Dodaj do ulubionych

Nie chca mnie leczyc

12.02.14, 17:08
Witam wszystkich forumowiczow,
mieszkam we Wloszech. Na poczatku tego roku dowiedzialam sie, ze jestem nosicielka HCV. Zrobilam niezbedne badana: genotyp 1b, wiremia ok 400.000, USG - lekkie stluszczenie watroby, fibroskan 7,6 KPa. Polimorfizm C/T (polimorfizm rs8099917 - T/T). Alt wykonane w grudniu: 64, inne wyniki w normie.
Wrocilam wlasnie z drugiej wizyty u hepatologa, na ktora poszlam z wynikami polimorfizmu i fibroskanu. Pani hepatolog stwierdzila, ze nie widzi wskazan do leczenia trojlekowego, poniewaz mam, cyt. ''bardzo niekorzystny'' polimorfizm, wirus nie dokonuje duzych szkod w watrobie, patrzac na wynik fibroskanu, a efekty uboczne sa zbyt ciezkie (maja czesto osoby , ktore musza miec transfuzje krwi z powodu terapii), wiec nie ma sensu leczyc w tym momencie. Mozna spokojnie czekac. Zalecila kontrole ALT co trzy miesiace, jesli nie skoczy ponad 150 to nastepna wizyta w listopadzie, bo pod koniec roku byc moze beda terapie z sofosbuvirem, zamiast telaprewiru, krora daje duzo lepsze wyniki.
Planuje skonsultowac sie z innymi lekarzami, zastanawiam sie czy rzeczywiscie chodzi o efekty uboczne, i czy rzeczywiscie mozna czekac na terapie z sofosbuvirem zamiast telapreviru. Moze sie na przyklad okazac ze sofosbuvir bedzie w programie lekowym, ale tylko dla najpilniejszych przypadkow, i bede czekac dwa trzy lata..a w miedzyczasie moglabym pozbyc sie wirusa telaprevirem..
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Nie chca mnie leczyc 12.02.14, 23:16
      Era telapreviru dobiegła już końca. W ostatnim kwartale sprzedano w USA 11 razy mniej telapreviru niż przed rokiem. Szlus.
      W zaleceniach amerykańskiego stowarzyszenia chorób wątroby AASLD oraz towarzystwa chorób zakaźnych IDSA nie znajdziesz już ani telapreviru, ani bocepreviru:
      www.hcvguidelines.org/full-report/initial-treatment-hcv-infection-patients-starting-treatment
      Czy można jeszcze czekać, mając wątrobę o elastyczności 7,6 kPa? Myślę, że można, byle nie za długo.
      Ja bym popatrzył na drugą tabelkę w artykule:
      noweleki.hepatitisc.pl/2014/01/sofosbuvir-sovaldi-zrejestrowany-w.html
      potem na tabelkę i te nieszczęsne 29%:
      skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2012/12/dziaania-niepozadane-incivo-telaprevir.html
      i poważnie zastanowił się, czy nie poczekać na sofosbuvir z ledipasvirem (w Polsce tak bardzo poważnie bym się nie zastanawiał, ale we Włoszech już można mieć nadzieję).
      PS
      Czy dobrze zrozumiałem, że masz:
      • w regionie rs12979860 – genotyp C/T (niekorzystny)
      • w regionie rs8099917 – genotyp T/T (najkorzystniejszy)
      • bimbetta82 Re: Nie chca mnie leczyc 13.02.14, 01:35
        Kiepski, dziekuje Ci za odpowiedz. Tak, z artykulow, ktore podales wynika, ze warto byloby poczekac.. Problem z tym, ze tutaj mieli 17-miesieczne opznienie z wprowadzeniem talapreviru/bocepreviru, w porownaniu z innymi panstwami UE, wiec nie wiadomo jak bedzie z Sovaldi… Obawiam sie wlasnie tych nieszczesnych opoznien, albo ewentualnie limitowania najnowszych terapii, za ok. rok, do pacjentow najbardziej potrzebujacych. Zwloknienie F1/F2 moze w kazdym momencie sie pogorszyc a F3 to juz srednio ciekawie.. no i spadaja szanse wyleczenia.
        Tutaj sa dosyc czesto organizowane rozne konferencje i sympozja na temat metod leczenia HCV, biora w nich udzial profesorowie i inni lekarze z wysokiego szczebla. Opisalam swoja sytuacje i wyslalam dzis maile do pieciu profesorow z zapytaniem czy warto czekac ok. roku na nowa terapie. Ta nowa terapia skladala by sie z sofosbuviru, interferonu i rybaviryny. Zobaczymy co powiedza (jesli odpowiedza, mam nadzieje :-) ).

''Czy dobrze zrozumiałem, że masz:
        >  w regionie rs12979860 – genotyp C/T (niekorzystny)
        >  w regionie rs8099917 – genotyp T/T (najkorzystniejszy)''
        Tak, mam takie wlasnie polimorfizmy, ale pani hepatolog zwrocila uwage tylko na C/T i orzekla, ze T/T jest nieistotny w prognozowaniu mojego leczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka