Dodaj do ulubionych

Nerwy o dziecko

08.02.17, 13:48
Witam wszystkich,
W ciąży dowiedziałam się o moim hcv, bardzo mnie to zmartwilo że mogę zakazic swoje małe maleństwo podczas porodu, jako rozwiązanie miałam cc, maleństwo było umyte i jak mi go przynieśli to był czysciutki. Dostał tylko szczepienie naWZW b i witaminę k w zastrzyku.
Maly skończyl 8 miesiąc i postanowilam zrobić mu morfologie oraz przeciwciala hcv. Wynik przeciwciał powtarzalnie reaktywny. Jestem załamana i bardzo zdenerwowana, czy mój synek jest zakażony? Informacje medyczne mówią ze zanik przeciwciał powinien nastapic po 6 miesiącu ale nie dłużej niż do roku, a inne ze między 12 a 18 miesiącem życia. Jak to w praktyce jest? Czym się sugerować? Czy jest jeszcze szansa że zanikna. Jak patrze na ten wynik to ogarnia mnie strach.
Jeśli są jakieś mamy na forum z podobnym problemem lub zanik przeciwciał nastąpil później u dziecka to proszę napiszcie coś żeby dac mi troche nadzieji. Jak to było u was?
Dodam jeszcze że 4 miesiące po ciąży przeszłam leczenie harvon i jestem minusów, pierwsze dziecko 10 lat przeciwciała badane dwa razy i też nie reaktywny.
Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Nerwy o dziecko 08.02.17, 15:10
      Zanik przeciwciał matki następuje najczęściej między 12. a 15. miesiącem życia. Zatem badanie przeciwciał u dziecka 8-miesięcznego nie ma większego sensu. Wynik tego badania możesz wyrzucić do kosza, bo nie niesie żadnej informacji poza tą, że nie podmieniono ci dziecka po porodzie – ma twoje przeciwciała.
      Jeśli lubisz być załamana, to musisz poczekać jeszcze prawie rok i powtórzyć badanie. Będziesz się jeszcze denerwować prawie rok.
      Jeśli nie lubisz być załamana, to możesz dziecku wykonać badanie RNA HCV już dziś.
      Wybór należy do ciebie.
      • katesx Re: Nerwy o dziecko 08.02.17, 18:15
        P. Kiepski pisząc że muszę czekać prawie rok na zanik przeciwciał miał Pan na myśli 12 -18 miesięcy czy 12 -15?
        • kiepski476 Re: Nerwy o dziecko 08.02.17, 18:46
          Przyjęło się, że badanie anty-HCV robi się, gdy dziecko kończy 1,5 roku.
    • teofilla Re: Nerwy o dziecko 13.02.17, 09:28
      Dziwi mnie że nie zrobili badania zaraz po urodzeniu w szpitalu. Ja mam dwie córy i u obu robili odrazu, a rodziły się w innych szpitalach. Zaraz po porodzie wyniki były dodatnie drugie wyniki także.:-( 3cie badanie u starszej zrobili w szpitalu bo była wcześniaków, metoda RNA i wyszło ujemne. A młodszej zaraz po wyjściu ze szpitala zrobiłam prywatni metodą RNA i też wyszło (-):-D. Dziś mają 5 i 7 lat, rok temu robiłam im anty HCV i również wyszły (-):-D.
      • kiepski476 Re: Nerwy o dziecko 13.02.17, 13:42
        Jaki miałby być cel wykonywania badania przeciwciał anty-HCV u noworodka urodzonego przez matkę zakażoną HCV? Przecież to ewidentne wyrzucanie pieniędzy w błoto.
        • teofilla Re: Nerwy o dziecko 14.02.17, 12:07
          Jaki był cel? No chyba obowiązek,skoro pobierają materiał do badań odrazu.A druga strona medalu to szpital ma obowiązek poinformować sanepid o dziecku z HCV.
          • katesx Re: Nerwy o dziecko 22.02.17, 10:49
            Kiepski czy wynik anty hcv reaktywny zostaje zgłoszony do sanepidu? Dziś ktoś mnie szukał a przecież to nie świadczy o chorobie.

• kiepski476 Re: Nerwy o dziecko 22.02.17, 12:59
              Prawdę mówiąc, nie wiem.
              Więc w ogóle nie śledzę tych spraw, bo nie dostrzegam wielkiego pożytku z tego, że sanepidy zajmują się HCV.
              Bardzo rzadkie są wypadki, że sanepid potrafi namierzyć współczesne źródło zakażeń i zamknąć go.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka