Dodaj do ulubionych

do osób po terapi Interferonem-prośba o radę

09.01.07, 01:48
Zwracam się z prośba o rady osób,które przeszły leczenie WZW c.Ja mam
zaplanowane rozpoczęcie leczenia na marzec,(mam genotyp Ib).W lipcu wychodzę
za mąż-przygotowania do wesela ruszyły już dawno, a ślub planowany od ponad
roku,popłacone zadatki etc.W międzyczasie okazało się ,że jestem nosicielką
HCV.Co mam robić, ślubu nie przełożę,wszyscy znają już termin,poza tym nie
mam ochoty informować rodziny tej dalszej, znajomych dlaczego np. odwołuje
wesele itp..
Poczytałam trochę o leczeniu i skutkach ubocznych i jestem przerażona.
Wesele planujemy duże-ok.200 osób, chciałabym być w dobrej formie.Nie wiem co
robić ,zrezygnować na razie z lecznia????
HCV mam prawdopodobnie od 18 lat (pobyt w szpitalu,liczne zabiegi z
naruszeniem powłok,transfuzja krwi).Doradżcie.Czy dam radę pięknie przeżyć
JEDEN Z NAJPIĘKNIEJSZYCH DNI W ZYCIU.
Obserwuj wątek
    • anetadominika Re: do osób po terapi Interferonem-prośba o radę 09.01.07, 09:53
      Dasz radę, ja Ci to mówię !! Przeszłam już terapię, niedawno zakończyłam, czeka mnie następna za jakiś czas.

Każdy inaczej ją przechodzi, jedni lepiej, drudzy gorzej, innym skutki uboczne dają znać po kilku miesiącach rozpoczęcia, u innych natomiast "normalizuje się", skutki jakby się rozpływają, stabilizują. Ale jedno jest pewne, że bezpośrednio po zastrzyku są łatwo odczuwalne objawy grypodobne, których długość trwania zależy od wielu czynników (poziom stresu, klimat, nastawienie do kolejnego zastrzyku, dieta, itp). W moim przypadku takie odchorowywanie trwało max 2 dni, potem wszystko wracało do normy. I od kolejnego zastrzyku po tygodniu kolejna karuzela. U innych natomiast kilka godzin po zastrzyku następowała bardzo wysoka gorączka, która samoistnie zanikała po kilku kolejnych godzinach. I to wszystko. NAprawdę różnie bywa. Sama się przekonasz, jak będziesz reagować i sama zadecydujesz. Ale całej ceremonii nie warto odkładać, ani też rezygnować z leczenia. Wszystko to kwestia dopasowania zastrzyku do dni weselnych.

Będzie dobrze !!

Zresztą bardzo dużo daje "zapominanie się", będą w ferworze gorączki przygotowań ślubnych naprawdę będziesz takie skutki uboczne miała gdzieś ;)

W Twoim przypadku dobrze byłoby, gdyby dzień ślubu i wesele nie przypadały na dzień wzięcia zastrzyku. Wiem, ciężko ustalić
      • mordeczek Re: do osób po terapi Interferonem-prośba o radę 13.01.07, 11:17
        Milo, ze pani stara podbudowac, ale moze dala by pani lepiej jakas sensowna
        rade zamiast mydlic oczy.
        Czy pani wie, ze wirus udoparnia sie na interferon? To nie oznacza nic innego,
        ze nastepna terapia u pani, z tymi samymi komponentami (IFN + Riba) pomoze pani
        tyle samo co poprzednia.
        Wie pani jak dlugo trwa ponowna terapia? Przy 1b juz nie 48 ale 72 tygodnie.
        Czy ta pani zyje w Indiach gdzie przygotowania do slubu trwaja rok czasu?

Teraz moja porada:
        Przed terapia zrobic wszystko, aby system immunologiczny byc wlasnymi silami
        jak najbardziej mocny. Sport, swieze powietrze, relaks psychiczny, dobre i
        bogate w witaminy wyzywienie.
        Podczas terapii kazdy reaguje inaczej, wielu spadaja watrci krwi bardzo nisko,
        trobozyty itp., wiec wazne jest utrzymywanie dobrych wynikow. Picie sokow
        warzywnych, ale rozcienczanych, dlatego ze czyste soku sa w tym przypadku nie
        wskazane.
        Ciagla kontrola krwi. W wielu przypadka nawet psychiatryczna bo wielu strapia
        b. mocne depresje. Jesli trzeba nie wstydzic sie prac na czas terapii leki
        antydepresyjne.
        Podczas terapii nie przeciazac sie i duzo wypoczywac. Nie przebywac samotnie bo
        to nie dziala dobrze na psychike.
        Nie u wszystkich to wystepuje, ale nie przerazic sie gdy wlosy troche
        wypadna....odrosna na 100 %.
        Najwazniejsze zeby organizm zareagowal pozytywnie na interferon, jesli nie to
        trzeba przrwac terapie, ale decyzjie musi podja lekarz prowadzacy.
        Najgorsze sa pierwsze 12 tygodni, ale pozniej bole miesni ustapia i juz bedzie
        lepiej.
        Zastrzyki brac regularnie a nie dopasowawac kazdy jak sie podoba, wazne aby
        poziom interferonu we krwi byl staly, inaczej wirus powroci i bedzie po
        ptokach. Na nic taka terapia.
        Zycze udanej terapii i malo srodkow ubocznych.
    • ana_111 Re: do osób po terapi Interferonem-prośba o radę 09.01.07, 19:19
      Nie martw się i uwierz w siebie!. Jesteś młoda i silna! Sama przeszlam terapię
      i udało się. Pracowałam po 12h. Dużo prowadziłam samochód a nikt z otoczenia
      nie zorientował się,że jestem leczona. Jedyny objaw zewnętrzny to fakt, iż po
      kilku miesiącach zaczęły mi więcej wypadać włosy - ale i tak nigdy nie miałam
      burzy lokow.
      Pozdrawaim i życzę powodzenia.
    • strus24 Re: do osób po terapi Interferonem-prośba o radę 11.01.07, 00:10
      dzieki za życzliwe odpowiedzi,trochę pocieszyliście mnie.
      • xcrashx Re: do osób po terapi Interferonem-prośba o radę 12.01.07, 11:00
        nie wiem czy tak można ale ustaw sobie podawnie leku nie w przeddzień a nie daj
        Boże w ten sam dzień wesela i będzie ok :)
    • nela48 Re: do osób po terapi Interferonem-prośba o radę 15.01.07, 17:33
      Każdy znosi terapie inaczej i jest to sprawa indywidualna,ale na własnym
      przykładzie radze realizować wszystkie plany życiowe.
      Jestem obecnie w czasie terapii/po 11 zastrzykach/ objawów ubocznych prawie nie
      mam a w dniu wstrzyknięcia zastrzyku nigdy nie miałam stanów gorączkowych.
      Życze dużo szczęścia i hucznego wesela
      • littlemisssunshine Re: do osób po terapi Interferonem-cos pozytywnego 16.01.07, 20:20
        Moj kolega mial ten sam typ zoltaczki i sie wyleczyl, pomimo ze stracil
        nadzieje. Terapia trwalam kilka lat i wzial 3 serie interferonu ale sie udalo.
        Bardzo jestem szczesliwa:) Pozdrawiam i zycze duzo optymizmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka