06.12.17, 16:54
Witam, w maju zakonczylam terapie. Wtedy tez mialam robiony fibroscan, wynik byl na poziomie 2. Dzis, po pol roku, badanie zostalo powtórzone. Pan, ktory wykonywal badanie, wstrzymał się od komentarza. Jedynie pokazal mi wynik. Były tam dwa oznaczenia, 230 ora 4.2. Pierwszy informuje chyba informuje o poziomie stluszczenia wątroby, natomiast drugi to poziom zwloknienia? Czy się mylę? Czy to oznacza , ze stan mojej wątroby sie pogorszyl. Czy poziom 4 oznacza marskosc wątroby. Nic z tego nie rozumiem. Ktoś pomoże bo tylko o tym myślę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Fibroscan 06.12.17, 19:16
      Fibroscan mierzy sztywność wątroby, a nie włóknienie. Jeśli widziałaś wyniki pomiarów, a nie ich interpretację, to widziałaś 4,2 kPa. A to oznacza chyba najmniejszą sztywność, jaką mierzą fibroscany, co jest opisywane najczęściej jako F0–F1.
      Sztywność przelicza się na stopień włóknienia wg wykresu:
      www.hepatitisc.pl/docs/FibroScan_Scoring_Card_for_Liver_Stiffness_Diagnosis.jpg

• just1984 Re: Fibroscan 06.12.17, 19:38
        Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Zdecydowanie coś pokrecilam. Fibeoscan kojarzy mi się jedynie ze skala 0-4, widzac 4 od razu wpadlam w panikę. Teraz juz wszystko rozumiem
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka