Dodaj do ulubionych

Wyleczony abbvie ?

IP: 78.10.236.* 08.03.17, 22:22
Witam serdecznie , wlasnie ukonczylem leczenie terapia abbvie , genotyp 1b wiremia wyjsciowa 2600000 kopi na ml. Dzisiaj odebralem wynik i jest minus :) Jaka jest szansa na to ze wirus nie wroci ? Kolejne badanie dopiero za pół roku ... czy warto zrobić prywatnie wczesniej?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Wyleczony abbvie ? 08.03.17, 23:41
      W badaniach klinicznych PEARL-III, w których uczestniczyło 419 chorych z genotypem 1b. Nie zanotowano ani jednego nawrotu, tzn. wszyscy, którzy zanotowali minus na zakończenie terapii, utrzymali go również przez 12 tygodni po zakończeniu, czyli uzyskali SVR12.
      • Gość: Gość Re: Wyleczony abbvie ? IP: *.centertel.pl 09.03.17, 16:40
        Super 😊 czyli svr 12 świadczy o stałej eliminacji wirusa ? Nie wiem dlaczego ja mam wykonać badanie po 24 tygodniach ...
        • synio123 Re: Wyleczony abbvie ? 09.03.17, 17:22
          To powinno wyjaśnić Ci dlaczego:

Leczenie uważa się obecnie za skuteczne, gdy 12 tygodni po zakończeniu terapii wirus nadal pozostaje niewykrywalny we krwi (trwała odpowiedź wirusologiczna – SVR12). Taki stan uważa się za trwałe wyleczenie. Dawniej, przy terapiach interferonowych, za sukces uważano SVR24, czyli „minus” utrzymujący się przez 24 tygodnie po zakończeniu leczenia (dlatego program lekowy nadal wymaga badania RNA HCV 24 tygodnie po zakończeniu leczenia). Dziś, przy nowoczesnych terapiach, nawroty choroby zdarzają się nadzwyczaj rzadko i występują najczęściej w pierwszych czterech tygodniach po zakończeniu leczenia (przy terapiach interferonowych nawroty były liczne i dotyczyły co trzeciego, co czwartego leczonego). Osiągnięcie SVR12 prawie zawsze (w ponad 99% wypadków) oznacza całkowite wyeliminowanie wirusa HCV z organizmu.
    • Gość: Gość Re: Wyleczony abbvie ? IP: 78.10.236.* 11.03.17, 20:39
      Witam również jestem 2 tyg po terapii vieirax exiviera genotyp 1b wloknienie f0/1 Z tego co widze to szanse na trwale wyleczenie to 100%, lekarka mowi zebym jeszcze wstrzymal sie ze swietowaniem, wszystkie wyniki wzorowe ... czy ktos posiada wiedze czy sporzycie alkoholu moze przyczynic sie do nawrotu wirusa , czy leki co mialy zrobic to zrobily i juz nie mam ich w organizmie ??? Po niemal poltora rocznej przerwie z checia bym to uczcił !!!
      • Gość: Gość Re: Wyleczony abbvie ? IP: 78.10.236.* 11.03.17, 20:41
        Leczylem sie z bratem w tym samym czasie wiec w domu wierus juz nie panuje
        • Gość: Gość Re: Wyleczony abbvie ? IP: 78.10.236.* 11.03.17, 20:50
          Znaczy sie nie ma juz obawy że ponownie się od niego zaraże...
          • synio123 Re: Wyleczony abbvie ? 11.03.17, 21:16
            A skąd wiesz że zaraziłeś się od brata? W rodzinach bardzo rzadko dochodzi do zakażenia, chyba że używałeś np. brata maszynki do golenia, a może w dzieciństwie byliście hospitalizowani i wtedy to nastąpiło.
            • Gość: Gość Re: Wyleczony abbvie ? IP: 78.10.236.* 12.03.17, 00:50
              Zdażało się używać tych samych obcinaczek... nie mówiąc już o grze w pieniążka polegajacej na rozcieciu kostek pieniążkiem poprzez jego ślizg po ziemi( głupie zabawy za młodu)... proszę o odpowiedź na zadane wcześniej pytanie???
              • synio123 Re: Wyleczony abbvie ? 12.03.17, 08:22
                poczytaj:
                forum.gazeta.pl/forum/w,690,162720431,162720431,alkohol_po_udanej_terapii.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka