Dodaj do ulubionych

Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys

06.10.06, 09:22
Witam wszystkich
Dostałam propozycję wejścia do badania eksperymentalnego przy leczeniu HCV
wykorzystując leki Debio (nowy) i Pegasys (pegylowany interferon) czy ktoś z
Was był już leczony którymś z tych leków? Głównie chodzi mi o Debio025.
Bardzo proszę o jakiekolwiek informację. Muszę podjąć trudną decyzję i
łatwiej byłoby mi, gdybym czegoś się od Was dowiedziała,
z góry dziękuję
Magda
Obserwuj wątek
    • mordeczek Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 06.10.06, 10:05
      O Debio nigdy nie slyszalem, Pegasys jest u nas WNiemcy) stosowany. Znam z
      czatu osoby, ktore Pegasysem pogonily wirusa.
      W sumie Pegasys to tez interferon i mysle, ze jest to studium pewnego rodzaju
      Kombi-Terapii na bazie Pegasys. Niektorzy twiedza, ze to co im nie pomogl
      Pegintron, pomogl im Pegasys. Wszystko jednak trzeba brac indiwidualnie. Jedyna
      zaleta stidiow, to ze ma sie lepsza i dokladniejsza opieke lekarska, a to
      czasami jest duzo.
      Czy probowalas juz standartowa terapie Pegintronu + Ribavirin?
      • magdabk71 Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 06.10.06, 14:16
        Jeszcze nie próbowałam leczenia standardowego, ale w zamian za leczenie tym
        nowym lekiem (Debio) przez 1 miesiąc, będę miała standardową terapię (inter
        plus ribawiryna). Ciekawa jestem czy ktoś próbował Debio...
        No i takiego leczenia eksperymentalnego
        • mordeczek Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 06.10.06, 15:42
          Chyba wiesz, ze przez miesiac podawania lekarstwa, wirusa mozesz
          najwyzej...troche przestraszyc...lecz nie pogonic. Inaczej mowiac obnizyc jego
          ilosc.

A teraz troche z innej beczki.
          Co to jest to...Debio?
          Troche poszperalem w necie i niestety nic (jak narazie) nie znalazlem na temat
          lekarstwa o takiej nazwie, tylko na temat koncernu farmaceutycznego, ktory sie
          tak nazywa. Oni posiadaja technologie na podawanie srodkow, opracowali jakis
          nowy srodek tlumacze: "peptidyczne lekarstwo do leczenia Myasthenia Gravis
          (MG)"...co to oznacza nie wiem....ale chyba tez wyprobowuja to razem z
          interferonem, a wiec musi miec dzialanie przeciwwiralne.

Znalazlem cos na temat badan po niemiecku:
          www.prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=103373
          www.develogen.com/pressreleases/20050816_de.php
          i angielsku:
          www.debiopharm.com/e/index_e.php
          • magdabk71 Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 06.10.06, 16:55
            Dzięki Mordeczku za poszukanie ;) mam materiały odnośnie Debio, to jest nowy
            lek i napewno na etapie badań. Nie jest wprowadzony na rynek, ale podobno już
            testowany na ludkach. Myślałam że na takich tu trafię. I czegoś się dowiem.
            Tak - przez miesiąc to nie wyleczę się - to wiem, tylko będą sprawdzać czy
            obniża się poziom wiremii. A potem normalne leczenie inter + rybaw.

• jzgoda Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 06.10.06, 23:39
          > Jeszcze nie próbowałam leczenia standardowego, ale w zamian za leczenie tym
          > nowym lekiem (Debio) przez 1 miesiąc, będę miała standardową terapię (inter
          > plus ribawiryna).

Skąd wiesz, że będziesz miała? Z mojego kwitu nic takiego nie wynika. Tyle, że
          lekarka próbowała mnie przekonać, że "zaproponuje" oznacza "zaproponuje,
          skieruje i zapłaci". Nagrałem tę rozmowę i jeżeli zdecyduję się podjąć takie
          ryzyko, to przynajmniej mam coś w ręku.
    • jzgoda Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 06.10.06, 23:27
      Z prawniczego punktu widzenia umowa ("wyrażenie świadomej zgody"), którą macie
      podpisać, nie mówi nic na temat jakiejkolwiek opieki po okresie testu. "Po
      ludzku": w trakcie testu masz zapewnioną obserwację (nie opiekę!) przez lekarza
      wyznaczonego przez firmę farmaceutyczną, podobno "opiekuje się" w tym czasie
      lekarz z Twojej normalnej przychodni. Po okresie testu "rób co chcesz", czyli
      żadnego zainteresowania ze strony firmy. Jakiekolwiek roszczenia co do
      uszczerbku na zdrowiu będą rozpatrywane wyłącznie w drodze postępowania cywilnego.

Ach, i w tym dokumencie jest wyraźnie napisane, że dostaniesz tylko 4-tygodniową
      dawkę lub placebo. Nic więcej. Nie ma nic o leczeniu po okresie testu poza
      formułą, że opłacony przez firmę farmaceutyczną lekarz "coś" Ci "zaproponuje".
      Ani słowa o tym, czy będzie to normalne leczenie interferonem, ani tym bardziej
      o tym, na czyj koszt się to odbędzie.

Biorąc pod uwagę, że do tego badania są kwalifikowane osoby, które i tak już są
      zakwalifikowane do normalnego leczenia, to ja bym był bardzo ostrożny przed
      wyrażeniem zgody na takie testy. Zwłaszcza, że firma farmeceutyczna zlewa w
      ogóle fakt, że stan zdrowia może się znacząco pogorszyć przez pewien czas po
      zakończeniu testu.
    • jzgoda Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 06.10.06, 23:31
      > Dostałam propozycję wejścia do badania eksperymentalnego przy leczeniu HCV
      > wykorzystując leki Debio (nowy) i Pegasys (pegylowany interferon) czy ktoś z
      > Was był już leczony którymś z tych leków? Głównie chodzi mi o Debio025.

Ach i jeszcze jedno - Debio był do tej pory testowany wyłącznie na myszach, więc
      nikt Ci tu wiele na jego temat nie powie...
      • magdabk71 Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 07.10.06, 10:17
        Hej - dziękuję za to co napisałeś. Z informacji, którą otrzymałam w szpitalu,
        wynika, że Debio było testowane na ludziach. Są to opisane skutki uboczne,
        które mogą wyniknąć przy leczeniu. Nie są one jakieś straszne (napewno nie
        gorsze od reakcji po interferonie). Dlatego skierowałam pytanie czy ktoś był
        testowany tym lekiem.
        Co do gwarantu przyszłego leczenia - masz rację, w dobrowolnej zgodzie, jest
        mglista wzmianka o tym. Dzwoniłam do lekarza i dostałam zapewnienie, że jeśli
        wyrażę zgodę na wzięcie udziału w eksperymencie - to późniejsze leczenie będę
        miała zapewnione na piśmie przez szpital. Jeślibym nie otrzymała takiego
        pisemnego oświadczenia - nie wezmę udziału w tej grze.
        Rozumiem, ze też dostałeś taką propozycję? Ech... to wszystko jest bardzo
        trudne.
        • jzgoda Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 08.10.06, 11:07
          Nie wierzę w to, co ktoś mi powie, tylko w to, co mam napisane w dokumencie. A w
          dokumencie, który dostaliśmy do podpisania jest napisane, że Debio nie było do
          tej pory testowane na ludziach i te efekty uboczne, o których wiadomo, występują
          u gryzoni.

Nie spodziewałem się, że zobaczę warunki ubezpieczenia tego testu, ale to, co
          jest tam napisane sugeruje, że jest to zwykłe OC organizatora testu medycznego,
          co oznacza, że w wypadku wystąpienia jakichś powikłań w wyniku tego testu, nawet
          orzeczenie trwałego uszczerbku na zdrowiu przez komisję ZUS nie spowoduje
          wypłaty odszkodowania przez organizatora
        • magdabk71 Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 08.10.06, 21:57
          W dokumentach, ktore dostałam ze szpitala jest napisane, że Debio było
          testowane na ludziach - może mamy inne dokumenty? Nie było jednynie testowane w
          skojarzeniu z interferonem.
          Również na piśmie mam otrzymać gwarancję leczenia właściwego po zakończeniu
          testów. Zobaczę jak to wygląda i jeśli będziesz miał ochotę - to mogę Ci
          później napisać.
          • thesokol1 Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 24.10.06, 20:21
            P.S jeżeli ktoś potrzebuje więcej informacji piszcie -=gg 2948136 =-
      • thesokol1 Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys..... 24.10.06, 20:19
        witam,wszystkich mam dla was pewne informacje,ja takzę dostałem propozycję na
        leczenie lekiem debo i pegasys w klinice zakaźnej w Białymstoku i zgodziłem się
        poniewaz w ten sposób po 4 tygodniach testu będe zaczynał normalne leczenie 24
        tygodniowe interferonem i ryb. lek ten ma pewne skutku uboczne,ale wszelkie
        informacje na ten temat sa w umowie ktora zawiera 22 strony formatu a4,obecnie
        jestem na etapie 6 dnia testu i nie jest źle,boli mnie głowa ale kest w miare
        ok,gorzej czułem sie po zastrzyku z pegasys to było straszne ale czeka mnie on
        jeszcze 3 razy hehe....polecam wstąpienie do tego programu ponieważ leki te
        obiżają agresywnośc wirusa i jest nawet szansa na wyleczenie w ciagu 4 tyg
        (wątpliwe oczywiście)ale jest to świetne przedleczenie jak dla mnie bo po
        skonczeniu testu będe mial 3 tyg przerwy a potem zaczne leczenie z
        nfz...pozdrawiam i namawiam bo to jedyna szansa na szybsze leczenie pis
    • magdabk71 Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 26.10.06, 12:39
      Bardzo dziękuję, że odezwałeś się do mnie ;) szkoda, że tak późno... nie
      podeszłam do pierwszego etapu, ale mam możliwość podejścia do kolejnego
      (bodajże w styczniu). Podaję Ci moje gg 654043 - daj znać koniecznie.
    • prezes.prometeuszy Re: Leczenie eksperymentalne Debio +Pegasys 12.11.06, 22:31
      U nas na Liście Dyskusyjnej są co najmniej 3 osoby, które podobnie jak Ty
      zaczynają leczenie Pegasys+Debio. Są z Warszawy i z Białegostoku. Może zapisz
      się do nas na Listę Dyskusyjną, aby mieć z nimi kontakt? W tej sprawie napisz
      list z prośbą o dopisanie na LD na adres admin(małpa)prometeusze.pl

Pozdrawiam
      Jarek Chojnacki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka