magdallena_28 10.12.13, 19:57 Jestem po 12tej szprycy robiłam dziś badania TSH wyszło na poziomie 4,800 górna granica normy to 4,200 przed terapią miałam 2, 550 ,FT 4 1, 27. Mam pytanie, czy ten skok TSH będzie miał jakiś wpływ na przebieg terapii ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adal24 Re: Tarczyca tsh 10.12.13, 20:23 twój wynik wygląda na niedoczynność, nie jest to jakiś wielki wzrost - mi przy badaniach po 12 tyg tsh wzrosło do 15, niestety po wizycie u endokrynologa stwierdzono chorobe Hashimoto, która wywolal interferon ( jest to dość czesty skutek interferonu ), mysle ze w twoim przypadku rowniez wskazana jest wizyta u endokrynologa i zapewne przepiszą ci suplementacje tyroksyny ( bez obaw nic groźnego:), natomiast jeśli chodzi o terapie, to niedoczynność nie jest przeciwskazaniem do kontynuacji terapii, w wielu przypadkach również tsh normuje się po zakończeniu terapii, radze zbadac anty-TPO będzie wiadomo czy to zwykla niedoczynność czy jak w moim przypadku choroba autoimmunologiczna Odpowiedz Link Zgłoś
magdallena_28 Re: Tarczyca tsh 10.12.13, 20:37 Dzięki za odpowiedź , ja mam nadzieje ,że to nie Hashimoto, Mam jeszcze pytanie ,czy przy neutrofilach 0,67 zmniejszą mi dawkę interferonu ? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Tarczyca tsh 11.12.13, 06:48 Zmniejszą. skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2012/11/8-zaburzenia-ukadu-krwiotworczego.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Tarczyca tsh IP: *.jaroslaw.net.pl 11.12.13, 11:05 W teorii... Czasami udawało mi się namówić lekarza do pełnej dawki ;-) Zależy od lekarza. Jak np. miałam mniejszą dawkę przy neutrofilach 0,51 i któregoś razu skoczyły mi powyżej 0,6 (bliżej 0,7), to lekarz pozwolił wziąć całą dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Tarczyca tsh IP: *.jaroslaw.net.pl 11.12.13, 11:07 i zauważyłam, że jak robiłam badania w późniejszych godzinach (ok.10.00) po dobrym śniadaniu rano, to zawsze miałam lepsze wyniki, niż jak robiłam o 7.00 krótko po śniadaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
em_mirek Re: Tarczyca tsh 11.12.13, 13:19 Zmniejszają, ale nie ma co robić z tego problemu. Można spróbować mieszanej dawki. Po spadku neutrocytów do poziomu 0,58, przez 2/3 72-tygodniowej terapii miałem na przemian 180 i 135 ug (Pegasys). Na końcu "-". Teraz do marca czekam na rozstrzygające badanie. Odpowiedz Link Zgłoś