Dodaj do ulubionych

witam wszystkich!

12.02.14, 11:36
Witam wszystkich forumowiczów!
Zarejestrowałem się dopiro dziś ale czytam Wasze wpisy od początku grudnia 2013 kiedy to dowiedziałem się, że mam HCV (bardzo wysoka wiremia 13 mln, na szczęście genotyp 3).
Zacząłem terapię 2 tyg. temu, zaawansowanie choroby pozwoliło uniknąć czekania 6 miesięcy. Wyniki krwii przed rozpoczęciem miałem przyzwoite, większość w normie lub blisko normy. Najgrorszy miałem ALAT (300!), również małopłytkowość (PLT w grudniu 115, tuż przed rozpoczęciem terapii pod koniec stycznia podniosło się do - 137).

Fizycznie terapię znoszę całkiem nieźle. Po dwóch tygodniach ALAT spadł do 128, ale co mnie zmartwiło to spadek PLT do 87. Mocny spadek PLT towarzyszył też pozostałym pacjentom, którzy rozpoczęli leczenie w tym momencie co ja. Czy jest to standardowe? Jeśli tak zareagowałem po dwóch tygodniach i spodziewać się kolejnych mocnych spadków?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: witam wszystkich! 12.02.14, 11:48
      > Czy jest to standardowe?

To jest standardowe.
      skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2012/11/8-zaburzenia-ukadu-krwiotworczego.html
    • eliot_rosewater Re: witam wszystkich! 12.02.14, 12:04
      Witamy towarzysza niedoli ;)

Ten sam genotyp, w trakcie leczenia. Po 16 zastrzykach. Startowałem z PLT ok 150 - dziś w granicach 70. Przewidywanie poziomu płytek to takie trochę wróżenie z fusów. Coś więcej będziesz wiedział po kolejnych badaniach - przekonasz się czy to spadek na łeb na szyję (co przy pewnym poziomie oznaczać będzie zmniejszenie dawki interferonu, a jeszcze potem przerwanie terapii - z tego co wiem od swojego lekarza nie jest to częste zjawisko) czy (jak u większości leczonych) ustabilizuje się na niskim poziomie i do końca leczenia "przepykasz" na tych 70-80.
      Pozdrawiam, życzę wytrwałości i trzymam kciuki za minusa.
      W razie pytań - pytaj na forum lub na maila gazetowego
    • kamil1302 Re: witam wszystkich! 12.02.14, 12:53
      Dziękuję Wam za odpowiedź!
      Z pewnością będę chciał jeszcze skorzystać z Waszego doświadczenia.

Trzymam kciuki za pozostałych chorych!

• Gość: majerka Re: witam wszystkich! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.14, 17:52
        Ja też miałam zdiagnozowaną małopłytkowość przed leczeniem w 2012 roku. Przy czym objawów żadnych nie było: ani siniaków, ani krwotoków z nosa czy dziąseł.
        Zaczynając leczenie płytki były w normie.
        Potem po 3 miesiącach terapii zaczęły spadać -na początku były na granicy - pani doktor zadzwoniła do mnie (jestem objęta badaniem klinicznym) że mam 11 tys. płytek - bardzo się zdziwiłam bo czułam się dobrze -żadnych krwawień..
        Mam znajomą która pracuje w labolatorium w szpitalu i zrobiła mi wyniki PLT na cito czyli pobranie i od razu do maszyny i wyszły 52 tys.
        Dzięki temu nie przerwano mi leczenia.
        Potem zawsze jak jechałam na wyniki i po zastrzyki do poradni - zawsze przed robiłam PLT u znajomej - bywało różnie ale wyniki wachały się od 51 tys do 246 tys.(norma od 150-400tus.), akurat tyle że się leczę i zostało mi 6 tygodni. Co ciekawe z tego samego dnia wyniki robione w poradni wynosiły od 11-35 tys - nigdy więcej!!!!!!!!!!!!!!
        Pani doktor zakaźnik mówi że pierwszy raz ma taką sytuację.... Miała dzwonić do kierowniczki labolatorium....
        Znajoma z labolatorium tłumaczyła mi że w krwi pozostawionej na jakiś czas płytki giną i stąd niskie wyniki. Tak było w poradni - zbierali krew od rana do 13 lub 14 i dopiero wtedy do badania zanosili.
        Zaznaczam że czułam się w miarę dobrze i oczywiście żadnych krwotoków i siniaków nie miałam....więc może jeśli u was też tak jest warto zrobić takie wyniki w szpitalnym labolatorium na cito i zobaczyć co wyjdzie....
        Pozdrawiam
        • kamil1302 Re: witam wszystkich! 13.02.14, 07:56
          majerka, jesteś odważny :) Ja jestem zbyt tchórzliwy aby kombinować przy wynikach. Bardzo pocieszające, że pomimo takich wyników normalnie funkcjonowałeś. Dziękuję i pozdrawiam
    • pi_tu Re: witam wszystkich! 13.02.14, 08:26
      Nie stresuj się, koledzy już wszystko napisali - najczęściej tak to wygląda. Czytając twój wpis, jakbym czytał o sobie na początku leczenia - prawie te same "cyferki". Dopiero po roku od skończenia leczenia moje płytki wskoczyły wyraźnie ponad kreskę (175tys). Powodzenia!!!
      • kamil1302 Re: witam wszystkich! 13.02.14, 08:47
        dzięki za ciepłe słowa :) o ile dobrze kojarze z wcześniejszej lektury mamy jeszcze cos wspólnego, F4 z fibrotestu w co absolutnie nie wierze (podobnie jak Ty w swoim przypadku), zamierzam zrobić fibroscan za ok miesiąc jak podreperuje budżet, na usg wątroba wyszła faktycznie powiększona ale przepływ przez żyłę wrotną mam do 19cm/s co chyba wyklucza marskość, zero problemów gastralnych, w dotyku wątroba miękka... sam nie wiem, wierze że nie jest tak źle. pozdrawiam!
        • pi_tu Re: witam wszystkich! 13.02.14, 09:34
          Dobrze kojarzysz:) To nawet nie próbowali Ci zrobić biopsji, uwierzyli w ten fibrotest czy tylko wystraszyli się poziomu ALAT że tak szybko zaczęli Ciebie leczyć? Nie uda się wydębić od NFZ tego fibroscanu?
          PS. Mnie jak zobaczył lekarz przed fibroscanem powiedział, że na pewno nie mam F4, okazało się że miał rację:)
          • kamil1302 Re: witam wszystkich! 13.02.14, 10:26
            Faktycznie kumulacja bardzo dużej wiremii, ALAT + Fibrotest F4 - stąd decyzja że nie ma co czekać, i nie ukrywam cieszę się, źle bym znosił oczekiwanie a tak to przynajmniej już zwalczam wirusa:)
            Fibrotest zrobiłem na własne życzenie, wspominano o biopsji ale skoro nie trzeba (gen. 3) to wolałem z tym zaczekać. Dodam jeszcze że kreatynina, PT, INR mam w normie, bilurbine całkowitą lekko podwyższoną, nie może być inaczej, musi być błąd z tym F4.
            • pi_tu Re: witam wszystkich! 13.02.14, 10:49
              Na podstawie tego co ja przeszedłem z tym fibrotestem, też myślę że to błąd i na Twoim miejscu też chyba bym odżałował grosza na fibroscan...
              Tak z ciekawości - masz wyniki (przynajmniej powinieneś mieć) na podstawie których określili fibrotestem poziom zwłuknienia na F4? Chodzi mi szczególnie o jeden składnik - haptoglobina...
              • kamil1302 Re: witam wszystkich! 13.02.14, 15:08
                haptoglobina - 0,92
                • pi_tu Re: witam wszystkich! 13.02.14, 15:20
                  U mnie było duużo mniej, nawet rozmawiałem wtedy z jakąś panią od spraw medycznych, firmy która jako jedyna robi fibrotesty w Polsce i wyszło na to, że tak ma być - nie dla wszystkich się to badanie nadaje, czasem wychodzą bzdury... Niestety tylko biopsja jest obarczona najmniejszym błędem, masz kilka opcji - wierzyć w fibrotest (żart), zrobić fibroscan czy biopsję albo nie robić nic. Ja chyba zrobiłbym fibroscan.
                  • kamil1302 Re: witam wszystkich! 13.02.14, 15:26
                    Zrobię fibroscan pewnie gdzieś na początku marca, na pewno napiszę jak wyszło. Mam nadzieję że sprzęt w Krakowie mają dobrze skalibrowany :)
                    • kiepski476 Re: witam wszystkich! 13.02.14, 15:36
                      W Krakowie jest zarówno elastrograf TE (FibroScan), jak i nowszy elastograf SWE (Aixplorer).
                      www.hepaticmedical.pl/fibroscan
                      www.gemini-med.pl/innowacyjna-pracownia-elastografii-dynamicznej.html

• kamil1302 Re: witam wszystkich! 13.02.14, 20:06
                        dziękuję!
                        O proszę, wiedziałem tylko o hepaticmedical :) Dobrze wiedzieć, że jest wybór. Który polecasz ?
                      • kiepski476 Re: witam wszystkich! 13.02.14, 23:16
                        SWE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka