Dodaj do ulubionych

Pytanie apropo wynikow

14.09.05, 20:47
Obserwuj wątek
    • ivanbasso Re: Pytanie apropo wynikow 14.09.05, 20:58
      Przed 8 mies. dowiedzialem sie o tym, ze jestem nosicielem HCV.
      Najprawdopodobniej zarazilem sie zaraz po urodzeniu podczas transfuzji krwi.
      Obecnie mam 31 lat, wzrost 178 cm, waga: 76-78 kg. Wyniki z biopsji wykazaly, ze
      watroba znajduje sie w II stopniu fibrozy, stan zapalny II stopnia. Wczesniejsze
      badania: chroniczny HCV genotyp IB, 2,8 Mio.IU/ml. Proby watrobowe AST: 98; ALT:
      197; Gamma GT: 68;
      a takze podwyzszona Ferritin na 248ng/ml. Prosze o opinie mojego stanu, a takze
      mozliwosci leczenia.
      Z gory dziekuje i pozdrawiam
      Ivan
      • prezes.prometeuszy Re: Pytanie apropo wynikow 17.09.05, 04:36
        Prosze porozmawiac z lekarzem o probach obnizenia poziomu zelaza (Ferritin) we
        krwi. Jest udowodnione, ze podwyzszony poziom zelaza sprzyja postepowi choroby
        (i replikacji wirusa HCV). Na Swiecie stosuje sie w takich przypadkach poza
        terapia przeciwwirusowa - upusty krwi, choc wiem, ze "puszczanie krwi" zalatuje
        sredniowieczem. ;-) Na perwno dieta uboga w zelazo (bez czerwonego miesa,
        kaszanki, czarnego salcesonu, "tatara" i wszystkiego co ma w sobie krew - wsrod
        produktow spozywczych najwiecej zelaza jest we krwi (hemoglobina) spozywanych
        zwierzat. Ostroznie z vit. C - pomaga przyswajac zelazo. Kontrolowac ten wynik
        trzeba.

To po pierwsze, bo to mozna zrobic JUZ.

Wysoki dosc poziom wiremii (ilosci kopii wirusa we krwi) - prawdopodobnie
        obnizenie poziomu zelaza obnizy poziom wiremii i ulatwi skutecznosc terapii
        przeciwwirusowej, ktora w moim odczuciu powinna byc dosc szybko podjeta.
        Średni poziom to ok. 1 - 1,5 mln UI/ml krwi, maxymalny oznaczony to cos okolo
        15 mln, jak sie nie myle...

Sredni stan zwloknienia i stan zapalny (jak mi sie wydaje, bo nie wiem w jakiej
        skali oceniano bioptat w tym przypadku)... Prawie zgaduje, ze to skala od 0 do
        4, gdzie 0=0 zmian, a 4 to marskosc watroby w przypadku zwloknienia. Podobnie
        stan zapalny - 0=0 zmian, a 4 to rozlegly stan zapalny.

Genotyp najbardziej popularny w Polsce. Standardem jest leczenie 48 tyg.
        pegylowanym interferonem i rybawiryna.

Transaminazy (ALT i AST) podwyzszone, pomimo, ze 2 i 4 krotnie, to nadal nie sa
        tragiczne... Podwyzszone transaminazy rokuja wyzszymi szansami na uzyskanie
        stalej odpowiedzi wirusologicznej ("wyleczenie").

Mozliwosc leczenia? W jakim kraju? W jakim wojewodztwie?
        W Polsce, przykladowo we Wroclawiu - ok. 500 - 700 juz oczekuje, 70 lecza
        rocznie, ok. 150 przybywa nowych rocznie... Wychodzi na to ze chyba nigdy...

Ale tam jest najgorzej... Zycze zamieszkania poza Dolnym Slaskiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka