andziapuj 27.02.07, 21:58 Mam pytanie czy jeżelimąż jest nosicielem HCV to czy przy zapłodnieniu invitro jest ryzyko że dziecko będzie chore, jak duże jest ryzyko? Prosze o odpowiedź!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gerdi2 Re: HCV a invitro - jakie ryzyko 02.03.07, 17:11 Czesc, ryzyko wynosi ponizej 5-ciu prozent. Pozdrawiam serdecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
andziapuj Re: HCV a invitro - jakie ryzyko 02.03.07, 20:28 dziękuję bardzo za odpowiedź!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ada713 Re: HCV a invitro - jakie ryzyko 05.03.07, 12:03 moim zdaniem gerdi2 nie ma racji 5% ryzyka jest wtedy jeśli sama byś miała HCV+, a w przypadku zapłodnienia invitro nie ma żadnego ryzyka. Wirus przenosi się tylko przez krew Nie martw się na zapas, wszystko będzie dobrze:))) Pozdrawiam Ada Odpowiedz Link Zgłoś
gerdi2 Re: HCV a invitro - jakie ryzyko 05.03.07, 16:55 Hallo, Ada ma racje, 5 % jak ty bys miala HCV, pomylilem sie. Powiedzialas ze "wirus przenosi sie tylko przez krew" - Prof. Dr. med. Stefan Zeuzem, Dyrektor kliniki uniwersyteckiej medycyny wewnetsznej w Homburgu napisal w swojej ksiazce, ze naprzyklad prawdopodobnosc przeniesienia wirusa w trakcie stosunku wynosi od zera do 2% rocznie. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
kmm29 Re: HCV a invitro - jakie ryzyko 06.03.07, 13:36 MOJ MOZ JEST NOSICIELEM HCV DZIS DOWIEDZIALAM SIE ZE JA I MOJA 14MIESIECZNA CORKA JESTESMY ZDROWE PRZED CIAZA NIGDY NIE UZYWALISMY PREZERWATYW WIEC NICZYM SIE NIEMARTW BEDZIE OK POPROSTU WIERZYLAM ZE BOG MI POMOZE BO MAZ TAK CHCIAL MIEC DZIECKO.ZYCZE CI PIEKNEJ CIAZY POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
andziapuj Re: HCV a invitro - jakie ryzyko 19.03.07, 19:18 Dziękuje bardzo za dodanie otuchi i odpowiedź to dla mnie bardzo dobra wiadomość. Ja zrobiłam niedawno badania i wynik był 0,1 więc chyba jestem zdrowa , a mąż wizyte u hepatologa ma na maja, a ta wiadomośc mnie podbudowała. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: HCV a invitro - jakie ryzyko 22.03.07, 02:23 Ryzyko wynosi 0%. Najpierw ty musiałabyś ulec zakażeniu, a nastepnie dopiero istnieje ryzyko około 6-7% przeniesienia zakażenia na urodzone przez Ciebie dziecko. Co do ryzyka przeniesienia zakażenia wśród partnerów seksualnych to nie wiem skąd ktokolwiek podaje procenty, liczby takiego ryzyka. Jak dotąd nikt nie udowodnił nawet , ze ryzyko takie (podczas stosunków seksualnych) istnieje. Jedyne co wiemy, że nie można tego w zupełności wykluczyć (teoretycznie możliwe?), ale że jest wątpliwe i jeśli już jest, to obarczone bardzo niskim ryzykiem graniczącym z niemożliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
andziapuj Re: HCV a invitro - jakie ryzyko 26.03.07, 20:20 dziekuje bardzo to jest dla mnie bardzo ważne!!! Odpowiedz Link Zgłoś