Dodaj do ulubionych

Wiarygodnoś wyników badań

02.02.06, 13:56
Witajcie.
Od 12 lat mam kłopoty ze zdrowiem.
Osiem lat temu cały układ chłonny zamanifestował nieznacznym powiększeniem i
ten stan trwa do dzisiaj.
Wszystkie dolegliwości wskazują na HCV ( łącznie z uciskiem w okolicach
wątroby i nieznacznie zwiększoną echogenicznością, świądem skóry itp,itd)
Cztery lata temu dwukrotnie odpłatnie w odstępie 6mieś. zrobiłem na wolskiej
w Warszawie HBsAg, antyHCV, Anty HIV. Wyszły ujemnie :)
Morfologia i transaminazy zawsze jest OK ( wszystko w środku normy)
Jedynie Basofile w rozmazie 1.1 ( norma do 1 )
Wszyscy moi znajomi mają 0.5

Pytania są dwa:
1. Czy komuś z was zdarzyły się fałszywie ujemne ant-HCV w tak renomowanym
osrodku?
2. Może macie pomysł do kogo udać się z doligliwościami mojego typu?
Obserwuj wątek
    • mordeczek Re: Wiarygodnoś wyników badań 02.02.06, 14:46
      W sobote bylem na spotkaniu organizowam przez szpital lekarze-pacjenci.
      Cztery godziny i chyba z 15 roznych specjalistow.
      Jeden wspominal tzw. "Autoimmunologicznym" zadkim przypadku. To taka forma
      irytacji systemu immunologicznego, czyli zwalczania przez antyciala zdrowych
      komorek, to tak jakby wlasna armia strzelala do swoich samolowow. Wtedy testy
      HCV beda ujemne, a watrosci watrobowe wysokie. Warto pod tym
      katem popatrzec.
      Pozdr.

• arthuros65 Re: Wiarygodnoś wyników badań 02.02.06, 15:19
        Masz rację. Też o tym myślałem tym bardziej, że moja babcia (1976r) zmarła na
        marskość wątroby w wieku 70lat.Alkocholu nie piła tylko tabletki z krzyżykiem
        na ból głowy.
        Moja mama w 87r miała podobne objawy, ale z nasilonym świądem skóry.
        Pomimo prawidłowych wyników alat, aspat swędzenie trwało 10lat!!
        Pomagała jedynie hydroksizyna. Obecnie ma zapalenie jelita grubego.

U mnie alat i aspat odpowiednio 25 i 21. Najbardziej męczace są uogólnione
        pobolewania w tkance podskórnej i bolesność wezłów chłonnych szyji szczególnie
        rano po wieczornej kompieli w wannie.
        OB mam 2 do 3, ANA(-)

Cała ta sytuacja doprowadza mnie do rozpaczy. Tu bali , tam boli, temp. ciała
        za dnia do 37.2 ( rano i wieczorem poniżej 36.6. Nocne poty i tak już 10lat

Nawet wmówiono mi deprescję i przez 2 lata faszerowano anafranilem w dawce do
        200mg na dobę i co? du...a!!
        • prezes.prometeuszy Re: Wiarygodnoś wyników badań 04.02.06, 06:16
          Moim zdaniem warto byłoby wykonać szczegółowe badania w warunkach szpitalnych.
          Znaleźć jakąś dobrą placówkę (polecam w Warszawie Szpital na Wołoskiej - dr
          Gietka, lub Szpital na Szaserów - dr Dudziak). Chorób wątroby jest wiele, to
          wcale nie musi być choroba na tle wirusowym, choć i to nie jest wykluczone, bo
          u niektórych do powstania przeciwciał nie dochodzi, pomimo zakażenia np. HCV.

Autoimmunologiczne zapalenie wątroby tez nie jest wykluczone i należy sprawdzić
          przeciwciała autoimmunologiczne (ANA, ASA, LKM itd. - najelepiej w warunkach
          hospitalizacji, bo nie są tanie!)

Polecam sprawdzić poziom bilirubiny oraz żelaza-ferrytyny-TIBC przed wizytą u
          lekarza, warto wykonać jakieś dokładne USG.. (badania, badania i jeszcze raz
          badania, aż do znalezienia przyczyny).
          • arthuros65 Re: Wiarygodnoś wyników badań 07.02.06, 16:10
            Dziękuję Prezesowi za odpowiedź.
            W 2002r wymusiłem skierowanie do szpitala.
            W zakaźnym na wolskiej lekarz przyjmujący mnie pogonił i dał skierowanie do
            szpitala rejonowego. Trafiłem na Banacha na oddział nefrologii pewnie dlatego
            że nie miałem przy sobie badań moczu które zawsze były ok.
            Tam spotkała mnie totalna porażka!!!!
            Prowadząca pani doktor ( nazwiska nie wymienię) skaczyła na mnie z mordą i od
            razu zrobiłem się malutki. Następnego dnia przysłała mi psychiatrę który po 5
            min rozmowy stwierdził że on lepiej wie co mi jest niż ja i zapisał dwa leki-
            jeden rano drugi na wieczór.
            Skutek był taki że po porannym proszku teperatura podskoczyła jeszcze bardziej,
            a wieczornego nie dostałem bo szpital nie miał:(!!!
            Przez 9 dni nie spałem po nocach i wszystko mnie bolało.
            Wypisali mnie do domu z diagnozą zapalenia ukladu moczowego którego nie
            miałem!!! i furaginą przez miesiąc haha.
            Pan psychatra był takim ASEM że wypisał mi lek na noc z błędna gramaturą (
            Clopixol 0.5mg)
            W aptece panie nie mogły wyjść z podziwu!!!!

I tak zakończyła się moja wizyta w szpitalu na BANACHA
            • arthuros65 Re: Wiarygodnoś wyników badań 07.02.06, 16:19
              Osobiście flaki mi się przewracają na myśl o lekarzach i braku kompetencji.
              Mój znajomy u profesora z koszykowej( instytut dermatologi) leczył świąd skóry
              przez 6mieś mając szpiczaka mnogiego( taka była ostateczna diagnoza), a pana
              profesora nie interesowało że pacjent ma OB-90mm/h.
              Czy to nie jest skandal!!!

No nic. Byłem ostatnio u reumatologa. Dr Zawirski potraktował mnie normalnie.
              Po rozmowie zaproponował badanie w kierunku Chlamydii. To coś nowego, ale nie
              jest niemożliwe:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka