Dodaj do ulubionych

badania kliniczne

IP: *.umwm.pl 04.03.16, 09:36
Witam, mam pytanie odnośnie badań klinicznych, jest szansa że będę mógł uczestniczyć w jednym programie, zastanawia mnie tylko jak to wygląda w praktyce, czy jest to bardzo absorbujące?, w sensie czy wymaga to bardzo częstych wizyt w szpitalu? jakie są obowiązki leczonego?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: badania kliniczne 04.03.16, 10:03
      Zwykle wygląda to podobnie do zwykłego leczenia, ale jest więcej badań kontrolnych. Nie słyszałem, by któreś badanie kliniczne było znacznie bardziej uciążliwe od zwykłej terapii.
      Szczegóły precyzuje umowa. Przestudiuj. Jeśli jeszcze nie znasz umowy, to możesz poczytać o celach, które planuje się uzyskać w danym badaniu klinicznym. Przykładowo, jeśli celem badań jest obserwacja chorych przez 260 tygodni po zakończeniu leczenia, to znaczy, że przez 5 lat będziesz musiał się okresowo meldować na wizyty kontrolne. Jeśli natomiast celem badań jest określenie odsetka chorych uzyskujących SVR12, to zapewne ostatnia wizyta kontrolna odbędzie się 12 tygodni po zakończeniu leczenia. Zob.
      clinicaltrials.gov/show/NCT02604017
      clinicaltrials.gov/show/NCT02332707
      clinicaltrials.gov/show/NCT02219490
      O prawach przysługujących uczestnikowi badań klinicznych możesz poczytać np. tutaj:
      www.gcppl.org.pl/index.php/badania-kliniczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka