:42
        Hmm... Tylko co to znaczy objawy przed terapią. Jakie są objawy wzwc? Ja gdy dowiedziałem się o gadzie miałem juz F4 i siedział we mnie około 25 lat. Czułem się bardzo dobrze, normalnie. Ot takie tam zmęczenie no ale 40-stka na karku itd... czyli wszystko oki...

W moim przypadku samopoczucie bardzo podobne po zakończeniu i za pierwszym razem (nieudana terapia) i za 2-gim (mam nadzieję, że udana)....

Czekam na wyniki po 6 miesiącach od zakończenia. Sam zrobiłem sobie aspat, alat i ggtp. Spadaja lub też są podobne jak po 3 miesiącach po zakonczeniu (gdy był minus).
        Pani doktor powiedziła, że to dobry nak.
        Być może to może być jakąś sugestia ale zapewne nie zawsze i nie u każdego.

Generalnie to nie panikuj... Bóle, goraczka... spokojnie będzie dobrze. Jeden potrzebuje tydzień a 2-gi 2 miesiące.. spokojnie...

Pozdro...
        • adal24 Re: Po terapii samopoczucie 24.08.13, 18:49
          Nie miałam na myśli samopoczucia przed terapia, a po:) Ja tez nie odczuwałam zadnych objawow przed, w ogole smieje się ze to leczenie jest " wirtualne " latwiej się leczy cos co jest odczuwalne np. grype bo widać czy się poprawia, czy nie :) Martwie się bo przez większość terapii tj oprócz pierwszych tyg generalnie nie miałam zadnych skutkow ubocznych poza oczywiście osłabieniem i pogorszeniem wynikow. A teraz nagle objawy grypopodobne jak na początku terapii. Wiadomo jak każdy z nas boje się nawrotu i w związku z tym moje pytania, czy po nieudanej terapii tj nawrocie odczuwa się jakies symptomy przy powrocie gada? Czy skutki uboczne interferonu mogą się wzmagać po zakończeniu terapii? Wiem ze okres powrotu do pełni sil u każdego jest różny, ale myslalam ze z czasem będzie lepiej, ale już na pewno nie gorzej:( A czuje się jakbym dopiero zaczynala:(
          • clean1 Re: Po terapii samopoczucie 24.08.13, 20:21
            :-))))))))))

W takim razie... Ja nie odczuwałem niczego nadzwyczajnego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka