ivanbasso Re: Pytanie apropo wynikow 14.09.05, 20:58 Przed 8 mies. dowiedzialem sie o tym, ze jestem nosicielem HCV. Najprawdopodobniej zarazilem sie zaraz po urodzeniu podczas transfuzji krwi. Obecnie mam 31 lat, wzrost 178 cm, waga: 76-78 kg. Wyniki z biopsji wykazaly, ze watroba znajduje sie w II stopniu fibrozy, stan zapalny II stopnia. Wczesniejsze badania: chroniczny HCV genotyp IB, 2,8 Mio.IU/ml. Proby watrobowe AST: 98; ALT: 197; Gamma GT: 68; a takze podwyzszona Ferritin na 248ng/ml. Prosze o opinie mojego stanu, a takze mozliwosci leczenia. Z gory dziekuje i pozdrawiam Ivan Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: Pytanie apropo wynikow 17.09.05, 04:36 Prosze porozmawiac z lekarzem o probach obnizenia poziomu zelaza (Ferritin) we krwi. Jest udowodnione, ze podwyzszony poziom zelaza sprzyja postepowi choroby (i replikacji wirusa HCV). Na Swiecie stosuje sie w takich przypadkach poza terapia przeciwwirusowa - upusty krwi, choc wiem, ze "puszczanie krwi" zalatuje sredniowieczem. ;-) Na perwno dieta uboga w zelazo (bez czerwonego miesa, kaszanki, czarnego salcesonu, "tatara" i wszystkiego co ma w sobie krew - wsrod produktow spozywczych najwiecej zelaza jest we krwi (hemoglobina) spozywanych zwierzat. Ostroznie z vit. C - pomaga przyswajac zelazo. Kontrolowac ten wynik trzeba. To po pierwsze, bo to mozna zrobic JUZ. Wysoki dosc poziom wiremii (ilosci kopii wirusa we krwi) - prawdopodobnie obnizenie poziomu zelaza obnizy poziom wiremii i ulatwi skutecznosc terapii przeciwwirusowej, ktora w moim odczuciu powinna byc dosc szybko podjeta. Średni poziom to ok. 1 - 1,5 mln UI/ml krwi, maxymalny oznaczony to cos okolo 15 mln, jak sie nie myle... Sredni stan zwloknienia i stan zapalny (jak mi sie wydaje, bo nie wiem w jakiej skali oceniano bioptat w tym przypadku)... Prawie zgaduje, ze to skala od 0 do 4, gdzie 0=0 zmian, a 4 to marskosc watroby w przypadku zwloknienia. Podobnie stan zapalny - 0=0 zmian, a 4 to rozlegly stan zapalny. Genotyp najbardziej popularny w Polsce. Standardem jest leczenie 48 tyg. pegylowanym interferonem i rybawiryna. Transaminazy (ALT i AST) podwyzszone, pomimo, ze 2 i 4 krotnie, to nadal nie sa tragiczne... Podwyzszone transaminazy rokuja wyzszymi szansami na uzyskanie stalej odpowiedzi wirusologicznej ("wyleczenie"). Mozliwosc leczenia? W jakim kraju? W jakim wojewodztwie? W Polsce, przykladowo we Wroclawiu - ok. 500 - 700 juz oczekuje, 70 lecza rocznie, ok. 150 przybywa nowych rocznie... Wychodzi na to ze chyba nigdy... Ale tam jest najgorzej... Zycze zamieszkania poza Dolnym Slaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś