Dodaj do ulubionych

Pajączki w marskosci

15.05.16, 19:19
Mam pytanie. Sskad biora sie pajaczki w marskosci? Niby marskosc stwierdzona (raz mowia ze poczatki raz ze wyrownana) wszystkie wyniki krwi dobre ,morfo idelana, plytki 22 tys, aspat alat ggtp fa obecnie w normie. Proteinogram w normie, zylakow brak, krzepliwosc okej a na twarzy pojawilo mi sie wiele naczynek popekanych. Na klatce piersiowej mam jeden dosc spory z punkcikiem w srodki tzw gwiazdzisty(szukalam po necie) i na ramieniu tez jeden. Na jakiej zasadzie one powstaja? Bo czytam i doczytac nie moge...przesadnie obserwuje swoje cialo ale chcialabym wiedziec czu to co mi wyskakuke to z watroby czy taki moj urok....moze mi to ktos loptologicznie wykasnic ???
Obserwuj wątek
    • amus878787 Re: Pajączki w marskosci 15.05.16, 19:19
      Plytki 222tys*
    • amus878787 Re: Pajączki w marskosci 16.05.16, 15:11
      Haloooo ?? :)
      • magdallena_28 Re: Pajączki w marskosci 16.05.16, 21:36
        A tą marskosc masz stwierdzoną w biopsji? Jak masz ogolnie slabe naczynia to tak bedzie. Nie z wątroby raczej
        • amus878787 Re: Pajączki w marskosci 16.05.16, 22:08
          No własnie w moim wyniku biopsji nie ma ani stopnia zwólknienia ani stopnia zapalenia i weź człowieku kombinuj.
          znalazłam kilka PODOBNY opisów( tez guzki regeneracyjne ) i raz było jako F3 raz jako F4....

Materiał zawiera 14 przestrzeni wrotnych, dlugośc bioptatu 4cm
          Architektonika narządu zaburzona, widoczne tworzące się guzki regeneracyjne.
          Blaszka graniczna przerwana przez naciek zapalny na 1/3 obwodu
          Przestrzenie wrotne poszerzone, naciek zapalny średniego stopnia o typie limfocytarnym i
          granulocytarnym, widoczne pojedyncze eozynofile
          Przewodziki żółciowe- proliferujące przewodziki żółciowe
          W zrazikach widoczne:
          - rozsiane cechy zwyrodnienia baloniastego hepatocytów
          -rozsiane cechy stluszczenia zajmujące okolo 80% powierzchni zrazika
          -ziarniniaki tluszczowe do 4 w małym polu widzenia (x1)
          Włoknienie przęsłowe
          Obraz odpowiada: Steatohepatitis mediocris gradus fibrosis septalis 7pkt wedlug NAFLD
          activitis score (skala Klainer)

no właśnie sama nie wiem
          prof gadał ze to krok przed markością chcoiaz ostatnio uzywal co chwila słowa markośc wyrównana wiec sama nie wiem
          na buzi od zawsze mialam teraz mi sie pojawiło wiecej ale taką mam cere
          te na klatce mnie irytują
          i sie zastanawiam z czym to jest związane
          bo nadcisnienia wrotnego nie ma - żłya wrotna do 12 mm ostatnie USG)
          krzepniecie w normie
          morfologia okej,
          płytki 222 tyś,

i sie zastanawiam czyto przypadek czy już objaw.... bo niby te "gwieździste" to tylko w markości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka