basiaes 15.12.05, 19:30 lepiej planowac ciaze przed leczeniem interferonem czy po? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammutka Re: hcv a ciaza 16.12.05, 15:07 mi lekarz powiedział, że 2 lata po interferonie nie powinno się zachodzić w ciąże, Tak wiec ja postanowiłąm najpierw dziecko potem leczenie ( pierwsze dziecko urodziłam nie wiedząc o HCV i dzidzia jest zdrowiutka. Odpowiedz Link Zgłoś
basiaes Re: hcv a ciaza 16.12.05, 15:36 dziekuje za odp., troche mnie przygnebila, bo chce sie leczyc jak najszybciej a dziecko tez planuje. A czas leci.... Odpowiedz Link Zgłoś
kurczakowa Re: hcv a ciaza 17.12.05, 11:48 Witaj, ja jestem w podobnej sytuacji i zdecydowałam się na dzidziusia. Na początku miałam dylematy co wybrać, bo też chcę się pozbyć bakcyla jak najszybciej, ale przemyślałam to sobie i postanowiłam mieć szybko dzidziusia. Jak tylko wykarmię maleństwo będę podchodzić do leczenia. Dzidziuś myślę pomoże mi przetrzymać trudne chwile podczas leczenia, mam nadzieję, zakończonego sukcesem czego Tobie i wszystkim innym mamom w tej sytuacji życzę :O) Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: hcv a ciaza 19.12.05, 12:06 Ciąże można planować pół roku po zakończeniu terapii interferonem i rybawiryną, a nie jak ktoś napisał po 2 latach... Ryzyko zakażenia dziecka istnieje, ale jest niskie (ok. 5-6%) z czym trzeba się niestety liczyć. Decyzja co pierwsze : dziecko, czy terapia jest zawsze trudna. Należy wszystko dokładnie rozważyć, przemyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś