Dodaj do ulubionych

jak zbić wysoki ALAT

IP: *.static.icpnet.pl 14.07.14, 10:00
Może tutaj sie dowiem, bo mam problem mój alat 285 próbuję go zbić silimarolem 150 biore 3 x dziennie po tabletce i efektów nie widać.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: jak zbić wysoki ALAT 14.07.14, 10:29
      Trzeba usunąć przyczynę, a nie walczyć z objawem.
      • Gość: wirrus Re: jak zbić wysoki ALAT IP: *.static.icpnet.pl 14.07.14, 10:54
        czyli żadne zioła nie pomogą
    • Gość: wirrus Re: jak zbić wysoki ALAT IP: *.static.icpnet.pl 14.07.14, 11:00
      czy taki wysoki alat oznacza zwłóknienie wątroby, czy niekoniecznie. jestem przed biopsą i trochę się boję o moją wątrobę
      • kiepski476 Re: jak zbić wysoki ALAT 14.07.14, 11:21
        To nie jest szczególnie wysoki AlAT.
        AlAT można porównać do gorączki. Jej obecność świadczy o jakiejś infekcji (AlAT mówi o stanie zapalnym wątrobie i obumieraniu hepatocytów). Nie jest natomiast prawdą, że im wyższa gorączka, tym poważniejsza choroba. Nie jest też prawdą, że brak gorączki oznacza, że nie mamy zapalenia płuc itd.
        Nie ma więc prostej zależności między wysokością AlAt a postępem włóknienia. Wysoki AlAT mówi, że w wątrobie idzie proces zapalny, ale nie mówi, jak długo, ani czy powoduje włóknienie (do tego potrzeba zbiegu kilku czynników).
        Jeśli boisz się o wątrobę, to po prostu odstaw całkowicie alkohol i odżywiaj się racjonalnie. Po prostu racjonalnie. Niczego więcej teraz robić nie trzeba.
        Biopsja prawdę ci powie i dopiero wtedy będziesz wiedział, na czym stoisz.
        • Gość: ara Re: jak zbić wysoki ALAT IP: *.mt.pl 14.07.14, 15:18
          No właśnie, mój ALAT przez 30 lat lekko przekraczał normę, najwyższy jaki pamiętam to około 80. A zwłóknienie teraz mam znaczne. Cały czas "tlił" się stan zapalny, ale znam osoby, które długo miały bardzo wysokie próby wątrobowe i takich zniszczeń w wątrobie nie mają. Lekkostrawna dieta i bezwzględny zakaz alkoholu. Słuchaj rad tego Gościa wyżej!
          • wik-500 Re: jak zbić wysoki ALAT 14.07.14, 21:03
            to jest idealny temat dla mnie, także mam podobnie wysoki alat, a lekarz każe mi jeść ostropest i efektów nie widać. Czytałem też coś o aptece z ziołami w Łodzi, ale z tego co piszą doświadczeni forumowicze wnioskuje, że to za bardzo nie ma sensu oprócz może jakieś kwestii psychologicznej, że się coś tam robi w sprawie podleczenia wątroby. W takim razie postaram się zmienić nieco dietę, bo alkohol odstawiłem jakiś czas temu. dzięki za ten wątek.
            • clean1 Re: jak zbić wysoki ALAT 15.07.14, 16:52
              Jak zbić wysoki ALAT?
              Sorki ale ja czegoś nie kumam...
              Czy nie powinno być tak, że najpierw szukamy i identyfikujemy przyczynę a dopiero potem dobieramy leczenie? Wysoki ALAT to nie przyczyna a skutek. Coś się dzieje w Twojej wątrobie i jakaś jest tego przyczyna (c, b, obtłuszczenie, ciężkostrawne żarcie, chlanie wódy (piwo to też wódka), mało wypoczynku, stres.... i wszelkie inne)...
              Leczyć przyczyny a nie skutki!

A co do ziółek (to o tą aptekę w Łodzi - u Braci Bonifratrów) to jak by na nie nie patrzeć to te dobrane na układ pokarmowy głównie wspomagają proces trawienia a w konsekwencji wspomagają wątrobę w jej pracy (w jakim stopniu to już inna bajka) czyli jakiś pozytywny wpływ na ten organ mają i ja osobiście uważam, że picie ziółek zdecydowanie ma sens... mam na myśli nie tylko walory psychologiczne... Niestety efekty są zauważalne dopiero po długotrwałym piciu... a to wymaga dużo dyscypliny... Podobnie jest z ostropestem... to nie antybiotyk, który działa po 1-2 dawkach... Tu trzeba czasu...

Pozdro
    • eliot_rosewater Re: jak zbić wysoki ALAT 15.07.14, 12:36
      Ja przez jakiś czas stosowałem Hepa-Merz 3000. 1 saszetka dziennie. Na receptę. Działa, ale jest drogi - cena apteczna to ok 150-160 zł/za 30 saszetek (miesięczna kuracja). Chociaż w internetowych aptekach (odbiór w aptece stacjonarnej za okazaniem recepty) można znaleźć za niecałe 120.
      • Gość: wirrus Re: jak zbić wysoki ALAT IP: 217.98.1.* 15.07.14, 19:41
        oczywiście że drąży mnie wirus HCV, czekam na biopsję, poczekam sobie trochę więc chcę pomóc swojej wątrobie. na leczenie przyjdzie czas.
        • clean1 Re: jak zbić wysoki ALAT 15.07.14, 20:32
          1. Zero wódy , fajek i narkotyków
          2. Dieta: ograniczyć smażone, tłuste, konserwowe... wszystko co ciężkostrawne
          3. pić ziółka od Bonifratrów
          4. silimarol, livenorm, hepatoproteck, esseliv, hepatil, cynk, MBE,
          5. nastawienie i wiara, że będzie dobrze... bo inaczej być nie morze...
          6. znaleźć dobrego hepatologa i słuchać się go...
          • Gość: wirrus Re: jak zbić wysoki ALAT IP: 217.98.1.* 15.07.14, 22:26
            jestem u takiego jednego, skąd mam wiedzieć czy jest dobry, każe jeść sylimarol. Od stycznia co wizyta to jakieś badania zleca, a ja mam wrażenie że to można by było zrobić za jednym machnięciem a nie co dwa miesiące kolejne. Chyba muszę się mu trochę postawić.
            • Gość: wirrus Re: jak zbić wysoki ALAT IP: 217.98.1.* 16.07.14, 17:38
              byłem u lekarza i powiało optymizmem bo się okazało że posiadam genotyp polimorfizmu IL 28B CC czyli światełko w tunelu. Dostałem również skierowanie na biopsję jutro dzwonię do szpitala. Ale doktor mi powiedział, że jak będzie wynik korzystny to na leczenie będę czekał ok. 1,5 roku jeśli będzie gorszy to wskaże jako pilny i może być szybciej ale szału nie ma. Trochę to się kłóci z tym co pisał Kiepski, że się czeka pół roku. Myślę, że te sprawozdania do NFZ to ściema.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka